Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
» 01-06-2010 00:00

Sopar P.Maning-Mat.Elna


Amics i amigues,
El nou sopar de l'Institut Nova Història, s'escaurà el proper dimecres, dia 17 de juny, a 3/4 de 9 del vespre. El lloc serà el Pati Mànning, de Barcelona, al Carrer Montalegre, 7 (davant de la Facultat de Geografia i Història).

Aquesta vegada presentarem el llibre de l'escriptora Assumpta Montellà, "La maternitat d'Elna", que tracta, com el nom indica, d'una maternitat creada a la vila nordcatalana d'Elna per acollir a totes aquelles criatures que s'avien quedat sense pares per raó de les penúries de l'exili. Un aspecte fosc del nostre passat fins que l'Assumpta ho ha tret a la llum amb una gran dignitat. Penso que es mereix la nostra atenció, la nostra companyia i el nostre agraïment. Si hi volíeu assistir penseu a reservar lloc abans del dimarts 16.
Sobre la Maternitat d'Elna...

Els que no van venir al sopar s'ho van perdre, com va dir l'Albert Fortuny, ens pensavem que seria un rotllo i l'Assumpta ens va explicar coses que tothom hauria de conèixer, molt emotiu..

Copiat d'Internet..sobre la Maternitat d'Elna...

La maternitat d'Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra.

Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

Hi havia una mare que no tenia llet i el nen plorava de gana dia i nit. Quan es rendia de tant plorar s'adormia i ella l'escalfava amb el seu cos. Les mantes que tenien encara estaven xopes d'aquells dies tan dolents de febrer. Quan sortia el sol, enterrava el nadó a la sorra fins deixar-li només el caparró. L'arena li feia de manta. Però al cap d'uns dies el nen es va morir de fred i de gana.

Jo estava embarassada i només el fet de pensar que el meu fill naixeria en aquell infern ja em desesperava.

Mercè Domenech (Portbou 2004)

Assumpta Montellà i Carlos (Mataró,1958) és historiadora. Ha fet incursions en la creació literària en forma de petits relats i en
articles de premsa, però la seva veritable vocació és mirar i remirar papers, burxar en la memòria de la gent, parlar i escoltar la història menuda per poder descriure després el pols del seu país. La maternitat d'Elna (Ara Llibres) és el seu primer gran treball publicat sobre investigació històrica.
Dia: Dimarts, 01 de juny del 2010
Hora: A les del matí
Lloc: Pati Mànning, al Carrer Montalegre, 7 (Barcelona)
Entrada: Lliure
Organitza: L'Institut Nova HistòriaCompartirInstitut Nova Història
www.inh.cat

TRIA LA TEVA CONFERÈNCIA

• Tria la conferència i conferenciant

• Ens desplacem al teu municipi

• Opció de Cinefòrums

• Contacta'ns per concertar la data

• T'ajudem a fer-ne difusió

Sol·licitud de conferència

Llistat de conferències

Poseu-vos en contacte amb nosaltres

TIPUS D'ACTIVITATS:
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí