NOTICIES » 18-03-2013
6415

Un grafòleg forense de Barberà demostra que En Colom era català

El llibre 'Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI', d'En Jesús Delgado, es basa en un estudi grafològic de la personalitat d'En Cristòfor Colom

L'origen d'En Cristòfor Colom ha estat una de les incògnites més misterioses i intrigants de la història moderna. D'ençà que va morir, fa més de 500 anys, se li han adjudicat més de trenta orígens diferents (gallec, extremeny, portuguès, balear, israelita...), però fins ara la teoria que més convencia era la genovesa, segons la qual En Colom va néixer a Savona el 1451.

El perit cal·lígraf forense Jesús Delgado, en el seu recent llibre
Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI (Bubok, 2012), no només demostra la falsedat de la teoria genovesa, sinó que aporta proves policíaques per afirmar amb contundència que En Cristòfor Colom era català. Delgado deixa molt clar que no és historiador i que, per aquest motiu, el seu treball i el seu llibre no tenen res a veure amb el que hagin pogut escriure fins ara els historiadors. "Per parlar sobre aquest camp no cal saber història, has d'escollir un temps policíac i seguir-lo. Els historiadors agafen part de la història i la recomponen segons el que creuen que és lògic. Jo, en canvi, he fet una investigació policíaca amb les tècniques del segle XXI", afirma.


El grafòleg, nascut a Alcubillas (Ciudad Real), però resident a Barberà del Vallès, explica que ha aplicat el protocol de desaparició a "una persona que va morir fa 519 anys", en un llarg procés semblant a les novel·les d'intriga. "El meu llibre fa demostracions científiques, no es basa en teories", sosté Delgado.

Dos documents clau
Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI és el primer llibre estrictament científic que s'escriu sobre En Cristòfor Colom. Després d'una llarga investigació per diferents biblioteques espanyoles, En Jesús Delgado va estudiar dues cartes de l'Arxiu General d'Índies de Sevilla que En Colom va escriure al seu fill Jaume que li van permetre fer un informe grafològic de la personalitat d'En Colom. A partir de la seva lletra, En Delgado ha pogut determinar que el principal tret del caràcter del navegant era la timidesa: "En Colom era un gran pare, afectuós amb la família, però molt reservat. Era un somiador, un visionari", afirma. A més a més, comenta que tenia les idees molt clares i era una persona extremadament intel·ligent.

A continuació, el grafòleg va investigar el document de la Primogenitura [Mayorazgo] d'En Colom, que a dia d'avui seria un testament, i va descobrir que, tot i que el navegant afirmava que "sent jo genovès, que ningú no ho desdigui", no va ser escrit per ell, ja que no coincidien ni la lletra ni la seva signatura. La prova definitiva la va trobar al llibre d'heràldica de les famílies nobles de Barcelona, ​​un document de la Biblioteca de Catalunya, en el qual hi havia una família barcelonina anomenada Colom, que "algú havia intentat camuflar afegint una a al final" i formant "Coloma", relata.

Davant aquesta coincidència, En Delgado va continuar investigant i va trobar que al final del document, de fa 519 anys, al "suposat falsificador" se li havia oblidat afegir aquesta "a", raó per la qual va fer un informe judicial i va descobrir que en veritat la família Colom havia viscut al carrer dels Miralles de Barcelona, ​​darrere de Santa Maria del Mar. Aquest complot, explica, "ve dels Reis Catòlics, ja que no volien nomenar virrei a terres americanes perquè li havien promès un 10% del que trobés. L'única forma de treure'l del mig era declarar-lo estranger, per això van difondre que era genovès", sosté el perit.

Broma entre agents
El llibre d'En Delgado va sortir a la venda tant en paper com en format digital el 26 de desembre. Des del primer moment ha intrigat molts curiosos, encara que l'escriptor afirma que "l'èxit del llibre ve sobretot perquè és de caràcter documental i no pas històric". Segons explica l'autor, l'estudi de la nebulosa que envolta al descobridor d'Amèrica va sorgir de manera innocent dos anys enrere quan en un control antidroga sota del monument d'En Colom a Barcelona, ​​un company d'En Delgado li va dir: "Al d'allà dalt encara no li hem demanat la documentació!".

Davant aquesta petita broma el perit forense es va començar a preguntar: "Per què la resta de personatges que van participar en el descobriment d'Amèrica eren tan transparents i En Colom tan fosc?". I va emprendre un camí de dos anys entre entrellat, documents oficials i grafologia. Un camí que seguirà amb un nou projecte d'estudi de la figura del papa Alexandre VI, un personatge també intrigant que va arribar a ser Summe Pontífex a la mateixa època en què En Colom va descobrir Amèrica.

Adriana Roca

http://epreader.elperiodico.com/APPS_GetPlayerZSEO.aspx?pro_id=00000000

http://societat.e-noticies.cat/un-grafoleg-forense-afirma-que-colom-era-catala-73968.html



Redacció: Adriana Roca

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història