Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart

Portada


ARTICLES » 22-08-2019

Suport d'En Víctor Alexandre

En Victor Alexandre dóna tot el seu suport a En Bilbeny i l'Institut Nova Historia davant les infames crítiques a la nostra feina que han sorgit darrerament des del PSC, Ciudadanos i Esquerra Republicana de Catalunya.


LLEGEIX-NE MÉS »
51 lectures

Recuperat a Agira (Enna) un armari de pedra dels jueus catalans: el sud, protagonista a la diada de la cultura hebrea. Article aparegut al diari ‘La Stampa’ el 13 de setembre del 2017.

LLEGEIX-NE MÉS »
521 lectures

L’arenyenc Jordi Bilbeny és escriptor, investigador de la història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica. Entrevista publicada el 12 d'agost a Capgros, el diari digital de Mataró i el Maresme, que gira a l'entorn del seu llibre 'Inquisició i Decadència' (2018).

LLEGEIX-NE MÉS »
882 lectures

En Bilbeny parla del sentit de ser periodista: o per informar o per difamar.

LLEGEIX-NE MÉS »
553 lectures

ARTICLES » 18-08-2019

Cervantes i el català

Carta al director d'En Salvador Tarradas a El Punt-Avui+ del 9 d'agost. En Sirvent sabia que li censurarien l'obra.

LLEGEIX-NE MÉS »
1111 lectures

Article publicat al blog d'en Jaume Renyer arran del comunicat de L’Ateneu Popular de la Conca de Barberà “L’Empelt”.

LLEGEIX-NE MÉS »
1055 lectures


Entrevistes recents


La Gemma Bufias ha entrevistat en David Grau: «Som a la mateixa situació que a començament del segle XVII, quan es perseguien bruixes».

LLEGEIX-NE MÉS »
3187 lectures

La Mercè Miralles entrevista en Jordi Miravet, economista i president del Memorial 1714, per a El Punt/Avui+ el 7 de setembre del 2017.

LLEGEIX-NE MÉS »
5043 lectures


Publicacions


Al mes de juliol d’enguany ha estat editat el primer llibre de l’investigador Lluís Batlle: "Sota l’estora del Segle d’Or castellà".

LLEGEIX-NE MÉS »
6240 lectures

Llibres de l'Índex acaba d'editar l'Obra Poètica de Santa Teresa, en edició bilingüe català-castellà, i amb traducció d'en Ramon Dacs. Un oferim la roda de premsa que ha tingut lloc el dimarts dia 13 d'ocubre del 2015 al bar del Born Centre Cultural.

LLEGEIX-NE MÉS »
18450 lectures


Més articles...


El doctor Miquel Maresma revisa la malaltia que va afectar En Colom als darrers anys de la seva vida, n’analitza els símptomes i la identifica amb una «poliartropatia crònica gotosa». I conclou que es correspon amb persones molt velles o d’edats molt avançades. I que si En Colom es va morir als 55 anys no va tenir temps de tenir el deteriorament de la malaltia que va tenir. I si la va tenir –que la va tenir– no és el Colombo genovès.

LLEGEIX-NE MÉS »
2975 lectures

En Xavier Laserrada ens exposa com, en dues versions diferents d'un mateix quadre de Sant Pere Nolasc, hi ha peces de roba que desapareixen.

LLEGEIX-NE MÉS »
5798 lectures

Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen a fer multiplicant cada foc per 4. Ara podem dir que en força casos, els nombre de residents eren molts més.

LLEGEIX-NE MÉS »
5633 lectures

Si En Colom era barceloní i les primeres expedicions al Nou Món catalanes, llavors el centre neuràlgic i regulador de tot aquell comerç va ser la Llotja de Barcelona, al si de la qual hi havia la Casa de Contractació

LLEGEIX-NE MÉS »
14345 lectures
  AGENDA
15
SET
9
del matí
SEGON PERÍODE D'INSCRIPCIÓ PER AL VIATGE PER LA SICÍLIA ORIENTAL AMB EN JORDI BILBENY: INSCRIPCIÓ OBERTA
Segon període d'nscripció fins al 15 de setembre per al viatge a la Sicília Oriental, (que s'escaurà entre el 10 i el 14 d'octubre). Informem també sobre el preu i el pagament fraccionat i sobre la manera de fer la reserva. Redescobrim el nostre passat amagat! Sicília Oriental

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Divendres
20
SET
9
del matí
SEGON PERÍODE D'INSCRIPCIÓ FINS AL 20 DE SETEMBRE PER AL NOU VIATGE A MALTA AMB EN JORDI BILBENY: INSCRIPCIÓ OBERTA
Obrim fins al 20 de setembre, també per aquest viatge, el segon període d'informació i inscripció per al viatge a Malta (que s'escaurà entre l'1 i 4 de novembre). Inscripció oberta. Informem també sobre el preu, el pagament fraccionat i la manera de fer la reserva. Redescobrim el nostre passat amagat! Malta

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]