ARTICLES » 26-11-2021  |  COLOM, CATALà
2757

Torna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada fa 15 anys

Reproduïm un article aparegut a Elnacional.cat. segons el qual l’Estat ha tornat dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom robada i exportada als EUA entre el 2004 i 2005. Però què no han gosat dir els periodistes catalans sotmesos a la historiografia espanyola? En Jordi Bilbeny ja ho va explicar en un article l'enllaç del qual trobareu al final d'aquest text.

La Biblioteca de Catalunya rep l'exemplar de la carta de Cristòfor Colom. Biblioteca de Catalunya – Oriol Miralles

L' Estat ha tornat aquest dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom que havia estat sostreta i exportada als Estats Units entre el 2004 i el 2005 . Aquest document, que té el nom de 'Columbus Christopher Epistolae d'Insulis Indie supra Ganger nuper inventis', va ser recuperat pel Ministeri de Cultura i Esport el 25 de juliol de 2018 i ara ha estat retornat a la Biblioteca de Catalunya, que el custodiava i en tenia la titularitat des del 1918.

Aquesta carta, explica el Govern, és un bé cultural "d'enorme valor històric i documental", atès que només n'hi ha 16 exemplars a diferents biblioteques de tot el món. És un text de Colom en què narra les seves experiències durant l'expedició a Amèrica, des de la sortida al Port de Palos el 3 d'agost de 1492 fins a l'arribada a Lisboa el 4 de març de 1493. El document va ser imprès a Roma el mateix any, en 1492, per Stephan Plannck.

El retorn del document

La carta de Cristòfor Colom va ser robada a Barcelona i, posteriorment,  va ser exportada entre el 2004 i el 2005 als Estats Units. Fruit d'un cas semblant a la Biblioteca Ricardiana de Florència (Itàlia), autoritats nord-americanes van iniciar una investigació en veure que aquest modus operandi s'havia intentat repetir per aconseguir un altre exemplar d'aquesta carta. Concretament, seguien la pista d'aquests fets l'Oficina d'Informació de l'Agència d'Immigració i les Duanes dels Estats Units. La investigació es va iniciar l'any 2011.

De fet, va ser l'any 2012 quan, a través d'un expert de la Universitat de Princeton, es va arribar a la conclusió que l'exemplar que es trobava custodiat a la Biblioteca de Catalunya des de l'any 1918 havia estat sostret i exportat als Estats Units per tal que fos comercialitzat i venut.

A partir d'aquest moment, el Govern explica que les autoritats del país i les dels Estats Units van iniciar les gestions per poder tornar aquesta carta a Catalunya. Aquest exemplar, per tant, va poder ser recuperat i l'Oficina d'Informació de l'Agència d'Immigració i Duanes el va lliurar a l'ambaixador d'Espanya a Washington el 6 de juliol de 2018.

El document va arribar a Espanya el 25 de juliol de 2018 i, des d'aleshores, havia estat guardat a la cambra cuirassada del Ministeri de Cultura i Esport. Finalment, la carta ha tornat a la Biblioteca de Catalunya aquest dimarts 23 de novembre del 2021. A l'acte ha assistit el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz; la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra; el subdirector general de Registres i Documentació del Patrimoni Històric, Carlos González-Barandiaran i de Muller; el secretari de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, Ángel Rivas; i el secretari general de la delegació del Govern a Catalunya, Simón Pérez.

Pedro Ruiz
El Nacional.cat 

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/retorna-biblioteca-catalunya-carta-colom-robada-15-anys_673817_102.html

Enllaç a l'article d'En Jordi Bilbeny,

https://www.inh.cat/articles/La-Lletra-d'En-Colom-furtada-de-la-Biblioteca-de-Catalunya-i-el-que-la-premsa-catalana-no-ha-volgut-explicar



Autor: Pedro Ruiz/El Nacional.cat

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història