Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire

Portada


Recuperem aquest antic article d'En Jordi Bilbeny, ara que des de l'INHac volem rellançar les rutes per Pals i posar sobre la taula de la consciència dels catalans que va ser des del port d'aquesta vila empordanesa des d'on va salpar En Colom en el seu primer viatge cap al Nou Món


LLEGEIX-NE MÉS »
635 lectures

Algunes cròniques apunten que En Colom va preparar el seu primer viatge al Nou Món a «la villa de Palos». Però, des de final del segle XIX i durant tot el segle XX hi ha hagut un bon gruix d'erudits, historiadors i estudiosos que ho han desmentit amb tota mena de raons. I si no va anar a «la villa de Palos» no seria perquè va venir a «la vila de Pals»?

LLEGEIX-NE MÉS »
2808 lectures

L'Ivan Giménez continua sorprenent-nos amb les seves descobertes sobre el Regne de Tarragona i l'Aragó. Aquesta vegada és En Lleonard da Vinci qui registra el terme 'Tarragona'.

LLEGEIX-NE MÉS »
760 lectures

Arran de la publicació al nostre web d'un article sobre la Catalunya bilingüe, En Jordi Bilbeny ha recollit nous testimoniatges que confirmen exactament el mateix: que molts catalans es van morir al segle XX sense saber parlar en castellà.

LLEGEIX-NE MÉS »
3759 lectures

El lloc web 'Passejant per València amb ulls curiosos' ens fa saber que el primer hospital psiquiàtric del món es va fundar al cap i casal del Regne de València l'any 1410.

LLEGEIX-NE MÉS »
542 lectures

Reflexions de la Neus Rossell sobre el llibre «Las dudas de la física en el siglo XXI» d'En Lee Smolin[1], del qual ha extret un recull de frases i les comenta. Per fer avançar el coneixement cal seguir fins on es pugui el mètode científic, lluitar contra el dogmatisme, el pensament de grup, la jerarquia universitària i el sectarisme, mantenir actituds obertes, acceptar la controvèrsia, respectar les idees individuals, fomentar el risc i escoltar els dissidents.

LLEGEIX-NE MÉS »
371 lectures


Entrevistes recents


L'Andreu Marfull ha entrevistat En Pep Mayolas, que fa anys que va trobar el sentit a la manipulació de la història, i això l’ha dut a plantejar escenaris aparentment controvertits que, a poc a poc, sembla que es van fent versemblants.

LLEGEIX-NE MÉS »
1264 lectures

L'Andreu Marfull ha entrevistat En Jordi Bilbeny. Portem segles d'història distorsionada que no ens deixa pensar, ser ni comprendre el que volem ser. La memòria col·lectiva és tant o més important per crear consciència que tenir recursos econòmics.

LLEGEIX-NE MÉS »
3762 lectures


Publicacions


Pròleg d’En Jordi Bilbeny a la redició del seu llibre «Colom, Príncep de Catalunya» per si us feia venir ganes de llegir-lo.

LLEGEIX-NE MÉS »
3556 lectures

PUBLICACIONS » 20-04-2018

Inquisició i Decadència

Videu de l'acte de presentació a Barcelona de la publicació «Inquisició i Decadència. Orígens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI» (Editorial Librooks, Barcelona, 2018)

LLEGEIX-NE MÉS »
4205 lectures


Més articles...


El poble italià de Clusone, la ciutat de Bérgamo i tota la seva comarca es van rendir el juny del 1513 al català Ramon Folc de Cardona, el veritable Gran Capità. Article d'En Vittorio Pedrochi per a l'Institut Nova Història.

LLEGEIX-NE MÉS »
3313 lectures

Reproduïm un article antic d'En Jordi Bilbeny en què ens parla de com el nom dels mariners catalans que van anar amb En Colom en els primers viatges transoceànics van ser esborrats o castellanitzats.

LLEGEIX-NE MÉS »
6501 lectures

Fins als nostres dies arriben les empremtes lèxiques d’un idioma que es va parlar a la zona de Cartagena durant molts segles: fins al XVI.

LLEGEIX-NE MÉS »
8906 lectures

Si els catalans no van tenir permís d'anar a Amèrica fins a finals del segle XVIII, com és que un català, segurament empordanès, funda al 1541 la ciutat de Santiago de Xile? Article d'en Marc Pons al diari digital "El Nacional.Cat".

LLEGEIX-NE MÉS »
6936 lectures
  AGENDA
Dissabte
19
SET
8
del matí
RUTA GUIADA PER PALS AMB EN JORDI BILBENY
RUTA per PALS: a la recerca del port de sortida de la primera expedició colombina, amb l'acompanyament d'En Leo Garcia. Vegeu-ne les darreres actualitzacions. Pals d'Empordà

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En aquest article, en Dídac Cabrera ens exposa que, a la quasi majoria de llengües, el llibre de Don Quixote es...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]