Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill

Portada


Aprofitant la campanya de Sant Jordi, l’Institut Nova Història ha obert una campanya de micomecenatge per editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana». L'autor hi tracta tot un seguit de temes cabdals per a la comprensió d'una primera descoberta, conquesta i colonització catalanes d'Amèrica


LLEGEIX-NE MÉS »
263 lectures

La reina Maria de Castella, esposa d’Alfons el Magnànim, atorgà el 20 de març de 1441 el privilegi per a la creació del Col·legi de Farmacèutics de València, conegut com “d’els Apothecaris de la Ciutat i Regne de València“, amb prou capacitat i independència per ser considerat el primer en el seu gènere arreu del món.

LLEGEIX-NE MÉS »
313 lectures

ARTICLES » 13-04-2021

Quan els moros eren els bascos

A ran de la publicació al nostre web de l'article d'en Jordi Bilbeny «Quan els moros no eren musulmans», hem rebut el testimoniatge d'En Josep Maria Poch, que recull, de la tradició familiar aragonesa, que els moros eren els bascos. Reproduïm aquí aquesta vivència oral, per la importància que té a l'hora d'ajudar-nos a entendre que els moros dels temps pretèrits no tenien res a veure amb els musulmans, sinó amb els bascos antics.

LLEGEIX-NE MÉS »
530 lectures

Catalan Bay és una badia i un poble de pescadors a la costa oriental de Gibraltar, a la banda oposada del penyal on hi ha la ciutat de Gibraltar. L’origen del nom «Catalan» s’ha associat al batalló de 350 catalans que van participar en la conquesta austriacista del penyal, l’any 1704. És possible, però, que en algun moment del segle XV, Gibraltar hagués estat un domini del futur descobridor d’Amèrica i una colònia catalana? En Pep Mayolas ens exposa els seus raonaments.

LLEGEIX-NE MÉS »
608 lectures

ARTICLES » 11-04-2021

Goya no era Goya

Polèmica. Segons un historiador, era un fill bastard d’un Borbó. La resposta a qui era realment "es troba a l’armari número 38 de l’Arxiu Vaticà". Això sosté l’autor d’un llibre sobre el pintor, al qual atribueix 170 noves obres que no havien estat considerades seves. El seu nom, diu, el va adoptar perquè era maçó. Article de la Irene Hernández per a 'El Mundo' de l'1 de juny del 2019.

LLEGEIX-NE MÉS »
1023 lectures

El 6 d'abril del 1976 l'Oriol Solé Sugranyes, militant anarquista català, va ser assassinat per la Guàrdia Civil. En Ricard de Vargas Golarons, company d'En Solé, ho recorda, 45 anys després, en aquest escrit.

LLEGEIX-NE MÉS »
700 lectures


Entrevistes recents


Jorge Pueyo Sanz (Fonz, Baixa Ribagorza, 1995) s’ha fet famós amb l’emissió de dos noticiaris setmanals en llengua aragonesa per Internet. Pueyo, que treballa a Saragossa exercint l’advocacia –es dedica al dret civil i mercantil bancari–, ha multiplicat en pocs dies els seus seguidors en Twitter i Instagram i ha posat de manifest la seua capacitat divulgadora. En l’entrevista ens respon en aragonès, una llengua desconeguda que els catalanoparlants entendrien perfectament, tal com ell entén sense problemes el català. Entrevista de Manuel Lillo a El Temps el 3 de març d'enguany.

LLEGEIX-NE MÉS »
1212 lectures

“L’Institut de Nova Història és una pota més per a la llibertat del nostre país i la independència de Catalunya. És molt important normalitzar la nostra història i el discurs cultural català, i abandonar perspectives provincianes, poc ambicioses, porugues i petites”. En Pol Bragulat ha entrevistat el batlle de Montblanc, En Josep Andreu.

LLEGEIX-NE MÉS »
1581 lectures


Publicacions


Pròleg d’En Jordi Bilbeny a la redició del seu llibre «Colom, Príncep de Catalunya» per si us feia venir ganes de llegir-lo.

LLEGEIX-NE MÉS »
5201 lectures

PUBLICACIONS » 20-04-2018

Inquisició i Decadència

Videu de l'acte de presentació a Barcelona de la publicació «Inquisició i Decadència. Orígens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI» (Editorial Librooks, Barcelona, 2018)

LLEGEIX-NE MÉS »
5267 lectures


Més articles...


Article de la Montserrat Camps al setmanari 'La República' aparegut divendres 30 d'agost d'aquest 2019, en què replica un article de l'Albert Velasco contra En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història. Per què el que diuen Bilbeny i altres sobre la censura és pseudo-història i, en canvi, els llibres sobre censura que han publicat altres estudiosos, no?

LLEGEIX-NE MÉS »
1914 lectures

L’Institut Nova Història fa a mans als seus seguidors les paraules amb què la regidora de cultura d’Arenys de Munt Tònia Vila va encetar el 18è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya, el 16 de novembre del 2018.

LLEGEIX-NE MÉS »
2933 lectures

L’estudi de la vertadera personalitat de Cristóbal Colon ha acabat mostrant una sèrie de dades biogràfiques del protagonista que encaixen d’una forma molt precisa amb la biografia d’un noble català de nom Joan Colom i Bertran, de la casa dels Colom de Barcelona, antiga nissaga catalana i amb un nombre considerable de personatges destacadíssims lligats a la història de la Catalunya dels segles XIV i XV.

LLEGEIX-NE MÉS »
6660 lectures

L’Institut Nova Història, Amunt Viatges i Selva Tours preparen pels volts de la segona setmana d’octubre d’enguany un nou viatge fora de Catalunya amb En Jordi Bilbeny per redescobrir el nostre passat oblidat. En aquesta ocasió, l’objectiu és la part oriental de Sicília. Hi incloem el preu final i les dates del pagament fraccionat. El viatge és obert a tothom.

LLEGEIX-NE MÉS »
2430 lectures

Aconseguits 3200€
de 6000€
Queden 29 dies

Més informació
  AGENDA
18
ABR
8
del vespre
3R CLUB DE LECTURA EN LÍNIA AMB EN JORDI BILBENY: 'LA SARDANA I LA RELIGIÓ DE LES BRUIXES'
3a tongada de clubs de lectura en línia amb En Jordi Bilbeny. Reunió informativa: dijous, 15 d'abril a les 8 del vespre. De franc. Acte en línia

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]
Davant les múltiples catalanades i catalanismes que l'Alfonso de Valdés deixa als seus llibres, en Raimon...[+]
Recollim en aquesta ocasió un interessant treball sobre Cervantes, que fou presentat als III Jocs Florals de la...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]