NOTICIES » 31-07-2015
7335

Tot a punt per l'inici de la segona Universitat Nova Història

Tot a punt per l'inici, demà dissabte a les 10h, de la segona Universitat Nova Història que enguany celebrarem a Montblanc entre els dies 1 i 4 d'agost.

 

Una vegada més, l'Institut Nova Història (INH) ens ofereix la possibilitat de viure un estiu amb història i aquesta vegada ho fa en un dels escenaris més bonics de Catalunya, al bell mig de la Conca de Barberà.

Dissabte, a les 12h, el batlle de Montblanc, el Sr Josep Andreu, obrirà la presentació de la Universitat, seguit del Sr Francesc Benet, Vicepresident 1r del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, del Sr Albert Codinas, President de l'INH i de Dolors Marín, codirectora de la 1a UNH.
La conferència inaugural, anirà a càrrec de l'investigador Ramon Vinyes, titulada "Recerca, experiència i rigor: el cas de les primeres poblacions de la Baixa Califòrnia". Al llarg de la jornada de dissabte les diverses ponències tractaran temes relatius a la descoberta catalana d'amèrica, com la catalanitat d''El Quixot'  o la falsificació del 'Siglo de Oro' castellà. Acte seguit, a les 16h tindrà lloc la presentació del llibre "El Quijote va esborrar el Quixot", a càrrec del seu autor, l'investigador Lluís Maria Mandado.
En Jordi Bilbeny, Cap de Recerca de l'INH, explicarà a les 16:30h "Com s'ha falsificat la història de Catalunya. 1. La descoberta catalana d'Amèrica". Per la seva banda, l'estudiós Àlex Sendra, presentarà a les 18.30h la xerrada "El Siglo de Oro castellà va ser escrit en català" i a les 21.30h tindrà lloc la presentació del llibre d'Enric Mitjana de las Doblas "Els Colom de Barcelona i les seves aliances" a càrrec de J.M.Orteu i Reinald Benet de Caparà. Finalment, a les 10 de la nit es projectarà el film documental "L'apropiació del Descobriment d'Amèrica: una conspiració d'Estat?", dirigit per En David Grau i produït per Pilar Montoliu i debat poestrior amb David Grau i Jordi Bilbeny.

L'activitat de l'UNH consisteix en un curs sobre la falsificació i restauració de la Història de Catalunya, en un entorn històric privilegiat on, a més a més d'aprendre història i compartir idees, podrem passar-hi uns dies de descans i aprofitar per fer alguna visita cultural al centre històric de Montblanc. El contingut del curs està organitzat amb 10 ponències a càrrec de destacats investigadors de l'Institut Nova Història com són Jordi Bilbeny, Àlex Sendra, Albert Fortuny, Pep Comajuncosa, Ivan Giménez, Pere Alzina, Joanjo Albinyana, Paolo Pellegrino, Pep Mayolas i Manel Capdevila. A més hi haurà actes públics, taules rodones, cinefòrum cada vespre i un concert la nit del dilluns.

 

Per a fer la vostra inscripció:
Per a consultar el programa complert (del 1 al 4 d'agost 2015)

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història