ARTICLES » 16-10-2014  |  LLETRES CATALANES (SEGLE D'OR)
10018

St. Theresa, Spanish Abbess

En Felip Rodríguez ha trobat un nou indici segons el qual, i en contra d’allò que ens asseguren les biografies oficials de Teresa de Jesús, aquesta santa fou abadessa.

Santa Teresa de Jesús. Wikimedia commons.

Santa Teresa de Jesús, segons la història oficial, va néixer l’any 1515; va ser internada pel seu pare al monestir de Santa María de Gracia d’Àvila el 1531; va entrar al convent carmelità de La Encarnación, de la mateixa ciutat, el 1535; va fundar oficialment el convent de San José d’Àvila el 1562, sent aquest el primer d’una sèrie de convents reformats arreu de la Corona de Castella entre 1567 i fins l’any de la seva mort, el 1582; després va ser beatificada per Pau V el 1614; fou nomenada patrona d’Espanya el 1617, patronatge anul·lat, més tard, per incompatibilitat amb el de Sant Jaume; va ser canonitzada per Gregori XV el 1622 i proclamada Doctora de l’Església per Pau VI el 1970; però la historia oficial també deixa clar que, per raó de la seva senzillesa, devoció i humilitat, Teresa de Jesús mai no va ser abadessa.

Doncs, bé: cercant informació sobre els Cardona, he trobat que al llibre “The Theosophist”, volum 17, editat per la Theosophical Publishing House l’any 1896, a la pàgina 150, es pot veure, entre una llista de religiosos, el nom de St. Theresa:

abess1

I en una reedició del moviment teosòfic, al llibre “The Theosophical Movement”, volum 41, editat per la Theosophy Company, a l’Índia, l’any 1971, a la pàgina 99 tornem a llegir el mateix contingut:

abess2

És fàcil de comprovar que es tracta de la famosa “santa d’Àvila”, amb els anys de naixement i mort que li assigna la historia oficial. No hi ha confusió possible. I l’autor ens està dient que Santa Teresa de Jesús va ser, també, a part de tot allò que hem exposat, “Spanish Abbess”, o el que és el mateix, “Abadessa Espanyola”. Però abadessa d’on? De quin convent o monestir?

Aquesta prova complementa la que ens aportava en Jordi Bilbeny1, extreta del “Rondallari Català” d’en Pau Bertran i Bros, concretament a la rondalla número 51 que porta per títol “La caixeta de Santa Teresa” i comença així: “Diu que Santa Teresa no en tenia prou de ser abadessa i doctora, volia ser també confessora”.

Això ens apropa una mica més a la tesi d’en Jordi Bilbeny d’una santa Teresa catalana i al convenciment d’en Pep Mayolas que Santa Teresa de Jesús va ser l’abadessa del monestir de Pedralbes, Teresa de Cardona i Enríquez.

Felip Rodríguez


1 JORDI BILBENY, Una llegenda catalana sobre Santa Teresa, Institut Nova Història, 29 d’octubre de 2013, http://www.inh.cat/articles/Una-llegenda-catalana-sobre-Santa-Teresa



Autor: Felip Rodríguez

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història