OPINIó » 06-05-2014  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
9770

Una història de Catalunya que amaga la veritable història de Catalunya

Marcel Mañé denuncia que la Història de Catalunya d'En Solé i Sabaté, amb dibuixos de la Pilarín Bayés, continua amagant i tergiversant la història de Catalunya en tot el que afecta Cristòfor Colom i la descoberta d'Amèrica.

S'acaba d'editar la Història de Catalunya que s'ha venut juntament amb "La Vanguardia" de diumenge. Consta de 6 toms i d'unes 120 pàgines cadascun. Té el suport de l'Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i d'Edicions 62. Aquesta obra "està pensada perquè la llegeixin nens, nenes, pares i mares, avis i àvies" segons diu el tom 1r. Té moltes imatges de la dibuixant Pilarín Bayés. El contingut històric i el text són de l'Oriol Vergés Mundó (llicenciat en Geografia i Història). L'obra està dirigida i coordinada per en Josep Maria Solé i Sabaté (catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona) i la Queralt Solé Barjau (doctora en Història Contemporània).

A la pàgina 107 del 3r tom del llibre hi ha una il·lustració on apareix un personatge que podria ser En Cristòfor Colom, encara que no s'hi menciona el nom. El dibuix es completa amb una altra imatge, a l'esquerra, amb un tron i una dona sola asseguda. Sembla que vol ser la reina Isabel lI, anomenada la Catòlica. Al dors de la coberta apareixen dibuixos de personatges importants de l'època, inclosa la "Venus de Badalona, escultura del segle I aC, trobada a Badalona, però no hi apareix la imatge d’En Cristòfor Colom.

Tota la gesta catalana del descobriment d'Amèrica duta a terme per En Cristòfor Colom (noble català de Barcelona) i els catalans que l'acompanyaren es menciona en aquest llibre així:

“L'arribada a un, fins aleshores desconegut, Nou Món (Amèrica)".

A la pàgina 31 del 4t tom, corresponent als segles XVI a XVIII, trobem el capítol "Colom al servei de Castella". Diu: "L'any 1492, el navegant al servei de Castella Cristòfol Colom va arribar a un nou continent, Amèrica." Observeu que es troba en un tom que no correspon, talment com si, després d'imprimir-ne el 3r sense mencionar En Colom, els autors volguessin arreglar una omissió volguda. L'anomenen "Cristòfol" segurament per diferenciar-lo del "Cristòfor" que tant fan servir els historiadors que diuen que Colom era català i va servir Ferran II, el Catòlic, rei de la Confederació Catalana.

Amb això que us exposo, em sembla molt clar que els autors d’aquesta Història de Catalunya volen amagar la catalanitat i la glòria de la descoberta d'Amèrica feta pel català Cristòfor Colom i mariners majorment catalans, com ja deia En Luis Ulloa el 1927 i han redit molts historiadors el sou dels quals no depèn de Madrid.

Marcel Mañé



Autor: Marcel Mañé

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història