Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil

Portada


Article d’en Rafel Mompó, en què reelebora i amplia la seva comunicació al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya del novembre del 2016 a Arenys de Munt.


»
425

On era el gran confident d’En Colom en matèria cosmogràfica i nàutica, Johan Peres, a la vigília del primer viatge transoceànic? A Palos o a Pals? I, qui era realment: un frare andalús o un cortesà català? En Jordi Bilbeny ens ho exposa amb tota profusió de detalls.

»
1266

Article d’en Cesc Garrido sobre el darrer viatge de Carles I a Espanya presentat al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya. Ha trobat un document en què s’esmenta la ciutat de Barcelona com a destinació final. Creu que aquest viatge el va fer, seguint les investigacions d’en Manel Capdevila, a través del “Camí dels catalans”.

»
1027

Una història desconeguda. Felip V de Castella conquereix, després de la Guerra de Successió (1700-1715), les illes de Sardenya -on imposa el Decret de Nova Planta- i Sicília i de seguida és derrotat. A Amèrica s'imposa també el castellà com a única llengua oficial. Article d'en Bartomeu Mestres i Sureda al seu blog a Vilaweb.

»
1000

Aquest 10 d'octubre s'enceta al Centre Comarcal Lleidatà (Barcelona) el nou cicle de conferències de tardor sobre la censura i manipulació a la història de Catalunya. El cicle es clourà el dia 23 de gener del 2018.

»
796

Entrevista a Jaume Fàbrega a Vilaweb. Acaba de publicar el seu setanta-unè llibre, dedicat, en aquesta ocasió, a la cuina dels ibers, els grecs i els romans.

»
913


Entrevistes recents


La Gemma Bufias ha entrevistat en David Grau: «Som a la mateixa situació que a començament del segle XVII, quan es perseguien bruixes».

»
584

La Mercè Miralles entrevista en Jordi Miravet, economista i president del Memorial 1714, per a El Punt/Avui+ el 7 de setembre del 2017.

»
1321

Publicacions


Al mes de juliol d’enguany ha estat editat el primer llibre de l’investigador Lluís Batlle: "Sota l’estora del Segle d’Or castellà".

»
1596

Llibres de l'Índex acaba d'editar l'Obra Poètica de Santa Teresa, en edició bilingüe català-castellà, i amb traducció d'en Ramon Dacs. Un oferim la roda de premsa que ha tingut lloc el dimarts dia 13 d'ocubre del 2015 al bar del Born Centre Cultural.

»
13950

Més articles...


Comunicació d’en Pep Mayolas al XVè Simposi d’Arenys de Munt. La suposada creació del consolat de Burgos l’any 1494 amaga en realitat la creació de la Casa de Contractació de Barcelona per anar a Amèrica.

»
2777

Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran d'Aragó. Aquesta baronia, però, ja havia format part dos anys abans d'un altre dot de casament. En Pep Mayolas ens explica què s'amaga rere un nou cas de contradiccions historiogràfiques.

»
5859

A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la Mona Lisa de Leonardo que es guardava al museu del Prado de Madrid. En aquest article, en Javier Sierra opina que, vistes les excel·lències de la còpia espanyola, no li faria gens estrany que la Mona Lisa del Prado fos l’autèntica Mona Lisa.

»
5879

El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir d’aquí, els colombistes catalans cerquen un Colom que s’avingui a aquesta edat. Però, en d’altres textos, com demostra En Francesc Magrinyà, l’expressió fa referència a la mort de persones que tenien més de 80 anys.

»
6099
  AGENDA
Dissabte
28
OCT
1/4 de 10
del matí
RUTA MEGALÍTICA PER SAVASSONA (OSONA)
Ruta megalítica per Savassona (Osona). Per a més informació, cliqueu. Savassona (Osona)

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dimarts
07
NOV
7
del vespre
CONFERÈNCIA D'EN VÍCTOR CUCURULL, 'FERRAN CORTÈS, L'ESTADISTA I MALINTZIN, LA SENYORA. GÈNESI CATALANA DE LA NOVA ESPANYA'
Conferència d'en Víctor Cucurull al Centre Comarcal Lleidatà. Conferències de tardor del 2017. Centre Comarcal Lleidatà

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Divendres
17
NOV
9
del vespre
17È SIMPOSI DE LA HISTÒRIA CENSURADA DE CATALUNYA EL 17 I 18 DE NOVEMBRE
Com cada any, simposi a Arenys de Munt sobre la història censurada de Catalunya. Presentació del simposi. Arenys de Munt (el Maresme))

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dissabte
18
NOV
9
del matí
17È SIMPOSI DE LA HISTÒRIA CENSURADA DE CATALUNYA EL 17 I 18 DE NOVEMBRE
Com cada any, simposi a Arenys de Munt sobre la història censurada de Catalunya. Jornada dedicada a la lectura de les comunicacions Arenys de Munt (el Maresme))

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dimecres
22
NOV
7
del vespre
RECUPERAR EL PASSAT: QÜESTIÓ D'ESTAT
Conferència d'en Jordi Bilbeny Piera (Anoia)

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dimarts
28
NOV
7
del vespre
CONFERÈNCIA D'EN PEP MAYOLAS 'TERRES DE FRONTERA O ELS PRINCIPATS. ELS SENYORIUS DE L'HEREU DE LA CORONA'
Conferència d'en Pep Mayolas al Centre Comarcal Lleidatà. Conferències de tardor del 2017. Centre Comarcal Lleidatà

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dimarts
12
DES
7
del vespre
CONFERÈNCIA D'EN JORDI BILBENY 'LA BARRETINA EN LA TRADICIÓ REVOLUCIONÀRIA I POPULAR A L'ARGENTINA'
Conferència d'en Jordi Bilbeny al Centre Comarcal Lleidatà. Conferències de tardor del 2017. Centre Comarcal Lleidatà

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant...[+]
"Quixot" vol dir "cuixot"? Des de fa decennis que els intel·lectuals i els erudits s'han preguntat d'on ha sorgit...[+]
Si Miguel de Cervantes es deia verament Miguel, com és que en un gran tou d'obres d'arreu del món apareix...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]