Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Arturo Pérez-Reverte

Portada


Presentem el primer de tres treballs amb els quals En Lluís Roldan revisa el relat sobre la història d’Espanya fins a dia d’avui. I ho fa agafant com a marc d’estudi els temes 57 i 58 dels materials per a opositors a professors d’història de secundària. Hi observa un clar desequilibri historiogràfic a favor del Regne de Castella.


LLEGEIX-NE MÉS »
432 lectures

ARTICLES » 14-09-2019

Amb l'Església hem topat

L’Àlex Vilarroig ens fa arribar el seu parer sobre el reportatge de l’Arnau Cònsul a la revista ‘Sàpiens’ “Desmuntant la Nova Història, una qüestió de mètode” del mes de març del 2019.

LLEGEIX-NE MÉS »
433 lectures

Quart article de l’Ivan Giménez. Un nou exemple de ‘Tarraconie et Cathelonie regnum’ a l’any 1503.

LLEGEIX-NE MÉS »
519 lectures

Entre els nombrossíssims cognoms catalans que ja tenim catalogats a l’illa de Malta, ara hi hem d’incloure el d’«Inguanez», que no és res més que l’adaptació a la llengua maltesa del cognom català Guanech o Desguanech.

LLEGEIX-NE MÉS »
819 lectures

Tercer article de l’Ivan Giménez sobre textos que demostren l’existència d’un 'Regnum tarraconensium' que hom mira de substituir per 'Reino de Aragón'. Per què els estudiosos silencien tota al·lusió a aquest 'regnum Tarraconensium' i només esmenten el 'reino de Aragón'?

LLEGEIX-NE MÉS »
1010 lectures

Fins al 20 d’octubre del 2019 es pot visitar al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) l’exposició ‘Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial’, en què es pot trobar l’obra fotogràfica “History. Christopher Columbus” (2013). Allí se cita l’obra d’En Jordi Bilbeny i la seva defensa de la catalanitat d’En Colom. En Xavi Llobet ens recomana l’exposició i pensa que ja es comencen a popularitzar les nostres recerques. Alhora, repassa críticament alguns dels principals llibres de l’Institut.

LLEGEIX-NE MÉS »
1454 lectures


Entrevistes recents


L’arenyenc Jordi Bilbeny és escriptor, investigador de la història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica. Entrevista publicada el 12 d'agost a Capgros, el diari digital de Mataró i el Maresme, que gira a l'entorn del seu llibre 'Inquisició i Decadència' (2018).

LLEGEIX-NE MÉS »
1437 lectures

La Gemma Bufias ha entrevistat en David Grau: «Som a la mateixa situació que a començament del segle XVII, quan es perseguien bruixes».

LLEGEIX-NE MÉS »
3300 lectures


Publicacions


Al mes de juliol d’enguany ha estat editat el primer llibre de l’investigador Lluís Batlle: "Sota l’estora del Segle d’Or castellà".

LLEGEIX-NE MÉS »
6460 lectures

Llibres de l'Índex acaba d'editar l'Obra Poètica de Santa Teresa, en edició bilingüe català-castellà, i amb traducció d'en Ramon Dacs. Un oferim la roda de premsa que ha tingut lloc el dimarts dia 13 d'ocubre del 2015 al bar del Born Centre Cultural.

LLEGEIX-NE MÉS »
18669 lectures


Més articles...


Article de la Montserrat Camps en què desenvolupa la seva comunicació al 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (Arenys de Munt, novembre del 2017).

LLEGEIX-NE MÉS »
4295 lectures

Comunicació d’en Carles Ortiz al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya. El paper fonamental del censor Juan López de Velasco dins la maquinària censora que va crear Felip II de Castella.

LLEGEIX-NE MÉS »
2543 lectures

Sabies que el fundador de la ciutat d'Odessa va ser un català que va exercir d'Almirall de la flota imperial russa? Va ser En Josep de Ribas.

LLEGEIX-NE MÉS »
8517 lectures

Conferències sobre la manipulació de la història de Catalunya a Calella aquest juliol i setembre.

LLEGEIX-NE MÉS »
2475 lectures
  AGENDA
Divendres
20
SET
9
del matí
SEGON PERÍODE D'INSCRIPCIÓ FINS AL 20 DE SETEMBRE PER AL NOU VIATGE A MALTA AMB EN JORDI BILBENY: INSCRIPCIÓ OBERTA
Obrim fins al 20 de setembre, també per aquest viatge, el segon període d'informació i inscripció per al viatge a MALTA (que s'escaurà entre l'1 i 4 de novembre). Inscripció oberta. Informem també sobre el preu, el pagament fraccionat i la manera de fer la reserva. Redescobrim el nostre passat amagat! Malta

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Divendres
27
SET
7
del vespre
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE D'EN JORDI BILBENY 'CRISTÒFOR COLOM, PRÍNCEP DE CATALUNYA'
Sant Celoni (Vallès Oriental) Biblioteca l'Escorxador

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dimarts
01
OCT
9
del matí
DATA LÍMIT DEL TERCER PAGAMENT PER AL VIATGE PER LA SICÍLIA ORIENTAL AMB EN JORDI BILBENY.
Data límit del tercer pagament l'1 d'octubre per al viatge a la SICÍLIA ORIENTAL, (que s'escaurà entre el 10 i el 14 d'octubre). Informem també sobre el preu i el pagament fraccionat i sobre la manera de fer la reserva. Redescobrim el nostre passat amagat! Sicília Oriental

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
A través d’una comanda de cartes feta per Beatriu d'Aragó, reina d'Hongria, en llengua catalana, en Francesc...[+]
Era mort En Joan Colom al 1484 com insisteixen a demostrar des del Centre d'Estudis Colombins, perquè així...[+]
Era Hernando Cortès un extremeny? O, com defensa En Jordi Bilbeny, fou un príncep de la casa reial catalana? Fa...[+]