NOTICIES » 01-03-2014  |  CERVANTES FOU MIQUEL DE SERVENT
7530

Quixot.cat, una eina de recerca compartida

En Perepau Ximenis dóna la benvinguda al nou web quixot.cat, un web on podem llegir El Quixot amb la perspectiva de l'Institut Nova Història.

Logotipus Quixot.catAls àvids de curiositat i coneixement, la xarxa ens obre portes i finestres cada dia, fent que entri l’aire fresc i ventili les lleixes dels armaris i que hi penetri la llum revelant el contingut opac d’antics baguls.

Tots els qui seguim les investigacions de l’Institut Nova Història sabem, a hores d’ara, que El Quixot és una de les obres literàries “sota sospita” d’haver estat censurada, manipulada i molt probablement traduïda d’un original català desaparegut. Fins ara, sobre aquest tema, hem anat encaixant d’antuvi les agosarades tesis d’en Jordi Bilbeny i, posteriorment, hem gaudit estupefactes les transposicions imaginatives d’en Lluís Maria Mandado. També hem maldat per capir les anàlisis morfològiques i sintàctiques d’en Pep Comajuncosa i, evidentment, hem rigut a plaer mentre aplaudíem les múltiples troballes de l’Àlex Sendra a d'altres obres del Segle d'Or.

La feina està servida i ara per ara sembla inesgotable. Hi ha molta gent bona que hi treballa i de vegades ens preguntem quin paper hi podem jugar cada un de nosaltres, des de la nostra petita talaia, cadira o pantalla. Doncs la bona notícia és que ara, en Lluís Batlle, enginyer i home inquiet de mena, ens ofereix generosament una plataforma interactiva basada en les anotacions sobre el text d'El Quixot. Quan en Lluís m’ho va explicar, vaig intuïr que es tractava de quelcom molt interessant. Jo sabia que algun dia m’hauria de llegir aquest llibrot, però anaven passant els anys i l’ocasió mai no es presentava. Doncs ara resulta que hi estic enganxat. Estic llegint El Quixot, i el que és força estimulant és que puc participar-hi, fer comentaris sobre les notes o, fins i tot, aportar algunes consideracions personals sobre el text. Us animo a entrar a Quixot.cat i que ho experimenteu.

Perepau Ximenis



Redacció: Perepau Ximenis

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història