NOTICIES » 12-09-2014  |  CERVANTES FOU MIQUEL DE SERVENT
6481

Quixots

En Manuel Cuyàs escriu en un article publicat al Punt-Avui, que "em prenc molt seriosament que Cervantes es digués de debò Sirvent".

Fotografia: El Temps

L'historiador Jordi Bilbeny va començar per demostrar, en un llibre molt minuciós on tot el que no lligava es feia lligar, la indiscutible catalanitat de Cristòfol Colom. Després es va anar engrescant i fins ara, que jo recordi, ha reclamat la filiació catalana de Fernando de Rojas i La Celestina, de Miguel de Cervantes Saavedra i El Quixot i de Leonardo da Vinci i la seva model, La Gioconda. D'aquest florilegi jo no me'n ric sinó que em prenc molt seriosament que Cervantes es digués de debò Sirvent i que les aventures i desventures del seu personatge més famós i l'escuder que l'acompanyava no fossin el retrat sublimat i sintetitzat del caràcter castellà, com s'havia cregut fins ara a través de Martí de Riquer i Gaziel, sinó la viva imatge de vostè, lector, de mi i de tots els nostres veïns empadronats a Catalunya.

Amb l'ínsula de la independència per objectiu, hem sortit a lluitar contra gegants, el gegant de l'Estat espanyol i el gegant de l'ordre europeu i mundial, i per molt que la veu del seny ens digui que són molins i que per això mateix no són menys perillosos sinó que ens rebregaran, ens humiliaran i encara que siguin productors de farina ens faran el pacte de la fam, nosaltres seguim endavant. Ja hem caigut uns quants cops per terra, però una i altra vegada ens hem aixecat i ens hem espolsat la pols, i dijous anirem com bens a la gran manifestació en forma de V que s'ha programat a Barcelona. Quan dic “com bens” s'ha d'haver llegit El Quixot, el de Miquel Sirvent o el de Miguel Cervantes, per saber que aquests animals són en un dels seus capítols els pacífics soldats d'una legió. Res no ens espanta ni deixem cap contrarietat sense resposta: “És una quimera.” “El món no avança sense quimeres.” “És impossible.” “Res no és impossible si el poble ho vol.” “Sereu expulsats d'Europa”, “No volem una Europa que no ens vulgui” “Us prohibirem la consulta” “Traurem igualment les urnes al carrer perquè som demòcrates”. “No valdrà” “Ho farem valdre” “Us ficarem en Pujol a la presó” “Ja us podeu confitar el vostre Pujol”. “Els tancs.” “Gegants més poderosos han reculat.”

El que em sorprèn és que aquesta expedició pels camps de Criptana sigui liderada per Artur Mas, tan cartesià, tan quadriculat, tan producte de l'educació francesa. Bé, també Gustave Doré va ser l'il·lustrador que millor va interpretar El Quixot, i sempre es pot evocar Tartarí de Tarascó, un occità d'aquí al costat que vivia en un molí i sortia a caçar lleons.

“Esteu bojos.” “Bojos fan bitlles.” Bilbeny: has detectat aquesta expressió tan catalana en El Quixot?

Article original publicat per Manuel Cuyàs a El Punt-Avui el 7 de setembre del 2014.



Redacció: Manuel Cuyàs

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història