Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
ENTREVISTES » 05-04-2022
Marc Codinas/ Pere Alzina

Pere Alzina: “Quasi no s'han estudiat els diversos segles d'influència catalana a Malta”

Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.

»
7235     

ENTREVISTES » 04-04-2022
Dolors Pifarré

Els catalans que es van aventurar pel Mar del Nord eren molt llançats

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.

»
4503     

ENTREVISTES » 02-03-2022
Maria Palau/ Francesc Canosa/El Punt-Avui+

“Els catalans no hem follat amb la nostra història”

Catalunya té un problema oftalmològic. Barcelona és estràbica: mira cap a Madrid, cap a Berlín, cap a Londres... I pel que fa a comarques moltes vegades hem estat miops. Na Maria Palau va entrevistar el periodista i escriptor Francesc Canosa per al Punt-Avui+ el 23 de desembre del 2021. Entre d'altres coses, En Canosa reivindica l'orgull de ser catalans i alhora l'orgull del que hem fet com a poble. Per exemple, el Canal d'Urgell.

»
2376     

ENTREVISTES » 23-02-2022
Jornalet

Molière faguèt sas primièras pèças a Besièrs

«Molière faguèt sas primièras pèças a Besièrs, es aquí qu’aprenguèt a far la comèdia, al contacte del pòble occitan». Entrevista de Jornalet a Alexandre Pesson, responsable iconografic del projècte 'Molière Face Sud'.

»
2785     

ENTREVISTES » 20-01-2022
Manuel Lillo/Enric Solà

Als Països Catalans hi havia unitat jurídica

Tot i que ha exercit com a registrador de la propietat, Enric Solà i Palerm (València, 1941) és llicenciat en dret, filosofia i medicina. Autor de l’Estatut d’Elx (1975) i de l’“Informe jurídic sobre l’ensenyament del valencià” durant l’etapa preautonòmica’, ha estat reconegut per la seua aportació a la disciplina del dret i dels Furs valencians. Solà té la tesi que, en matèria de drets, els Països Catalans van tindre una unitat indiscutible. Pel seu interès intrínsec i com a obituari a l'entrevistat, que ens va deixar abans d'ahir, publiquem aquesta entrevista que En Manuel Lillo va fer-li per a la revista 'El Temps' al 9 d'octubre del 2017.

»
2670     

ENTREVISTES » 08-01-2022
Eduardo Huchin, Karla Sánchez i Aurora Luque

Rellegir els clàssics contra la hipocresia

L'Eduardo Huchin Sosa i la Karla Sánchez van entretrevistar l'1 de desembre passat per a la revista digital 'Letras Libres' l'Aurora Luque, filòloga, sobre la vigència de l'Antiguitat Clàssica en el nostre present.

»
2164     

ENTREVISTES » 28-09-2021
Vilaweb/Assumpció Maresma/Jordi Domingo

Jordi Domingo: “Cal recuperar la potència del Consolat de Mar, l’aportació més brillant de Catalunya al món”

Recuperem una entrevista que l'Assumpció Maresma i la Júlia Partal van fer per a Vilaweb el 15 de novembre del 2020 a l'advocat Jordi Domingo, que va ser nomenat cònsol major del Consolat de Mar. Si ens endinsem en la història del Consolat de Mar i del Llibre del mateix nom, ens adonem que són el bressol del dret marítim internacional. "Vivim d’esquena a molta de la nostra història i això és brutal". "És una institució de tots els territoris de parla catalana, que eren units per un objectiu comú: el comerç i el seu desenvolupament legal".

»
4065     

ENTREVISTES » 24-09-2021
Catdavant/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: “Catalunya recobrarà la seva independència quan els catalans ho vulguem”

Catdavant va entrevistar En Jordi Bilbeny a la 39a Setmana del Lllibre en català. L'investigador ens parla d'En Colom, la censura, la societat i política catalanes amb la intel·ligència, el coneixement, la ironia, el coratge i el patriotisme que el caracteritzen. Podeu escoltar les paraules d'En Bilbeny per àudio a l'enllaç de Catdavant que hem copiat o bé les podeu llegir transcrites en aquest lloc web.

»
5045     

ENTREVISTES » 18-07-2021
Clara Ardèvol i Albert Salomé/Vilaweb/Imma Tubella

Imma Tubella: “Mai no ens han explicat que un dels herois de la independència americana parlava català”

Entrevista editada ahir 20 de juliol al diari digital Vilaweb a N'Imma Tubella, doctora en ciències socials, catedràtica en comunicació i ex-rectora de la UOC. Ha publicat la novel·la històrica 'Els insubmisos del mar'.

»
3733     

ENTREVISTES » 17-05-2021
Redacció Unilateral

Carles I, Catalunya, Amèrica i l’imperi, ara sense censura

El periòdic digital 'l'Unilateral, el digital de la República Catalana', va editar ahir, 16 de maig, una entrevista a En Jordi Bilbeny a l'entorn del seu darrer llibre 'Carles I sense censura'. La reproduïm tot seguit.

»
4533     

ENTREVISTES » 18-04-2021
Òscar Ramírez Dolcet

Carme Jiménez Huertas: «No venim del llatí»

Carme Jiménez Huertas: «No venim del llatí: les llengües romàniques s'assemblen massa i sovint l'única llengua diferent és precisament el llatí». Entrevista que Na Carme Jiménez Huertas ha concedit a N'Òscar Ramírez Dolcet el 4 d'abril d'enguany per a la revista cultural i social independent 'Altafulles'.

»
5558     

ENTREVISTES » 26-03-2021
Mnauel Lillo/El Temps

Jorge Pueyo: «S’ha fet un pas més perquè el món de l’aragonès isca de l’endogàmia»

Jorge Pueyo Sanz (Fonz, Baixa Ribagorza, 1995) s’ha fet famós amb l’emissió de dos noticiaris setmanals en llengua aragonesa per Internet. Pueyo, que treballa a Saragossa exercint l’advocacia –es dedica al dret civil i mercantil bancari–, ha multiplicat en pocs dies els seus seguidors en Twitter i Instagram i ha posat de manifest la seua capacitat divulgadora. En l’entrevista ens respon en aragonès, una llengua desconeguda que els catalanoparlants entendrien perfectament, tal com ell entén sense problemes el català. Entrevista de Manuel Lillo a El Temps el 3 de març d'enguany.

»
3178     

ENTREVISTES » 16-03-2021
Pol Bragulat

Entrevista a En Josep Andreu, batlle de Montblanc

“L’Institut de Nova Història és una pota més per a la llibertat del nostre país i la independència de Catalunya. És molt important normalitzar la nostra història i el discurs cultural català, i abandonar perspectives provincianes, poc ambicioses, porugues i petites”. En Pol Bragulat ha entrevistat el batlle de Montblanc, En Josep Andreu.

»
4498     

ENTREVISTES » 22-01-2021
Gerard Gort/La República.cat

Jaume Sobrequés: «L'Institut Nova Història em mereix el màxim respecte»

Transcrivim l’entrevista que l’historiador Jaume Sobrequés va concedir al setmanari ‘La República’. Hi parla de l’Institut Nova Història i de la llibertat de recerca i de pensament.

»
3534     

ENTREVISTES » 23-09-2020
Carme Vinyes/ Mireia Rourera El Punt Avui +

''La càbala s’estén al món des de Catalunya''

“Tenim un bagatge de jueus cata­lans molt impor­tants, que han assen­tat càtedra i són estu­diats a tot el món però que malau­ra­da­ment són molt des­co­ne­guts a casa nos­tra. Com a cata­lans con­si­de­rem que és un orgull tenir aquest lle­gat i volem reivindicar-lo." Na Mireia Rourera entrevistà dissabte 19 de setembre d'enguany, per al diari El Punt/Avui+, Na Carme Vinyes, que presideix l'associació 'Amics dels Calls de Catalunya'.

»
4997     

...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34929     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Construeixen i fan sonar un instrument musical que En Lleonard tan sols havia dissenyat en un...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]