ARTICLES » 30-08-2013  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
11715

Timor, Pego i Aitana: del País Valencià al Pacífic

Sabies que els noms valencians de Timor, Pego i Aitana es repeteixen idèntics a Indonèsia, a l'illa de Timor? És casual o respon a una primitiva descoberta i colonització d'aquelles illes per uns navegants catalans que s'han esborrat de la història? En Joanjo Albinyana ens ho explica tot seguit.

Mentre consultava informació sobre la història del castell de Carrícola vaig veure que en temps de Jaume I es lliurà aquest castell, també anomenat castell de Muntis, al català Ramon de Timor[1], que en fou el seu primer senyor feudal. El Castell de Carrícola es troba a la Vall d'Albaida, al País Valencià.

En veure el mot "Timor" em vaig recordar ràpidament dels mapes d'En Manel Capdevila del seu article sobre la descoberta catalana d'Austràlia i vaig decidir cercar més informació sobre Timor. A Indonèsia trobem un país anomenat Timor Oriental ben a prop d'Austràlia, amb un cim, que és dels més alts del país, anomenat Aitana (892 metres).



El  nom d'Aitana el tenim molt arrelat els valencians. A més a més de ser una serra propera geogràficament, és un dels pics més alts del País Valencià amb 1.558 metres d'alçada. També el veiem com a nom propi emprat per moltíssimes catalanes.

Doncs, bé: a la serra d'Aitana tenim la vila de Cocentaina, que fou del gran Almirall Roger de Llúria i que donà nom a l'actual comarca de comtat.
I, per acabar, una darrera coincidència: també hem trobat un lloc anomenat "foho Pego"[2] a Timor Oriental, que sembla ser una muntanya d'uns 528 metres. I, al País Valencià, a 45 km de Cocentaina es localitza la vila de Pego, que pertanyia a l'antic ducat de Gandia dels Borja.










Resumint-ho, tenim:

  • Timor: Primer senyor feudal de Carrícola. Vila prop de Cocentaina;
  • Timor: País d'Indonèsia, que, segons l'investigador Manel Capdevila, fou descobert per catalans al segle XVI/XVII.
  • Aitana: Serra propera a Carrícola, a 18 km d'una vila situada a la Serra d'Aitana: Cocentaina, vila de l'almirall de la flota catalana de Roger de Llúria. Als peus de la serra d'Aitana també hi trobem el castell de Guadalest, d'on fou senyor En Sanç Folch de Cardona, casat amb Na Maria Colom, néta del descobridor.
  • Aitana2: Un dels cims més alts de Timor amb una alçada de 892 metres.
  • Pego: Vila de la Marina Alta, al País Valencià, a 45 km de Cocentaina.
  • Pego:  Un cim de Timor Oriental, amb una alçada de 528 metres.


Així, doncs, tenim una estranya coincidència de tres mots que es repeteixen a milers de kilòmetres i que es podria explicar si aprofundim en les teories sobre la catalanitat de la descoberta d'Austràlia i de la pimera volta catalana del món. Per la qual cosa en deixe constància per a tothom que vulgui continuar cercant les arrels destruïdes del nostre passat col·lectiu.

Joanjo Albinyana
L'Olleria (Vall d'Albaida)

 

 

NOTES I BIBLIOGRAFIA

1. ABEL SOLER I MOLINA, Castells i Palaus de la Vall d'Albaida. Arquitectura i poder feudal; Ajuntament d'Ontinyent, Mancomunitat de municipis de la Vall d'Albaida, Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida, Caixa d'Estalvis d'Ontinyent, Ontinyent, 2001.
2. http://summitcheeseburger.com/summits/country/TL/East%20Timor?page=2&order=
feature_type&sort=ac



Autor: Joanjo Albinyana

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història