Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 13-12-2021  |  MITOLOGIA CATALANA
2039

Conferència sobre La Mare de Déu Fumadora

En Jordi Bilbeny va impartir el 8 de desembre a l'Ateneu Arenyenc d'Arenys de Mar una conferència sobre «La Mare de Déu Fumadora, la purificació espiritual i la visió trascendent. Una mirada a la religió xamànica dels nostres ancestres». Us en fem arribar el videu.

Cartell que informa sobre la conferència. Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge.

En Jordi Bilbeny va pronunciar una conferència intitulada La Mare de Déu Fumadora, la purificació espiritual i la visió trascendent. Una mirada a la religió xamànica dels nostres ancestres. L'acte va tenir lloc a la sala d'actes de l'Ateneu Arenyenc el dia 8 de desembre d'enguany.

En Jordi Bilbeny, en un article publicat en aquest web intitulat La Mare de Déu Fumadora. A la recerca del fum esvanit ens informa que la festivitat de la Mare de Déu fumadora és el resultat d'una antiquíssima tradició d'arrel pagana que l'església catòlica va transformar o adaptar amb més o menys encert o va prohibir. Són les restes engrunades o la màscara deformada d'un antic mite relacionat amb els orígens de la cultura, de la civilització i de la religió. Segons que ens fa saber En Bilbeny, durant generacions de generacions, els infants d'Arenys de Mar —i no només d'Arenys de Mar— han fumat per la Puríssima amb permís dels pares i no se'n sabia el perquè. Per ell, es tracta d'una manifestació d'arrel antiquíssima de purificació i iniciació universals a través del fum. El fet de fumar el trobem, evidentment, a Amèrica, però també entre els pobles celtes. En aquest sentit, tindríem que "La Fumadora" entroncaria possiblement amb tot un cúmul de creences paganes vinculades a la purificació, a la iniciació, a l'èxtasi espiritual. En Joan Amades recull aquesta festa en el seu Costumari Català i ens fa saber que a mitjan segle XIX ja era considerada, com dèiem, antiquissima.

En aquesta mateixa línia un article a Vilaweb del 7 de desembre del 2017 intitulat La Mare de Déu Fumadora, quan els nens tenien llicència per fumar ens noticia que el Museu Etnològic de Barcelona va dedicar un monogràfic a la festa per la seva excepcionalitat. En aquest estudi s’explica que la Mare de Déu Fumadora ha acabat formant part de la llista de festes populars desaparegudes.



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    21-12-2021 22:32

    El link és a wiki en cerca pel mitraisme

  2. Edmund Cooke
    21-12-2021 22:31

    Magistral en Bilbeny!
    Et fa repensar tota la realitat catolica…. Brutal !

    Només trobo a faltar les imatges que menciona mentre fa la seva exposició….

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Mitraisme

    Desperta Ferro!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34994
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]
Si En Colom a Castella va ser considerat sempre estranger, això volia dir que mai no hi va tenir casa. El fiscal...[+]
Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]
A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]