Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough

Portada


Comunicació d'en Pol Bragulat al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. Amb l’ajut del nou estat, cal internacionalitzar la història de Catalunya. Sobretot la figura d’En Cristòfor Colom.


»
339

Comunicació d’en Carles Ortiz al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya. El paper fonamental del censor Juan López de Velasco dins la maquinària censora que va crear Felip II de Castella.

»
1102

Qui era en Nahmànides? Què va fer i què va escriure que sigui tan important per als catalans d’avui? Perquè n’hem de recuperar la memòria? En Haïm Iehudà Ben-Avraham ens ho explica en aquest article.

»
550

L'Institut Nova Història es fa ressò de l'article que en Sebastià Sardiné va escriure per a l'associació cultural "Vibrant" el 2 de Juny d'enguany. Catalunya, bressol del pactisme i del constitucionalisme.

»
794

Tercera i darrera part de l'article d'en Jordi Bilbeny "La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria".

»
515

Segona part de l'article d'en Jordi Bilbeny "La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria".

»
494


Entrevistes recents


Reproduïm l’entrevista que en Víctor M. Amela, periodista de "La Vanguardia", va dedicar a l'historiador Luís Suárez el 23 de gener del 2017.

»
1858

Reproducció de l’entrevista a En Jordi Bilbeny del 22-04-2017 al diari digital Vilaweb. L'estudiós de la figura de Colom acaba de publicar un llibre on escateix el misteri sobre la seva data de naixement.

»
1234

Publicacions


Llibres de l'Índex acaba d'editar l'Obra Poètica de Santa Teresa, en edició bilingüe català-castellà, i amb traducció d'en Ramon Dacs. Un oferim la roda de premsa que ha tingut lloc el dimarts dia 13 d'ocubre del 2015 al bar del Born Centre Cultural.

»
13054

L'escriptor Pep Mayolas revela en una novel·la de política-ficció les claus secretes de la construcció d'Espanya en què s'hauria ocultat, intencionadament, l'origen català

»
14150

Més articles...


Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que som davant d’un muntatge censor i aposta per creure que el personatge real que s’amagaria dessota la figura de l’analfabet de Vinci, fill d’una pagesa analfabeta, no és sinó En Lleonard della Rovere, el nebot del papa Sixte IV, el germà del papa Juli II i el gendre del rei de Nàpols, Ferran I

»
12548

Reproduïm un article d’en Carles Camp, editat al web histocat.cat., pel qual som informats que l’esposa d'En Ferran Cortès va ser enterrada amb l’escut de la casa reial catalana i el significat que es desprèn d’aquesta acció.

»
5674

Van tenir tres homes tres orígens diversos, amb els mateixos noms i compartint biografia i família sense haver-se ni tan sols conegut? El cas dels Valdès és una altra mostra evident de la usurpació d'un llinatge aragonès a mans de la censura d'estat

»
4264

Heu sentit a dir que el Siglo de Oro és una traducció d’obres catalanes, atribuïdes a autors castellans? No és un rumor ni una broma. Aquí teniu l'estudi inestimablement meravellós, imponderable i únic de l’Àlex Sendra que ho demostra amb tant rigor i tantes dades, que, un cop llegit, si encara no ho enteníeu, us en convencereu del tot.

»
5581
  AGENDA
Dissabte
01
JUL
11
del matí
REUNIÓ AMB ELS ADHERITS A L'INSTITUT NOVA HISTÒRIA
Us hi esperem! Centre Cívic Urgell. C/ Urgell 145 (Barcelona)

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dilluns
03
JUL
9
del matí
APUNTS DIDÀCTICS SOBRE EL LLEGAT DE LA REFORMA PROTESTANT
Inscripció per internet

Curs en català, castellà i anglès.
Escola de Teixits, plaça Indústria 1, 08360 Canet de Mar (El Maresme)

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dissabte
08
JUL
10
del matí
RUTA COLOMBINA PER BARCELONA AMB EN JORDI BILBENY
Dinar opcional a la casa dels Colom Plaça del Duc de Medinaceli, Barcelona

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dimecres
02
AGO
10
del matí
4A UNIVERSITAT NOVA HISTÒRIA (DEL 2 D'AGOST AL 6 D'AGOST DEL 2017)
Montblanc, Convent de Sant Francesc

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Salvador Dalí va manifestar que el filòsof i estudiós de la ciència Giambattista della Porta era català....[+]
Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]
Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar...[+]