Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història s'assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa."
Lleó Tolstoi
ARTICLES » 15-04-2021  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
4793

Nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana»

Aprofitant la campanya de Sant Jordi, l’Institut Nova Història ha obert una campanya de micomecenatge per editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana». L'autor hi tracta tot un seguit de temes cabdals per a la comprensió d'una primera descoberta, conquesta i colonització catalanes d'Amèrica

El nou llibre d'En Jordi Bilbeny

¿Va desaparèixer l'imperi català arran de la descoberta i conquesta d'Amèrica? La versió oficial ens diu que els catalans no van tenir cap paper en aquelles primeres expedicions colombines i que tot el pes de l'empresa colonitzadora la van dur a terme els castellans.

¿Ens hem de creure que els mariners, marins, cosmògrafs, navegants, comerciants, polítics i soldats catalans que al llarg dels segles XIII, XIV i XV es van expandir arreu de la Mediterrània, quan es va tractar de passar a l'Atlàntic, precisament també amb un rei català com Ferran II i, després, amb els seus descendents, van deixar de ser actius com per art d'encantament i van quedar al marge de la Història?

Si ens creiem la versió oficial sobre el Colom analfabet genovès i els primers viatges transoceànics, farcits de castellans que vivien en indrets sense mar, i sense cap mena de ciència nàutica, no podem dir res més. Però, si estem convençuts, com hem demostrat ja als llibres anteriors, que En Colom era català i catalans tots aquells navegants i colonitzadors, potser, després, Catalunya es va mantenir més viva i activa dins la subsegüent política imperial espanyola del que ens han explicat.

N'han quedat traces? ¿O hem de continuar admetent que els catalans, en el moment del seu màxim apogeu cultural, militar i polític, van renunciar, de cop i volta, a tot? ¿Van deixar de navegar, van deixar de comerciar i van deixar de conquerir? Van deixar d'escriure i crear? Van deixar de ser? I si la base i el fonament de l'imperi eren els seus ports, el seu comerç, les seves naus i la seva potència naval i militar, tot això va desaparèixer de la Nació Catalana i va brollar en un país com Castella, on fins llavors no havia existit? O potser, el que ha passat és, com ja hem dit i repetit, que la censura d'estat va esborrar el paper de Catalunya i dels catalans en aquella primera gesta transoceànica, i de les subsegüents aportacions colonitzadores catalanes de final del segle XV i començament del XVI. Però també hem dit que la censura no ho va poder esborrar tot i que massa sovint, les traces del paper dels catalans han restat ben vives, incòlumes, escampades ara en llibres i documents diversos, o mal llegits i mal interpretats.

El llibre ha procurat recollir i endreçar una quantitat notable d'aquestes traces, dades i proves poc o gens conegudes per la majoria dels catalans i catalanes d'avui. Quasi tots els textos que conformen el llibre ja han estat publicats en forma d'article, en revistes i webs. Però ara els hem volgut donar una visió de conjunt, que de cop i volta esdevé, reveladorament, una visió diferent sobre el nostre passat, el d'Espanya i Amèrica. Una visió nova i renovadora, però molt més versemblant i molt més propera a la realitat que els mites que ens han inoculat per mitjà de la història inquisitorial. Una historia ?val a dir? que pot ser tan formal i seriosa com vulgueu, defensada i explicada per gent molt prestigiosa, però totalment inventada pels censors.

Així, doncs, al llibre hi trobareu articles que parlen dels virreis catalans i els virregnats americans; de les anomalies de la llengua dels primers colons, com el sesseig, i les traces textuals que delaten que tant En Colom com els tripulants del primer viatges eren tots d'un mateix país i parlaven la mateixa llengua. Hi tindreu a mà reflexions sobre els testaments de la reina Isabel i de Ferran d'Aragó; el paper de la ciència nàutica catalana i dels cosmògrafs catalans en aquelles primeres exploracions, com també tot allò relacionat amb les lleis catalanes exportades arreu del món, Amèrica inclosa.

Així mateix, hi podreu llegir un capítol sobre l'absència total de la vila de Palos de la Frontera en els preparatius del primer viatge colombí, contrarestat per l'organització a Barcelona de tota la segona armada.

I finalment, hi trobareu articles sobre el tercer viatge, la moneda amb què es van sufragar totes les despeses derivades d'aquella colonització primera i el paper de la llotja i la casa de contractació de Barcelona en tot plegat, raó per la qual veurem, alhora, que el primer govern colonial americà va estar format íntegrament per catalans. És a dir, trobareu un intent d'arribar a la veritat per sobre la desvirtuació interessada dels fets, obra de la censura d'estat.

Això és el que mira d'escatir aquest el llibre: repensar els fets. Tornar a les fonts. Comparar els relats primitius i posar-hi nova llum, coherència i sentit. En Bilbeny fa un pas de gegant i esmicola la versió oficial amb múltiples fonts i documentació que el món acadèmic infravalora, desconeix, o obertament menysté sense cap escrúpol, perquè el seu mètode científic és repetir autor rere autor, segle rere segle, que l'única història versemblant i digna de crèdit és l'escrita directament per la Inquisició i la censura. En Bilbeny no es creu aquest relat oficial i estrambòtic. I, és clar: escriu un nou relat. Una nova història, on, com era de suposar, ni Catalunya ni els catalans desapareixen, ni queden bocabadats amb les gestes heroiques dels grans navegants castellans, mentre ells miren cap a un altre costat, indefensos, descol·locats, al·lèrgics a tota gesta nàutica i a tota acció superior d'Estat.

El llibre d'En Bilbeny és un nou intent per recuperar aquesta història de la nostra Nació que la censura, amb el suport inconfessable del nostre món acadèmic, polític i mediàtic, ens ha usurpat i amagat.

Si creus en el projecte compromès de restaurar el nostre passat segrestat i esborrat per la raó d'Estat, aquest llibre no pot mancar de cap de les maneres a la teva biblioteca, ni a la biblioteca dels teus amics i parents més propers, a qui també els hi pots regalar.

No te'l deixis perdre. Renuncia a ser un mer observador, un indiferent més, un català neutre i neutral. I sigues protagonista d'aquest nou projecte de restaurar la nostra història usurpada i tergiversada per la censura espanyola. Ajuda'ns a tirar-lo endavant!

COM FER POSSIBLE EL TEU SUPORT?

Ens pots ajudar fent una donació de 50€ o bé de 100€ o més. Per a fer-la efectiu, clica el següent enllaç: 

https://www.inh.cat/micromecenatge/cristofor-colom-i-l-america-catalana

Institut Nova Història



Autor: Institut Nova Història




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35124
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Si en Leonardo da Vinci va ser en realiat en Lleonard della Rovere, com defensa en Jordi Bilbeny, aleshores la...[+]
    En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]
    Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
    Un intent de desfalsificació i restauració...[+]