Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ARTICLES » 24-02-2023  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
1762 lectures

Sant Francesc a Montsó

En Carles Camp ens fa saber que a Montsó s’ha preservat el record del pas de Sant Francesc per aquella ciutat i castell just en el moment que preparava la seva peregrinació a Montserrat.

Castell templer de Montsó.

Són múltiples les llegendes que parlen de la presència de Sant Francesc, dit d’Assís, a Catalunya. Hi ha un munt de records del fet que predicava per terres catalanes, i que va ser el mateix sant qui va fundar personalment un bon grapat de monestirs franciscans a Catalunya. Aquestes predicacions i les seva presència i les seves fundacions molt sovint són acompanyades de diversos miracles o prodigis.

S’atribueix la seva intervenció personal a les fundacions dels convents franciscans de Barcelona (amb el patrocini directe del rei Jaume I), Girona, Lleida, Cervera, Perpinyà, Santpedor... i se li atribueixen miracles diversos a Cervelló, Sant Joan Despí, a una munió de contrades d’Osona... A la web de l’INH se’n poden trobar diverses referències.

Aquí us vull presentar una altra llegenda sobre Sant Francesc i Catalunya, sobre Montsó, en aquest cas. Tradueixo al català del castellà original:

«Sant Francesc va ser a Montsó l’any 1214 durant la seva peregrinació a Santiago de Compostel·la i Montserrat. Durant aquest mateix any els templers educaven el petit Jaume (1213-76) al castell montsonès. Segons tradició, Sant Francesc, durant la seva estada a Montsó, va endegar la fundació d’un convent, que serà realitat l’any 1235, depenent de la província aragonesa (1232). En aquest convent hi van romandre els frares fins a l’exclaustració (1835)»[1].

Sorprèn la precisió que hi ha per ser una llegenda, al concretar l’any exacte de la presència de Sant Francesc a Montsó, el 1214, any en que s’hi va començar a treballar per a fer realitat un nou convent franciscà.

Convent de Sant Francesc de Montsó.

La persona que recull aquesta llegenda, Mossèn Francisco Castillón Cortada, va ser un capellà que va tenir diversos càrrecs al bisbat de Lleida, entre els quals destaca el de Cronista Oficial. Va publicar, sol o amb altres autors, una quantiosa obra històrica de Montsó (d’on era natural) i de diversos llocs del bisbat de Lleida, sobretot de temes eclesiàstics o religiosos, encara que també de temes seculars, en forma de llibres i articles. Va rebre nombroses distincions i reconeixements públics. Es tracta, per tant, d’un autor de prestigi i fiable.

Diu que Jaume I va néixer el 1213, encara que la historiografia ha consensuat que va néixer el 1209. Aquest rei explica a la seva Crònica que quan va morir el seu pare, el setembre del 1213, ell era molt nin. I amb això s’entén que no era un nadó. En qualsevol cas, Simó de Montfort l’havia pres, però el papa Inocenci III el va obligar a alliberar-lo, i, per la raó que sigui, els templers de Montsó van ser els encarregats de fer-se càrrec del nen, de cuidar-lo i d’educar-lo. Era al castell templer, on acabava d’arribar aquell 1214 en què Sant Francesc va venir a aquesta població.

Va ser casualitat ? O és que Sant Francesc hi va anar a interessar-se per l’estat del rei encara nen i assegurar-se’n que estava ben cuidat i se l’estava criant correctament? Perquè, si la resposta a aquesta darrera pregunta fos afirmativa, podria ser una explicació de la cordialitat i de la generositat amb què Jaume I va tractar Sant Francesc i el seu orde quan aquest va ser a Barcelona i li va cedir els terrenys on es construiria el convent el 1229, quinze anys més tard. Però això ja és tema d’un altre estudi.

 

Carles Camp

 

BIBLIOGRAFIA:
[1] FRANCISCO CASTILLÓN CORTADA, «El convento de San Francisco de Monzón»; Diario del AltoAragón, Osca, dimarts, 10 d’agost del 2010, p. 69. Enllaç: http://store.diariodelaltoaragon.es/cgi-bin/Pandora?fn=commandselect;query=id:0000835191;command=show_pdf;texto=%20-%20Diario%20del%20AltoArag%C3%B3n%20(none)%2010/08/2010.%20P%C3%A1gina%20197

 Autor: Carles Camp
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  34852 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa...[+]
  Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿Per què en aquesta rèplica...[+]
  En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]