Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
ARTICLES » 19-01-2022
Jordi Bilbeny

El Pare Marcillo i les lletres catalanes

Hi va haver realment «Decadència» a les lletres catalanes, perquè tothom va deixar d’escriure per voluntat pròpia o es va passar al castellà? O hi ha hagut una censura impecable que, mantinguda a peu i a cavall pels nostres intel·lectuals, polítics i acadèmics no ens ha permès adonar-nos de l’usurpació de tot el tresor llibresc de la nostra Nació? Article d'En Jordi Bilbeny.

LLEGEIX-NE MÉS »
937 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 18-01-2022
Lluís Botinas

1714 i el genocidi català

Reproduïm el parlament d'En Lluís Botinas intitulat '1714 i el genocidi català. Extractes de la conversa «La situació actual i la vigència de les Constitucions Catalanes»'. Es tracta d'un videu que dura 13 minuts. N'hem transcrit els cinc primers passatges.

LLEGEIX-NE MÉS »
882 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 16-01-2022
Ràdio Vilablareix

Entrevista a En Pere Alzina

En Dídac Romagós va entrevistar per a Ràdio Vilablareix l'ornitòleg Pere Alzina durant més de mitja hora. Hem agafat la part de la falca ràdiofònica en què aquest biòleg parla de la influència que el català va exercir sobre la llengua maltesa, en concret sobre els noms dels ocells, i la part en què fa una aferrissada i ben raonada defensa de la tasca d'En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història arran de la publicació del llibre 'Pseudohistòria contra Catalunya'. El tall de la primera part comença al segon 0'17 i el de la segona al minut 7'35. Hem transcrit la pregunta i la resposta de la primera part.

LLEGEIX-NE MÉS »
1347 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 12-01-2022
Nosaltres La Veu

Tal dia com hui del 1706 el Borbó Felip V va cremar Vila-real

Nosaltres la Veu ens informa que el 12 de gener de l'any 1706 el rei Felip V de Borbó va fer cremar Vila-real (la Plana Baixa) i va provocar l'assassinat en tres hores de 253 persones d'un total de 3000. És un episodi d'extraordinària importància i molt desconegut en la història dels valencians. L'Associació Cultural Socarrats ha editat un videu d'uns 12 minuts sobre aquesta salvatjada militar. El reproduïm al final de l'article.

LLEGEIX-NE MÉS »
1086 lectures     
3 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 12-01-2022
Biel Ferrer i Puig

La cigarreta de Gabriel Ferrater: el misteri de la ‘Decadència’ literària

Novè article sobre deu que En Biel Ferrer dedica a Gabriel Ferrater. En aquesta nova entrega En Ferrer relaciona En Ferrater amb una altra personalitat intel·lectual: En Jordi Bilbeny. Fa una glossa de tots dos, que havien quedat perplexos pel «misteri» anomenat «Decadència» de la literatura Catalana. En Bilbeny prova, molt convincentment, de resoldre'l en el seu assaig «Inquisició i Decadència. Orígens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI» (2018). Article publicat a 'reusdigital.cat' ahir 11 de gener del 2022.

LLEGEIX-NE MÉS »
626 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 11-01-2022
Joan Canadell

'Els orígens del miracle econòmic català': una lectura

En Joan Canadell s’ha llegit el llibre “Els orígens del miracle econòmic català” de l'Antoni Simon i Tarrés i n’ha fet un resum per mitjà de més de 20 piulades. Nosaltres les hem resumides en un text unitari. El miracle econòmic català no comença al segle XVIII, com se’ns ha volgut fer creure, sinó a finals del segle XV amb l’anomenada Sentència Arbitral de Guadalupe i, entre d’altres coses que explica En Canadell, amb l’or, la plata i les espècies que venien d’Amèrica —afegim nosaltres— .

LLEGEIX-NE MÉS »
972 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 09-01-2022
Pep Mayolas

Doctors contra l’Institut Nova Història (1)

Iniciem una sèrie de comunicacions en resposta al capítol principal del llibre «Pseudohistòria contra Catalunya» (Eumo Editorial, 2020), en què es descarta el cavaller barceloní Joan Colom i Bertran com a veritable personalitat del Descobridor d’Amèrica. Escrit d'En Pep Mayolas.

LLEGEIX-NE MÉS »
3524 lectures     
14 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 08-01-2022
Lluís Brines

L'armorial de Gelre i la Corona d'Aragó

L'Armorial de Gelre és un llibre d'armes que va ser dissenyat entre 1369 i 1396 a Holanda. És una important font medieval d'heràldica. Conté al voltant de 1800 escuts de prínceps, clergues i seglars de l'Europa occidental, oriental i central. L'Armorial de Gelre dedica un foli sencer a la Corona d'Aragó. A l'Armorial hi apareixen els escuts més importants dels diferents regnes d'aquesta Corona i també dels seus senyors feudals més rellevants. En Lluís Brines n'ha fet un estudi molt detallat, acompanyat de moltes imatges.

LLEGEIX-NE MÉS »
3322 lectures     
Comparteix

ARTICLES » 06-01-2022
Xavier Roig

El nostre idioma no té adversaris

La deriva ideològica del diari 'Ara' és com més va més preocupant. El dia 23 de desembre havia de publicar un valent article d'En Xavier Roig sobre els factors que han portat la llengua catalana a un atzucac, però els responsables de la publicació l'hi van censurar. Nosaltres l'hem agafat del seu blog 'parlemclar.cat'.

LLEGEIX-NE MÉS »
2712 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 05-01-2022
Martí Paola/Rac1 Cat

A Catalunya, l’últim dia de l’any no sempre ha estat el 31 de desembre

A Catalunya i a la resta de la Nació Catalana, el canvi d'any no sempre s'ha celebrat el dia 1 de gener. Des de l'Edat Mitjana, sobretot a partir del rei Pere III el Cerimoniós, fins al segle XVIII s'esqueia al 25 de desembre, és a dir, el dia de Nadal. Recollim un article que Martí Paola va escriure per a Rac1 el 28 de desembre del 2021.

LLEGEIX-NE MÉS »
805 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 03-01-2022
Jordi Bilbeny

La censura d'estat, el 155 de la nostra història

Escolteu aquesta conferència que En Jordi Bilbeny va impartir el 19 d'abril del 2018, en la qual traça un paral·lelisme entre la imposició de l'article 155 contra el procés independentista l'any 2017 i la omnipresència de la censura d'estat i de la Inquisició a la primera i segona meitat del segle XVI.

LLEGEIX-NE MÉS »
681 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 02-01-2022
Pau Mora

La visió hispànica d’En Sebastian Münster

Comunicació que En Pau Mora va presentar al 20è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya. Per En Sebastian Münster, Catalunya i Aragó serien el mateix concepte.

LLEGEIX-NE MÉS »
926 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 01-01-2022
Joan García del Muro

El segrest de la veritat

Una afirmació és verdadera si es correspon amb els fets. En l’era de «després-de-la-veritat» tot acaba convertint-se en interpretacions. Postveritat vol dir que s’ha superat la veritat. Els fets reals no tenen cap paper en la determinació de si un discurs és o no vertader. Actualment la veritat és definida en funció de l'interès. Article d'En Joan García del Muro al núm. 224 dels «Quaderns» de Cristianisme i Justícia, intitulat 'La Veritat segrestada'.

LLEGEIX-NE MÉS »
688 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 31-12-2021
Història Usurpada

Els gals «catalauni» són els catalans antics

Nou article que hem extret, també, del blog ''Història Usurpada'. Aquesta vegada un diccionari del 1905, que conté totes les paraules «compresas en tots los altres diccionaris catalans d'ençá de la publicació del primer, en 1650», informa que la 'Catalaunia' gala era l'antiga Catalunya.

LLEGEIX-NE MÉS »
828 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 27-12-2021
Xavier Climent

De la història a l'oblit

Reproduïm un seguit de piulades en les quals En Xavier Climent informa que algunes obres de Shakespeare van ser censurades, fins a mitjan segle XIX, per motius ideològics.

LLEGEIX-NE MÉS »
1588 lectures     
7 Comentaris    
Comparteix

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
28208 lectures     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pep Mayolas recull una informació d’En Hugh Thomas, segons el qual Lorenzo Vital, el famós cronista...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]
Si comparem les portades de les dues primeres edicions del Quixot de 1605, ens adonem tot seguit que en una...[+]