Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor

Tria la teva conferència!


Si esteu interessats en que vinguem a fer aquesta conferència al vostre municipi, si us plau contacteu amb nosaltres a través del correu conferencies@inh.cat per concretar-ne la data i els detalls.

Si esteu interessats en altres confererències del mateix conferenciant feu clic aquí. Per veure totes les confererències disponibles feu clic aquí.


CONFERENCIANT:

Pep Mayolas

TÍTOL DE LA CONFERÈNCIA:

La vida dels Reis Catòlics: història d'una translació documental; Reis Catòlics o Reis Catalans?

RESUM DE CONTINGUT DE LA CONFERÈNCIA:


La conferència desvela el protagonisme polític que assoleix la València del segle XV amb la pujada al tron català de la Casa de Trastàmara (1412), però sobretot durant el mandat de Ferran II de Catalunya-Aragó (1479-1516). En Pep Mayolas ens presenta els indicis segons els quals, els Reis Catòlics residien durant una part de l'any, regularment, a València, Xàtiva o Alacant, mentre a l'estiu feien la guerra a Granada. Arran de la Descoberta d'Amèrica (1492) i de les guerres de Nàpols (1495-1498 i 1501-1503), sovintejà més la seva presència a Catalunya. De tot plegat se'n desprèn que el protagonisme de Castella en aquest període fou insuflat artificialment des de la manipulació documental posterior, per tal d'amagar que la unió de corones hispàniques fou un projecte essencialment català. La pugna soterrada entre València i Barcelona per esdevenir la ciutat residencial de la nova monarquia i la capital de l'Imperi de Carles I (1519-1558), acabà afavorint el trasllat de la capital a Madrid en temps de Felip II, amb nefastes conseqüències per a la Nació Catalana.

COST DE LA CONFERÈNCIA:


150 € + despeses de desplaçament

CURRÍCULUM:


En Pep Mayolas va néixer a Arenys de Mar el 1962. És investigador de l'Institut Nova Història. Ha escrit en premsa local del Maresme i també a la revista Terra Rubra sobre temes colombins i des de 2007 participa com a conferenciant al Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica d'Arenys de Munt. L'any 2011 va publicar la seva primera obra a Llibres de l'Índex: "La princesa a l'exili. Felipa de Coïmbra (1435-1497)", una aproximació biogràfica a l'esposa d'En Cristòfor Colom. Més recentment ha dut a la impremta un recull d’articles de temàtica colombina sota el títol “Fins que en Colom begui a galet", i també l'estudi breu "València, els Reis Catòlics i la Casa de la Contractació" dins l'obra conjunta "Del Ter al Túria. Ports de partida a Amèrica", de la mateixa editorial.


TRIA LA TEVA CONFERÈNCIA

• Tria la conferència i conferenciant

• Ens desplacem al teu municipi

• Opció de Cinefòrums

• Contacta'ns per concertar la data

• T'ajudem a fer-ne difusió

Sol·licitud de conferència

Llistat de conferències

Poseu-vos en contacte amb nosaltres