Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una combinació de realitat i mentides. La realitat de la història arriba a ser una mentida. La irrealitat de la faula arriba a ser la veritat. "
Jean Cocteau
ARTICLES » 25-05-2020
Marcel Pellejà

Per què li costa tant de rectificar, a l’Acadèmia?

Us oferim unes reflexions del psicòleg Marcel Pellejà sobre els maltractadors i els acadèmics que renuncien a acceptar la realitat, perquè ni l'accepten ni la volen veure.

LLEGEIX-NE MÉS »
908 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 23-05-2020
Jordi Bilbeny

El primer govern català de les Índies, esborrat per la censura d’estat

Pot ser que si En Colom fos català, i el rei Ferran hagués actuat en tant que rei de la Nació Catalana, les Índies podien haver estat concedides als catalans pel papa Alexandre VI, que era un Borja? Podria explicar això que el primer govern colonial del Nou Món fos integrat exclusivament per catalans? En Jordi Bilbeny ho intenta explicar en aquest article.

LLEGEIX-NE MÉS »
2244 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 22-05-2020
Bel·lònides/la Història Usurpada

Els 'catalauni' són els catalans, segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin

Arran de l'expectació que ha aixecat l'article del dia 20 de maig sobre el poble dels 'catuvellauni' del blog 'La Història usurpada', l'Institut Nova Història reprodueix, del mateix blog i pel seu interès, l'entrada "els 'catalauni' són els catalans, segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin" del dia 27 d'abril del 2020.

LLEGEIX-NE MÉS »
2512 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 21-05-2020
Marc Pons /El Nacional

Nova Catalunya: una colònia catalana a Amèrica?

L'igualadí Joan d'Orpí va haver de passar a Amèrica amb un nom fals, va fundar 'Nova Catalunya' i va desenvolupar-hi, entre el 1631 i el 1645, un sistema de producció amb criteris empresarials en paral·lel a d'altres catalans a Xile i al Paraguai. Article d'En Marc Pons a ElNacional.cat d'aquest diumenge 17 de maig.

LLEGEIX-NE MÉS »
730 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 20-05-2020
Manel Daví

Impressions sobre 'Carles I sense censura'

Us oferim les impressions que En Manel Daví ens ha fet arribar sobre el llibre 'Carles I sense censura' d’En Jordi Bilbeny, que ha sortit aquest mes de març del 2020. En Manel Daví desitja un èxit esclatant per al llibre.

LLEGEIX-NE MÉS »
1357 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 19-05-2020
Història Usurpada/Bel·lònides

Els catalans de la Gàl·lia es van expandir fins a les Illes Britàniques: els catuvellauni

Els catalans de la Gàl·lia s'haurien expandit al nord i al sud del seu país per establir noves colònies. Haurien arribat a les terres peninsulars i haurien fundat la Catalunya actual. La branca que va explorar el nord va arribar fins a la Gran Bretanya i s'hi va establir, donant origen al poble dels 'Catuvellauni'. Del blog "Història Usurpada".

LLEGEIX-NE MÉS »
12180 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 18-05-2020
Pep Mayolas

Un principat dellà Xixona esborrat

Article d'En Pep Mayolas. Les comarques d’Alacant són la regió europea amb més vestigis arquitectònics medievals per quilòmetre quadrat, però la gran història ibèrica passa lluny d’aquelles contrades. El clima benigne, el port natural i l’inexpugnable Benacantil havien de convertir per força Alacant en un enclavament estratègic. Bo i així, resulta molt simptomàtic que no hi hagi passat mai res digne de memòria. Ni a nivell cultural, ni comercial, ni militar: res. O ben poca cosa. Si el passat sembla no haver-hi existit, però, potser és que una part de la història que s’hi visqué ha estat esborrada.

LLEGEIX-NE MÉS »
775 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 16-05-2020
Josep M. Recasens i Comes

Jeroni Girava: un tarragoní universal del segle XVI

Us oferim un article d'En Josep M. Recasens i Comes, publicat el març de l'any 2005 a la revista del Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Tarragona —també el podeu llegir en format pdf—. Hi parla del cosmògraf tarragoní Jeroni Girava. L'Ivan Giménez ha provat que se l'havia volgut fer passar per «aragonès».

LLEGEIX-NE MÉS »
514 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 14-05-2020
Montse Montesinos

A les naus d’En Colom s’hi cantava en català

La Montse Montesinos ha trobat rastres de llengua catalana en una cançó de canvi de guàrdia, arribada en un castellà molt deficient, que era cantada a les caravel·les colombines. A les naus d'En Colom s'hi cantava en català.

LLEGEIX-NE MÉS »
4625 lectures     
11 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 12-05-2020
Ignasi Dies Moratilla/ blog 'Petjada Catalana'

Antoni de Montserrat, el primer a cartografiar l’Himàlaia

Una figura catalana gairebé del tot desconeguda fins a començaments del segle XX: el jesuïta Antoni de Montserrat, un dels primers seguidors de sant Ignasi (segle XVI). Va cartografiar la serralada de l'Himàlaia per primer cop. Article de l'Ignasi Dies al blog 'Petjada catalana'.

LLEGEIX-NE MÉS »
1316 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 10-05-2020
Pol Bragulat

La casa “Cervantes” de Barcelona

Article d'En Pol Bragulat en què desenvolupa la seva comunicació al '19è simposi sobre la Història Censurada de Catalunya'. La peça escultòrica de la casa 'Cervantes' de Barcelona —peça que pretén reproduir la cara del novel·lista— hi va ser instal·lada quan es va ampliar l'edifici al segle XVIII.

LLEGEIX-NE MÉS »
812 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 08-05-2020
Cristian Molina

Els primers colonitzadors d’Amèrica i la bandera catalana

En Cristian Molina ha trobat més banderes catalanes en d’altres gravats dibuixats per En Theodor de Bry i la seva família, que testimonien, una vegada més, que la descoberta d'Amèrica i les primeres exploracions i colonitzacions van ser protagonitzades per catalans.

LLEGEIX-NE MÉS »
2173 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 05-05-2020
Diari de Girona

Un estudi atribueix l'invent del telescopi a l'òptic gironí Joan Roget

L'òptic gironí Joan Roget és l'inventor del telescopi? Article al suplement 'Cultura' del 'Diari de Girona' del 16 de setembre del 2008.

LLEGEIX-NE MÉS »
995 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 03-05-2020
Josep Lluís Casanovas/Albert Fortuny

Cercant l'antic port de Pals

L'Albert Fortuny presenta un magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable: a Pals hi va haver port, un port encerclat per diverses torres de guaita, les quals fins ara han passat com a tals desapercebudes. Podeu descarregar l'estudi en format PDF.

LLEGEIX-NE MÉS »
2509 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 01-05-2020
Pilar Salmerón/Blog de Santa Creu a Sant Pau

Un testament al Nou Món, a favor de l'Hospital

Un altre cas que clama al cel. Com pot ser que un igualadí, un escrivà de manament del rei Ferran II de Catalunya, visqués i fes testament a l'illa l'Espanyola si els catalans no teníem art i ni part ni en la conquesta ni en la colonització de les Antilles? Article de la Pilar Salmerón al blog 'De santa Creu a Sant Pau'.

LLEGEIX-NE MÉS »
1036 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
21397 lectures     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els primers navegants a creuar l’Atlàntic amb En Colom eren catalans, els seus intruments havien també de...[+]
Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
L'historiador Jordi Bilbeny reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica amb una ruta per...[+]
Quines son les conclusions del professor José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, sobre l'estudi...[+]