Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La gent està atrapada en la història, i la història està atrapada a la gent."
James Baldwin
ARTICLES » 23-06-2017
Pol Bragulat

Internacionalitzar la història de Catalunya: Cristòfor Colom

Comunicació d'en Pol Bragulat al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. Amb l’ajut del nou estat, cal internacionalitzar la història de Catalunya. Sobretot la figura d’En Cristòfor Colom.

»
339     

ARTICLES » 17-06-2017
Carles Ortiz

Felip II de Castella: més enllà de la censura

Comunicació d’en Carles Ortiz al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya. El paper fonamental del censor Juan López de Velasco dins la maquinària censora que va crear Felip II de Castella.

»
1102     

ARTICLES » 16-06-2017
Haïm Iehudà Ben-Avraham

La llibertat ibèrica: Nahmànides, Bauman i Catalunya

Qui era en Nahmànides? Què va fer i què va escriure que sigui tan important per als catalans d’avui? Perquè n’hem de recuperar la memòria? En Haïm Iehudà Ben-Avraham ens ho explica en aquest article.

»
550     

ARTICLES » 14-06-2017
Sebastiá Sardiné i Torrentallé.

De les Assemblees de Pau i Treva a la República Catalana

L'Institut Nova Història es fa ressò de l'article que en Sebastià Sardiné va escriure per a l'associació cultural "Vibrant" el 2 de Juny d'enguany. Catalunya, bressol del pactisme i del constitucionalisme.

»
794     

ARTICLES » 12-06-2017
Jordi Bilbeny

La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria (i 3)

Tercera i darrera part de l'article d'en Jordi Bilbeny "La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria".

»
515     

ARTICLES » 08-06-2017
Jordi Bilbeny

La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria (2)

Segona part de l'article d'en Jordi Bilbeny "La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria".

»
494     

ARTICLES » 06-06-2017
Jordi Bilbeny

La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria. Apunts per una revisió sociolingüística, literària i històrica del mite inventat de la 'Decadència' i claus per la seva interpretació. (I)

Com s’explica que si Germana de Foix era francesa i el duc de Calàbria italià i van instal·lar la seva cort poliglota en una ciutat catalanoparlant com València, s’hi castellanitzés del tot la literatura? O la cort no va castellanitzar re i l’aparició de tants llibres impresos en llengua castellana va ser una maniobra política més de la censura d’estat? A causa de l'extensió de l'article, aquest ha estat dividit en tres parts. Primera part.

»
944     

ARTICLES » 02-06-2017
Natàlia Barenys

El descobriment d'Amèrica i les naus de corall catalanes

Article de la Natàlia Barenys sobre la pesca i l'obratge del corall. Els catalans en tenien el monopoli. El corall a l'Amèrica colombina.

»
724     

ARTICLES » 31-05-2017
Marc Pons

Executen Francesc Puig, cap de la revolta catalana al Rosselló

Article d'en Marc Pons del 16 de maig a "Elnacional.cat". La lluita de la Catalunya Nord contra França. Traïció del virrei hispànic.

»
483     

ARTICLES » 18-05-2017
Francesc Jutglar

'The All-American Man', catalans en la memòria gràfica dels indis nord-americans?

Si els catalans no van anar a Amèrica, aleshores com és que els descendents dels indis anasazi dels estats d’Arizona i Utah (EUA) van dibuixar en una paret d’una cova un soldat que duu l’emblema de les quatres barres? Article d’en Francesc Jutglar, que completa la seva comunicació al Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (novembre del 2016).

»
3632     

ARTICLES » 17-05-2017
Borja Cardelús

El dòlar i el seu origen espanyol

"La petjada d'Espanya als Estats Units". "Molts pocs nord-americans saben que la seva moneda té origen espanyol". Article aparegut al diari “abc” de Sevilla l'1 de maig del 2017 a la secció “cultura”.

»
888     

ARTICLES » 14-05-2017
Marc Pons

Joan Baptista de la Roca, el primer rector de la primera universitat americana

Reproducció de l'article que En Marc Pons va escriure al diari digital "El Nacional.Cat" el proppassat 12 de maig. La primera universitat americana la va fundar un català.

»
999     

ARTICLES » 12-05-2017
Abel Soler

Les claus per al descobriment de l'autor del 'Curial'

Resum de la conferència sobre l'autoria del "Curial i Guelfa" que l’Abel Soler, doctor en Filologia Catalana, va impartir a l’Aula Magna de la universitat de València el 27 de febrer del 2017.

»
693     

ARTICLES » 09-05-2017
Joan Cassola

El mètode lul·lià aplicat a la història

En Joan Cassola ressegueix per mitjà de la filosofía lul·liana l’enfrontament entre Catalunya i l’Estat Espanyol. “El comportament de l'Estat Espanyol és una constant històrica”.

»
590     

ARTICLES » 06-05-2017
Francesc Magrinyà

El ball de cognoms sobre l’humanista Lorenzo Valla

Publiquem la comunicació que en Francesc Magrinyà va presentar al 16è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya. L’humanista Lorenzo Valla ha estat conegut fins de set maneres diferents.

»
580     

  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
17703