ARTICLES » 15-12-2016  |  MEMòRIA HISTòRICA
8765

Roger de Flor i els almogàvers, segons Edward Gibbon

En Francesc Puigpelat ens fa saber que l'Eduard Gibbon parla dels almogàvers en un dels seus llibres cabdals. Es tracta d'una informació desconeguda per la totalitat dels historiadors catalans

Roger de Flor (font: viquipèdia)

Fa poc que vaig tenir accés a un document sonor que pertany a un audiobook de domini públic, disponible al web Librivox,org. Es tracta d’un capítol (MP3) d’una de les obres històriques més cèlebres mai publicades: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, d’Edward Gibbon (1737-1794). En aquesta obra monumental, en sis volums, Gibbon va explicar la historia de la decadència de l’Imperi romà, començant al segle II d.C. i acabant amb la caiguda de Constantinoble a mans dels turcs el 1453.

És molt poc conegut el fet que Edward Gibbon va narrar l’expedició d'En Roger de Flor i els almogàvers a Orient. Fet i fet, cap historiador català no ho esmenta, ni que sigui com a curiositat. Tanmateix, Gibbon hi dedica unes quantes pàgines. La paraula "almogàver" no hi apareix i de la lectura d’aquest capítol de l’audiobook es dedueix que l'historiador i polític anglès no coneixia la Crònica d'En Ramon Muntaner (cosa normal al segle XVIII) i tan sols narra les aventures de la Companyia Catalana seguint les referències de Giorgios Paquímeres i Nicèfor Gregoràs, els principals historiadors grecs del segle XIV. El capítol inclou l'arribada a Constantinoble, les victòries militars, l'assassinat d'En Roger de Flor i la conquesta d'Atenes després de la batalla de Cefís.

A mi, la dada que dóna Gibbon m'ha sorprès; crec que té gràcia i la vull compartir amb la gent de l'Institut Nova Història perquè segur que us interessarà.

Francesc Puigpelat



Autor: Francesc Puigpelat

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història