Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ENTREVISTES » 20-01-2022
Manuel Lillo/Enric Solà

Als Països Catalans hi havia unitat jurídica

Tot i que ha exercit com a registrador de la propietat, Enric Solà i Palerm (València, 1941) és llicenciat en dret, filosofia i medicina. Autor de l’Estatut d’Elx (1975) i de l’“Informe jurídic sobre l’ensenyament del valencià” durant l’etapa preautonòmica’, ha estat reconegut per la seua aportació a la disciplina del dret i dels Furs valencians. Solà té la tesi que, en matèria de drets, els Països Catalans van tindre una unitat indiscutible. Pel seu interès intrínsec i com a obituari a l'entrevistat, que ens va deixar abans d'ahir., publiquem aquesta entrevista que En Manuel Lillo va fer-li per a la revista 'El Temps' al 9 d'octubre del 2017.

LLEGEIX-NE MÉS »
245 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 08-01-2022
Eduardo Huchin, Karla Sánchez i Aurora Luque

Rellegir els clàssics contra la hipocresia

L'Eduardo Huchin Sosa i la Karla Sánchez van entretrevistar l'1 de desembre passat per a la revista digital 'Letras Libres' l'Aurora Luque, filòloga, sobre la vigència de l'Antiguitat Clàssica en el nostre present.

LLEGEIX-NE MÉS »
751 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 28-09-2021
Vilaweb/Assumpció Maresma/Jordi Domingo

Jordi Domingo: “Cal recuperar la potència del Consolat de Mar, l’aportació més brillant de Catalunya al món”

Recuperem una entrevista que l'Assumpció Maresma i la Júlia Partal van fer per a Vilaweb el 15 de novembre del 2020 a l'advocat Jordi Domingo, que va ser nomenat cònsol major del Consolat de Mar. Si ens endinsem en la història del Consolat de Mar i del Llibre del mateix nom, ens adonem que són el bressol del dret marítim internacional. "Vivim d’esquena a molta de la nostra història i això és brutal". "És una institució de tots els territoris de parla catalana, que eren units per un objectiu comú: el comerç i el seu desenvolupament legal".

LLEGEIX-NE MÉS »
2136 lectures     
20 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 24-09-2021
Catdavant/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: “Catalunya recobrarà la seva independència quan els catalans ho vulguem”

Catdavant va entrevistar En Jordi Bilbeny a la 39a Setmana del Lllibre en català. L'investigador ens parla d'En Colom, la censura, la societat i política catalanes amb la intel·ligència, el coneixement, la ironia, el coratge i el patriotisme que el caracteritzen. Podeu escoltar les paraules d'En Bilbeny per àudio a l'enllaç de Catdavant que hem copiat o bé les podeu llegir transcrites en aquest lloc web.

LLEGEIX-NE MÉS »
3222 lectures     
15 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 18-07-2021
Clara Ardèvol i Albert Salomé/Vilaweb/Imma Tubella

Imma Tubella: “Mai no ens han explicat que un dels herois de la independència americana parlava català”

Entrevista editada ahir 20 de juliol al diari digital Vilaweb a N'Imma Tubella, doctora en ciències socials, catedràtica en comunicació i ex-rectora de la UOC. Ha publicat la novel·la històrica 'Els insubmisos del mar'.

LLEGEIX-NE MÉS »
2298 lectures     
26 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 17-05-2021
Redacció Unilateral

Carles I, Catalunya, Amèrica i l’imperi, ara sense censura

El periòdic digital 'l'Unilateral, el digital de la República Catalana', va editar ahir, 16 de maig, una entrevista a En Jordi Bilbeny a l'entorn del seu darrer llibre 'Carles I sense censura'. La reproduïm tot seguit.

LLEGEIX-NE MÉS »
3249 lectures     
13 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 18-04-2021
Òscar Ramírez Dolcet

Carme Jiménez Huertas: «No venim del llatí»

Carme Jiménez Huertas: «No venim del llatí: les llengües romàniques s'assemblen massa i sovint l'única llengua diferent és precisament el llatí». Entrevista que Na Carme Jiménez Huertas ha concedit a N'Òscar Ramírez Dolcet el 4 d'abril d'enguany per a la revista cultural i social independent 'Altafulles'.

LLEGEIX-NE MÉS »
3335 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 26-03-2021
Mnauel Lillo/El Temps

Jorge Pueyo: «S’ha fet un pas més perquè el món de l’aragonès isca de l’endogàmia»

Jorge Pueyo Sanz (Fonz, Baixa Ribagorza, 1995) s’ha fet famós amb l’emissió de dos noticiaris setmanals en llengua aragonesa per Internet. Pueyo, que treballa a Saragossa exercint l’advocacia –es dedica al dret civil i mercantil bancari–, ha multiplicat en pocs dies els seus seguidors en Twitter i Instagram i ha posat de manifest la seua capacitat divulgadora. En l’entrevista ens respon en aragonès, una llengua desconeguda que els catalanoparlants entendrien perfectament, tal com ell entén sense problemes el català. Entrevista de Manuel Lillo a El Temps el 3 de març d'enguany.

LLEGEIX-NE MÉS »
1873 lectures     
15 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 16-03-2021
Pol Bragulat

Entrevista a En Josep Andreu, batlle de Montblanc

“L’Institut de Nova Història és una pota més per a la llibertat del nostre país i la independència de Catalunya. És molt important normalitzar la nostra història i el discurs cultural català, i abandonar perspectives provincianes, poc ambicioses, porugues i petites”. En Pol Bragulat ha entrevistat el batlle de Montblanc, En Josep Andreu.

LLEGEIX-NE MÉS »
2457 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 22-01-2021
Gerard Gort/La República.cat

Jaume Sobrequés: «L'Institut Nova Història em mereix el màxim respecte»

Transcrivim l’entrevista que l’historiador Jaume Sobrequés va concedir al setmanari ‘La República’. Hi parla de l’Institut Nova Història i de la llibertat de recerca i de pensament.

LLEGEIX-NE MÉS »
1897 lectures     
3 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 23-09-2020
Carme Vinyes/ Mireia Rourera El Punt Avui +

''La càbala s’estén al món des de Catalunya''

“Tenim un bagatge de jueus cata­lans molt impor­tants, que han assen­tat càtedra i són estu­diats a tot el món però que malau­ra­da­ment són molt des­co­ne­guts a casa nos­tra. Com a cata­lans con­si­de­rem que és un orgull tenir aquest lle­gat i volem reivindicar-lo." Na Mireia Rourera entrevistà dissabte 19 de setembre d'enguany, per al diari El Punt/Avui+, Na Carme Vinyes, que presideix l'associació 'Amics dels Calls de Catalunya'.

LLEGEIX-NE MÉS »
3480 lectures     
6 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 29-07-2020
Andreu Marfulll/Pep Mayolas

La història serveix per construir i destruir legitimitats

L'Andreu Marfull ha entrevistat En Pep Mayolas, que fa anys que va trobar el sentit a la manipulació de la història, i això l’ha dut a plantejar escenaris aparentment controvertits que, a poc a poc, sembla que es van fent versemblants.

LLEGEIX-NE MÉS »
2941 lectures     
7 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 13-07-2020
Andreu Marfull/Jordi Bilbeny

Estem patint una persecució intel·lectual

L'Andreu Marfull ha entrevistat En Jordi Bilbeny. Portem segles d'història distorsionada que no ens deixa pensar, ser ni comprendre el que volem ser. La memòria col·lectiva és tant o més important per crear consciència que tenir recursos econòmics.

LLEGEIX-NE MÉS »
4732 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 27-06-2020
A. Pol/Última hora

La Diabòlica secta colombina

Entrevista publicada a ‘Ultima Hora’ del 13 de juny d’enguany per A. Pol. L’historiador Guillem Morro explica la seva novel·la 'La diabòlica secta colombina'. Què varen portar els menestrals de Ciutat de Mallorca i de la Part Forana a aixecar-se durant tres anys contra l'emperador Carles I? La germania de Mallorca. Traducció d’En Joan Romeu.

LLEGEIX-NE MÉS »
1500 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ENTREVISTES » 19-08-2019
El Capgros

'El que trobes és la millor evidència per continuar cercant'

L’arenyenc Jordi Bilbeny és escriptor, investigador de la història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica. Entrevista publicada el 12 d'agost a Capgros, el diari digital de Mataró i el Maresme, que gira a l'entorn del seu llibre 'Inquisició i Decadència' (2018).

LLEGEIX-NE MÉS »
5085 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
28208 lectures     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]