Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 05-09-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
5395

En Jordi Bilbeny, un heroi lliurepensador del nostre temps

La Nuri Esteve va assistir a la presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana', que es va esdevenir a la vila de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) el 15 de juliol i en va fer un article a la revista 'La Segarra' -que no té versió digital- del juliol/agost d'enguany. El reproduïm a continuació per la seva força i valentia.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Deu fer cosa d’uns vint anys, En Jordi Bilbeny estava preparant la seva tesi doctoral en Història sobre l’autoria catalana de la descoberta d’Amèrica. El professor que li dirigia la tesi era membre de l’Associació Cultural Baixa Segarra. Es va creure oportú fer venir En Bilbeny a Santa Coloma perquè ens fes cinc cèntims de la seva recerca i els colomins vàrem tenir la bona fortuna de poder escoltar la seva amena, sorprenent, interessant i versemblant exposició sobre la catalanitat d’En Joan Cristòfor Colom, el pare Bartomeu Cases i els germans Pinzón, així com de la sortida des del port de Pals català i la participació exclusivament catalana en el finançament econòmic de la gran empresa.

La història no ens ha arribat pas així. En Bilbeny apuntava com la història que ens ha arribat ha estat manipulada, distorsionada i falsejada pels censors del Rei i de la Santa Inquisició. Sembla ser, per esborrar tot rastre de catalanitat i que tot semblés una conquesta castellana.

Dijous, 15 de juliol d’enguany, la fortuna va tornar a somriure els colomins. En Bilbeny va tornar a a Santa Coloma a presentar el seu darrer llibre, Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana. Ens va delectar amb el seu discurs amè, enginyós i desimbolt. Ens hi va fer interessar amb eloqüent informació i ens va fer obrir els ulls i fer-nos adonar que cecs que podem estar sense ni tenir-ne sospites.

Als qui no vàreu poder assistir a la xerrada ja sabeu que la podeu recuperar per internet. Si teniu la ment oberta al coneixement, no us en penedireu, perquè va dir coses per reflexionar. Jo he escoltat la conferència tres cops i us en posaré un exemple: va dir que ell i els seus amics, pel fet de voler esbrinar el paper de la Inquisició en la història i en la narració de la història havien rebut moltes amenaces. Però que davant d’una adversitat, d’un perill tenim dues possibilitats: fugir o bé plantar-li cara i transformar la realitat adversa en favorable: I va posar un exemple dels almogàvers que us agradarà d’escoltar.

En aquests darrers vint anys En Bilbeny ha investigat i investigat: arxius, biblioteques, museus... I la seva investigació li ha proporcionat una ingent informació sobre el paper català en l’Europa dels segles XVI i XVII, quant a política, comerç, ciència, literatura, art, filosofia, misticisme...; de com la censura d’una manera intencionada, efectiva i deshonesta ens ha amagat la veritat falsejant la història, i de com ens han espoliat el nostre segle d’or en literatura, destruint, cremant en fogueres les obres literàries impreses en català, impedint que se n’imprimissin de noves i obligant els escriptors a traduir-les al castellà, castellanitzar el seu nom o senzillament s’inventaven un nom d’autoria. I quantes joies literàries perdudes per sempre... Els segles d’or espanyols són, en realitat, la usurpació dels segles d’or catalans. Tot això té un nom: ignomínia!

I la contribució catalana en el Renaixement europeu, a Itàlia? I en l’humanisme i en l’erasmisme europeu? Amagada, esborrada; així les figures d’Erasme, de Leonardo... ens queden envoltades de misteris.

Seguiu, sense prejudicis, la tasca d’En Bilbeny, escolteu-lo per Youtube, compreu algun llibre seu i llegiu-lo, reflexioneu-hi honestament i podreu opinar per vosaltres mateixos. La recerca de la veritat bé requereix honestedat, esforç i valor.

Torno al títol de l’escrit. Que En Bilbeny és un lliurepensador queda palès: no creu a cegues la narració de la història, dels llibres o de les autoritats, sinó que reclama la llibertat per pensar; investiga, va a les fonts, troba incongruències, contrasta les informacions, obté pistes, raona, fa conjectures, treu conclusions i postula. D’això se’n diu investigar fent servir el mètode científic.

I torno al títol. Per què dic que és un heroi del nostre temps? Doncs perquè crec que encarna les qualitats d’un heroi: la seva estimada causa, la veritat. El seu estendard és la recerca d’aquesta veritat, la llibertat de pensament i la responsabilitat de retornar la dignitat a una societat durant segles enganyada. La seva armadura, el coratge i la voluntat. El seu intrèpid cavall, la confiança incondicional del guerrer que el porta a la victòria. Les seves armes: l’amor, la responsabilitat, l’honestedat, la intel·ligència, la decisió, la fermesa, la delicadesa, la  perseverança, la humilitat, l’enginy... Unes altres qualitats que li veig: és desimbolt, divertit, té do de paraula fent servir un llenguatge acurat tant quan parla com quan escriu.

Aquests trets de caràcter els ha desenvolupat en aquesta vida? No hi ha cap dubte que els ha treballat, però per obtenir aquestes facultats no n’hi ha prou amb una sola vida. De segur que ja s’hi havia esforçat amb anterioritat, i encara té feina per futures vides. I és que l’evolució ve de molt lluny i va per llarg; a nosaltres ens pot semblar lenta, però per a l’evolució no compta massa el temps. El que compta és assolir la perfecció.

Faig un petit incís, l’autèntic heroi s’enfronta i venç els enemics dels quatre costats, però el seu enemic no són les persones. En el fons només té un enemic que ha de véncer: la covardia en totes les seves manifestacions. I és en fer front a les adversitats amb intel·ligència, valor i gentilesa com ell s’autorealitza.

Aquesta mena de persones tan evolucionades poden despertar en nosaltres, jo m’hi incloc, una natural i franca admiració; però en d’altres, la covardia, els recels, l’enveja, la ràbia i d’altres actituds mesquines. Finalment, el seu magnetisme té el poder de despertar “l’esperit heroic”, que és la nostra autèntica naturalesa, latent en el fons de cada ànima, esperant que ens atrevim a mirar-nos els ulls sense por i amb honestedat i el despertem.

'Tribuna Oberta'
Any XLII
N. 503/504
Juliol/Agost 2021
Santa Coloma de Queralt
5€
La Segarra

Nuri Esteve

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge


Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge



Autor: Nuri Esteve




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    05-09-2021 22:58

    Quanta rao tens Guerau!

  2. Edmund Cooke
    05-09-2021 22:57

    Gràcies Guerau!

  3. Edmund Cooke
    05-09-2021 21:37

    Bacterio, ho diu ven clar en Hamilton…. Castella no pinta res de res al descubriment i colonitzacio d'america!…llegeix i pensa….. però si no ho veus clar, estigues tranquilet i respira profundament…algun dia quan creixis ho entendràs…..i de mentres creu-te el que vulguis…. Fins i tot que els elefante volen com ocells!

  4. Guerau
    05-09-2021 10:48

    I Ara com funciona la programació predictiva. Si l'Espanya castellana ha derrotat militarment la nació catalana i l'ha colonitzada. Això vol dir que immendiatament tota la Història catalana passa a ser colonitzada per L'Espanya castellana. Tota la història Catalana es veurà sota el prisma i els interessos de Castella i la seua mitologia nacional. Per tant, Ramon Llull passa a ser: El español Raimundo Lulio (por justo derecho de conquista). A la Wikipedia en castellà, diuen: Sí, tota l'empresa de la descoberta americana està feta per les institucions de la Corona d'Aragó, els catalans són qui organitzen, administren i paguen la descoberta d'Amèrica. Però, es va fer EN NOMBRE Y BAJO LA CORONA DE CASTILLA (I ací ve la programació predictiva i retroactiva) i (com nosaltres els castellans els hem derrotat militarment, els catalans ja no tenen Història pròpia). Heus ací la falsedat i la manipulació. Tot es basa en un principi militar i d'ocupació, no té res a veure amb la investigació històrica.

  5. Guerau
    05-09-2021 10:37

    Això que ha fet Edmund és diu "The Big Picture". Fabulós.

  6. Bernal Francés
    04-09-2021 21:24

    Querido Edmemondo:
    ¿Dónde dice Hamilton que la descoberta y primera colonització de América haya sido una empresa catalana?

    ...

  7. Edmund Cooke
    04-09-2021 21:15

    A veure Bacterio, aritmètica elemental de primaria d'ESO:

    1957 és l'any 57 del segle XX, per tant, tot i que en Hamilton va neixer l'any 99 del segle XIX, com que quan va estudiar a Harvard i quan va publicar els seus treballs ja ers major d'edat, parlem d'un expert del segle XX al Harvard del segle XX

    2021 es l'any 21 del XXI, l'any en que vivim la gent normal…. Ets tú i els que pensen com tu els que viviu al segle XIX, els darrers de Filipines

    Bacterio, com vols que ningú et prengui seriosament si t'equivoques fins i tot contant segles?…. O potser es que el dia que explicaven els numeros romans no vas anar a classe…. Molt propi dels trepes!

  8. Xavi G.
    04-09-2021 20:33

    En pensar que aquest podia ser d'Alacant, m'ha vingut al cap el Magallanes i he pensat, doncs sí aquell és d'Alacant perquè no podia ser Magallanes de Gayanes a l'interior d'Alacant??

    Pensat i fet, realment li deien Ferran Maria Gayanes.

    El que passa és que ara he d'anar a Lisboa i tinc el cotxe al taller.

  9. Xavi G.
    04-09-2021 20:17

    Eip! El posar Alcano ha estat un lapsus, no pensis que.... Havia d'haver posat Alacano. zzzzzzz

  10. Xavi G.
    04-09-2021 20:09

    Sí sí, està clar.

    He estat aprofundint més i he arribat al testament manuscrit on surt la romeria a Santa Faç del Alcano, que sí ens fiem d'ell, doncs ho tira per terra tot.

    Però em resulta estranyíssim així i tot, encara que aquí on surt el testament en donen una explicació, però que també m'ho enreden una mica més per una qüestió colateral.

    https://www.rutaelcano.com/microhistorias

  11. Bernal Francés
    04-09-2021 17:02

    Muy bien, Xavi. Ahora solo tienes que acercarte a Guetaria, pedir los libros parroquiales y demostrar que todo lo que hay ahí apuntado es una falsificación. Eso es lo que haría un investigador de verdad. Si dudas, te toca a ti la carga de la prueba. Si no, lo que haces es seguir el modelo inquisitorial, en el que era el acusado el que debía demostrar su inocencia, y no al revés (que es lo que sucede en cualquier sistema moderno de derecho).

    Edmund, me refiero al Harvard actual, no al del siglo XIX. Aunque, bien mirado, creo que es el siglo en el que vives, oi?

  12. Xavi G.
    04-09-2021 14:14

    Això que aporta l'Edmund no és un Cherry Picking, sinó l'arbre sencer o inclús tota una horta.

    Per la meva banda he vist que la referència que dona de Juan Sebastian Elcano i la Santa Verònica d'Alacant és ben sabut per les confraries d'Alacant. I estic pensant també si aquest Elcano no vingués d'Alacan(o), Joan Sebastià d'Alacant.

    https://www.editorialecu.com/libro/el-monasterio-de-la-santa-veronica-de-alicante/

  13. Edmund Cooke
    04-09-2021 12:33

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  14. Bernal Francés
    04-09-2021 10:09

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  15. Edmund Cooke
    04-09-2021 09:53

    CRONOLOGIA DE LA RELACIÓ ENTRE ELS REGNES HISPÀNICS PER LA DESCOBERTA I CONQUESTA D'AMÈRICA. CASTELLA NO HI PINTA RES DE RES:

    1473.- Els Cònsols de Mar de Barcelona avisen, el 13 d'octubre, que han sabut
    "com un cossari apellat Colom ab VII naus armades és arribat a Lacant" i "han
    donat cassa a les galeres del Comte de Prades e les han cuydat metre a fons".

    1490-92.- Segons En Demetrio Ramos, "probablement En Colom llegiria el
    Tirant lo Blanc, el primer llibre de cavalleries imprès a Espanya, a València, al
    1490 [...], atès que aquesta és l'única obra que En Colom pogué llegir impresa".

    1492.- En Joan Cabot, futur descobridor del Canadà, és a València on, amb el
    Batlle general Diego de Torres, intenten tirar endavant el projecte de la
    construcció d'un moll al grau d'aquesta ciutat.

    1492.- Els valencians Gabriel Sanxis, Tresorer General de la Corona d'Aragó, i
    Lluís de Santàngel, escrivà de ració, participen en les negociacions dels
    preparatius de l'armada d'En Colom.

    1492.- En Lluís de Santàngel avança diners del fons de la Tresoreria per pagar
    l'expedició.

    1492.- Lluís de Torres, possiblement emparentat amb el batlle general de
    València, Diego de Torres, consta com a tripulant del 1r viatge, on fa la funció de
    traductor, perquè, segons diu En Colom al seu Diari de Bord, sap "hebreu i
    caldeu i, encara, quelcom d'àrab".

    1492.- En Roderic Sanxis, parent del tresorer Gabriel Sanxis, és el veedor de
    l'armada.

    1493.- En Colom envia dues de les tres cartes, on explica el 1r viatge de
    descobriment, a En Gabriel Sanxis i En Lluís de Santàngel. L'altra és al rei de
    Catalunya.

    1493.- Alexandre VI (Roderic de Borja), natural de Gandia, concedeix,
    mitjançant diverses butlles, les noves terres americanes als reis hispànics.

    1493.- El xativí Pere Garcia, parent dels Borja, aleshores bisbe de Barcelona,
    arriba de Roma amb la butlla d'Alexandre VI de donació als reis hispànics de les
    noves terres trobades a l'Atlàntic i la fa pública des de la capital catalana.

    1493.- De la sorra que En Colom porta d'Amèrica, En Diego de Torres, batlle de
    València, en treu or després d'assajar-la.

    1493.- Un Pinello, de la nissaga dels Pinello valencians, és el responsable de
    preparar en nom dels reis la 2a expedició al Nou Món.

    1493.- L'Antoni de Torres, fill del batlle de València, Diego de Torres, i germà
    de la institutriu del príncep Joan, Joana de Torres, consta com a capità de nau a la
    2a expedició.

    1493.- En Colom anota al seu diari, el dia 10 de novembre, que veuen un poble
    de natius amb uns carrers i "unes parets de canyes creuades o teixides, amb les
    seves verdures gracioses també pel damunt, com si fossin parres o vergers de
    tarongers o cidres, com els que hi ha a València o a Barcelona".

    1494.- L'Antoni de Torres és el capità general de la flota que el rei Ferran va
    enviar a les Índies i alhora és l'alcaid de la fortalesa de la Isabel·la.

    1495.- A demanda d'En Colom, els reis nomenen En Pau Bellvís, valencià,
    rentador d'or, mestre de mines a les Índies, i hi contracten que, per dos anys,
    cerqui, cati i renti or a l'Espanyola amb quatre homes.

    1497.- Segons l'Earl J. Hamilton, que constata la relació directa entre la
    importació de metalls americans i l'encunyació de moneda, en aquest any, i pel
    que fa al billó, "l'emissió per càpita a València resultava ser deu vegades
    superior a la castellana". A començament del segle XVI, encara arribaria a ser
    tretze vegades més gran.

    1498.- En una carta que En Miquel Ballester adreça a En Colom, li comunica que
    hi ha "un altre valencià" sublevat a les noves terres americanes.

    1500.- En Colom escriu a Na Joana de Torres, institutriu del príncep Joan i
    germana d'En Pere i l'Antoni de Torres, i filla del batlle de València, Diego de
    Torres, una carta llarguíssima on li exposa les seves vicissituds en els afers
    americans.

    1502.- En Joan Sanxis, germà del tresorer general d'Aragó, Gabriel Sanxis, és el
    corresponsable de la primera transacció privada de negocis entre Espanya i les
    Índies.

    1502.- Al quart viatge colombí hi són enrolats un "Joan de València", com també
    d'altres mariners d'indubtable nissaga valenciana: un Ruís, dos Sanches, dos
    Ferrandes i un Medina.

    1503.- Se subleven a les Índies "un mestre Bernat, apotecari valencià; i dos
    companys" seus, amb els malalts, també es conjuren contra l'Almirall.

    1509.- En una carta del rei Ferran, del 3 de maig, a En Miguel de Passamonte,
    aquest és esmentat com a "secretari de la sereníssima Reina, la meva molt cara i
    estimada muller, i nostre tresorer general de les illes, índies i terra ferma del mar
    Oceà". Al 1509, l'esposa del Rei Catòlic no era altra que Germana de Foix, que
    posteriorment serà nomenada per Carles I, virreina de València.

    1514.- El capità de nau Joan d'Aiora comanda dues caravel·les i quatre-cents
    homes en cerca d'or a Comagre.

    1518.- Diversos valencians són amb En Ferran Cortès en la conquesta de Mèxic.
    Hi és un fra Joan d'Aiora. Segons En Bernal Díaz del Castillo, "portàvem amb
    nosaltres uns marineres llevantins". En Cortès encarrega "a un llevantí que es
    deia Arbenga i a un Joan Català" que preparin i revisin tota l'artilleria. Hi ha un
    testimoni en la presa de possessió continental, "Mestre Pere, el de l'Arpa, i era
    valencià"; hi ha En "Pere Valencià", que fa cartes amb el cuir dels tambors. En el
    setge de Mèxic mor "un tal Martínez, valencià, que havia estat mestresala d'un
    senyor de salva". A Tezcuco es dóna als ballesters "molt de fil de València per a
    les cordes". Hi ha també un "Antoni de Medina"i un "Gaspar Sànchez, nebot del
    tresorer". I un Martí Garcia, que "era valencià i agutzil del nostre exèrcit".

    1519.- Arriba al grau de València el primer tresor de Mèxic, enviat per En Ferran
    Cortès. En Lluís Veret, guardià de les joies de la Corona, el posa "en caixes
    meticulosament construïdes" i el tramet a l'Emperador Carles, que llavors era a
    Barcelona.

    1519.- L'entrada a la ciutat de Mèxic és commemorada, segons En Hugh
    Thomas, al seu llibre Conquest. Moctezuma, Cortes and the Fall of Old Mexico,
    amb "celebracions valencianes"; de la qual cosa "sens dubte, gaudiren
    especialment els pocs valencians de l'exèrcit d'En Cortès".

    1522.- En Hamilton, certifica, que, quan el 21 de maig de 1522, l'Emperador
    Carles va fer determinar, per mitjà d'una comissió, el pes i la llei de les monedes
    d'argent, es va valorar l'argent a València, "no sols molt per sobre que a Castella,
    sinó també per sobre de qualsevol país europeu important durant tot el segle
    XVI".

    1524.- L'emperador Carles envia 12 franciscans a Mèxic sota les ordres del Pare
    Martí de València, natural d'aquesta ciutat.

    1526.- L'anomenat Juan Sebastián del Cano, 1r circumdador de la Terra, deixa al
    seu testament 24 ducats perquè es duguin al monestir de la Santa Verònica
    d'Alacant, car havia promès d'anar-hi en romiatge i no pot fer-ho. Entre la seva
    roba hi ha "un vestit de València, negre, fet [o folrat?] de vellut", uns saravells i
    diverses barretines. Un dels tripulants de la seva nau és el valencià Joan Oliver.

    1538.- Segons les llistes "oficials" de passatgers a Índies, entre 1509 i 1538 hi ha comptabilitzats 48 naturals del Regne de València que passen d'Espanya al Nou Món, sense cap problema legal pel sol fet de no ser castellans.

    1538.- Celebració de la Festa del Misteri d'Elx a Tlaxcala, el 15 d'agost,
    organitzada pels franciscans.

    1542.- El Pare Bartomeu de Cases o Casaus enllesteix la seva Brevíssima Relació
    de la Destrucció de les Índies a la ciutat de València, el 8 de desembre.
    1546.- El valencià Pere Grau testa a Mèxic, l'11 d'abril.

    1557.- Expedició de tres naus, preparada i dirigida pel valencià Jaume Rasquí, al
    Plata, on acaba de ser nomenat governador reial per Felip I (II de Castella). Els
    principals cavallers valencians documentats a la seva flota són En Joan Boïl, en
    el càrrec d'almirall; En Lluís i En Guillem Ramon Sabrugada, En Jeroni Borrell,
    En Francesc Penyarroja, En Pere Lluís Casanova, En Pere Polo. Segons la còpia
    de la relació conservada del viatge, "tots o la majoria [eren] valencians".

    1557.- En Salvador Boïl era l'agutzil major de la província del Plata i l'Honorat
    Escribà, nebot de l'almirall Joan Boïl, n'era el seu alferis major.

    Darrer terç s. XVI.- El valencià Pere Vich i Manrique passa a servir a les Índies
    amb una esquadra de diverses galeres, en tant que General. Segons l'Agustín G.
    de Amezúa, "fou el primer que, amb aquestes embarcacions lleugeres, arribà a
    aquells ports, on durant nou anys de vigilància en les seves costes, hagué de
    prestar serveis molt valuosos".

    1562.- El dominic valencià Lluís Bertran, passa d'evangelitzador al regne de
    Nova Granada, on destacarà per la seva defensa dels indis. Fou canonitzat al
    1671.

    1565.- En Francesc de Borja, Duc de Gandia, és escollit Vicari General de la
    Companyia de Jesús; fet que aprofita per portar aquest orde religiós a les Índies i
    expandir-l'hi, seguint els consells del seu parent i escuder Diego de Castre, que
    participà en els primers viatges de descoberta.

    1565.- Apareix a La Historia del Mondo Nuovo, escrita per l'"espanyol llevantí"
    anomenat Girolamo Benzoni o Benzó, el topònim "Valenzuola" per designar
    Venezuela.

    1583.- Mor En Cristòfor Colom i de Cardona, marquès de Guadalest, almirall
    d'Aragó i de les Índies, duc de Veragua i marquès de Jamaïca, el qual era fill
    d'En Sanç de Cardona, 1r marquès de Guadalest, i de Na Maria Colom, néta del
    Descobridor Cristòfor Colom. El fill d'aquest marquès de Guadalest, En
    Francesc Colom i de Cardona, serà el governador d'Elda i, alhora, el seu fill, En
    Cristòfor Colom de Cardona i Sanxo (mort vers al 1664) serà el Batlle General
    de València; mentre que un seu germà, En Lluís Colom i de Cardona, es casarà
    amb Na Maria de Castellví, senyora d'Alcúdia (Ribera Alta).

    1585.- Carta d'En Jaume Joan al rei, per la qual li notifica l'arribada a Mèxic
    l'any anterior de 1584, havent estat set mesos i mig –després de passar per l'illa
    Margarita, Cartagena i l'Havana– fent observacions i proves d'instruments que
    Sa Majestat li havia encarregat. Va amb el Capità General Francesc Galí a les
    Filipines a fer nova navegació i descobriment.

  16. Francesc D.
    04-09-2021 08:40

    No us hi escarraseu! Per al trio de les Vardulies uns experts vàlids de reconeixement internacional serien gen de la talla de Toni Cantó, Paquirrin i Jesulin d'Ubrique, sempre i quan diguin alló que ells volen sentir.

  17. Bernal Francés
    04-09-2021 08:10

    Por enésima vez, Lluis: los expertos que cita Edmund no tienen reconocimiento por las graves carencias metodológicas de las que adolecen, las cuales invalidan por completo sus tesis y conclusiones. No hay más. Edmund no ha demostrado nada en absoluto. Y tú tampoco, por muy digno que te pongas.

  18. LluísLluís
    04-09-2021 07:17

    No han aportat res, ni una dada, només brutícia.

  19. LluísLluís
    04-09-2021 07:16

    Ostres quin fòrum !!! Com queda ben visible la brutícia que hi deixen alguns impresentables.

    L'Edmund ha aportat dades:
    - Cesáreo Fernández Duro (1830-1908)
    - Alfonso García Gallo (1911-1992)
    - Martín Fernández de Navarrete (1765-1844)
    - Celso García de la Riega (1844-1914)
    - Jesús Muñoz y Rivero (1851-1890)
    - Luis de Ulloa Cisneros (1869-1936)
    - Charles J. Merrill (1950- )

    I en B.Francès només sap aportar: "Señorita, el Edmund me está llamando tros de soca y otros variados insultos y no censuran sus comentarios. Vaya justicia de chichinabo gastan aquí. Eso no es inapropiat?"

    I el Pepsi cola diu: "Pero esa gente no tiene ningún reconocimiento por la comunidad internacional, no valen como ejemplos."

    Queda clar que fan aquests individus en aquests fòrums: embrutar.

  20. Edmund Cooke
    03-09-2021 23:36

    I xarnego fins la medula! …

    No et descuidis la medicacio, troç de llondro!

  21. Bernal Francés
    03-09-2021 23:00

    Inapropiado hasta la muerte, y a mucha honra. Merci.

  22. Edmund Cooke
    03-09-2021 20:22

    Bacterio tu si que ets inapropiat!….i ara a sobre et creus les teves propies paranoies!…. Au vinga, pren-te la medicació, si no veuràs en Mandado fins i tot quan pensis…..Estas molt fotut galifardeu…. Molt, molt malament bordegàs!

  23. Bernal Francés
    03-09-2021 19:46

    Señorita, el Edmund me está llamando tros de soca y otros variados insultos y no censuran sus comentarios. Vaya justicia de chichinabo gastan aquí. Eso no es inapropiat?

    Mandado eres tú, Edmund, que se te ve el plumero a la legua.

  24. Edmund Cooke
    03-09-2021 19:39

    Filemon, ,,. Filemon….què n'ets de pocasolta!…i què m'en dius del historisdors castellans…. Tampoc serveixen oi?….i els catalans per supossat que tampoc….
    Tu sí que ets un exemple …de idiòcia però, tros de soca!!

  25. Hola Pepsicola
    03-09-2021 18:52

    Pero esa gente no tiene ningún reconocimiento por la comunidad internacional, no valen como ejemplos.

  26. Edmund Cooke
    03-09-2021 18:18

    ...Ja tenim al professor bacterio vomitant paraules, fent evident el seu desequilibri paranoic...no t'estrenyis tant el cervell home, que no dona per més.....i aprèn a comptar i a llegir....en Mandado és del segle XXI, i no del XX, i tampoc està a llista d'experts que he penjat, tros de soca!!!

    ...D'altra banda gamarús, si vos entrar al segle XXI i entendre als investigadors actuals, primer has d'assumir i pair tot el que van concloure els experts castellans els noms dels quals ni has mencionat tanoca!!...devies ennuegar-te oi al veure com aquests grans experts eren tots castellans?...capitans de navili, doctors en dret, grans historiadors....tots conclouent el mateix..."colon genovés?... no cuela ni al revés"....hahaha!!!


    Luis de Ulloa Cisneros (1869-1936)

    -Historiador peruà
    -Enginier de Mines
    -Membre de la societat geogràfica de Lima
    -Director de la Biblioteca Nacional del Perú

    Expert en temes colombis, inicia la seva tasca de recerca ja des de principis de segle XX. El seu àmbit d'estudi es centra en el virregnat del Perú del segle XVI fins al segle XVIII. També va estudiar amb profunditat la tesi del historiador gallec Celso García de la Riega, respecte al origen no genovés del descobridor.

    Del seus estudis, treballs i publicacions se n'extreu que el descobridor era català i de Barcelona. Segons Ulloa, era un noble dels casals de Barcelona i Urgell anomenat Joan Colom i Bertran que va lliutar contra el trastámara Joan II i a favor de la Generalitat a la guerra civil del 1462 al 1472.

    Al 1927 va publicar les conclusions dels seus treballs en dos volums.


    Charles J. Merrill (1950- )

    -Historiador estatunidenc
    -Professor universitari a Mount St. Mary's, a l'estat de Maryland

    És expert en historia medieval i en llengües medievals europees. Està especialitzat en literatura medieval catalana. Es va formar a la universitat estatunidenca de Duke, a Durham, Carolina del Nord..., la mateixa universitat a la que va anar en Richard Nixon.
    Després d'anys d'estudi i recerca sobre l'origen del Descubridor, basant-se en els arxius nordamericans a Carolina del Nord, i també a Cervera, Lleida, i altres, va publicar les conclusions dels seus treballs, on es posicionava totalment contrari a la tesi genovesa, i com a ferm defensor de la teoria d'en Ulloa. És a dir, que el descobridor era un noble català, dels casals de Barcelona i Urgell anomenat Joan Colom i Bertran (¿1414-1506?), navegant, ambaixador de la Generalitat i Corsari a les ordres de la Generalitat i Renat d'Anjou Rei dels Catalans durant la Guerra contra Joan II, el trastamara.


  27. Bernal Francés
    03-09-2021 09:39

    Edmund, ¿puedes citar algún autor que sea del siglo XX y tenga reconocimiento internacional.
    Debe de ser terrible apellidarse Mandado, tant castellà, oi?

  28. Guerau
    03-09-2021 09:25

    El poder no s'exerceix amb cap mètode científic. I El poder executa la història oficial.

  29. Edmund Cooke
    03-09-2021 01:26

    …i a sobre sense ser d'Espanya!…. Quina bogeria!!!.,,,,Això no s'ho creu ni un llimac!!

  30. Edmund Cooke
    02-09-2021 20:52

    ....en resum podem pensar sense equivocar-nos, que si fins i tot avui a l'estat espanyol, on les periodistes divorciades esdevenen reines, seria difícil, per no dir impossible, que un personatge analfabet, pobre i plebeu, sense cap lligam amb les èlits, pogués arribar a assumir un virregnatl almirallat i capitania general i a sobre sense casar-se amb una Reina...Imagineu-vos al segle XV....impossible impossible del tot!!....


  31. Edmund Cooke
    02-09-2021 20:45

    Jesús Muñoz y Rivero (1851-1890)

    -Catedràtic en paleografia a Madrid

    -Membre del cos facultatiu d'arxivers, bibliotecaris i arqueòlecs

    El seu àmbit d'estudi comprenia en especial la paleografia visigòtica i hispànica dels segles V fins al XVII, havent establit fins i tot una relació de documents històrics considerats fins llavors com autèntics que en realitat eren falsos.

    Dels seus treballs es pot concloure que el Descubridor sotasignava amb una J i una S entrecreuades, a modo d'abreviatura del nom prop llatinitzat, pràctica habitual al segle XV entre els nobles, el militars i demés elits de l'època que sabien llatí, i que en el cas del descobridor corresponia al nom "Johannes”, Joan en llatí...per tant el Descubridor havia de dir-se així per força i havia de pertànyer a les dites elits...lluny, molt lluny ...gran, massa gran per a un llaner humil, plebeu, pobre i analfabet de Gènova...

  32. Edmund Cooke
    02-09-2021 19:48

    Celso García de la Riega (1844-1914)

    -Historiador i escriptor

    -Membre de la real acadèmia gallega

    És conegut per ser el primer en atacar obertament i directa la teoria genovesa de colon en una conferència a finals dels segle XIX a petició de la societat geogràfica de Madrid.

    Dels seus treballs es pot concloure que el Descubridor tenia forts i històrics lligans amb la corona portuguesa, i per tant, no podia ser un llaner i taberner genovés del segle XV...

  33. Edmund Cooke
    02-09-2021 19:16

    Martín Fernández de Navarrete (1765-1844)

    -Historiador, escriptor, biograf, polìtic, militar i geògraf

    -Membre de la real acadèmia espanyola, membre i director de la real acadèmia d'historia i membre de l'academia de ciències de Turí

    Dels seus treballs es pot concloure que al segle XV una persona que revés dels reis hispànics el títols i càrrecs de virrei, almirall i governador, per força havia de ser coneixedora i tenir amplia experiència en el camp polític, jurídic, fiscal, militar i nàutic, ja que segons les capitulacions de santa fe, els reis li donaren llicència expressa per escoltar i lliurar tots els plets, i causes civils i criminals tocant als dits oficis d'admirallat, virrei i governador, segons trobés de dret i segons ho acostumaven a usar i exercir els almiralls dels regnes de la corona d'aragó; fins i tot li donaren llicència per punir i castigar als delinqüents en nom de la corona ....càrrecs, funcions i títols del tot impossible d'assolir per un llaner i taberner genovés...

  34. Edmund Cooke
    02-09-2021 19:10

    Alfonso García Gallo (1911-1992)

    -Historiador, jurista i catedràtic de vàries universitats (Madrid, Murcia i València)

    -Membre de la real acadèmia de jurisprudència y legislación

    -Especialista en historia del dret

    Dels seus treballs es pot concloure que al segle XV una persona originaria de Gènova, és a dir, un genovés, mai de la vida podria haver ostentat els càrrecs de virrei, almirall, lloctinent i governador general otorgats pels reis, a no ser que abans del dit otorgament el genovés es naturalitzés (nacionalitzés o empadronés) en algun dels regnes hispànics, fent-se així súbdit del reis i que l'otorgaren tants títols i càrrecs...en cap de les seves obres s'esmenta que el Colombo genovés hagués fet aquest tràmit prèvi i imprescindible per a l'atribució en dret de dits càrrecs, ni consta documentalment enlloc...per tant, els càrrecs i títols es van otorgar a algú que ja era natural dels regnes hispànics i per tant súbdit dels reis...

  35. Francesc D.
    02-09-2021 18:39

    Si, ja es veu el respecta que teniu.

  36. Ramiro Romero
    02-09-2021 18:01

    Yo respeto su nombre en catalán, en Irani o en uzbeko, respete usted mi historia y no haga el ridículo,,,

  37. Hola Pepsicola
    02-09-2021 17:48

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  38. Hola Pepsicola
    02-09-2021 17:46

    Oh no, la modernización y la estandarización, qué malvados los Borbones. Mira que rerer convertir España en un estado moderno, no por dios, quiero seguir siendo explotado por mi caudillo local.

  39. Francesc D.
    02-09-2021 16:22
  40. Francesc D.
    02-09-2021 16:18
  41. Francesc D.
    02-09-2021 16:16

    «reduir tots els meus regnes d'Espanya a la uniformitat d'unes mateixes lleis, usos, costums i tribunals, governant-se igualment tots per les lleis de Castella tan lloables i plausibles en tot l'Univers». Part del Tractat de Nova Planta.

  42. Francesc D.
    02-09-2021 15:58

    Al Sr. Ramir Romer que, en vista de que persisteix en la seva mala educació i no respecta el meu nóm en Català, doncs a partir d'ara li diré Ramir Romer i a veure que li sembla. Sr.Ramir Romer, si vosté no coneix ni la seva própia història, no se com carai vol defensar-la?"... es mi voluntat que se unifiquen las leyes de cataluña,etc... a las leyes de castilla,POR JUSTO DERECHO DE CONQUISTA"... FELIP V Tractact de Nova Planta 1716. I deixi de fer el paperina! I al Sr Pepsicola! Torni a la EGB!

  43. Hola Pepsicola
    02-09-2021 15:44

    Francesc la constitución también dice que la Nación Española es inseparable. Cataluña no es un pueblo por si propio además, forma parte del pueblo español, es el pueblo español el que tiene derecho a autodeterminarse.

  44. Hola Pepsicola
    02-09-2021 15:43

    Cataluña nunca fue ni será independiente.

  45. Ramiro Romero
    02-09-2021 14:47

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  46. Edmund Cooke
    02-09-2021 13:44

    Cesáreo Fernández Duro (1830-1908):

    -Capita de navili de l'armada espanyola, escriptor, erudit i historiador

    -Membre i secretari perpetu de la real acadèmia de història espanyola

    -Membre de la reial acadèmia de belles arts de sant ferran

    Els seus àmbits principals d'estudi i recerca es centraren en la historia de l'armada espanyola i la conquesta d'america, amb extenses i nombroses publicacions.

    Dels seus treballs es pot concloure que al segle XV Espanya tinguè virreis a Catalunya, València, Navarra, Nàpols i Sicília...en cap de les seves obres esmenta que a Castella existís aquesta institució política al segle XV, de la mateixa manera que tampoc existia el càrrec d'almirall, intrínsecament i unívoca associat a la marina, marina inexistent a Castella al segle XV. Arribat a aquest punt cal recordar que la capitulacions de santa fe, els reis concediren a en Colom els càrrecs de virrei i almirall, càrrecs propis de la corona catalano-aragonesa i inexistents a Castella, com ja va deixar palés en Fernandez Duro.... Aquest fet, juntament amb la circunstancia que a partir de la mort d'en Colom els reis deixen d'emprar a les seves lletres els termes virrei i almirall, van sorprendre molt a aquest historiador militar-naval nascut a Zamora....

    Desperta Ferro!

  47. Francesc D.
  48. Francesc D.
  49. Francesc D.
    02-09-2021 12:11

    Catalunya és un territori amb lleis, constitucións, llengua ,cultura i moneda própia que va se COLONITZAT al 1714 i assimilat a Castella "Por justo derecho de conquista' i per tant tením tot el dret a l'autodeterminació segons l'article 10.2 de la vostra constitució RATIFICADA PER ESCANYA.

  50. Hola Pepsicola
    02-09-2021 11:29

    Mira Francesc esto es muy fácil, si no te gusta España y te trata tan mal, emigra. No hay más.

  51. Francesc D.
    02-09-2021 07:33

    Fins hi tot, el Papa Francesc li acaba de dir a l'estat Nyol que per a poder dialogar, cal que primer s'enfronti amb la seva historia car, la te tancada en fals. No enganyeu ningú!

  52. Francesc D.
    02-09-2021 07:00

    Escanya, el país de la Santa Inquissició durant segles, on s'han comés un munt de malvestats innombrables en nóm de Déu i de l'estat i on s'han requissat i manipulat llibres per a modificar la historia. Un país amb reis mafiosos i d'estructura piramidal que, posa a dit als jutges, compra medis d'informació i catedràtics d'universitat. Un estat que controla totes les cúpules de poder i que soborna a d'altres estats per a que no es divulgui la veritable història d'escanya. Un estat on el clero te molt de poder encara al segle XXI. Aquest estat corrupte hereu del franquisme i de la Santa Inquissició, no és exèmple de rés, i s'assembla molt més aquella esglesia vetusta i atrasada dels temps de Gal.lileu. No facis trampa,continueu a la caverna!

  53. Edmund Cooke
    02-09-2021 00:21

    Ho tens molt facil Bacterio…. cliques al google els noms dels experts, -que es el que havies demanat, experts- , llegeixes els resultats, on ho trobaras tot…. penses una mica per variar, i ja intentaré respondre els dubtes que tinguis… per cert, que tinguis dubtes no invalida els mèrits i conclusions que s'enderiven dels treballs de tots els experts que he relacionat, ben al contrari…

    Doncs sí que es veritat que son mandrosos aquest castillans, qualsevol excusa els serveix per no fer feina i apropiarse de la feina dels altres…

  54. Bernal Francés
    01-09-2021 22:33

    Edmund, una lista de nombres no es prueba de nada. Las citas han de ir debidamente justificadas y argumentadas para que tengan validez. Y además, muchos de los nombres que das no están reconocidos por el rigor académico precisamente por las carencias y lagunas de su metodología.

  55. Bernal Francés
    01-09-2021 22:30

    Ya salió el argumento de Galileo. No vale. Galileo oponía el pensamiento científico moderno a las creencias irracionales de la Iglesia, por eso tenía razón bajo cualquier punto de vista. Siguiendo el paralelo, el INH sería la Iglesia, no Galileo.

  56. Xavi G.
    01-09-2021 21:37

    M'he enganyat de lloc en el darrer missatge.

  57. Xavi G.
    01-09-2021 21:27

    Sí clar clar, jo sóc supremacista, m'agrada tot de qualitat suprema, res d'Hacendado ni hòsti... I menys gratis. No et pots fiar de lo gratis.

  58. Edmund Cooke
    01-09-2021 21:04

    Adjunto relació d'alguns dels experts que reclamen en Bacterio i en Mortadelo:

    Cesáreo Fernández Duro
    Luis de Ulloa Cisneros
    Celso García de la Riega
    Caius Parellada i Cardellach
    Charles J. Merrill
    José Luis Espejo
    José Mª Doussinague y Texidor
    Carlos Sanz López
    Onofre Vaquer i Bennassar
    Alfonso García Gallo
    Martín Fernández de Navarrete
    Pere Català i Roca
    Enric Mitjana de las Doblas
    Rafael Bouzà Socias
    Juan José Amengual y Reus
    Francesc Albardaner i Llorens
    Jesús Muñoz y Rivero

    ...I de ben segur que m'en deixo.

  59. Ramiro Romero
    01-09-2021 20:26

    Un mapa contra millones de documentos, acuerdos, tratados, estipulaciones, millones!!! Jua jua jua jua,,,,, millones en archivos de medio mundo,,,,, respetaros a, vosotros mismos y a CATALUÑA

  60. Francesc D.
    01-09-2021 20:02

    I no cal que ningú mencioni rés. Veient el planisferi d'en Teixeira un es fa una idea de quin imperi dominava el món. https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Mapamundi_de_Domingos_Teixeira

  61. Ramiro Romero
    01-09-2021 19:55

    Lluis, Lluis, la falta de respeto no la tenéis vosotros con vosotros mismos y con Cataluña,,,,, EN EL SIGLO XXV HABRÁ UNA PÁGINA WEB QUE DIRÁ QUE CATALUÑA CONQUISTÓ LA LUNA,,,, y algunos se lo creerán,,,,, al tiempo

  62. Francesc D.
    01-09-2021 19:52

    El gregarisme porta a l'acomodament mental i a la invol.lució. Si Gal.lileu hagés seguit els dogmes de la majoria de doctes de la seva època, encara avui estariem en la inópia creient que la terra era el centre de l'univers. Seguir les creences de la majoria com a essers gregaris no us dona la raó, només la plàcida seguretat del rebany i la comoditat mental del pensament de grup, i la por a no ser assenyalats per la majoria d'equibocats. Sense la valentia a discernir i sense criteri propi no hi pot haver evolució. Seguiu a la cova!

  63. LluísLluís
    01-09-2021 19:13

    Aquests individus que escriuen en castellà són molt maleducats

    Només entren al fòrum per faltar al respecte.

  64. Bernal Francés
    01-09-2021 18:47

    Claro que sí, Francesc. En un lado estáis vosotros, y al otro el resto de la población del planeta, que está completamente equivocada.
    Bueno, tenéis que reconocer que os ganan los castellanos, ya que han sido capaces de manipular, durante siglos y por fabulosos y misteriosos medios, toda la documentación escrita habida y por haber en cualquier rincón del mundo conocido, la cual no menciona ningún imperio catalán (ni castellano, fíjate).

  65. Francesc D.
    01-09-2021 18:18

    Felicitats per l'article. Molt rebé!

  66. Francesc D.
    01-09-2021 18:15

    Ja coneixem el vostre mètode científic, repetir com a lloros tot l'adoctrinament que us ha inoculat l'estat Nyol, sense qüestionar-vos rés, dient a tot Amén i amb una carència nul.la de sentit crític. ' si lo dice la académia va a misa!' I el pitjor de tot, sense presentar cap tipus de proba que recolci els vostres ridículs raonaments. De tant en tant mostreu algún enllaç apócrif que només serveix per a inflar el vostre ego, i rés més! Només sabeu fer riota de tot alló que contradigui els vostres dogmes i megalomanies inculcades, d'un pretés imperi Castellà que maí va existir. Vosaltres si que sou una secta que només foteu pena, i no teniu cap mena de respecte per les altres opinións. No teniu cap mena de rigor i no sou creibles. Ja sabeu quí sou.

  67. Bernal Francés
    01-09-2021 15:14

    Frede, ninguno de los "expertos" del INH aplica jamás el método científico en sus "investigaciones". Es más, se trata de un caso palmario de sesgo de confirmación y mala praxis, de ahí que nadie formado se os tome en serio. Todo parte de falacias y sofismas que hay que aceptar sin rechistar, como un acto de fe, para poder aceptar las estrambóticas conclusiones que se sacan por aquí. Como las religiones, es preciso creer primero para que todo encaje, pero eso está en los antípodas de cualquier método científico, de verdad.

  68. Frede
    01-09-2021 11:17

    "Ahí ahí, dorándole la píldora al jefe”. És molt fàcil, Pepsi, demostra amb dades el contrari. Aplica't. Demostra que no es mereix dirigir les investigacions. Cobreix-nos de dades que facin palesa la seva incompetència. Explica-ho.

    "Método científico dice,,,,,,, esto ya,,,,,,, mejor me callo”. No, Ramiro. no. No callis, si us plau, parla, parla molt, més del que acostumes. Aplica el mètode i cobreix-nos de dades. Però això sí, aplica el mètode, el científic, demostrant amb proves empíriques, mesurant amb dades i sobretot aplicant la raó. Com ja saps, al final, has d'obtenir sempre el mateix resultat per ser creïble. T'ho recordo per si ho poses en pràctica: observació, hipòtesis, experimentació, teoria i conclusió.

  69. Xevimataró
    31-08-2021 23:05

    Com salten els funcionaris haja. Si dediquessin els mateixos esforços a fer avançar la letrina castellana no necessitarien la colònia catalana per treure el cap per sobre de la merda.

  70. Edmund Cooke
    31-08-2021 13:47

    Brillant l'article de la Nuri....

    ...i ja tenim al mortadelo i el filemon fent i dient de les seves....només els falta el professor bacterio i el superintendente!

    ...Frede, és clar, que tenen mandre d'escriue, sempre repetint les mateixes mesquines paraules!...i de llegir i pensar inmagina't si en tenen de mandra....igualet igualet que els super agents de la TIA....ni llegeixen ni pensen...

  71. Hola Pepsicola
    31-08-2021 12:42

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  72. Frede
    31-08-2021 12:38

    Mi-te'l! El que demana respecte i mai aporta res de consistent, tret d'insultar i, és clar!, faltar al respecte. Continuo afirmant que és dels trolls més ignorants que han passat per aquestes pàgines i sembla que no s'esforça gaire per millorar. Li deu fer mandra escriure.

    Avui, un amic que l'he passat aquesta pàgina, m'ha respòs molt reticent amb el que diu en Bilbeny. Una mica com els hi passa a molts catalans que sembla que els espanta la noció d'una Catalunya amb tots els atributs d'una nació. Ara m'esplaiaria amb els suposats independentistes, però sortiriem de mare i no és el cas.
    L'he demanat que es pregunti, com és que no posa en dubte la historia d'Espanya amb la mateixa intensitat que dubta de Bilbeny i el grup d'investigadors? Com és que no ho considera igualment sospitós? S'ha plantejat que en el magma de diverses nacionalitats, alguna com la Corona d'Aragó senyora del Mediterrani, només hagi subsistit la castellana? No ho troba estrany? Li costarà. El rentat de cervell dut a terme en aquests segles ha estat eficaç. Son incrustacions mentals complicades d'eradicar. La Cienciologia en diu engrames, i que consti que no en soc adepte, però ho clava.

  73. Ramiro Romero
    30-08-2021 23:40

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta...[+]
En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]