Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
ARTICLES » 22-09-2023  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1703

'Le Monde' denuncia les fosques desaparicions a la Biblioteca Nacional espanyola

El diari francès Le Monde ha denunciat les fosques desaparicions de llibres a la Biblioteca Nacional espanyola, entre elles obres de Galileu.

Portada del tractat astronòmic 'Sidereus nuncius' de la Biblioteca Nacional espanyola.

Segons Le Monde, una de les obres de Galileu desaparegudes és el tractat astronòmic Sidereus nuncius (El missatger de les estrelles), publicat el 1610, que descriu les seves primeres observacions sobre la Lluna. Va ser substituït per una falsificació vulgar. "Pitjor encara, després que el diari El País va revelar el robatori, el ministeri de Cultura va fer la seva pròpia investigació i va concloure que també falten altres quatre treballs del famós astrònom i físic italià. La Biblioteca opina que els llibres desapareguts serien nou", assenyala.

Tot plegat està ple de fets misteriosos, i buits sense cap explicació. "El robatori es va descobrir per casualitat el 2014, quan dos restauradors es van comprometre a tractar el llibre i es van adonar que era massa nou i massa net per haver estat editat al segle XVII. Els restauradors van informar els seus superiors, que afirmen haver avisat la direcció. No obstant això, no es van presentar queixes fins al 2018, quan un prestigiós investigador britànic, Nick Wilding, professor de la Universitat de Geòrgia, als Estats Units, va comunicar directament a la directora de la BNE, Ana Santos, que el manuscrit digitalitzat era fals, i quan un professor d’història de la ciència a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), l’espanyol Carlos Solis, va insistir a saber on era l’original", apunta el diari.


"Diversos escàndols es barregen en aquest afer digne d'una novel·la policíaca", diu Le Monde.

Segons Le Monde, des del 2018, la brigada del Patrimoni Històric de la policia espanyola investiga en secret el robatori dels llibres però sense èxit. I hi ha el problema que han passat molts anys. "L’engany es va descobrir el 2014, i les primeres investigacions suggereixen que el robatori es podria haver comès deu anys abans. L’última consulta de l’obra data del 2004, quan un tal César Ovidio Gómez Rivero, uruguaià resident a l’Argentina, es va presentar amb la targeta d’investigador a la BNE", apunta.

La Biblioteca Nacional espanyola, que està ubicada al passeig de Recoletos de Madrid, és la principal biblioteca espanyola, i té un fons bibliogràfic d'uns 17 milions de documents. Té a més una segona seu a Alcalá de Henares.

L'origen dels seus fons inicials va ser la biblioteca de l'arquebisbe de València, Antoni Folch de Cardona, i altres biblioteques de persones d'ideologia austriacista a causa de l'apropiació dels béns del bàndol perdedor a la Guerra de Successió de 1701-1715.

Lluís Bou

Podeu accedir a l'article orginal a través d'aquest enllaç:
https://www.elnacional.cat/ca/cultura/monde-denuncia-fosques-desaparicions-biblioteca-nacional-espanyola_612338_102.html



Autor: Lluís Bou




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    03-10-2023 19:20

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. Xavi G.
    03-10-2023 19:01

    O per posar-ho més fàcil.

    Quants llibres en català tenen inventariats a banda de sermons parroquials, de la que fou biblioteca de l'arquebisbe Cardona?

    Cap?

    Doncs per a mi, si és així, ahí està la prova contundent del genocidi cultural i ja pot vindre Perico de los Palotes a dir-me el contrari que NO ME'L CREC i punt.

  3. Xavi G.
    03-10-2023 18:44

    Escolta Abat, no te'n passes, que lo dels registres bibliotecaris són de primer de filologia i sé ben bé el que son.

    Potser no m'he expressat bé i reconec que em faltes dades per construir bé el discurs del que vull dir.

    Interpreto del que he pogut llegir, que s'emportaren més de sis mil llibres, que dono com a xifra original del que tenia inventariat l`'arquebisbe Cardona. A partir d'aquí em pregunto si aquestos més de sis mil llibres són els mateixos i en el mateix nombre que a hores d'ara tenen inventariats i catalogats a la BN seguint els escrupolosos principis d'integritat i traçabilitat, com bé ens recorda el nostre bucaner Edmund, o ara el que tenen inventariat són, per exemple, 4800 llibres i, potser, seguint la política castellanitzadora del nou regim borbònic, la resta de més de 1200 llibres en català els van fer desaparèixer, com potser va passar en el cas de:


    .............................Tirante el Blanco.............................


    ---------------------CLÀSICOS CASTELLANOS---------------------



    No sé si m'he explicat ara millor.

  4. Edmund Cooke
    03-10-2023 17:44

    ...Xavi G. ni cas...com us deia, no en tenen ni idea del que es un inventari...no es res mes que un estat comptable que reflecteix el patrimoni material de forma detallada, precisa, endreçada i valorada a una data determinada...ara i a l'edat mitjana...recordem que oficialment la partida doble i la comptabilitat tal i com la coneixem avui dia va ser un invent d'un frare franciscà Fray Lucca Pacioli al segle xv...

    ...i tot inventari ha de complir amb els principis d'integritat i traçabilitat per a ser vàlid, principis d'impossible verificació/validació per moltes biblioteques panyoles que visitem...i en el cas que ens degluteixen els trolls, estem parlant del patromoni bibliotecari dels Cardona usurpat com a botí de guerra pels borbons a mitjans del segle xviii... i ara al segle xxi ens hem de creure que els invetaris i catalogacions dels arxius de Barcelona han estat castellanitzats respectant la integritat i la traçabilitat dels registres originals del darrer inventari fet pels Cardona a la seva biblioteca al segle xvii?...

    ...qui s'empassi això, que sàpiga que n'està donant veracitat a una trola més dels trolls...

  5. Antoni Abat
    03-10-2023 16:26

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  6. Edmund Cooke
    03-10-2023 15:09

    Xavi G. ni cas...aquest gamarussos no saben ni el que es un inventari...
    res ...no hi ha res a fer...que el tirante el blanco es casteillà...ho acrditen milions de documents tal com ens diuen aqiuest trolls...

  7. Xavi G.
    03-10-2023 13:57

    La acció de la Generalitat de Catalunya només ho deia com un dels més segurs mecanismes per que la biblioteca tornés a l'arquebisbat de València, que va ser l'ultima voluntat del propietari, per fer justícia de l'espoli.

    Els sis mil llibres estan inventariats? Doncs potser no en tinc ni idea si es de veres que això és així.

  8. Antoni Abat
    03-10-2023 13:09

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  9. Xavi G.
    03-10-2023 12:29

    Documentat? Està documentat l'espoli de la biblioteca, però a saber de quina manera es van documentar els volums de que realment constava. Més de 6000 llibres segons sembla que consta en aquesta documentació de l'espoli. Ara faltaria saber molts en n'hi han ara per fer-se una idea de la grandària de la foguera...

    No sé a què espera la Generalitat de Catalunya per reclamar el trasllat del que quedi d'aquesta biblioteca del Cardona a l'Arxiu reial de Barcelona, per a que així el govern de la dreta valenciano-murciana la reclami enfurismada per a València.


    ...................Tirante el Blanco.................

    -----------CLÁSICOS CASTELLANOS--------

    I d'aquesta traducció i apropiació indeguda que em dius, cap problema??



    I

  10. Alvaro Prim
    02-10-2023 23:03

    Traslado que esta documentado . ¿ Cual es el problrma?

  11. Xavi G.
    02-10-2023 19:06

    En aquest mateix article tens un fet provat: el robatori de la biblioteca de l'arquebisbe Cardona i de molts altres il·lustrats nostrats.

    I també tenim la censura o falsificació o apropiació provada:


    ..............................Tirante el Blanco...........................


    ----------------------CLÁSICOS CASTELLANOS-------------------

  12. Xavi G.
    02-10-2023 11:15

    Sí, val, l'article de Le Monde també parla del lladre i falsificador Massimo DeCaro, que em sembla ja es va parlar aquí en un altre article, i fins ahí he pogut llegir.

    I vale, l'article va de robatoris i falsificacions de llibres a l'actualitat i aquest Institut estudia el mateix, però a l'antiguitat amb robatoris i falsificacions amb una altra finalitat, pos vale.

  13. Alvaro Prim
    01-10-2023 22:52

    Si no has leido la noticia original no puedes decir que esta es mas completa.

  14. Xavi G.
    01-10-2023 20:53

    Doncs segurament tens raó, però en aquest cas concret no sé que pot aportar l'article original que no aporte aquest, que potser fins i tot amplia la informació. A més, a Le Monde has d'estar subscrit.
    I no em crec que un tarambana com tu ho estigui :)))

  15. Alvaro Prim
    01-10-2023 13:23

    Yo me he ido a la fuente de la noticia en el Le Monde y la noticia es del robo de libros. Creo que el INH deberia ir siempre a las fuentes y no leer libros de terceros o noticias en periodicos que hacen alusion a otras noticias de otros periodicos.

  16. Xavi G.
    01-10-2023 11:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  17. Xavi G.
    29-09-2023 19:58

    Res, que no han dit res, que no sapiguem.

    Y Pedro Romero, te parlo en castellano para vever si lo entiendes mejor, i por antipatia como aquel dice.
    El rei Felipe II era flamenco-borgonyon con contactes por tota la urbe i con su patria dinàstica, Àustria, con gentes que contemporàneamente pareciéranse a Jitler. No es d'estranyar que hiciera buenas mollas con los castellanos aquí semblantes al tambié àustria Franquistain i hizieran todo tipo de tropelias i atropellos como aquestos aquí nomenados. XIM PUM!




    Felipe V, francès, un altre Franc, una biblioteca, nacional aspanyola clar, dels, altra vegada, CARDONA, EXILIATS. País derrotat i destrossat i van fer el que van voler...



    ...............................Tirante el Blanco................................


    ------------------------CLÁSICOS JAMAICANOS--------------------------


  18. Alvaro Prim
    28-09-2023 17:37

    Pero almas de cantaro. Que se puede decir de una noticia de hace mas de dos años y que es un robo de libros valiosos como ocurren en museos y bibliotecas de todo el mundo y cuyo fin es venderlo a un coleccionista. Os creia con un poco mas de dignidad :D

  19. Antoni Abat
    28-09-2023 12:50

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  20. Xavi G.
    27-09-2023 21:18

    Què han de dir els trollots, res de res. No poden.


    ........................"Tirante el Blanco"........................

    ------------------CLÁSICOS HAWAIANOS------------------

  21. Frede
    27-09-2023 19:14

    Vaja, vaja. I això succeeix en plena democràcia. A pesar dels controls que, se suposa, hi hauria d'haver. Que no ha desaparegut, reescrit i cremat en els temps que investiga l'INH? Perquè és evident, passa. Pot passar. Ha passat. Que diuen els trollets?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35178

Aconseguits 1900€
de 8000€
Queden 19 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Castella és Espanya? Espanya és i ha estat Castella? Els catalans érem espanyols? Massa sovint cometem l'error...[+]
En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]
En Pep Mayolas ens dóna notícia del mercader, cònsol i ambaixador montpellerí Ramon de Conques a les mateixes...[+]
Jordi Bilbeny investiga les arrels catalanes del descobridor del nou continent en El dit de Colom, un treball en...[+]