ARTICLES » 05-11-2012  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
41725

La meva experiència personal amb la història de Catalunya

En Guillem Saperas ens explica la seva experiència personal amb la impossibilitat d'aprendre la nostra història a l'ESO/Batxillerat i manifesta la seva conformitat més absoluta amb el fet que s'ha manipulat el nostre passat de forma premeditada.

Us volia comentar que amb tot el tema de la història, jo no fa tants anys vaig fer l'ESO i la vaig acabar sense no saber pràcticament res de la història de Catalunya (ja no parlem de la descoberta d'Amèrica, sinó només del que està acceptat oficialment). Amb el Batxillerat em va passar igualment el mateix. Amb 18 anys amb prou feines sabia qui era Jaume I (perquè els meus pares m'ho havien explicat). No sabia res de les conquestes mediterrànies, res de la Companyia catalana d'Orient, res del parlament més antic d'Europa, res de les assemblees de Pau i Treva, res del Llibre del Consolat del Mar, res de les Corts... Crec que són coses prou importants com per, com a mínim, fer-hi un esment.

A l'escola se'ns amagava absolutament la història de Catalunya. A tot estirar et deien que havia existit la Corona d'Aragó, però t'ho pintaven dins d'una mena d'història general d'Espanya i com una excepció d'un moment concret determinat. Com que a mi sempre m'ha agradat la història, jo mateix, doncs, vaig anar llegint nous llibres i, com més llegia, més em sorprenia de tot el que no m'havien ensenyat. Penso que és indignant i patètic que s'arraconi així un coneixement tan important, perquè bé que els polítics fan servir la història per justificar mil coses...

Només us ho volia comentar, perquè, sentint conferències d'en Jordi Bilbeny, veig que sol comentar que la història és una arma molt poderosa per eliminar-nos com a nació i us volia transmetre la meva experiència personal. En Jordi Bilbeny té tota la raó: ens amaguen la història i no només la no acceptada. Els meus amics universitaris desconeixen absolutament la història del seu país. Amb això us ho dic tot.

Guillem Saperas


Autor: Guillem Saperas

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història