ARTICLES » 09-07-2015  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
18476

Sir Francis Drake envoltat de banderes catalanes

En Blai Pastor troba un gravat de l'atac d'En Drake a Sant Agustí on hi ha uns vaixells amb banderes catalanes. Són les dels defensors de la fortalesa o les de les naus que acompanyen el corsari?

Els vaixells del gravat de la ràtzia, d'En Baptista Boazio.

En aquest link de la Biblioteca del Congrés dels EUA, hi veig que Sir Francis Drake va atacar la ciutat de Sant Agustí, a la Florida, i En Baptista Boazio, un pintor italià establert a la cort de Londres, va fer una pintura de la ràtzia.

http://www.loc.gov/rr/hispanic/guide/encameri.html Opidum S. Augustini [St. Augustine, Florida] Augustine. Baptista Boazio. [after 1585].

El text anglès diu així:

“Francis Drake, in 1585-1586, made raids of various communities in the West Indies, including St. Augustine, Santiago, Santo Domingo, and Cartagena. Baptista Boazio, an Italian artist resident in London, made engravings of the attacks on each city, from drawings obtained possibly from Drake himself. The Boazio view-plan of St. Augustine is famous as the first representation surviving of any North American city (north of Mexico, that is) and as the first publication of any of the John White drawings of Virginia, namely the picture of the Dorado fish, lower left on the engraving. The Woodbury Lowery collection in which this map is found contains a significant number of original and photocopied maps of Spanish locations in portions of what is now the United States” (Lowery Collection, Geography and Map Division).

I, encara, a dintre del link: http://www.loc.gov/rr/hispanic/guide/hs055001.jpg surt el gravat següent:

quadre

Hi podem veure un vaixell amb la creu de Sant Jordi, que pot ser la d'En Francis Drake, com a símbol d'Anglaterra, i els altres vaixells els representen amb uns senyals barrats.

El link explicita que San Agustí es el primer establiment espanyol a Amèrica del Nord. El que es segur és que no són ni lleons ni castells els estendards del vaixells que envolten la nau d'En Drake. Al link s’exposa que el pintor fa un gravat de la ràtzia d'En Drake a Sant agustí, narrada pel mateix Drake.

Desitjo que la notícia sigui suficient per documentar una prova de vaixells amb quatribarrades rodejant al vaixell d'En Drake.

Blai Pastor i Bou



Autor: Blai Pastor i Bou

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història