Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
EDITORIAL » 19-04-2011
11377

D'on venim i on volem anar?

Fa més d'un segle que un investigador peruà va mostrar a tot el nostre sofert país que vivíem dins un engany. En Luis Ulloa, investigador immens, s'atrevia a donar al món les conclusions de les seves dades. Ell va pretendre vincular el nostre Colom amb Galícia i es topà amb el muntatge que els hispano-castellans havien muntat. Després d'ell, molts més. Bé, molts molts...., no gaires. Però els suficients, amuntegant dades i més dades irrefutables! 

Avui, amb diverses entitats intentant erigir-se com les veritables defensores del Colom català, podem dir que el problema, el tenen ells.

La investigació arrela, avança, i el que provoca és una mena de certesa en la qual es clarifica que ells han muntat un escenari immens, però de paper mullat. I ara, com carai ho intentaran fer per mantenir la mentida? Com pretendran defensar la tesi d'un Colom genovès? Com amagaran les banderes catalanes dels mapamundis del sele XVI? Com.....?

Bé, doncs tenim un Sant Jordi intens: per un costat, s'està projectant als Cinemes Girona la pel·lícula "Colom i la Casa Reial Catalana", produïda per Pilar Montoliu Produccions i amb el suport de l'Institut Nova Història; per l'altre, presentem el nou llibre d'en Bilbeny, "Petit Manual de la Descoberta Catalana d'Amèrica". Fa un mes i escaig, en Pep Mayolas publicava el seu estudi sobre "La princesa a l'exili. Felipa de Coimbra i Urgell". I aviat veurem l'obra de l'Enric Guillot que exposa com es manipula la cartografia i s'hi esborra tota identitat catalana durant els segles XVI i XVII.

En fi, venim del passat que ens han robat. Som on som, i anirem fins on puguem. O sigui, fins al final d'aquest entrallat. Això sí: hi anirem malgrat que aquest país continua sense una "Acadèmia Nacional" que ens empari, malgrat que nosaltres avancem sense pressupostos, malgrat que nedem amb els mitjans de comunicació girats d'esquena, i malgrat una intel·lectualitat tan tímida, que més que per l'"intel·lecte", brilla per l'"actualitat".


BONA DIADA DE SANT JORDI!!!

Albert Codinas
President de la Fundació Nova Història



Autor: Albert Codinas




versió per imprimir

  1. Adria Pujol
    05-06-2011 22:45

    Hola: felicitats per l'empenta i comentar-vos que potser aquest projecte nostre també us interessaria. El podeu veure a http://www.verkami.com/projects/311-catalunya-one-nation-two-states Salutacions cordials

  2. Pepa
    29-05-2011 10:37

    Hi estic d'acord. Un llibre per a capir tot aquest procès, amb amplitut d'explicacions i proves, per tal de resseguir amb claredat i rotunditat la nostra història robada.

  3. Àngel Daniel
    21-04-2011 23:37

    Aquest Sant Jordi em compro el Petit Manual... Ara bé, per quan un llibre més voluminós? Amb el que en Bilbeny sap i acomula dóna per obres de 600 pàgines. Per quan la gran biografia d'en Colom i d'altris? Mentrestant haurem de passar amb llibres fulletons. Perdoneu, però amb obres tan breus l'impacte mediàtic és igual de minse. Ja toca obres generals, mediàtiques i "acadèmiques". Parlo de pàgines.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]
Prop de 30.000 manifestants occitans han recorregut els carrers de Carcassona. Els carrers han estat bloquejats...[+]