ARTICLES » 25-08-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
1119 lectures

Una lletra signada per Felip III documenta que Dénia fou seu de l’Estat el 1604

L'Arxiu Municipal adquireix la missiva manuscrita i rubricada pel monarca, que confirma que va romandre a la ciutat uns quants dies amb la seva cancelleria.

Detall de la signatura del rei, al final de la missiva.

L’Arxiu Municipal de Dénia ha enriquit el seu fons històric mitjançant l’adquisició d’una lletra amb la signatura autògrafa del rei Felip III, datada a Dénia el dia 29 de gener del 1604.

L'interès d'aquesta lletra reial per a la ciutat de Dénia deriva del fet de ser un testimoniatge documental que constata la presència a Dénia del rei Felip III i de la seva Cancelleria. És a dir, que la ciutat esdevingué seu de l'Estat durant alguns dies dels mesos de gener i febrer de l'any 1604. Un espai de temps curt que fa que no sigui un fet freqüent trobar una lletra emesa per la Cancelleria reial des de Dénia.

La lletra, manuscrita en tinta sobre paper i amb el segell de placa del rei pel revers, està signada pel rei Felip III a l'estil de l'època (“Jo, el Rei”) i per Domingo Ortiz, secretari dels afers de València al Consell d'Aragó, organisme en el qual es tractaven les qüestions dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó, integrada per Aragó, València, Catalunya i Mallorca.

El document va adreçat al senyor Álvaro Vich y Manrique, governador general del Regne de València d'allà Xixona, i tracta del greu conflicte, amb plets i enfrontaments, esdevingut a la ciutat d'Alacant quan l'església de Sant Nicolau es convertí en col·legiata davant l'oposició dels feligresos de l'església de Santa Maria, de més antiguitat.

 

Tres visites reials en cinc anys

La lletra adquirida per l’Arxiu de Dénia.

El rei Felip III visità l'actual capital de la Marina Alta tres vegades convidat pel cinquè marquès de Dénia, el poderós duc de Lerma. Les dues primeres l'any 1599, amb motiu del matrimoni amb Margarida d'Àustria, de les quals no conservem cap document, i aquesta tercera visita de l'any 1604, que fou més aviat una visita d'Estat adreçada a la convocatòria de les Corts Generals del Regne de València.

El rei Felip III convocà les Corts el 4 de desembre del 1603 amb la idea que s'iniciessin a Dénia el 2 de gener de 1604. Al final, la ciutat de València reclamà al rei la convocatòria de Corts que finalment se celebraren a València del 9 de gener al 20 de febrer d'aquell any.

En aquest temps, sabem que el rei Felip III passà diverses setmanes a Dénia, juntament amb el duc de Lerma, gaudint de les seves possessions en el marquesat. Una estada curta durant la qual Felip III fundà el Convent de les Agustines de Dénia, el 25 de gener de 1604. Quatre dies més tard, continuava a la ciutat i emeté aquesta lletra en les seves funcions de govern de l'Estat.

Sergi Garcia

(Traducció de l’INH)

 

La Marina Plaza. Notícies. Diari de la Marina Alta

Publicat: dimecres, 3 d’agost del 2016

 

Podeu llegir l’article original, en castellà, a l’enllaç següent:

https://lamarinaplaza.com/2016/08/03/una-carta-firmada-por-felipe-iii-documenta-que-denia-fue-en-1604-sede-del-estado/Autor: Sergi Garcia

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història