ARTICLES » 08-04-2019  |  COLOM, CATALà
5991

Trobat a Copenhague un manuscrit perdut de la biblioteca d’En Ferran Colom, fill del Descobridor

“Es tracta del «Llibre dels Epítomes» i és un dels catàlegs elaborats per En Ferran Colom i els seus bibliotecaris a començaments del segle XVI”. Notícia publicada al diari ‘ABC-Granada’ del 2 d’abril d’aquest any.

Manuscrit del segle XVI del «Llibre dels Epítomes», que els investigadors han confirmat, és obra d’En Ferran Colom (1488-1539).- Arnamagnæa Institute de la Universitat de Copenhague

Investigadors de les universitats de Granada i Cambridge han confirmat que un volum de 2000 pàgines, dipositat des de finals del segle XVII en una col·lecció de la Universitat de Copenhague, és un dels catàlegs més importants que el fill d’En Cristòfor Colom va confeccionar per classificar la seva enorme biblioteca.

Així ho assegura la Universitat de Granada en un comunicat, en el qual s’hi relata que «un volum manuscrit de dues mil pàgines, dipositat des de finals del segle XVII en una col·lecció a la Universitat de Copenhague, ha estat identificat com a pertanyent a En Ferran Colom, fill del descobridor d’Amèrica». «El manuscrit ―s’afirma― és un dels documents més importants entre els catàlegs elaborats per En Ferran Colom i els seus bibliotecaris a començaments del segle XVI.»

Els professors José María Pérez Fernández, de la Universitat de Granada, i Edward Wilson-Lee, de la Universitat de Cambridge, es van desplaçar a Copenhague la setmana passada per examinar el manuscrit i constatar que aquest no deixa lloc a cap dubte sobre la seva natura original.

Una important biblioteca
Ferran Colom (1488-1539) va aplegar durant la seva vida una importantíssima biblioteca de més de 15.000 títols. Encara que la majoria dels llibres que s’hi conserven de la col·lecció original es troben ara dipositats a la Biblioteca Colombina de Sevilla, molts d’aquests s’han perdut o han estat dispersats arreu del món.

Els professors Pérez Fernández i Wilson-Lee, que en l’actualitat treballen en un monogràfic sobre la biblioteca que publicarà Yale University Press, han identificat volums que pertanyen a la col·lecció d’En Ferran en llocs tan distants com la biblioteca John Carter Brown als Estats Units, o la col·lecció de la Fundació Giorgio Cini a Venècia.

El manuscrit en qüestió és l’anomenat «Llibre dels Epítomes», una sèrie de resums de més de tres mil títols. Es tracta d’un dels més importants entre tots els catàlegs que En Ferran Colom va confegir per classificar la seva enorme biblioteca. Tot i que li falten algunes pàgines al començament i al final, el volum conté en el seu estat actual quasi dues mil pàgines, i es troba en bon estat de conservació.

Els professors Pérez Fernández i Wilson-Lee incorporaran aquest descobriment al seu estudi de la biblioteca de Ferran Colom (d’imminent publicació durant els propers mesos). El professor Wilson-Lee és, a més a més, autor d’una biografia recent d’En Ferran Colom («The Catalogue of Shipwrecked Books»), que sortirà publicada en espanyol per l’editorial Ariel al mes de setembre.

Arnamagnæa
En col·laboració amb la col·lecció ‘Arnamagnæa’ de Copenhague, els professors Pérez Fernández i Wilson-Lee s’han embrancat en un projecte per digitalitzar el manuscrit i fer-lo accessible a la comunitat acadèmica. Igualment, estan treballant, ja també, en un estudi detallat del document amb un equip d’experts en la matèria.

Tot indica que el manuscrit ha estat dipositat des de finals del segle XVII a la col·lecció de Árni Magnússon (1663–1730), un expert coneixedor de la literatura islandesa i el primer catedràtic d’Antiguitats Daneses de la Universitat de Copenhague, institució a la qual va donar la seva col·lecció després de la seva mort.

La seva col·lecció es compon sobretot de manuscrits d’origen islandès i en general de textos escandinaus, a la qual també va incorporar una petita col·lecció de manuscrits espanyols  que provenien de la col·lecció del diplomàtic Cornelius Lerche, ambaixador danès a Espanya a finals del segle XVII.

El fet que un grapat de manuscrits espanyols (una vintena d’ells aproximadament) es trobessin immersos entre més de 3000 manuscrits islandesos explica que durant tots aquests anys passessin desapercebuts per als estudiosos.

Diari 'ABC' Granada
Actualitzat: 02/04/2019 10:53h
https://www.abc.es/cultura/abci-hallado-copenhague-manuscrito-perdido-biblioteca-hernando-colon-hijo-descubridor-201904011314_noticia.html#ns_campaign=amp-rrss-inducido&ns_mchannel=abc-es&ns_source=tw&ns_linkname=noticia.foto&ns_fee=0



Autor: Diari ABC-Granada

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història