ARTICLES » 29-05-2013  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
26304

Raphael de Urbina, Español

En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt Renaixement Rafael d'Urbino era “espanyol”. És un error? O és un text que es va escapolir de la censura oficial executada sobre la nostra cultura?

Al llibre "Plaza universal de todas ciencias, y artes", del Doctor Cristóbal Suárez de Figueroa, novament corregit i addicionat per aquesta impressió a Madrid, de l'any 1733, a partir de l'original del 1615 dedicat a Don Duarte, marquès de Frechilla, Villarramiel i Malagón, imprès a Madrid per Luís Sánchez; al "Discurs VIII de la matemàtica, i els seus professors", a la subdivisió I de la geometría, sector V de la pintura i, concretament, a la pàgina 525, on ens presenta En Rafael, es pot llegir:

"Raphaèl de Urbina, Español, que floreció en el siglo XVI. De quien dixeron haver excedido a todos sus antecessores, y no haver tenido sucessor igual: advierte Vasari, que nació en Viernes Santo del año de 1483. Y que murió en Vienes Santo de 1520, de solos 37 años: fue muy estimado de Julio II. Y Leon X. y sus obras son la admiración de los Curiosos".

L'autor de la versió novament corregida i addicionada del llibre ens diu clarament que Rafael de Urbino és espanyol.

Felip Rodríguez

 




rafael_proves2





Autor: Felip Rodríguez

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història