ARTICLES » 29-03-2016  |  COLOM, CATALà
4691

Una ruta per descobrir els indicis de la catalanitat d'En Colom

La Ruta guiada sobre En Colom que organitza cada mes l'Institut Nova Història a Barcelona i dirigida per en Jordi Bilbeny, és notícia a Barcelona Televisió (BTV).


Reproducció de l'article:

Des de l'Institut Nova Història, l'escriptor i investigador Jordi Bilbeny explica la catalanitat del descobridor d'Amèrica. No és l'únic historiador que defensa aquesta tesi, segons la qual el nom complet del navegant seria Joan Colom i Bertran. A la visita guiada d'aquest dissabte, els participants n'han descobert més detalls, com el lloc on podria estar enterrat o la casa on hauria viscut.

L’escriptor i investigador Jordi Bilbeny és un gran defensor de la tesi que Colom era barceloní. Com a cap d’investigació de l’Institut Nova Història de Catalunya, ofereix visites guiades que vinculen el personatge històric amb Barcelona. A la ruta d’avui han començat al punt on podria estar enterrat el descobridor d’Amèrica.

La plaça del Duc de Medinaceli va ser fins a principis del segle dinou un dels punts claus de la comunitat religiosa de la ciutat. Aquí s’erigia el monestir de Sant Francesc, on s’enterraven els membres de la família Colom. Segons els historiadors que defensen l’origen català de Colom, també s’hi trobarien les despulles del descobridor.

Aquestes hipòtesis són, segons Jordi Bilbeny, difícils de demostrar avui dia perquè la majoria de proves o evidències han desaparegut. Rutes com la d’avui són, com ell diu: “Recorreguts a través de les consciències i de la destrucció del nostre passat”. Al llarg de la ruta Bilbeny estableix paral·lelismes entre Cristóbal Colón i el català Joan-Cristòfor Colom i Bertran, que situa com un barceloní procedent d’una família de mercaders.

L’investigador defensa la tesi que Colom va sortir del port de Pals, al Baix Empordà, en lloc de Palos de la Frontera. Bilbeny sosté la seva teoria i la comparteix amb els participants en punts clau com el monument de Colom. Als relleus que hi ha a la part baixa hi trobaríem moltes pistes que desmuntarien la versió oficial de l’expedició de Colom.

La ruta, de quatre hores, recorre altres punts com la Biblioteca de Catalunya o la Casa de la Caritat, així la casa de Colom, que estaria al costat de Santa Maria del Mar.


Enllaç a l'article original:
http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/03/26/jordi-bilbeny-institut-nova-historia/

Descarregar el fragment de la notícia (mp4)

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història