Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
NOTICIES » 22-08-2013  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
8244

De què té por l'estat espanyol?

El passat mes de juliol, 300 investigadors d’arreu varen denunciar el segrest per part del Govern espanyol de documentació diplomàtica de caràcter històric i de 10.000 documents militars

El segrest de documentació històrica i militar malmet, encara més, la imatge d'Espanya a nivell internacional. Investigadors i intel·lectuals espanyols i d'àmbit internacional reclamen el desbloqueig de la documentació que el govern espanyol manté segrestada. Garcia Margallo, ministre de "la Marca Espanya" manté el bloqueig d'informació classificada com a "secreta" i "reservada" que inclou gairebé tots els documents del seu ministeri d'Exteriors i els fons històrics del arxiu amb material diplomàtic del segles XV al XX. Morenés, ministre de Defensa, va aturar el maig del 2012 la publicació de 10.000 documents a punt per a ser desclassificats d'entre 1936 i 1968. Experts coincideixen en assenyalar que aquest fet mostra la degradació de la qualitat democràtica a Espanya.

Espanya feu de l'opacitat a Europa

Espanya resta molt lluny dels estàndards internacionals i europeus de protecció de drets democràtics bàsics i amb la seva opacitat impedeix que científics i recercadors de tot el món puguin fer la seva tasca; la dictadura de Primo de Rivera i la repressió  del dictador franco

PP i PSOE volen Espanya "Antes opaca que rota"

La pregunta és de què té por l'estat espanyol per transgresir les normes bàsiques de transparència en una democràcia?. La història cal buscar-la en un acord secret pres en un consell de ministres l'octubre de 2010 quan Zapatero era president. L'acord atorgava la classificació com a document secret a tot document relacionat amb 17 matèries que de facto blindava tots els documents relacionats amb afers exteriors.

"En nom de la seguretat nacional" documents sota clau i dispersats per si un cas

García Margallo el 2012 va assegurar una revisió l'acord del Govern Zapatero  per fer una tria i desclassificar els documents que no afectessin la seguretat nacional, però lluny de complir la promesa encara ha anat més enllà  tancant el mateix 2012, l'accés a l'Archivo General del ministeri i va dispersar els fons entre l'Archivo Histórico Nacional espanyol i l'Archivo General de la Administració espanyola.


Fonts:




versió per imprimir

  1. Anonim
    13-09-2013 11:24

    Guerau, avans de dir tantes burradas llageix una mica d' historia, pero una historia ubjectiva no la que explica el señor Bilbeny, o tv3, vas molt desencaminat i desinformat. Llegi no fa mal "O ven mirat a tu et pot esclatar el cap", majete.

  2. Guerau
    03-09-2013 20:40

    i de que té por l'estat francès? imagineu-vos el que haurà manipulat sobre Occitània l'estat històric més pervers d'Europa: la monarquia absolutíssima del comte de París (Île de France)

  3. Pepe
    03-09-2013 17:41

    Guerau... los archivos de la Corona los puedes consultar. Adelante. Los tienes en Barcelona. Esa parte no te la ha cambiado nadie.

  4. Joan Carles
    02-09-2013 00:21

    els fa por que és conegui la veritat, que son poca cosa i tot el que han aconseguit ha estat gràcies a altres, i que el únic mèrit seu ha estat apropiar-se de conquestes i descobertes de catalans i altes pobles en benefici seu, pobres de ment tarada...

  5. Guerau
    26-08-2013 16:50

    té por que tot allò històric i de renom espanyol és català... d'això té por. Té por de la veritat de que Castella va copiar, robar, inspirar en el geni universal català... i el va amagar per vergonya i enveja esperpèntica

  6. Guerau
    26-08-2013 01:27

    Realment els catalans no arribarem mai a ser normals si no entenem la nostra pròpia història... La majoria de catalans, valencians i mallorquins pensen que Depenien del regne d'Aragó que Aragó i per tant Saragossa era la que tenia subjectes sota el seu poder a Vaència, catalunya i Mallorca... si no es desfà aquesta mentida castellana poca cosa podrem fer.. la corona, la capital, la llengua l'exèrcit i la cultura era catalana... d'aragonesos nosaltres no en teniem res..de res.. era al l'inrevés era catalunya qui controlava l'estat i el petit regne d'aragó...per tant em sembla molt contradictori que s'escriga ací Corona d'Aragó

  7. Marcel Nadal Calderón
    24-08-2013 12:51

    L'estat espanyol té por que es demostri que la farsa i la manipulació han constituït el pilar principal que ho suporta i sobretot que surti a la llum la seva deslleial i miserable condició en vers la nació catalana.

  8. Margalida
    23-08-2013 22:59

    Tot i que és una especulació meva sense cap base científica, m'atreviria a dir que tanta por amb documents de fa 5 segles, per mi només te una possible resposta i és la manipulació que s'ha fet de la història d'Espanya des de llavors ençà, i si avui obrissin aquells arxius se'ls cauria la cara de vergonya davant tot el món per tantes mentides creades per robar l'autoria de la història als seus veritables protagonistes. Realment aquesta obsessió malaltissa per mantenir tants i tants documents en secret, no pot recordar-me altre cosa que el llibre El Nom de la Rosa d'Umberto Eco.

  9. albert
    23-08-2013 10:23

    per desgràcia ens les havem amb un Estat que, entre cutreria, falangisme, violencia, hidalguía, i menyspreu per al coneixement i per a la veritat, només fa que refermar la seva llegenda negra. I, en aquest cas, accentuar el seu pànic a que es "descobreixin o redescobreixin" documents que els assenyali o posi en certa indisposició... L'INH ho denuncia, i s'afegeix a la queixa i protesta que s'ha generat.

  10. Guerau
    22-08-2013 19:15

    Estat independent de Catalunya i s'acabat la broma

  11. Lluís
    22-08-2013 14:33

    Al 'directe.cat', com sempre, no posen ni un enllaç al comunicat. Aquí el teniu, tret de la mateixa notícia a 'publico.es':
    http://h-net.msu.edu/cgi-bin/logbrowse.pl?trx=vx&list=H-Spain&month=1306&week=a&msg=/KcikoRWJ7xz2UOMS4BHaA
    Dels documents diplomàtics del XV al XX, diu a més "que habían sido consultados hasta entonces sin mayores impedimentos por parte de historiadores de todo el mundo".

  12. Francesc
    22-08-2013 13:54

    També hi ha documents dels segles XV, XVI i XVII que no es poden consultar, oi? Per què? Això queda molt lluny.......

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35137
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè...[+]
És més probable que l'orxata mexicana fos portada a Mèxic pels primers colons catalans de València que hi van...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir...[+]