Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 04-04-2023  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
1259

Colom arriba a Barcelona després del primer viatge

Ahir fou l'efemèride de l'arribada de Colom a Barcelona, en aquell moment seu règia de la monarquia hispànica, per a entrevistar-se amb els Reis Catòlics.

Mapa de Barcelona (Cartoteca de Catalunya).

Tal dia com el d'ahir, 3 d'abril de l’any 1493, fa 530 anys, el navegant Cristòfor Colom arribava a la ciutat de Barcelonaprocedent del seu primer viatge al Nou Món, i amb l’objectiu d’entrevistar-se amb els reis Ferran II de Catalunya-Aragó i Isabel I de Castella-Lleó. Aquelles entrevistes es van portar a terme al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona; que era l’indret a on havia estat evacuat el rei Ferran després de patir l’atemptat del 7 de desembre de l’any anterior, a les escales del Palau Reial, a mans del pagès de remença Joan de Canyamars.

Segons les fonts documentals, Cristòfor Colom havia arribat a la península un mes abans. El 4 de març de 1493, després de salvar una important tempesta que havia separat les dues naus que retornaven (la tercera havia estat desballestada i utilitzada per a la construcció del Fort Nativitat); Colom desembarcava al port de Lisboa. Després de mantenir una sèrie d’entrevistes amb el rei Joan II de Portugal (besnet del comte Jaume d’Urgell); el dia 13 de març va salpar en direcció a Barcelona; i, després de circumval·lar la península Ibèrica va desembarcar al port de la capital catalana el dia 3 d’abril.

Segons les mateixes fonts, el 10 d’abril (set dies després de l’arribada a Barcelona i del primer contacte amb els reis); es va organitzar una reunió de gran volada on eren presents les personalitats més rellevants del Principat de Catalunya i del regne de València. En aquella segona tanda de reunions es va decidir el segon viatge; que, a diferència del primer que havia estat d’exploració; ja seria de colonització. Aquell segon viatge estaria format per un mínim de disset naus; i la nau capitana, la Marigalant, seria finançada per mercaders catalans i avarada a les drassanes de Barcelona.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original en el següent enllaç:
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/colom-barcelona-viatge_1000869_102.html



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35179

    Aconseguits 2150€
    de 8000€
    Queden 19 dies

    Més informació
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
    El català Joan Colom, va haver d'acatar el tractat d'Alcàçovas signat pel seu Rei, que prohibia als catalans...[+]
    Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu...[+]
    Una llegenda ens explica que el rei Jaume I va donar unes terres a Sant Francesc a Barcelona, perquè hi...[+]