Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 24-04-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
3787

De banderes, himnes i visques

«Crida l'atenció aquesta mena de bonisme republicà que adjudica a la bandera espanyola tricolor totes les bondats, amb aquella ingenuïtat tan nostra». Article d'En Josep-Lluís Carod-Rovira al diari digital Nació Digital del 21 d'abril d'enguany.

La commemoració dels 90 anys del 14 d'abril ha tornat a deixar al descobert la complexitat enorme que traspua la consciència nacional de tants compatriotes, alguns d'ells sincerament independentistes, així com l'abast enrevessat de l'expressió simbòlica de les emocions i els sentiments polítics, als Països Catalans. El laberint mental en què vivim, pel que fa a la simbologia política, és de dimensions oceàniques i redueix a un ridícul, vulgar, de nyigui-nyogui, de laberint de fireta el que l'arquitecte italià Domenico Bagutti va construir a Horta, en el pas del segle XVIII al XIX.

Ja era força freqüent, a mig abril cada any, però enguany, aprofitant-ne el norantè aniversari, la bandera espanyola que era l'oficial durant els vuit anys republicans del segle passat ha tornat a onejar en actes públics, ha ocupat balcons d'ajuntaments importants amb batllia independentista, i, potser pitjor encara, ha voleiat en la fibra més sensible d'alguns cors nostrats. I aquesta bandera espanyola ha aparegut tendrament abraçada, si és que no entortolligada, no sols amb la bandera catalana, sinó, en el súmmum de les paradoxes, a la bandera estelada, independentista, doncs.

La bandera catalana de les quatre barres prové de l'emblema del llinatge dels comtes de Barcelona i la primera mostra d'aquesta és present en l'escut català del sepulcre romànic de Ramon Berenguer II, comte de Barcelona, mort el 1082, i després se'n té també constància en un segell de Ramon Berenguer IV de l'any 1150. La bandera espanyola coneguda com a rojigualda és emprada com a pavelló naval el 1785, però no serà fins al 1843 que s'adoptarà, de manera oficial, com a bandera "nacional". L'altra bandera espanyola, la tricolor amb la franja inferior de color morat, la feien servir en cercles republicans, demòcrates i progressistes a la dècada dels 30 del segle XIX i, durant la I República espanyola (1873-1874), onejà breument al Congrés de Diputats, però no en fou l'ensenya oficial.

Amb el règim del 14 d'abril de 1931, un decret aprovat tretze dies després pel flamant govern republicà l'adoptà com a oficial amb aquest raonament: "Hoy se pliega la bandera adoptada como nacional a mediados del siglo XIX. De ella se conservan los dos colores y se le añade un tercero, que la tradición admite por insignia de una región ilustre, nervio de la nacionalidad, con lo que el emblema de la República, así formado, resume más acertadamente la armonía de una gran España", en al·lusió al morat, tradicionalment associat a Castella, sistema nerviós a banda.

L'Himne de Riego, d'orígens musicals controvertits, fou oficial durant el Trienni Liberal (1820-1823) i la tornada de la lletra de llavors feia: "Soldados, la patria,/Nos llama a la lid./Juremos por ella,/Prefiero vencer o morir". Tot i ser oficial durant el període 1931-1939, no va tenir lletra, encara que, sobretot a l'àrea catalana, van proliferar-ne les versions satíriques, algunes de les quals encara les hem pogudes sentir, personalment, a gent que va viure aquella època. Per error s'ha tocat després de 1939 en cerimònies oficials en diferents punts del món, des de l'Alemanya nazi el 1941 en un acte de la División Azul, fins al 2017 a Croàcia, en el campionat d'Europa de twirling. El fet que Espanya, al segle XX, hagués canviat tres vegades de bandera, tres d'himne i mitja dotzena de dia de la festa nacional ha pogut contribuir a un cert desori simbòlic, exponent també d'una fragilitat "nacional" superior a la que som capaços d'advertir.

Tant la bandera com l'himne espanyol republicans van adquirir una dimensió simbòlica combativa molt potent, sobretot a Europa i als Estats Units, atès que el combat antifranquista (1936-1939) ja s'intuïa que era el preàmbul d'un enfrontament posterior amb els règims de Hitler i Mussolini i, per aquest motiu, es revestiren d'una aurèola èpica, amb una enorme càrrega icònica antifeixista. És justament per això que els respectem, però ni l'un ni l'altre no són ni la nostra bandera, ni el nostre himne nacionals. La simpatia cap a aquests símbols pot ser semblant a l'efecte que ens pugui suscitar La Marsellesa, la presa de la Bastilla, la Revolució francesa, la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà, o bé la Declaració d'independència dels Estats Units.

Són icones revolucionàries per a qui tingui una visió progressista de la història i és evident que l'eufòria mobilitzadora de l'himne francès, la bandera espanyola tricolor o l'Himne de Riego, els sentim i veiem amb uns ulls diferents a la bandera rojigualda o l'himne espanyol monàrquic. Em consta que, fora d'aquí, els pot produir una situació semblant a gent antifeixista d'Itàlia, els Estats Units o Irlanda, però, en cap cas, ni és, ni substitueix, l'himne nacional italià, el nord-americà o l'irlandès. A l'hora de la veritat, tan França com Espanya, al llarg de la història, no sols ens han deixat tirats al voral de la ruta, sinó que ens han passat sempre pel damunt, com una piconadora, amb el vehicle circulant a tota velocitat.

Amb govern espanyol republicà es va trinxar l'Estatut de Núria (1931), que parlava d'autodeterminació i definia Catalunya com a Estat, s'empresonà el govern de la Generalitat (1934), se suspengué l'autonomia (1934-36), es boicotejà l'expedició a Mallorca (1936), Espanya recuperà competències que tenia la Generalitat (1937) i el mateix Manuel Azaña i Juan Negrín van fer afirmacions sobre Catalunya que podria haver subscrit el mateix general Franco. Catalunya va fer, donar i defensar molt més la República espanyola que aquesta en relació a Catalunya. O sigui que, quan en ple segle XXI, veiem una bandera espanyola tricolor o sentim l'Himne de Riego, l'únic que sabem segur és que els qui defensen l'una i l'altra el que volen és que, en comptes de rei, l'Estat espanyol tingui president de la República, objectiu que tant pot ser progressista com conservador. I prou.

Per això crida l'atenció aquesta mena de bonisme republicà que adjudica a la bandera espanyola tricolor totes les bondats, amb aquella ingenuïtat tan nostra. I fatiga una cosa de no dir haver de recordar segons què, sobretot a segons qui. Joan Fuster deia que aspirava a viure en un món on ja no calguessin segons quina mena de reivindicacions, sense banderes, sense himnes, sense visques. Bell horitzó, aquest, que no té res a veure amb el fet que, ara i tant, haguem de suportar, com la cosa més normal del món, les banderes, els himnes i els visques dels altres. Visca la República, sí, però que sigui la nostra! I, sobretot, que duri...

Josep-Lluís Carod-Rovira

https://www.naciodigital.cat/opinio/23050/banderes-himnes-visques



Autor: Josep-Lluís Carod-Rovira




versió per imprimir

  1. Bernal Francés
    02-05-2021 10:24

    Da toda la impresión de estar perdidamente ebrio, desde luego.

  2. Hola Pepsicola
    02-05-2021 00:00

    ¡Viva España compatriota Franquin! No se por qué me imitas así si yo vocalizo perfectamente, seguro que mejor que tú.

  3. Franquinspain
    30-04-2021 20:37

    No t'acostumes senyor Pepsi àlies vivajpańñña!
    donques em fa mandra respondre't i llegirte.

    Però qui carai t'has pensat que sóc? La teva criada?q
    Que encara et renten els mocs? Que necessites que et repeteixin les coses?
    Repassa nano repassa? Rastreja. Llegeix?
    He escrit TOT el que és necessita, resolucions, documents, dades..Pel meu gust, i un cop repassat, masses facilitats per un provocador maleducat com tu
    Tanmateix repassa.
    Onu foto mastegots!
    Espanya plora i plora.
    Que vols un enllaç, vols un petonet abans d'anar a dormir de la marina.
    Si no vols buscar, amb les facilitats i dades que he aportat, sempre pots dir: Paññña coñño!

  4. Alvaro Prim
    30-04-2021 17:30

    Es muy facil. Solo numero de resolución de la ONU contra España. Solo un numero.
    No necesitas soltar estas parrafadas sin soporte documental.

  5. Franquinspain
    30-04-2021 11:06

    "Gerros" (estructures, lleis, normes, organismes,... que CREA Espania, i qeu no serveixen pel que diuen que serveixen, i que en el fons només són per fer bonic, i poder seguir perseguint i oprimint la MINORIA Catalana.
    La ONU detecta un munt de gerros, que no són operatius, sense recursos,...i que per tant no PROTEGEIXEN LA MINORIA NI ELS SEUS DRETS:( En aquest pesat desplegament que fa la ONU, i que jo miro de retallar el més important pel que fa a la nostra NACIO/MINORIA, he afegit uns comentaris, graciosos? del que podria ser la reacció del tipic i tòpic Epanyol, i ho faig amb la més bona de les intencions, sense buscar faltar al respecte a cap regió, ni parla, només ho faig per fer més amè, o suportable, uns textos legals, s que si ve acusen L'estat hispànic, són una mica densos. A Espanya, l'humor practicat per molts sobre els catalans, és una realitat ben viva, actual, i fins i tot agradable i graciósa per molts catalans, així doncs no us ofengueu, ja que no és just que hi hagin "vaques sagrades", i per tant es pugui practicar humor amb uns segons per que i en altres amb tot, oi? Cal dir també, que la reacció oficial de les autoritats Hispanes, és per llegir-les totes, quan pugui us les passo. Insisteixo en la importància de que els catalanoparlants, som considerats MINORIA, segons la ONU. Aquest és un fet importantissim. Molt necessari pels fets que si deu vol, vindran, i que serviran pel nostre alliberament.


    "....s de apoyo6
    ., hi ha dubtes sobre la
    capacitat d'el Consell per iniciar investigacions en casos de discriminació i per a incoar
    procediments judicials i participar en ellos7
    ....." OZEA, NO OZ EMO ENGANIAO? QUE DIFICI EH TOO.

    "......i altres mesures. No obstant això, les qüestions
    de drets humans en relació amb les minories de vegades semblen una "assignatura
    pendent ". Entre elles figuren els continus desafiaments o llacunes en diverses qüestions
    intersectorials, com l'idioma de l'ensenyament, així com qüestions pròpies de les
    minories establertes des de fa molt de temps...." POQUE? ZI ZEMOS MU REPETABLE CONIO

    "..... adopti mesures addicionals i
    introdueixi més millores i canvis en les esferes en què tal vegada sigui necessari realitzar més
    esforços per garantir......compleix plenament les seves obligacions internacionals
    en matèria de drets humans en relació amb les.........cal abordar alguns esdeveniments desafortunats. L'eliminació de la
    assignatura d'educació per a la ciutadania i els drets humans i la seva substitució per una
    assignatura més general sobre educació cívica....... com a tema
    interdisciplinari, l'any acadèmic 2014/15, no va ser particularment útil per promoure
    una societat inclusiva i tolerant a través de l'educació, i s'hauria de reconsiderar....." LA SOCIETAT PAÑOLA?ZI ZOMOS LOS MAJ MEJORÉ! ELE! ZABEMÓ MUIXO!

    "Forces de l'ordre i autoritats judicials":

    "...grau de desconfiança que
    seguien albergant cap a les forces policials i fins i tot el poder judicial i la por que en
    ocasions ambdues institucions inspiren..." EH, DALE UNA PAR DE OSTIA? CATALAN DE MIERDA? NO? PERO QUE DIZE!! PERO ZI EZO EZ COMO DECÍ BUEN DIA CONIO.

    "....es autoritats estatals no aproven oficialment l'elaboració de
    perfils ètnics, sembla que, lamentablement, és una pràctica que no ha desaparegut..." PAREGÚ? QUE EZO?

    "......podria considerar-se que la
    legislació encara en vigor contradiu la interpretació estricta proposta i que la pràctica
    dels agents de l'ordre sobre el terreny en 2019 no sembla atenir plenament a les
    instruccions...." IO ZOI PAÑÓ I ZO GUACIVIII! QUE CONIO ME VA A DECI TU!

    MINORIES DRETS

    "..... marc jurídic de protecció de
    els drets humans. No obstant això,..... omissions en la seva ben desenvolupada arquitectura de drets humans que poden afectar negativament a les
    minories en particular...."

    ".....s a la igualtat ia la no discriminació, contemplen un nombre
    limitat de motius en relació amb les distincions prohibides, entre els quals no figura el
    idioma, una omissió que és potencialment incompatible amb diverses obligacions en virtut
    de tractats internacionals, per a les que aquesta característica és fonamental...." PERO ZI TO ZOMO TO PAÑOLE, DIO EJ PAÑO!!!! ELLO ABLANG CATALAN PA JODÉ! A NO CONIO ESPERA, QUE VAMO A COGE EL JARRO I LO VAMÓ A LIMIÀJ. QUE? MEJO? NO ENGA CON ESTADISTICA , NI NAJ QUE NO EH BONITO EL JARRO! HELE!

    "....Cal assenyalar que l'article 14 exclou l'idioma i altres motius de
    distinció prohibits que els tractats de drets humans de les Nacions Unides
    normalment contemplen....Això podria ser motiu de preocupació en relació amb possibles
    pràctiques discriminatòries contra les minories lingüístiques...."

    "...no
    obstant això, no es van presentar dades que indiquessin si això era sistemàtica o necessàriament així.
    Així doncs, les minories lingüístiques poden quedar a l'atzar de la impredictible interpretació
    i aplicació local o individual..." ME CAES BIEN MAXOTE, TE VU A ABLA EN CATALAJ, U SU U GUARDU CIVU!! QUE? FIJATE QUE BUENO QUE SEMO!

    La propera, us passo la tocada de crostó pel qu efa a Racisme, xenofobia i discurs de l'odi, que crec que ja us he fet alguna abançada.

    I tot i així gira!

    Les osties amb la mà oberta de la ONU cap a Espanya hi són!

    i les ploraneres i pataletes oficials d'Espanya també!!!!!


    ;D
















  6. Alvaro Prim
    29-04-2021 21:22

    Ya, ya , Una parrafada más sin fuentes, referencias ni ninguna resolución de la ONI contra el rReino de España

  7. Franquinspain
    29-04-2021 20:47

    Repeteixo, ONU, 2020 : "......en relació amb els esdeveniments que
    van tenir lloc a Catalunya el 2017,......., donen compte de
    un perceptible augment del DISCURS D'ODI, el vilipendi, el VANDALISME, les AMENACES
    FÍSIQUES, i fins i tot les AGRESSIONS contra membres de la MINORIA CATALANA........ les autoritats NO ESTAN REACCIONANT prou a aquestes DENÚNCIES NI ESTAN INICIANT ACTUACIONS JUDICIALS a l'
    respecte, CONTRIBUINT així indirectament a CREAR una atmosfera de CREIXENT INTOLERÀNCIA
    contra les minories i d'exaltació nacionalista....."

    Aviam no m'estranya que la resposta oficial de l'Esatat hispànic hagi sigut de rabiosa indignació, penseu que han tingutTRES ANYS abans de valorar tot això, i cal sumar-hi, a aquestes afirmacions, un munt de tocades de crostó més, que us he explicat i que si puc seguiré explicant.

    No saben a la ONU, que paññña és una democràcia plena. HAHAHA!

    Però el fet és que ho veig molt interessant, doncs no deixa de ser un bon record, per tots aquells que han oblidat, massa ràpid, quina era la posició de tant "demòcrata" ESPANYOL, que VAN mirar-se de costat sino van APLAUDIR , el l MOVIVENT VIOLENT (intern i viu sempre a Pañññña), de "VOX". Guarros civils i altres spaniolos, ñordos, disfressats i encaputxats, per exemple que campaven pels pobles, armats i violents, atacant propietats privades, cotxes, balcons, polis pixant-se de del balcó damunt els manifestants, de paisa i fora de servei perseguint i apallissant gent, engarxolant, judicis falsos, .... Espanya, cova de Covards, ( ja ho deia aqeull pañó, que qui no pot ser una altre cosa es pañó) que fa segles no guanyen una guerra, que no sigui apallisants, engarjolant i assassinant gent indefensa. Com fan avui. Com van fer "ahir", i com no deixaran de fer mai. Espanya és un negoci. Un quartel. Una casa de putes. UN madrit forat negre. Una corrupció infinita i desenfrenada, acumulant mes bancarrotes de tot el món., però malauradament, tota la realtita ens indica que no és una nació. No ho han aconseguit. NO ho poden aconseguir. Encara que desapareixessim, molt aviat s'esfondraran. És evident. La nació, és caliu. I justament per això "plora la criatura", i per això tampoc pot existir una esquerra", doncs quan aquesta toca poder, s'adona que totes les superestructures, bagatges i inercies no els deixen ni el més mínim marge, qeu no sigui actuar com a SUPREMACISTES castellans, i si això hi sumem que la base ciutadana de la comunitat castellanoparlant practica i abraça historicament, ja n'hem parlat, una catalanofobia galopant, impossibilita doncs que aquest Franqestain anomenant paññña no deixi de ser un ser amorf. Cosit violentment. Agressiu. Descontrolat...I el 17 es va descontrolar una micona. I la ONU no va poder fer l'ull gros, i va haver de RENYAR I BUFETEJAR-LO. I la rabieta infantil pañola no és va fer esperar.

    Per això trobo que la postura dels partits independentistes, donant tant suport contra els suposatts contraris de VOX, quan els van aplaudir contra nosaltres. No haurien de trobar que és un afer intern d?eapanya? Mireu haurien d'actuar com va fer justament en Carod Rovira, quan va reunir-se amb ETA, per tal que aquests no matessin a Catalunya. I ho va fer molt bé. Actuant com ha de ser. Com a home d'estat. Ja que abans de tenir estat, no creieu necessari començar a actuar com a tal? Doncques amb el tema de VOX idem.Ës a dir, si tenen problemes a Madrit o a Salamanca, em solidaritzo i actuo com ho faria un rpresentant de....Perpinyà. No implicant-s'hi tant. És ara un problema d'ells. Tanmateix potser ja demano massa, doncs els representant catlanans, i no colons, haurien d'abandonar les institucions pañññña, no?
    Ara ja deixo que intervinguin els Ñordos, ok? Ompliran l'ambient d'aquest espai de la seva merda. Perquè ho fan? Cobren?Jo crec que sigui com sigui ho fan per que la seva marona no els va estimar, pobrets i necessiten, com un bon paññño, crida l'atenció, aixecar més la veu en un lloc públic (xarnegar=fer soroll com una xarnera), contents de ser ignorants, tant que per no morir de vergonya, davant els altres, han de fer veure que són agressius i violents, i vinga que la gent els miri, buscant, en la atenció (que és despreci i no ho veuen), allò que ningú el va donar. Pobres infeliços, perduts, sense una veritable nació que els acullí, que els abraci de veritat, que els faci creixer,...Tot epañó ha de practicar certa violencia, autodespreci, la xuleria impertinent, i la falsa valentia. Així són els nostres actuals i present TROLLS. Tot cartró pedra, en aquesta burla de nacio, caricatura de llautó, en la que saben insoconscientment (i conscientment), que és una bona merda, sinó ningú sentenciaria amenaçant, com fan sovint, seguir pertanyen per la força a pañññña. -"Moriràs pannnó!!!", sentencien. Que no ho saben que nosaltres seguim sent nació encara que ocupats militarment, i que aquesta ens manté vius? Si que ho saben! I per això es suiciden en l'atac rabíós, de veure una cosa que tenen els altres i en canvi a ells els manca. Pe això no seduieixen, per que veuen la realitat, saben que és impossible que ens puguin seduir, no tenen res per oferir. Juguen encara a negar tot això, la realitat dels sentiment nacionals reals. Els fa ràbia veure'ns vius, ser nacio de veritast, els cou tant la rabia, que per això diuen el que diuen; Moriràs pañññó!, Un ser mort com paññña no pot crear ciutadans sensibles. Ja que aquestes característiques sensibles i arrelades a la terra, al paisatge, no poden venir imposades per idees artificials, la curositat, la curiositat, la empatia, l'estima al coneixement, la seguretat en el sentir,...són la base per exemple per seduir, on són aquestes característiques en la base d'españñññña. Si el que la inercia històrica enseny als seus ciutadans és el contrari. Aquest bony dit pañññña no pot fructificar., Cridaran per aqui: -"Que posa en el rteu DNI?" -"Que posa La resolució?" (Més rucs no poden ser). -"NO ho trobo tot això que dius!"-"si jo no ho trobo, no existeix!" -"Ai no em facis treballar buscant-ho!" -"Papa estat, papa exercit! ajuda'm"


    TOT I AIXINES, GIRA!!! Les plantofades de la ONU a paññññña hi són! I les raccions irades paññña també! ANEU FENT ANEU!!!!

  8. Alvaro Prim
    29-04-2021 20:12

    Lluis, por favor, no pierdas los papeles. Aporta algo, pruebas, no se, una resolución de la ONU contra España.

  9. LluísLluís
    29-04-2021 18:31

    Viva Españññña, diu en pepsi Apeles? Quedes retratat, austrolopithecus

    Segueixo llegint i m'apareixen la Bernal Esteban i l'Alvaro Nízar !!!

    Osti quin mal son !!!

    Soc historiador i no m'interessen els sub-productes televisius espanyols que cada vegada proliferen més en els fòrums de l'INH

  10. Alvaro Prim
    29-04-2021 18:14

    La ONU no ha hecho ninguna resolución en contra ni ha tomado ninguna decisión sobre la situación de España por lo que no se de donde sacas esa supuesta posición de la ONU.

    Que desperdicio de parrafada

  11. Franquinspain
    29-04-2021 09:43

    I continuo amb un altre exemple, de com veu la ONU els fets ocorreguts a la tardor del 17, tot i que aquesta acusació, que forma part de tot el que ja us he mostrat, és del 2020, és a dir van tenir temps per pensar-s'ho, valorar-ho, contraposar-ho....: "......en relació amb els esdeveniments que
    van tenir lloc a Catalunya el 2017,......., donen compte de
    un perceptible augment del discurs d'odi, el vilipendi, el vandalisme, les amenaces
    físiques i fins i tot les agressions contra membres de la minoria catalana........ les autoritats no estan
    reaccionant prou a aquestes denúncies ni estan iniciant actuacions judicials a l'
    respecte, contribuint així indirectament a crear una atmosfera de creixent intolerància
    contra les minories i d'exaltació nacionalista....."

    !!!PER LA ONU SÓN ELLS ELS NACIONALISTES!!! ELS ÑORDS!!!
    NO M'HO CREC! SOM NATRES ELS NACIONALISTES HOME!

    Aquesta última bufa a l'Estat Hispànic, és molt interessant, doncs no deixa de ser un bon record, per tots aquells que han oblidat, massa ràpid, quina era la posició de tant "democràtes" paññña, que van mirar-se de costat sino van aplaudir al moviment violent (intern i viu sempre a Pañññña), de "VOX". Bé ara no tinc temps, tot i que m'encanta repassar les "hosties" i "plantufades" que va rebre Paññña per part de la ONU, i de com d'exaltats i furiosos van respondre. Ara el Ñort indocumnetat, dirà: "que posa al teu dni?", o el que és el mateix: On és la ressolució que acusa a Ñordia?" Doncs ja ho sabeu, hi ha una Ressolució que empodera a la ONU, per tal de que els seus organs interns i representats examinin Ñordia. I la va examinar gràcies a una ressolució, i quins són els resultats? quines les reaccions? Us les segueixo descrivint. "Que posa en el teu DNI? ON és la ressolució que acusa a pañññña?

  12. Alvaro Prim
    28-04-2021 21:21

    La decisión 43/115 de las Naciones Unidas es para prorrogar mandatos y actividades encomendadas debido a la crisis del COVID https://undocs.org/pdf?symbol=es/A/HRC/DEC/43/115.

  13. Alvaro Prim
    28-04-2021 21:17

    Ya te he mostrado que la resolución que no haces más que nombrar es la de la renovación de un nombramiento de una persona. No es un resolución contra el Reino de España.

  14. Franquinspain
    28-04-2021 20:53

    Totes aquestes crítiques domolidores que fa la ONU, ho fa en tant s'ocupa de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals en la defensa dels drets de les minories. Hi ha un tou de atacs directes contra l'Estat Hispànic, tal i com us estic describint, que demostren fins a quin punt degut a la Ressolució 34/6, es posen en marxa els mecanismes que estan permeten "destapar" les ilegalitats que comet l'estat paññññña, en relació a la minoria nacional catalana, o si més us estimeu i som fidedignes amb la ONU, MINORIA ÈTNICA I LINGÜÍSTICA CATALANA. Els mecanismes pels quals la ONU ha avançat pel que fa a la RESSOLUCIÓ, els l'obliga a posar la vista i l'atenció damunt d'estat Espanyol, i han estat molt més fructifers del que ens pensem. Ha col·locat a l'Estat, també per la seva resposta agressiva i desfassada, en el punt de mira. Seguim. Només llegint les respostes irades i contradictòries i sovint evasives tècniques, donen proves de fins a quin punt l'Estat paññña està nerviós i preocupat de veritat. Tota aquesta força argumentativa de la ONU, fa de terra abonada, i prepara, com històricament sempre ha passat, arreu del món, el futur alliberament de la nostra nació. Quan els catalans del Principat decidim de veritat, deslliurar-.nos de la sangonera assassina, paññña/matrit, i la seva reacció sigui,...la que tots esperem, per entedre'ns ja hi haurà antecedents o "jurisprudència", i justament és això, aquest terreny adobat que ens és tant i tant faborable, i és justament això el que PREOCUPA TANT I TANT paññña. És a dir amb totes aquestes acusacions de falta de respecte als drets de la minoria catalana, i pel que fa a tant aspectes diferents, no només ens internacionalitza, i ens pot donar personal i colectivament una ajuda, sino que sobretot crea i falca uns fonaments, que jo diria que són imprescindibles per a la actuació internacional, faborable als nostres interessos en un futur proper. Bona nit, si demà puc us en faig cinc centims més de la ràbia d'pañññña, davant les acusacions fetes gràcies a la RESSOLUCIÓ 34/6 I LA DECISIÓ 43/115 DEL consell de drets humans.

  15. Alvaro Prim
    28-04-2021 19:36

    Una nueva parrafada pero la ONU sigue sin hacer ninguna resolución sobre este tema contra España.

  16. Franquinspain
    28-04-2021 19:07

    Hi ha però apreciacions des de la ONU en el que no són tant beligerants, doncques, imagino que l'esforç (fals efectivament), d'omplir les vitrines de gerros (lleis que no es practiquen, nacionalitats sense consequencies, normatives que no es compleixen i es contradiuen amb la llei forta i supremacista castellana,...)la ONU es veu amb el compromís d'admetre quelcom i diuen: "... les qüestions
    de drets humans en relació amb les minories de vegades semblen una "assignatura
    pendent... ". "....entre elles figuren els continus desafiaments o llacunes en diverses qüestions
    intersectorials, com l'idioma de l'ensenyament...." Calla! Han vist que al païs valencià hi ha una demanda per ensenyament en català brutal de fa decades, i en augment, que les administracions no cobreixen, ni respecten la voluntat???Ara ja s'hi afegeix el drets dels infants, que venen a sumar molt i molt, sobre els drets de les minories?? Ai ai ai!!! Però no hi ha cap intencionalitat etnocida, ni supremacista en aquest fer. El castellà és cooficial, però calla és muy mas mayor, i entonces este bien de diez, debe estar por encima, i que este vulgar valenciano quede en casa coño, però no tu! que la llei diu "TEORICAMENT", i ho esgrimeixen en la resposta enrabiada, .."...es fomenta...es proporcionen ajudes....s'impulsa....(bla i més bla) us sona? Que vivim en l'Estat més descentralitzat? Quan amb proves fefaents, alemanya per exemple li passa la mà per la cara? I la Pena que fan els Ñorts, quan es venten de que encara parlem català, com si això signifiques que SÓN MÉS TOLERANTS, quan a ulls de tothom això l'únic que significa clarament ((amb comparació amb França)) que són els més INUTILS d'Europa ((i crec que això encara els fa més ràbia, i se suma doncques a l'odi que parlavem adés)), alhora de fer-nos desapareixer. És evident la seva postura SUPREMACISTA i per tant aniquiladora de la minoria, tanmateix, en ple segle XX-XXi, es veuen obligats a fer uns equilibris entre la voluntat clara, i la força que té com estat, per fer-nos desapareixer, però alhora com que va fer tard, (((les llengües sense estat a Europa, s'assassinen legalement, i amb força, basicament del 1800 al 1930, aproximadament, i ells amb un estat patètic, sense recursos, perdent bous i esquelles,...no van ser capaços com bona part dels veins de fer-nos desapareixer, inutils!!))) i com que ja no som al 1800, ho ha de fer dissimulant, amb lleis de sucre, i simbolismes infantils, que quan es va al rovell de l'ou no s'aguanta, i clar la gent té ulls, dades, estadístiques, controls,... i les alarmes sonen a l'ONU, que els ha d'"admetre i agrair" legislació, però ves per on, que aleshores, tota aquesta merda falsa legal, es cotradiu amb les dades d'ús i respecte sobre els drets d'aquesta minoria catalana. I la realitat s'imposa, i obliga a la ONU ha tocar el crostó als inutils d'Europa que no van saber marginar fins a la insignificància lla nostra llengua i nació, com si van saber fer, la majoria d'estats amb llurs nacions sense estat. La propera us passo exemple sobre les vexacions i denuncies a aeroports, casernes, cinemes, jutjats,... I la respostas irada i infantil de l'estat. Bona Nit!

  17. Franquinspain
    28-04-2021 18:03

    Continuo, la ONU, determina el que és una minoria ètnica; "...S'entén per minoria ètnica, religiosa o lingüística tot grup de persones
    que representi menys de la meitat de la població de tot el territori d'un Estat
    els membres comparteixin característiques comunes de cultura, religió o idioma, o
    una combinació de qualsevol d'elles. Una persona pot pertànyer lliurement a
    una minoria ètnica, religiosa o lingüística sense cap requisit de ciutadania,
    residència, reconeixement oficial o qualsevol altra condició." No cal dir que l'Estat Hispànic, rabiós nega tot un seguit de conceptes, que de fet són més profunds que aquest, en base a que encara no s'ha assolit una definicio "formal", negant tot el corpus que s'acumula al respecte. En fi, com un nen petit que es tapa els ulls, i aixines creu que ningú no el veu. L'ONU continua admeten que:"...El català, el basc i altres
    grups lingüístics que poden, (no es necessari ni requisit, per un munt de conceptes i argumentari abastament acceptat durant decades, de totes maneres si al Principat hi ha més del 50% d'independentistes, no cal dir que sobrepassem el que repeteixo no és un requisit excloent), constituir una majoria numèrica en algunes regions de l'
    país, però el nombre continua sent inferior a la meitat de la població total de l'Estat,
    també es consideren minories d'acord amb aquesta definició..." Evientement la bilis que treuen enveient aquesta argumentació d'un organisme com la ONU, que ja no es que parli de teories interpretatives,... sinó que ens defineix com a MINORIA ÈTNCIA I LINGÜÍSTICA. Això,per molt que dissimulin, els hi COU, de mala manera. Prossegueixo ara fent una petita pinzellada al que la ONU, observa en la legislació Espanyola, és una mica el que venia a dir en l'anterior interenció, en la que la ONU, com tots intuïm, veu que Paññññña, mira de vestir certa legislació, sovint menor i sense força, ni aplicació, com a gerros, per justificar-se i blanquejar el que és una intenció etnocia. M'explico. La ONU adverteix al Estat Hispànic: "....,si bé totes les lleis esmentades poden, si s'interpreten àmpliament, abastar
    tots els motius de discriminació, no inclouen específicament l'idioma, una omissió
    que és potencialment incompatible amb diverses obligacions de tractats internacionals
    per a les que aquesta característica és fonamental" Ostia! Com sou els de la ONU! S'ho deuen haver deixat! Cagun l'ou, tots podem tenir un despiste de decades, no? Que? HI interpreteu deixadesa? O encara pitjor, hi interpreteu una intencionalitat etnocida i supremacista? PUta ONU! COÑO!. I perdoneu que faci servir Pañññña, és per estalviar-mne haver d'escriure Estat Espanyol. En breu segueixo exposant, tota les crítiques i tocades de crostó!

  18. Alvaro Prim
    28-04-2021 17:22

    La ONU una vez más no ha dictado resolución alguna sobre y contra España .

    De hecho el relator en el caso de España no ha cumplido con la metodologia marcada por la propia ONU, segun se describe en
    https://www.ohchr.org/SP/Issues/Minorities/SRMinorities/Pages/SRminorityissuesIndex.aspx

    Por lo que no me extraña que no se haya dictado ninguna resolución en relación a este tema

  19. Hola Pepsicola
    28-04-2021 12:57

    Franquin España no es una prisión, si no te gusta tienes Portugal, Francia o Marruecos a donde emigrar. Porque leyéndote parece que vivir en España es peor que vivir en el Gueto de Varsovia en los años 40. Luego bien que harás uso de los servicios públicos, bien que te beneficiarás de tus derechos y libertades garantizadas por la Constitución. Pero bueno, si te parece que te tratamos tan mal y que los españoles somos seres tan repugnantes y despreciables pues adeu, tampoco te vamos a hechar de menos. Eso sí, los Francese y los Portugueses no son tan tolerantes con vuestras tonterías.

  20. Franquinspain
    28-04-2021 12:54

    ...i continuant amb més detalls de la reacció irada i penosa, davant el fet entre altres coses, que la ONU, definís la nostra NACIÓ CATALANA i els seus parlants, com a minoria nacional. Evidentment la ONU descriu l'Estat Espanyol com a culpable d'ilegalitats per no respectar els drets d'aquesta minoria.
    Aquest fet. com ja us he comentat abans amb exemples concrets, és insuportables per aquest estat hispànic, i es defensa, acusant-se.
    I l'estat hispanic, davant el món es mostra una vegada més SUPREMACISTA I IMPERIALISTA. Uns perfectes indissimulats etnocides.
    Tanmateix com enQuixot que encegat carrega contra els perillosos Molins, i no s'adona que és ell qui en queda malferit, i a més fent el més estrepitós i públic rídicul.
    Segueixen argumentant, com si tota la teoria desplada durant decades, no existís, i no s'adonessin que tot allò que intenten rebatre, són idees i conceptes que es consideren ja superats. Com ja us he dit, pañññññña, carrega contra la ONU, sense adonar-se que la ONU té els seus informes i documents "pelats" des de Francesco Capotari, passnt per definicions, formulaicions i descripcions, que durant decades han crescut, i fonamentat en el que és i no és una minoria nacional. Ha crescut un edifici al voltant d'aquesta idea que si ve no ha estat coronat, té base i una estructura sòlida. És a dir que només els manca una definició "formal", (dit en paraules ONU).
    I Éspanya insisteix a seguir no respectant aquest drets definits en tot aquest edifici, esgrimint que aquest edifi no existeix. Es f el Ceg. El boig. Com si no s'hagués aixecat durant anys. Fent el rídicul aduint que no està coronat per exemple.
    Que us he de dir Oi?Poso un exemple casolà d'aqueta actitut que pot semblar infantil, però hi viu latent una agressivitat fruit d'aquesta por. Actitud obertament, públicament supremacista castellana/espanyola.
    Actitut practicada, ja ho veieu, pel castella supremacista corrent, diari, com els que se suposa són repressentant preparats per respndre a altes instàncies. El fet és que segur us heu trobat el indocumentat que us ha dit: Que pone en tu dni? bé no cal entrar, ara, en quantificar d'agressivitat i supremacisme i .....que suposa una "pregunta" com aquesta. Aquestes persones ignoren, el que diu la CONSTITUCION. És a dir la constitucion actual, tot i que franquista, admet que Espanya hi han nacionalitats. No t'ho perdis. Perdoneu que m'enrotlli, però és una mica allò que us deia en intervencions anteriors, no deixa de ser una mostra més que hi ha un Estat Supremacista, però que intenta dissimular . Mira de "quedar bé". En alguns "papers". Pocs i ben situats. Com en una vitrina. No serveixen de res vaja. Constinuant amb el tema del Panxó o Ñord que et diu, que pone en tu dni? Em voleu dir, com collons li expliques a aquest Sanxó Panxó, que li han fet aprendre de petit, aquesta frase, per que pugui demostrar l'amor que li han impregnat de petit, amor i respecte a la diferència, al enteniment i al coneixement. En fi a aquest persontge se li pot enraonar alguna cosa? com per exemple una argumentació tant trista, com que en la constitucion franquista, parla de nacionalitats????bé m'estic desviant un tou, del tema. La ONU defineix, La ONU acusa a Paññññña!
    De veritat és rídicul. Tot allò que argumenta Paññña, davant la ONU, són "ideies erronies", superades, per aquesta institució. Però el més ridicul de tot plegat és que en la mateixa argumentació, pobrets meus, hi ha la prova delictiva, incriminatoria, del que volen argumentar per treure's de sobre aital acusació. Us en poso un altre exemple:"....la simplesa del plantejament no concebeix que , utilitzatn la terminologia matemàtica....els memebres de la denominada minoria conforman la majoria, que és el resultat d'una llarga història d'intercanvis..." deixant de banda aquesta idea antiga, que per determinar els drets d'una minoria, en el seu territori han de ser una majoria en aquest territori, és una altres terminologia i argumentació caduca. Per posar un exemple en boca de la ONU, els tibetants no podrien ser considerats minoria a territori Xinès, per que la ONU sap amb les evidències dels darrers 50 anys, que el govern xinès ha promocionat i premiat desplaçaments massius de etnies xineses (colons), per tal, ves per on?! de que la minoria nacional passi a ser menys del 50% i baixant. La ONU va neixer coneixent aquestes intencions de colonitzar, substituir,... I és molt possible que ja sapiga, dels moviemnts passat i presents per tal de desdibuixar i aigualir les nacions que pateixen el seu abus. L'estat barruerament, mira de dir, indirectament que als paisos catalans, hiha molta gent que no se sent catalana,(com si això restes importancia o categoria als drets dels catalans, raons sempre esgrimides per Xina, India,.. ) ës penós, que no ho veuen que amb aquesta argumentació antiga i insubstancial, no hi haurien practicament minories considerades per la ONU, ja que els estats imperialistes fan i desfan per diluir com sigui. I segueixen adduint, que la realitat que ells han creat "....dificulta aplicar el concepte proposat de minoria..., la reducció a una sola identitat, preponderant, és un afan per simplificar realitats complexes..." promogudes durant decades per assassinar la minoria. I això ho sap qualse vol pringat de la ONU. És de primer de ONU per entendre'ns. És patètic. Els de la ONU saben perfectament que fa 80 anys la nacionalitat catalana, era majoritaria a catalunya, i ho ha sigut durant més de 1000 anys com a mínim. Després us poso més exemples amb la calma.

  21. Hola Pepsicola
    28-04-2021 12:53

    Franquin España no es una prisión, si no te gusta tienes Portugal, Francia o Marruecos a donde emigrar. Porque leyéndote parece que vivir en España es peor que vivir en el Gueto de Varsovia en los años 40. Luego bien que harás uso de los servicios públicos, bien que te beneficiarás de tus derechos y libertades garantizadas por la Constitución. Pero bueno, si te parece que te tratamos tan mal y que los españoles somos seres tan repugnantes y despreciables pues adeu, tampoco te vamos a hechar de menos. Eso sí, los Francese y los Portugueses no son tan tolerantes con vuestras tonterías.

  22. Alvaro Prim
    28-04-2021 09:39

    Por mucha parrafada que sueltes , la ONU no ha dictado ninguna resolución contra el Reino de España en relación a las minorias.

    Por cierto, que rapido se censura en el INH

  23. Franquinspain
    27-04-2021 20:38

    I continuant amb la pena que fan els representant de l'Estat Hispànic, davant la ONU, queixant-se i brandant argumentari contra les seves ressolucions,. Reaccions irades, que han estat debatudes i obertament argumentades per aquest organisme internacional, des de fa decades, i que posen de manifest la seva inoperància alhora de llegir i entendre que justament, tot l'argument contrari que esgrimeixen està llargament i profundament estudiat per aquests organismes des de fa anys. No s'adonen, que el que intenten argumentar ja està més que aclarit com a incoherent, restrictius, i fins i tot hostils (utilitzo les mateixes paraules que utilitza els organismes de la ONU, per descriure posicions com la Espanyola davant les minories nacionals) .Segueixo. Els representant Hispans no s'adonen que auestes idees i argumentaris ja són considerats erronis des de fa decades?I es consideren afirmancions incorrectes, plantejaments que ja s'han descartat. L'estat espanyol es palplanta, sense ni adonar-se'n, com un QUixot en terra desconeguda, i es retratat i descobert, una i una altre vegada. Per tant es clarament obserbat i considerat com un Estat que, erroneament estan convençuts del valor de la assimilació i de la unitat i estabilitat , la defensen a través de la unitat en llengua i cultura,..., cosa que saben, i tots sabem comporta la manca de drets d'aquesta minoria fins a la seva desaparició per etnocici. Doncs que sapigueu que la ONU, si més no teoricament ja els té bén calats. I també sap que l'Estat juga a fer veure el contrari, (17autonomies?, lleis inferiors i ineficients autonòmiques, proteccions falses,..) Intenten com el Quixot vestir-ho tot de grans objectius i profund i sentit honor, tanmateix qualsevol que vingui i s'hi passegi veu clarament amb tantes dades i proves fefaents que el que fa l'estat hispanic es defensar i imposar un SUPREMACISME REAL castellà per damunt de la resta. Però en fi ja ho sabeu tots en el fons i no fa falta que cap relator ni organisme internacional us ho expliqui, donqes ho heu viscut en pròpia pell tota la vida.Però igualment cal dir-ho i saber-ho. Ara si us va bé us faig un tastet de la primera enfadada. De la rabia de l'Estat Hispànic enveient com la ONU els retrata de mala manera. I a nosaltres se'ns descriu com el que som. UNA NACIÓ SENSE ESTAT/MINORIA NACIONAL. "...El concepte de minoria proposat pel Relator en el seu informe (A / 74/160) de 2019 a l'Assemblea General de les Nacions Unides, i que sustenta l'anàlisi contingut en l'informe sobre la seva visita, no resulta acceptable per a Espanya." Té us en dono un segon:"... i no aclareix el valor afegit que el concepte de minoria aporta a la protecció dels drets humans de les persones que la integren..." És a dir es retraten com els que us deia abans, els que no hi veuen valor al fet de que un idividu , no pot i no cal que tingui drets lingüístics fora de la obligació de saber el castellà, i si forma part d'una minoria, que hi guanya que pugui viure en català plenament, als Paisos de parla catalana? Si nosaltres ja els ho garantim? Em pixo, que collons! No s'ho poden creure o deu meu, seràn bojos quixots!!!!Sembla que no s'adonin que quan argumenten això la ONU, i s'ho llegeixen, giren la mirada mig aburrida cap un Quevequès que viu en Francès al Canada. Són tant rucs, qeu no s'adonen, que al admetre això, es coloquen i descobreixen com a clars supremacistes, davant per exemple de postures com les del Canada o Suissa que es del grup llargament estudiat per la ONU, d'estats que per respecte als drets humans dels seus ciutadans, i de fet la seva pròpia unió com a Estat, promocionen i respecten els drets de les seves minories. Ja us ho dic no hi ha res a fer ni a parlar amb aquell que sempre ha buscat destruir-nos. I ho mira de justificar davant un organisme que té els collons pelats de veure casos i més casos. Res. Violència exercit i poca cosa més ens manté units a aquesta presó anomenada Pañññña. En Carod té raó. Ep! Si veus l'Estat hispanic, no t'aturis corre. I collons com ho saben tots aquells que s'hi han independenditzat. Ben lluny a una colla d'aprofitats, al voltant del gran forat negre anomenat Matrit.

  24. Alvaro Prim
    27-04-2021 19:25

    De hecho la ONU en este caso no ha hecho ninguna resolución en contra del reino de España.

  25. Alvaro Prim
    27-04-2021 19:23

    Pepsicola. Se debe referir a esta resolución https://www.ohchr.org/SP/Issues/Minorities/SRMinorities/Pages/SRminorityissuesIndex.aspx
    que es basicamente la renovación del mandato de un relator sobre minorias.

  26. Franquinspain
    27-04-2021 17:12

    I per cert, fa uns cometaris enrera, vaig posar un enllàs sobre una realitat política espanyola, en clau humurística, i ara m'agradaria posar-ne un altre de més seriosa però sorneguera, sobre, uns aspectes individuals ilegals, que patim els catalans, de la Catalunys que és dins l'Estat Hispànic. És a dir,la falta de drets que tenim el catalans a nivell casolà, individual. Diari. No entro, tla i com fa la ONU, a valorar la vexació dels presos politics, el seu "judici", ple d'irregularitats i humiliacions, i lògicament injusticies, sinó més aviat posar-vos al corrent, d'allò que ja heu patit i patiu a diari. Només són unes pinzellades dins un article de la gran Marta Rojals. Us el recomano. És material fresc del dia d'avui, recollit de la gran collita de vilaweb. Humiliació i patiment, que fa segles, que patim, tal i com admet fins i tot la ONU, i que vindrien a sumar-se a la idea d'aquest article de Carod, la conclusió dels quals no pot ser altre que assumir la IMPOSSIBILITAT d'arribar "...a res, amb aquell que et vol destruir",(Clara Ponsatí). Bé us passo l'enllàs de l'article d'avui.https://www.vilaweb.cat/noticies/sedueix-me-catalufo/

  27. Hola Pepsicola
    27-04-2021 16:57

    No he encontrado esa resolución, y aunque la hubiese la onu no tiene jurisdicción ni poder ninguno sobre la soberana Nación Española.

  28. Franquinspain
    27-04-2021 12:49

    Hi ha un informe demolidor de la ONU (ressolució 34/6 del Consell de Drets Humans), en que, acusen l'Estat Espanyol de no respectar-nos com a MINORIA NACIONAL. acusen doncques a l'estat de practicar tota classe d'njusticies i ilegalitats, abusos i humiliacions amb els ciutadans que formem part d'aquesta minoria. Per tant, indirectament ja es parla a la ONU, d'aquest ODI malaltís que practiquen els "castellans", a través de tot un Estat. Ah! i per cert, la queixa de l'Estat (A/HRC/43/47/Add.2) per aitals acusacions, es de riure. Se n'han hagut de fer un tip de riure des de les instàncies Internacionals. Penseu que les respostes i les queixes de l'Estat, són per emmarcar. Són de l'estil de "solo mataron a quatro indios). En cadascun dels punts de rebuig de l'Estado Hispano, hi ha implicita l'acceptació i la prova de les acusacions que pretén rebatre. Tots i cadascun dels catalans, (Ciutadans reconeguts com a MINORIA NACIONAL=NACIÓ CATALANA), hem patit i hem vist patir sempre aquestes humiliacions, no per part d'un vei retrassat, que també, sinó per la majoria d'instititucions, cossos de seguretat,..., i si això li sumem que és un ESTAMENT internacional, qui ens ho diu, acusant a tot un Estat, no se que collons esperem per a acceptar que, tal i com diu en Carod, no hi ha res a fer per milers de raons dins aquest estat OPRESSOR, que sigui del color o estructura que sigui sempre ha practicat i a buscat la aniquilació de la nostra nació.

  29. Hola Pepsicola
    27-04-2021 00:35

    Aquí el único que está demostrando tener un odio y resentimiento feroz eres tú Franquin contra los españoles no secesionistas. Relájate un poco, porque me temo que hasta el final de tus días vas a tener que vivir con DNI español, tómatelo con talante.

    El señor ese a parte de tener menos chispa que un enterrador la poca gracia que pueda hacer queda sepultada en esa rabia y el resentimiento terrible que disimula a duras penas. Da hasta grima verlo. A parte que no dice más que tonterías y mentiras nacionalistas. Es increíble lo mucho que envenena el nacionalismo a la gente, hasta el punto de causar esos panoramas desoladores.

  30. Franquinspain
    26-04-2021 19:00

    ..i seguint amb el fil de buscar la raó per la qual el "castellà" té un odi tant fort contra tot el que és català, mostrant doncs el seu sentiment d'inferioritat en aquest rebuig frontal i agressiu. És per aquesta raó que caldria assumir la impossibilitat d'arribar a res amb "Espanya". Impossible amb monarquics, impossible amb republicans. Fins i tot i seguint amb l'article d'en Carod, ara mateix ens han fet entrar en la "guerra" contra VOX, i nosaltres els catalans hi caiem de quatre grapes. No tenim memoria? No sabem que estem perdent bous i esquelles? quan tota l'"esquerra" espanyolista aplaudia sinó relativitzava, tota la agressivitat i els delictes comesos per aquest moviment ara dit VOX, acusant-nos a nosaltres d'haver despertat no se que? Ho heu oblidat? Ja no entro en que deia la "dreta". Ja seria massa. Repeteixo. Per entendrens, Espanya neix com a "VOX", es perpetua com a "vox" durant segles, i VOX és durant els anys de "democràcia" dins tots els partits, fumant puros, dirigint exercits i jutjats. VOX ÉS L'ESTAT I ÉS LA SEVA GENT, per això fins i tot els votants de POSEMOS, no perdedonen, que alguns quadres donin suport a Presos Polítics i els anels de llibertat del poble Català, i per tant per no perdre més vots acaben fent i dient en el fons el mateix que VOX. Mireu, les coses són a vegades molt senzilles per apreciar-les i comprendreles, molt i molt més senzill que la teranyina a la que ens tenen ben entretinguts des de la majoria de mitjans, que perpetuen una boira ambiental per tal de crear un estat d'anim, fruit de la sensació de no comprendre gaire res, en el que ells, els mitjans hi guanyen i res no canvia en el fons. Ara miro de colocar una micona d'humor a tant d'enrenou (atrasnuevo), i us convido que Escolteu el Sr. Bohigues, parlant de les diferents opcions polítiques a l'estat espayol. Ja se que es en clau humurística, però també motl crítica. Viam si us ho facilito: https://www.youtube.com/watch?v=PVETxTTR7DU i si no feu un copiar i enganxar.

  31. Bernal Francés
    26-04-2021 17:20

    Me pregunto cuál es la cantidad de insultos que activa las alertas de quien censura los comentarios de esta página. Ah, no, que si son insultos a castellanos sí que se puede.

  32. Franquinspain
    26-04-2021 16:25

    Segurament Quixot pot ser una paraula per definir la nissaga reial, dignes de tenir una bona barbeta, prominent fins el ridícul. Els pintors ja pintaven Felip I amb molta queixelada, segurament ja mirant de tapar o dissimular aital vergonya. Per tant, és molt possible que som Quixot de la Manxa no sigui una manera més o menys velada de dir, o d'escriure definint el rei com a Queixalot de la befa, conegut per tothom.

  33. Hola Pepsicola
    26-04-2021 15:52

    Es como todo

  34. Bernal Francés
    26-04-2021 15:04

    XD XD XD

  35. Slavador Bach
    26-04-2021 15:01

    Molt ben exposat. De fet ja ho diu el nom: Quixot de la Manxa. Manxa 'Mots de burla' (AlcM). Manxar 'fer burla, dirigir mots de befa'.

  36. Franquinspain
    26-04-2021 14:33

    Erem, som i serem el seu puto mirall. La nostra pròpia existència els molesta. Que enraonem la nostra llengua un insult i una provocació. Com es pot entendre això? aquest sentiment d'inferioritat, clarament obserbable en la seva agressivitat i odi. Inseguretat que belluguen pel món en forma de soberbia, despreci, ogullosos de no coneixer ni voler-ho fer. Portadors d'una "gràcia", alhora de ventar-se de ser uns ignorants, "porque zomó ejpanioé, coño! De veritat i seguint el fil de l'articles, MAI hi pot haver cap projecte Espanyol que no busqui la aniquilació de la Nació de veritat, la Catalana. Ni esquerres ni dretes, ni monarquics ni republicans. La nostra existència suposa, incoscientment si voleu, reviure una por profunda a no veure's reflectit en res més que Panxons i Bojos, agressius i ignorants.

  37. Bernal Francés
    26-04-2021 14:03

    Igual me equivoco, pero me da que el trastorno de percepción es tan severo, que encontraréis "pruebas irrefutables" de que el mundo entero os odia por envidia hasta en el prospecto de un medicamento.

  38. Bernal Francés
    26-04-2021 13:59

    Esto... Igual te viene bien inyectarte un litro de tila concentrada en vena. Qué forma de gritar, por favor.

  39. Franquinspain
    26-04-2021 12:33

    I lògicamennt l'odi atàvic del "poble" castellà, (espanyol), envers el poble català, és enorme. I no m'extranya. És lògic que des del poder reial, inquisitorial i censor, hi hagués aquest odi, i s'anés impregnant a força d'anys, a tota la població enganyada, i crescuda i orgullosa d'un passat i una realitat furtada. Evidentment si un creu ser el melic del món, la més mínima evidencia que no ho és, és una amenaça insuportable. Aleslhores l'odi creix. Creix fruit de la por a que el projecte que es bastia des de d'alt, caigués. Madrid (La dolçainova/dulcinea), per tal de centrifugar, i utilitzant el marginat poble castellà, per enaltir la seva insignificància a base de mentides, robatoris i imposicions. Era i és un projecte de control absolut, des de un centre artificial, encara avui. Aleshores és comprensible, que els Panxons/castellans, "governadors de Baratària", enaltits de tanta pompa i poca monta, odiin a aquells que els recorden que són poca cosa més que pagesos. Conseqüentment, I l'objectiu de tot un poble, l'"espanyol", caricatura falsa del que mai ha sigut, sigui acabar amb LA NACIÓ, que indirectament, inconscientment, històricament,... els evidència de la seva veritable essència, que no deixa de ser la de bojos, aprofitats panxa contents, inquisidors, ventadors duna 'ignorància buscada,... Tota aquesta essència encara és ben via davant els nostres nassos, i no la sabem processar, com a catalans. Per fer-ho, com ho feien els nostres avantpassat fa segles, cal seguir estudiant, lligant i entenent aquest l'odi, fruit d'una inèrcia històrica. Una traça evident justament, és en la descripció que en fa en "Cervantes", dels castellans. El que era una obra evident de burla i crítica de tot un rei i el seu "poble" (castellà), "escollit", per concentrar tota la gloria, al preu que fos, per reunir quixots i panxons en una història ridicula, estupida,... el motor de la qual era la mentida dels llibres. Aquesta és una raó o evidència més, que se suma als que exposa en Carod, és a dir, que és IMPOSSIBLE, que CAP projecte Espanyol, no busqui aniquilar, siguin esquerres o dretes, monarquics o republicans, amb allò que no saben ben bé per que, ODIEN, doncques els coloca just davant el mirall, com a lladres maldestres, usurpadors,.... i aquesta és la REALITAT que mai acceptaran. MAI.

  40. Bernal Francés
    26-04-2021 11:13

    Claro, claro, 384 millones de hablantes nativos de dos continentes sienten un profundo complejo de inferioridad frente a 4 millones con lengua materna catalana (nativos, que los hablantes cotidianos son 6 millones más), sin relevancia fuera de su territorio.

    Qui te fam somia rotllos.

  41. Franquinspain
    26-04-2021 10:14

    "El fet que Espanya, al segle XX, hagués canviat tres vegades de bandera, tres d'himne i mitja dotzena de dia de la festa nacional ha pogut contribuir a un cert desori simbòlic, exponent també d'una fragilitat "nacional" superior a la que som capaços d'advertir." Quina frase més bona, no? Si hi afegim que la bandera espanyola és molt recent i còpia de la catalana, que el terme en si per designar la parla castellana, no és españés, ni españano,...sinó espany-OL, diminutiu català, i que encara busquen la manera de celebrar damunt la nostra llengua el 23 d'abril, i que ho fan per profund sentit d'inferioritat, "perseguint-nos", i quan s'admeti i assumeixi internacionalment, que en Cervantes era Sirvent i que a més a més el Quixot ho va ser escrit en català,.... es que no em puc imaginar com s'han de sentir de poca cosa i amenaçats, per exemple trolls com els que pululen per aqui. La mateixa idea de voler imposar sigui com sigui, que castellà és espanyol, és digne d'estudi. Com si els suecs d'encaparressin a anomenar el suec, escandinau, lògicament tothom advertiria que en el rerefons d'aquesta idea hi ha un profund sentiment d'inferioritat. Espanya des de fa tres o quatre segles, està organitzat i dut per una colla de Quixots i de Panxons, bojos i ignorants.

  42. Slavador Bach
    25-04-2021 20:23

    Els comentaris racistes supremaciates són permesos en els comentaris, veig?

  43. Francesc 2
    25-04-2021 16:07

    Ja m'estranyava a mi.

  44. Hola Pepsicola
    25-04-2021 15:44

    ¡Viva España!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34994
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners,...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]