ARTICLES » 21-11-2013  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
5789 lectures

Vicent Boix i la història usurpada dels catalans

En Joanjo Albinyana troba que ja al segle XIX el xativí Vicent Boix reclamava per a la nostra història un seguit de personatges i de gestes que, fins avui, els catalans teníem per aliens.

L'historiador valencià Vicent Boix i Ricarte (Xàtiva, 27 d'abril de 1813 — València, 7 de març de 1880), al seu llibre Xàtiva. Memorias, recuerdos y tradiciones de esta antigua ciudad, editat per la llibreria de Blas Bellver, l'any 1857, al full 119 [1] ens narra una sèrie de fets que sacsejaren el govern de Ferran II. Entre aquests, destaca la naturalitat amb què anomena la conquesta de Granada, el descobriment d'Amèrica, etc. I, més endavant, cita com a grans figures històriques de la història de la corona d'Aragó el Gran Capità, el cardenal Cisneros, el bisbe Torquemada, els Paredes, els Montcada, els Centelles i En Ferran Cortès.

Observeu el paràgraf sencer i, sobretot, des del punt on comença "La conquista de Granada" fins al següent punt on acaba dient: "...de la historia de Aragón".

Còpia de la pàgina 119

Part de la pàgina 119 de Memorias, recuerdos y tradiciones de esta antigua ciudad, de Vicent Boix i Ricarte

 

Una mostra més de la catalanitat dels fets històrics que els catalans reclamem com a nostres i que tant ha posat en evidència en Jordi Bilbeny.

Joanjo Albinyana

L'Olleria, desembre del 2012


[1] Full 119, Memorias, recuerdos y tradiciones de esta antigua ciudad, Vicent Boix i Ricarte. (Google books)

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història