Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell

Portada


Qui eren les Amazones? Eren les sacerdotesses de la Deessa Mare? Es van arribar a confondre amb les bruixes? En aquest fragment de la 'Sardana i la religió de les bruixes', En Jordi Bilbeny ens ho explica.


LLEGEIX-NE MÉS »
153 lectures

En Jordi Manchon ha descobert una «Rocca della Guaita» a la República de Sant Marino. La denominació «guaita» és ben catalana. Algú que tenia lligams amb Catalunya o amb catalans va voler batejar el lloc amb el nom que li era més adient i conegut?

LLEGEIX-NE MÉS »
443 lectures

La primera esposa del rei Felip IV de Castella, Isabel de França, va crear un partit oposat a les polítiques del comte-duc d'Olivares i va negociar el reconeixement de la independència de Catalunya (1641). Article d'En Marc Pons a el nacional.cat del dia 22 de novembre d'enguany.

LLEGEIX-NE MÉS »
320 lectures

Va tenir mai Carles I un palau reial a Castella? O l'hi va tenir només als llibres? O el palau reial castellà de què parlen les cròniques, però que no s'ha trobat mai a la realitat física, era el Palau reial de València? Té alguna relació amb tot plegat que l'Exèrcit espanyol l'enderroqués al 1809? En Jordi Bilbeny ho mira de desllorigar en aquest estudi. Aquest article també és al vostre abast en format PDF.

LLEGEIX-NE MÉS »
1732 lectures

ARTICLES » 17-11-2020

Un espoli inexistent

L’Antoni Moliné ens explica en aquest article per què les obres guardades al Museu de Lleida provinents del monestir de Sixena no són fruit de cap mena d’espoli.

LLEGEIX-NE MÉS »
671 lectures

Els catalans, de la mà del rei Pere el Gran, van conquerir a l'any 1282 les illes de Malta, Sicília i Gerba. Aquests territoris passaren a formar part de la Nació Catalana durant més de 430 anys. Article d'En Marc Pons d'aquest 11 de novembre a elnacional.cat.

LLEGEIX-NE MÉS »
1652 lectures


Entrevistes recents


“Tenim un bagatge de jueus cata­lans molt impor­tants, que han assen­tat càtedra i són estu­diats a tot el món però que malau­ra­da­ment són molt des­co­ne­guts a casa nos­tra. Com a cata­lans con­si­de­rem que és un orgull tenir aquest lle­gat i volem reivindicar-lo." Na Mireia Rourera entrevistà dissabte 19 de setembre d'enguany, per al diari El Punt/Avui+, Na Carme Vinyes, que presideix l'associació 'Amics dels Calls de Catalunya'.

LLEGEIX-NE MÉS »
1616 lectures

L'Andreu Marfull ha entrevistat En Pep Mayolas, que fa anys que va trobar el sentit a la manipulació de la història, i això l’ha dut a plantejar escenaris aparentment controvertits que, a poc a poc, sembla que es van fent versemblants.

LLEGEIX-NE MÉS »
1619 lectures


Publicacions


Pròleg d’En Jordi Bilbeny a la redició del seu llibre «Colom, Príncep de Catalunya» per si us feia venir ganes de llegir-lo.

LLEGEIX-NE MÉS »
4021 lectures

PUBLICACIONS » 20-04-2018

Inquisició i Decadència

Videu de l'acte de presentació a Barcelona de la publicació «Inquisició i Decadència. Orígens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI» (Editorial Librooks, Barcelona, 2018)

LLEGEIX-NE MÉS »
4500 lectures


Més articles...


El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que és per la presència de tropes catalanes en temps de Gifré el Pilós en aquesta ciutat. Però una altra ens narra que va ser perquè, al segle XVI, el territori va ser ocupat per unes tropes espanyoles. En Manel del Castillo ha recollit la brama popular i el relat oficial del Lens i ens ho explica tot seguit.

LLEGEIX-NE MÉS »
9033 lectures
ARTICLES » 09-10-2018

La veritable història

Recuperem un vell article de l’Ignasi Puig, de la primavera del 2011, publicat a la revista «Oníric Dia», on glossa la tasca de recerca d’En Jordi Bilbeny i fa una ressenya elogiosa del seu llavors darrer llibre «El dit d’En Colom».

LLEGEIX-NE MÉS »
1418 lectures

Crònica d’en Francesc Magrinyà sobre la 4a Universitat Nova Història, que s’ha desenvolupat del 2 al 6 d’agost del 2017 a la vila de Montblanc. Hi han participat gairebé cent vint persones.

LLEGEIX-NE MÉS »
2452 lectures

Què s’amaga darrera dels formalismes de la biografia d’En Boscà? Qui era realment el seu amic Garcilasso? Va escriure en català o no? Que va passar amb els originals de la seva obra? Com va morir? En aquest estudi, En Pep Mayolas respon totes aquestes qüestions i ens dibuixa una perspectiva lingüística i literària del poeta barceloní força diferent a l’exposada fins ara.

LLEGEIX-NE MÉS »
3585 lectures
  AGENDA
Dijous
26
NOV
2/4 de 8
del vespre
CLUBS DE LECTURA EN LÍNIA AMB EN JORDI BILBENY
Clubs de lectura en línia sobre el llibre 'Brevíssima Relació de la destrucció de la Història'. 30€ per persona i cicle complet de quatre sessions. Actes en línia

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dijous
03
DES
2/4 de 8
del vespre
CLUBS DE LECTURA EN LÍNIA AMB EN JORDI BILBENY: 2A SESSIÓ
Segona sessió del Club de lectura en línia sobre el llibre 'Brevíssima Relació de la destrucció de la Història'. El Club del Dijous. Actes en línia

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dijous
10
DES
2/4 de 8
del vespre
CLUBS DE LECTURA EN LÍNIA AMB EN JORDI BILBENY: 3A SESSIÓ
Tercera sessió del Club de lectura en línia sobre el llibre 'Brevíssima Relació de la destrucció de la Història'. El Club del Dijous. Actes en línia

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dijous
17
DES
2/4 de 8
del vespre
CLUBS DE LECTURA EN LÍNIA AMB EN JORDI BILBENY: 4A SESSIÓ
Quarta sessió del Club de lectura en línia sobre el llibre 'Brevíssima Relació de la destrucció de la Història'. El Club del Dijous. Actes en línia

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Hi havia port a Pals o no hi havia port? Mentre els escèptics continuen dubtant, l'Albert Fortuny analitza el...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]