ARTICLES » 17-10-2012  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
39769

Tergiversació històrica, també a la Vikipèdia espanyola

No cal remuntar-nos al segle XV per trobar indicis de manipulació de la història. La Vikipèdia espanyola n'és un exemple ben viu i actual que ens serveix per il·lustrar l'afany immutable de Castella per potenciar els seus interessos en detriment dels catalans. En Joan Rius ens n'ha enviat una petita mostra.

Avui he descobert un fet del qual suposo que altra gent ja està al cas.

He entrat a Vikipèdia per veure la biografia de l'Antoni de Villarroel i Peláez, i m'he adonat que la versió en castellà diu que va viure els últims anys d'una pensió reial, quan en realitat, i segons la versió en català, va morir en un calabós on entraven les ones del mar.

Després he entrat a Rafael de Casanova i la versió en castellà triplica l'extensió de la catalana i  fa el possible per demostrar que era un tou, que els que van resistir eren un tossuts i no diuen res de les repercusions que hi va haver sobre els vençuts.

Acte seguit, he entrar a la "cronologia de la repressió del català" i en castellà ho anomenen "Cronologia de la minorización del idioma catalán". I, és clar: he pensat que existeix un punt propagandístic, nacionalista espanyol i partidari dels textos en castellà.

L'atre dia vaig veure un programa de la història de la independència dels EUA i resulta que el Sr. Washington era un burgès que volia més terres dels indis i que Sa Majestat ho havia prohibit i probablement això el va fer lluitar per la independència.

Aportar dades i dades, personalment m'agrada, perquè molts fets històrics són conseqüència de diversos factors, però la història  d'"España" sempre l'han reescrit per potenciar la raça, els interesos de Castella o del govern espanyol.


Ells, d'una batalla amb els romans o amb  quatre "moros" en fan una epopeia, però si poden ens desmunten els nostres mites i la nostra història.


Joan Rius
Juliol del 2012


Autor: Joan Rius

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història