NOTICIES » 28-02-2012
6946

Un llibre analitza a través d'una "carta d'amor" la relació entre En Colom i la reina Isabel

L'autora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, on conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Segell de correus dels Estats Units d'Amèrica, representant a la reina
Isabel de Castella i Cristòfor Colom. El segell commemora el quart
centenari del descobriment d'Amèrica (1492-1892)

La professora nord-americana Estelle Irizarry analitza, en el seu nou llibre La carta d'amor de Cristòfor Colom a la Reina Isabel , la relació entre el navegant i la monarca a través de la correspondència.

El text publicat per Ediciones Puerto se centra en l'única carta que En Colom va enviar exclusivament a Isabel la Catòlica, que, segons aquesta professora emèrita de la Universitat de Georgetown, podria ser d'amor.

"És única perquè sembla que és una carta d'amor. Dic sembla, perquè en general no ha estat tinguda com a tal ", apunta l'autora en el comunicat de presentació del llibre divulgat a Puerto Rico.

Irizarry recorda que no se sap si aquesta correspondència va arribar a la seva destinatària ni tampoc se sap la seva data, i per això mateix cataloga la carta d'"òrfena".

Matisa que la lletra, a diferència de les altres que va dirigir als monarques, no tenia com a destinataris els habituals "Reis Catòlics".

La investigadora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, en el qual conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Irizarry apunta en aquest treball que En Colom es va criar en alguna regió de la Nació catalana, la qual cosa explica que no s'expressés correctament en castellà, que seria la seva segona llengua.

http://www.elmostrador.cl/noticias/2012/02/10/libro-analiza-a-traves-de-carta-de-amor-la-relacion-entre-colon-y-la-reina-isabel/

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història