Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 28-07-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Vídua catalana i fadrí occità: matrimonis que van canviar la fesomia del país

Des de 1540, però sobretot a partir de 1562, i fins al 1640, milers d’immigrants occitans —que fugien de la guerra i de la devastació— van travessar els Pirineus i es van establir a Catalunya. Com és que només van emigrar fadrins? On eren els homes catalans —a Amèrica potser? Per què hi havia tantes "vídues"? Article d'En Marc Pons.

LLEGEIX-NE MÉS »
484 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 25-07-2021
Ivan Giménez

María Pérez, dita «la Varona» i les barres «tarragoneses» de l’escut familiar dels Varona. Substitució de Tarragona per Aragó (part VIII)

Avui publiquem el 8è lliurament de la sèrie "Substitució de Tarragona per Aragó", per mitjà de la qual l'Ivan Giménez demostra que Aragó substitueix l'antiga denominació 'Tarragona'. Aquest cop se centra en una llegenda la protagonista de la qual aconsegueix exhibir l'escut de les quatre barres d'Aragó per a alguns, pero també per a d'altres les "armes reials de la província Tarraconense".

LLEGEIX-NE MÉS »
835 lectures     
6 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 22-07-2021
Institut Nova Història

Del 31 de juliol al 3 d’agost: 8a Universitat Nova Història a Montblanc

8a Universitat Nova Història: Montblanc (Conca de Barberà). Del 31 de juliol al 3 d’agost del 2021. Convent de Sant Francesc. Un any més l'Institut Nova Història organitza la seva Universitat d'estiu. Tot seguit, us en fem a mans el programa d'enguany i el corresponent formulari d'inscripció.

LLEGEIX-NE MÉS »
4233 lectures     
31 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 22-07-2021
Jordi Bilbeny

Mitjans de comunicació, ideologia i alliberament nacional

Recuperem un article antic d'En Jordi Bilbeny, publicat al núm. 508/509 de la revista vilafranquina «La Fura», de l'abril del 1992, ara que el tema de la llengua i de la manca d'independència dels mitjans de comunicació torna a ser de rabiosa actualitat.

LLEGEIX-NE MÉS »
1579 lectures     
6 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 16-07-2021
Biel Ferrer i Puig

La Catalunya imperial i l’Amèrica catalana

Us convidem a llegir el text que va escriure Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura a l’institut Gabriel Ferrater de Reus, sobre el nou llibre de Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana', amb motiu de la primera presentació de l’obra, que va tenir lloc a la Sala Gran del Castell de Santa Coloma de Queralt, plena de gom a gom, el 15 de juliol de 2021, amb la presència també del batlle de la vila, Ramon Mullerat, i de l’autor.

LLEGEIX-NE MÉS »
2501 lectures     
46 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 15-07-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Jaume Ferrer: l'àrbitre català que va dividir el món entre hispànics i portuguesos

Publiquem aquest interessant article d'En Marc Pons sobre la figura d'En Jaume Ferrer de Blanes. Jaume Ferrer formaria part d’un selecte grup de navegants catalans, mallorquins, valencians i napolitans que -abans que Colom- ja aventuraven que era possible arribar a Extrem Orient travessant l’Atlàntic.

LLEGEIX-NE MÉS »
1215 lectures     
17 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 12-07-2021
Història Vibrant

Sant Feliu de Guíxols, port de referència de Catalunya

El port de Sant Feliu de Guíxols fou probablement el millor port de la costa catalana durant la Baixa Edat Mitjana. L’activitat constructiva a la vila no va aturar-se i a partir del segle XVIII les drassanes de Sant Feliu van recobrar el seu protagonisme dins l’escena marítima de Catalunya. Els mariners de sant Feliu, Cotlliure i Barcelona gaudiren de gran prestigi i van comerciar per la Mediterrània i per l'Atlàntic. Quina relació tingué amb la descoberta i primera exploració d'Amèrica?, ens preguntem. Article d'Història Vibrant d'aquest 8 de juliol.

LLEGEIX-NE MÉS »
915 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 11-07-2021
Maricel Pelegrín

Des del Mediterrani valencià a les terres dels Quebrachos argentins

La 'Vetlla de l’Albaet' a València i el seu correlat en la 'Vetlla de l'Angelet' a Santiago de l’Estero, a l'Argentina. Un ritus funerari valencià que es va escampar de nord a sud d'Hispanoamèrica des dels primers temps de la conquesta i va arrelar particularment a la província de Santiago del Estero. Traducció d'En Joan Romeu.

LLEGEIX-NE MÉS »
892 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 08-07-2021
Jordi Bilbeny

Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana o quan el pensament restaura les cendres del foc inquisitorial

Acaba de sortir al carrer, publicat per Librooks, i gràcies també al suport econòmic de molts de vosaltres, el nou llibre d'En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana'. Per fer-vos venir ganes de llegir-lo i en agraïment per haver-lo fet possible, ara us n'oferim el «Pròleg», escrit per l'autor mateix.

LLEGEIX-NE MÉS »
3262 lectures     
40 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 07-07-2021
Salvador Cot/El Món

Saquejos i confiscacions

El 28 de gener d’aquest any, l’Institut Nova Història reproduïa un article sobre la crema d’immenses quantitats de llibres que els franquistes van perpetrar en llibreries, biblioteques i en cases particulars de l’Estat. Hi sortia citat el cas d’En Pompeu Fabra. En Salvador Cot hi aprofundeix en aquest escrit publicat al diari digital ‘El món’ del 26 de juny passat. Des de Nova Història també sabem que els franquistes no es van inventar res, que tots els mecanismes vénen de lluny.

LLEGEIX-NE MÉS »
1142 lectures     
6 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 30-06-2021
Josep Sanabre

Els catalans del nord recorden a Lluís XIV que havia de respectar, segons el Tractat dels Pirineus, les constitucions i llibertats catalanes

L’Andreu Marfull ens fa arribar un fragment del llibre 'El tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya' d’En Josep Sanabre. Avui fa 361 anys que els catalans del nord recordaven a Lluís XIV que havia de respectar l'article 55 del Tractat dels Pirineus. És a dir, les constitucions i les llibertats dels catalans del Rosselló. La lluita acabà amb una forta repressió.

LLEGEIX-NE MÉS »
1510 lectures     
24 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 29-06-2021
Ivan Giménez

Substitució de Tarragona per Aragó (part VII): la ciutat mediterrània d'Arragun

Les 'Gesta Hammaburgensis Ecclesiæ Pontificum' i la ciutat d’Arragun. L'Ivan Giménez continua aplegant més testimonis que asseguren que el terme 'Aragó' i 'Tarragona' indiquen un mateix territori. Avui presentem la setena part de la sèrie "substitució de Tarragona per Aragó", que fa referència a un escoli d'una obra danesa que va ser escrita en llatí a finals del segle XI. Hi apareix el terme «Arragun», que només pot fer referència a la ciutat de Tarragona.

LLEGEIX-NE MÉS »
1440 lectures     
14 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 27-06-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Quan els templers volien crear un estat a Catalunya

França i Catalunya van ser els països on els templers havien arrelat amb més força. Tres grans mestres de l'orde van ser catalans. Els templers de Catalunya van voler crear un domini propi a cavall del Principat i del Regne de València, que havia de ser la plataforma per a reconquerir militarment Terra Santa. Article d'En Marc Pons d'avui 27 de juny per a El Nacional.cat.

LLEGEIX-NE MÉS »
838 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 25-06-2021
David Garrido

L'atzarosa història de la Bíblia en català

En 1498, Tomàs de Torquemada, l'inquisidor general dels regnes de Ferran i Isabel, inicià el procés contra la Bíblia en català impresa a València en 1478. De sis-cents exemplars impresos només se'n conserva un full. Article d'en David Garrido per al setmanari El Temps.

LLEGEIX-NE MÉS »
1339 lectures     
13 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 23-06-2021
Pep Mayolas

«La molt alta i excel·lent senyora», la probable designació protocolària de les reines catalanes

En Pep Mayolas ens proposa la seva particular interpretació del fet que, en certs apunts de l’antic Dietari de la Generalitat, els copistes hagin hagut d’afegir entre línies el mot «reyna».

LLEGEIX-NE MÉS »
710 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
26159 lectures     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]
Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]
En Daniel S. Bello ens ofereix una crònica de la darrera conferència pronunciada per En Jordi Bilbeny a la...[+]
Empordà Televisió recull la notícia de la presentació del llibre "El Quixote va esborrar el Quixot", de Lluís...[+]