ARTICLES » 20-12-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
2512

Els aforismes de Michel de Montaigne són tan contemporanis com al segle XVI

Josep Pla i Joan Fuster van estar molt influïts per la filosofia del "senyor del Perigord," afirma l'Ignasi Aragay, un periodista que ha seleccionat frases i aforismes extrets dels 'Assaigs' que va escriure Montaigne i els ha aplegats en el seu 'Diccionari Montaigne'. Article d'En Josep Playà i Maset a La Vanguardia en línia del 16 de desembre del 2021.

Els Assaigs de Montaigne, traduïts al català per Vicent Alonso

Selecció de pensaments a càrrec d’Ignasi Aragay

"Josep Pla i Joan Fuster no s'expliquen sense Montaigne", diu el periodista Ignasi Aragay. "Viure sense Montaigne és com no vacunar-se", apunta irònicament l'editor Guillem Frontera. "Montaigne sembla accessible però no és tan evident", assenyala el filòsof Josep Ramoneda. Són algunes de les reflexions que es van escoltar ahir en la presentació del Diccionari Montaigne (Ensiola Ed.), edició a càrrec d'Ignasi Aragay que ha seleccionat 730 frases i aforismes i 135 cites de clàssics incloses en els tres volums dels Assaigs de Montaigne (a partir de la traducció de Vicent Alonso, a l'editorial Proa).

Entre l’Humanisme i  la Il·lustració

"Montaigne és un home que dialoga i no pas un que dóna lliçons", diu Aragay

Aragay va explicar que inicialment va ser un encàrrec de l'editor Isidor Cònsul, que va publicar el 2008, però que per diferents raons va quedar gairebé oblidat. Ara es reedita amb l'afegit d'un pròleg que comença amb aquesta justificació: "Michel de Montaigne, clàssic entre els clàssics, no passa mai de moda. És un refugi segur per pensar el món i per pensar-s'hi". I imbuït d'aquell do de la simplicitat i la precisió del filòsof francès, ens ofereix diverses píndoles que semblen tuits però sense les presons ni la tensió de les xarxes. Així, del "senyor de Perigord", Aragay ens diu que "aspira al més difícil: no jutjar els altres sinó a conèixer-se  ell mateix". I afegeix: "Aquí no es tracta de quedar bé, sinó de pensar bé, és a dir, de pensar sense límits". I més: "És un home que dialoga, no un que dona lliçons".

El llibre té una actualitat afegida perquè Montaigne (1533-1592) va viure, quan era Batlle de Burdeus, una pesta que va matar gairebé la meitat de la població. I es va confinar en un castell on va acabar els seus Assaigs . Montaigne va néixer al Perigord, on va aprendre l'occità, però el seu pare li va posar un preceptor que li va ensenyar el llatí, llengua que ja dominava als sis anys. Però la seva obra la va escriure en francès per arribar a un major nombre de gent.

"Qui no s'entén a si mateix, què pot entendre?" Michel de Montaigne

"Viure és aprendre a morir"; "Deixem-nos d'humiltats. Cadascú parla segons les seves forces"; "Qui no s'entén a si mateix, ¿què pot entendre?"; "No estic gaire impactat per la dolçor del país natal"... són alguns dels pensaments recollits en aquest llibre (Aragay diu que només ha obviat la misoginia del personatge) que mostra la seva contemporaneïtat.

Josep Playà Maset

16/12/2021

https://www.lavanguardia.com/cultura/20211216/7932329/ignasi-aragay-selecciona-865-aforismos-sabios-michel-montaigne.html



Autor: Josep Playà i Maset

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història