Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar

La Reina Joana, filla dels Reis Catòlics, va fer capitulacions amb En Gabriel Socarrats per anar a descobrir la mítica illa de Sant Borondó, Gabriel Socarrats era un potent armador de Barcelona, fill d’una família de llarga tradició en el comerç marítim. Els seus pares van formar part de les elits urbanes de Barcelona i van ser partidaris de la Generalitat en la guerra civil de 1462-1472. Ara bé, la història oficial diu que Joana no va ser mai reina de la Corona catalanoaragonesa. Article d'En Marc Pons al Nacional.cat.

Imatge principal: fragment de l'Atles Miller (1505) / Font: Bibliothèque Nationale de France

Tordesillas (Corona castellanolleonesa), 1537. Joana d’Aragó i de Castella, filla de Ferran el Catòlic, vídua de Felip Habsburg, mare de Carles de Gant i reina reclosa per obra i gràcia del pare i del fill, signava unes capitulacions a favor del navegant barceloní Gabriel Socarrats, per a la conquesta, colonització i explotació de l’illa de Sant Borondó, que les cartes nàutiques de l’època situaven a cent cinquanta milles marines a l’oest de l’arxipèlag canari. Socarrats va partir immediatament i, durant setmanes, amb la seva nau va deambular infructuosament per aquell quadrant marítim buscant l’illa que assenyalaven les cartes. Però mai la va trobar. De fet, l’illa de Sant Borondó continuaria figurant a les cartes nàutiques fins ben entrat el segle XIX. Però ni Socarrats ni cap altre navegant arribarien mai a assolir les seves costes.

Qui era Gabriel Socarrats?

Segons la investigació historiogràfica, Gabriel Socarrats era un potent armador de Barcelona, fill d’una família que posseïa una llarga tradició en el comerç marítim. Els seus pares, Antoni i Brígida Socarrats, formaven part de les elits urbanes de la Barcelona de principis del segle XVI. Algunes fonts apunten que els Socarrats ―originaris, remotament, de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès)― durant la Guerra Civil catalana (1462-1472) havien pres partit a favor de la Generalitat, llavors controlada per les oligarquies del país i enfrontada amb la Corona (el comte-rei Joan II, pare de Ferran el Catòlic) i amb la pagesia de remença. Però les mateixes fonts suggereixen que, conclòs el conflicte a favor de la Corona, s’haurien acollit al perdó general i s’haurien situat en l’entorn personal i polític de Ferran el Catòlic.

Fragment d'una carta nàutica de Guillaume le Teste (1545) / Font: Bibliothèque Nationale de France

Què més era Gabriel Socarrats?

Gabriel Socarrats va formar part d’una potent classe mercantil catalana que des de mitjans del segle XIV ja explorava les costes atlàntiques africanes. El viatge exploratori de Jaume Ferrer (1343) a les Canàries i a Riu d’Or, i l’Atles Català d’Abraham Cresques (1375), cartografiat sobre les experiències dels navegants catalans de l’època, ho testimonien. Però que, un cop superats els estralls del conflicte civil català (1472), s’havien llançat, definitivament, a la conquesta de les rutes marítimes atlàntiques. Socarrats formava part d’una elit comercial catalana que, a principis del segle XVI, tenia un protagonisme destacat en aquelles noves rutes. Dispersa sobre el territori (Barcelona, València, Sevilla, Cadis, La Palma, Santo Domingo), però que conservava una identitat nacional i cultural: la seva documentació es redactava sempre en català.


Fragment de l'Atles Català de Cresques (1375) / Font Bibliothèque Nationale de France

Què buscava Socarrats a Sant Borondó?

Des de mitjans del segle XV, el sucre procedent de la canya s’havia convertit en un dels productes comercialment més rendibles. Les explotacions de canya de sucre s’havien multiplicat, sobretot, a les primeres illes atlàntiques que havien colonitzat els europeus (Canàries i Madeira). Per tant, l’empresa de Socarrats tenia un objectiu claríssim: Sant Borondó, situat en la mateixa latitud que les illes Canàries del Hierro i de La Palma, havia de ser convertida en una gegantina plantació de canya i una potent factoria d’extracció de sucre. Un negoci on els catalans ja tenien molta experiència: les grans plantacions de canya de La Palma o de la Hispaniola estaven en mans de catalans. De fet, la primera explotació sucrera de la història americana (1504) havia estat creada pel tarragoní Miquel de Ballester, amic personal de Colom.

Per què Socarrats no va trobar l’illa de Sant Borondó?

Quan Socarrats inicia la seva empresa colonitzadora, mai ningú havia trepitjat l’illa de Sant Borondó; però, sorprenentment, el perfil de les seves costes havia estat dibuixat en diverses cartes nàutiques angleses, alemanyes i genoveses dels segles XIII i XIV. I el relleu de les seves costes s’havia detallat amb extraordinària precisió en alguns quaderns de bitàcola d’expedicions marítimes portugueses i castellanes del segle XV i principis del XVI. Fins i tot, certs documents de l’època expliquen que alguns testimonis haurien assistit a la desaparició sobtada de l’illa, engolida per l’oceà. I altres, com el portuguès Pedro Vello, que van jurar i perjurar que havien aconseguit desembarcar a l’illa, però que l’havien abandonada en el moment en què s’enfonsava a l’oceà. Cartografies, anotacions i testimonis que, únicament, servien per alimentar el misteri de Sant Borondó.

Fragment d'una carta nàutica de la costa atlàntica africana (1707) / Font: Library of Congres of United States

Per què Joana, reina boja i reclosa, va signar la capitulació de Sant Borondó?

Resulta sorprenent que Joana, mal anomenada “la Boja” a causa d’una pretesa malaltia mental que la incapacitava per governar i reclosa i maltractada, signés una capitulació d’aquelles característiques. Primer, per la seva pròpia situació ―en captivitat i sense poder―. I segon, perquè l’illa de Sant Borondó era a l’est del meridià de Tordesillas (1497), i per tant en zona assignada a la corona portuguesa. Tot plegat sembla una broma macabra, amb uns inductors (els enemics polítics de Joana) i unes víctimes (la mateixa Joana i el navegant Socarrats). Però el cert és que aquella capitulació va tenir força legal i va impulsar una empresa important. No seria fins passats tres segles (mitjans del XIX) que s’acceptaria la possibilitat que Sant Borondó no havia estat mai res més que una il·lusió òptica creada per una curiosa i estranya formació de núvols a l’horitzó.

Marc Pons

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/marc-pons-navegant-socarrats-illa-perduda-sant-borondo_663755_102.html



Autor: Marc Pons/ El Nacional.cat




versió per imprimir

  1. Franquinspain
    19-11-2021 08:37

    Collons, aquest Queralt no descansa.

    Quin tros de boig.


    Tot lo dia AMORRAT als nostres darreres. Si que som importants.

    I no t'ofenguis tant Queraltet, que et digui amistosament olora culs!!

    Com vols que descrigui graficament una persona obsedida a Amorrar-se dia i nit en aquest espai????

    Un queraltet que necessita fins a altres hores de la matinada deixar la (vigila que torno a fer una metàfora, no t'enfadis)última pixarrada per marcar territori??

    Perquè...no m'espantis, suposo que queralt no t'agrada olorar culs lieteralment?? Oi?



    En Queralt, desprecia, menysté, insulta a:


    a Catedràtics,


    a Universitats,


    a col.laboradors i comentaristes de l'INH, (decentrant-se, i inventant-se el que li rota),

    i ho fa amb frases i mamarratxades sovint sense sentit,

    desviant-se completament del tema,

    i tot això ho fa,


    dia i nit, fins a altes hores de la matinada AMORRAT AQUI DARRERA.

    Creieu que cobra? O és simplement un malalt sense família?

  2. Guillem Caralt
    18-11-2021 15:22

    "El olora culs del Queralt "



    No...tu no insultes, mai....



    Pobre Franqui, fas be d'utilitzar un pseudonim. Fins i tot el Calero et dira' que sou una colla de subnormals. Demana-li.

  3. Franquinspain
    18-11-2021 14:53

    El olora culs del Queralt diu:


    "Mai he insultat a les universitats! Es un fet que hi ha universitats mes prestigiososes i menys prestigioses. Sou vosaltres que insulteu les universitats, dient que cap professor universitari DEL MON es tan perceptiu com els pobres incults de l'INH. I son nens amb bolquers, no? I covards?"

    Et manquen conectors.

    No s'enten massa que vols dir.

    Podries haver dit, tanmateix és un fet que hi ha....Però en fi deixem-ho estar.

    Oi tant que has denigrat i despreciat els estudis d'en Calero, a ell i la universitat que t'ha rotat.

    I ho has fet amb despreci i arrogància. Aquesta arrogancia que ara mires de suavitzar, segurament evitant conectors com el que t'he dit fa un moment que et delataries com un tarat.

    Tota la resta de històries i paranoies que repiquen dins ton cap i que has bomitat a partir de "sou vosaltres...", prefereixo no entrar-hi.

    JO no ho he dit mai res del que t'empatolles , i no entenc que si te les dones de tant preparat i culte, i discecciones cada una de les frases, per "respondre-les", no respectes alhora de contestar-me el que jo he dit? Maleducat i impresentable.

    No et limites, ni et centres ni tant sols amb el que jo he escrit, demostrant que rebosses de rabia i aquesta et deu desconcentrar i envalar a dir pels descosits, sense control (TARAT).


    En Queralt diu:


    "Quina logica de pastor d'alta montanya!



    Doncs no. Hi ha altres que havien dit que Vives va ser l'autor del Lazarillo. Ho sabries si "llegeixes i llegeixes". O sigui, no es original de Calero. I dir que es un "acostament cap a les tesis de l'INH" es absolutament ridicul. La conjectura oficialista que esteu obligats a creure, o sigui, la conjectura oficialista del Bilbeny, es que el Lazarillo va ser escrit en CATALA' per TIMONEDA. Doncs dir que "escrit en CASTELLA' per VIVES" es mes un acostament a la historia acceptada. Per veure aixo', obviament, hauries de saber pensar. (I saps que la familia del Vives va ser cremada pels Grans Catalans de la Nacio' Catalana, no?)"

    Aquesta resposta és la normal.

    Jo no estic obligat a creure res. De veritat Queralt, tu no ets un ser superior pensant que que saps que pensem la resta de ser inferiors.

    Centra't. No vagis tant enllà. Evita les palles mentals sobre saber com som la resta de mortals.

    No t'ho van ensenyar a escola aquesta premisa tant bàsica de centrar-se alhora de contestar???


    I no se ben bé que penses però fas unes afirmacions tant....especials, i despreciatives, que de ben segur t'han d'afectar negativament en la teva "vida" personal, dedicada dia i nit a donar-te-les de setciències per aqui?

    de veritat necessites ventar-te de set-ciències?

    en un lloc tant ple de mentiders, de persones normals i inferiors?

    No t'atreveixes a presentar-te CARA A CARA, en algun dels actes que fa l'INH? No? Que vens a buscar? Sentir-te.... superior?

    Has de creure't poca cosa, si necessites diàriament i fins a la matinada, participar en l'INH.

    Que jo exposi un estudi d'un especialista no em lliga a res. Que no ho has entès? L'estudi de qualsevol especialitat no es fer i estudiar el que dius o permets tu Queralt.

    Però tu ja has decidit que he de pensar. Que penso. Que llegeixo,....

    No et centres en el tema ni en res. Acusant a tort i a dret, sense lògica ni raó.

    Vas accelerat.

    I ets un boig que insultes a UNIVERSITARIS I UNIVERSITATS, a la gent de l'INH, dia i nit. I ahir fins a les tres de la matinada.

  4. Guillem Caralt
    18-11-2021 12:37

    Tranqui, Franqui.....



    1. "I vas ser tu qui va insultar de passada amb despreci i suverbia les universitats, no pas jo"



    Mai he insultat a les universitats! Es un fet que hi ha universitats mes prestigiososes i menys prestigioses. Sou vosaltres que insulteu les universitats, dient que cap professor universitari DEL MON es tan perceptiu com els pobres incults de l'INH. I son nens amb bolquers, no? I covards?



    2. " Llegeixo i llegeixo. "



    Ho dubto molt. Un llibre cada any com a maxim. I pintant-lo.




    3. "Saps perferctament que el fet que en Calero defensi això, és un acostament cap a les tesis de l'INH,"



    Quina logica de pastor d'alta montanya!



    Doncs no. Hi ha altres que havien dit que Vives va ser l'autor del Lazarillo. Ho sabries si "llegeixes i llegeixes". O sigui, no es original de Calero. I dir que es un "acostament cap a les tesis de l'INH" es absolutament ridicul. La conjectura oficialista que esteu obligats a creure, o sigui, la conjectura oficialista del Bilbeny, es que el Lazarillo va ser escrit en CATALA' per TIMONEDA. Doncs dir que "escrit en CASTELLA' per VIVES" es mes un acostament a la historia acceptada. Per veure aixo', obviament, hauries de saber pensar. (I saps que la familia del Vives va ser cremada pels Grans Catalans de la Nacio' Catalana, no?)



    4. "Primer, anys i panys de oficialisme que diu que el siglo de oro és tot pañó. Autors, obres, espais escènics,... Després comencen a admetre que no són italianisme sinó catalanades, el que omplen les obres d'aquest temps, i ho admeten els organismes oficials"



    Tots els textos del Siglo de Oro estan escrits en castella'. Segurament hi ha llatinismes, italianismes, catalanismes. Aixo' de "admeten els organismes"...tens un enllac? Crec que no. Llegeixes nomes els articles de l'INH, i per aixo' tens una visio' distorsionada de la realitat.



    5. "amorrats als nostres culs"



    Hauries de deixar les teves fantasies sexuals per un altre moment, Franqui....



    6. "Bomitant bilis"



    "Bomitant"...ortografia d'alta montanya. Quina mala sort que no hi havia cap col.legi al teu poble!



    L'argument de sempre de l'INH....



    "No ens fan cas! Es perque' saben que tenim rao!'"



    Ens fan cas! Es perque' saben que tenim rao'!



    Pobre.

  5. Franquinspain
    18-11-2021 11:48

    Bernal... dorm. Descansa una mica.

  6. Franquinspain
    18-11-2021 11:28

    En Bernaaaaaaal! ole! ole! On és en Queralt?Ets en Golum?

    Mare de deu! Com us agraden els nostres culs eh? Sempre darrera nostre.

    Té menjant-ho seràs feliç:

    Dr. Juan Andrés Gualda Gil*
    La editorial Biblioteca Nueva ha publicado el libro Juan Luis Vives, autor del Lazarillo de Tormes (ISBN 9788499405070), del que se ofrece información en la página lazarilloyvives.blogspot.com, escrito por el catedrático emérito de Filología Latina Francisco Calero, uno de los mejores conocedores de la obra de Vives como acreditan sus abundantes y fructíferos trabajos sobre el humanista valenciano, una de las cumbres más altas de la historia de la humanidad.

    Queixat!!

    digues tonteries!!!

    Insulta!!

    Fes servir un altre alies!!!

    Ole ole la mandurria!!!


    Però, això si,


    sempre ben amorrat als nostres darreres.

    Insultant a professors, universitats, a estudis de l'INH, i a tot deu.

  7. Bernal Francés
    18-11-2021 10:25

    Franquin, cuando acabes de reírte, haz el favor de ponerte a estudiar, porque llevas todo el hilo (y otros) confundiendo a Lluis Vives con Jaume Vicens Vives. Ese es tu nivel.

  8. Franquinspain
    18-11-2021 08:39

    Abans em molestaves Queralt, ara t'ho juro que em fas riure. I molt. Pobre desgraciat. Mira de seguir AMORRAT, als nostre increduls i poc preparats CULS, i no paris. Ets tu queralt que vas insultar a Calero per defensar i mirar de provar que el Llatzaret llatzerat va ser escrit per en Vives. I vas ser tu qui va insultar de passada amb despreci i suverbia les universitats, no pas jo. Jo no em crec, res. Respira Queraltet. Respira. Jo només escolto i escolto. Llegeixo i llegeixo. Deus estar negre. Saps perferctament que el fet que en Calero defensi això, és un acostament cap a les tesis de l'INH, per això el vas despreciar i insultar tant. Primer, anys i panys de oficialisme que diu que el siglo de oro és tot pañó. Autors, obres, espais escènics,... Després comencen a admetre que no són italianisme sinó catalanades, el que omplen les obres d'aquest temps, i ho admeten els organismes oficials. Després es comença a provar, en institucions oficials també, que els autors Anònims(de moment), són de nació catalana, i els que no ho són com Cervantes, tenen un posit, clarament català. I tu amorrats als nostres culs, rabiós, sense poder ni dormir, intevenint i intervenint, insultant i insultant. Jo avui he dormit de maravella. I tu Queralt? Com va això? intervenint a les tres de la matinada. Bomitant bilis, ben envadurnada amb una penosa i petita pelicula de preparao.

  9. Guillem Caralt
    17-11-2021 15:22

    "Aquest Queralt diu saber-ne més que Francisco Calero? Que riducul"



    Que ridicul, no?



    Pero' Franqui...no penses tu que saps mes que Francisco Calero?



    Ell diu que el Lazarillo va ser escrit en castella', sense cap mena de dubte, i tu dius que saps mes. No es aixo'?



    I si tu saps mes, sense cap coneixement o formacio', jo puc saber mes tambe', no?

  10. Guillem Caralt
    17-11-2021 15:18

    "ruc"..."malalt"..."penos cregut"...I del Bilbeny, "covards", "nens amb bolquers", "traidors"....



    Itant...els insults!



    No se que que' parles, de proves de catedratics. Cap historiador recolza les imbecilitats de l'INH. Cap filoleg.. Els catedratics pensen que sou uns imbecils, pero' es clar, aixo' no te' cap importancia per tu.... Cherry picking, confirmation bias....



    Tu tampoc saps que que parles.

  11. Franquinspain
    17-11-2021 15:14

    Per ser una persona en Queralt, que desprecia a Catedràtics universitaris, quan no arriben a les conclusions que ell vol, i de retruc insulta i desprecia a universtitats, no se que carai hi fa tant AMORRAT a aquests espais. És una qúestió digna d'estudi. Jo mateix, com es pot comprovar, per exemple entro uns dies, contesto, enraono, però després puc passar dies, setmanes i mesos, sense entrar a comentar res. Tanmateix aquest Queralt, Bernals, coles,... són tot el dia entre aqeusts articles, insultant, despreciant,...En canvi el que faig jo d'entrar i sortir ho fa un munt de gent. Ho he comprovat. Per que necessiten entrar i bomitar, diariament a cada moment, si per ell som simples abduits i "gent normal", que es deixa prendre el pel de quatre mentiders? No serà que ens consideren perillosos? Si tal i com sempre diu en Queralt, tenim tot el món acadèmic de món mundial, en contra, que el fa patir tant? que el fa estar per aquí despreciant i no entrant al tema fora de argumentar "saviament": "azo zu han tret de la zistera". I quedar-se tant ample. INSULTES A NOSALTRES, pobres mortals, però no l'esguerris tant, no t'evidenciis tant insultant a PROFESSORS UNIVERSITARIS I A LES UNIVERSITAT, quan aquestes no ballen la teva música. Fes el favor noi. ja que segueixes insultant, peró limitat a nosaltres. No?

  12. Franquinspain
    17-11-2021 14:50

    Perdona que no et llegeixi Queralt l'insultador i el despreciatiu. Ets un malalt. Quan hi ha proves, "oficials" d'estudiosos univeristaris que contradiuen el que LA TEVA MENT CREU, et dediques a insultar-los a tots. en aquest espai has depreciat a tot aquell catedràtic oficial, que no t'ha agradat a quines conclusions ha arribat, de la mateixa manera que insultes i desprecies tot allò que s'estudia en aquest espai. No acceptes cap prova que no passi per la teva ment malaltissa insultant a universitats i institucions no creus que et converteix en un malalt? Doncs clar. Els insults que tu has fet a professors universitaris "oficials", i a universitats públiques no les he vist ni en boca de ningú de l'INH! Tú en canvi si que ho fas. Que ets? Qui ets? UN MALALT QUE INSULTA A TORT I A DRET. A PROFESSORS UNIVERSITARIS A UNIVERSITATS, A ESTUDIS. Això si dissimules amb espis inutils i recursos de penós cregut.

  13. Guillem Caralt
    17-11-2021 14:34

    1. "Si jo et dic que ets un malalt, a tu, per entendre-ho, no et cal ser metge. Ni a mi. Si jo et dic que quondam pot significar mort fisica com civil, i saps que és veritat,"



    En el cas de Joan Colom les proves que es va morir al 1477 son contundents. Aixo' de la mort civil, com he dit, es un conillet tret del barret, sense cap prova. Un invent. Si et dic que quan van dir "Franco...ha muerto" tambe' parlaven d'una mort civil, em prens per idiota, no?



    2. "ho rebutges"



    Si, ho rebutjo, perque' no es el cas. I tu ho creus perque' mai has estudiat el tema mes enlla' de les tonteries i mentides del Bilbeny.



    3. "no cal ser historiador per entendre-ho, ni metge per valorar la teva reacció"



    Es clar que no. No cal ser historiador ni metge quan ets EL MES GRAN GENI DE TOTS, com tots els grans genis de l'INH.



    4. "resposta" despreciativa i insultant."



    I els teus insults, que'?



    5. "Per a mi malalt en el teu cas és una persona que de manera compulsiva i reiterada nega la realitat."



    I tant! Es ben evident! Tots els experts del mon neguen la realitat i nomes vosaltres, els cecs seguidors del Bilbeny, saben reconeixer la veritat. Sou uns grans genis, i sou tots catalans, pero' es clar, el nacionalisme no te res a veure!



    6. "I per a mi realitat són totes aquelles vegades que a queralt se li posa una evidència a debat, i ell la nega sense ni tant sols arribar a copsar que és el que li estan dient."



    Una altre vegada, I TANT! Qui sap evaluar evidencies millor que tu? Hauries de ser la persona responsable de nombrar tots els catedratics uuniversitaris del mon, perque' obviament veus que Colom, Servent, Erasme, Orgasme, Xacsper, Lleonardo, Carldero', Marc Pol, i tots els altres eren catalans, i CAP EXPERT PROFESSIONAL HO VEU! ETS EL GENI MES GRAN DEL MON! No es gens possible que un mentider us ha enganyat, oi?



    7. "Per això, sovint NO L'ENTENEM, doncques se li ha facilitat tot un seguit de dades i no només les evita descaradament sinó que se'n fa un embolic alhora de raonar-ho amb la lògica simple d'anar a allò que se li intenta explicar."



    No, Franqui, El problema es que no enteneu els meus arguments perque' no teniu estudis, i com tots els pseudohistoriadors, Bilbeny es especialista en convencer a la gent sense cultura que nomes fa falta "sentit comu" i que segurament ho tenen ells, i els experts no.



    8. Ets patetic.

  14. Franquinspain
    17-11-2021 14:00

    Si jo et dic que ets un malalt, a tu, per entendre-ho, no et cal ser metge. Ni a mi. Si jo et dic que quondam pot significar mort fisica com civil, i saps que és veritat, i tu, en canvi ho rebutges com tantes altres obvietats, que se't plantegen, no cal ser historiador per entendre-ho, ni metge per valorar la teva reacció/"resposta" despreciativa i insultant. Per a mi malalt en el teu cas és una persona que de manera compulsiva i reiterada nega la realitat. I per a mi realitat són totes aquelles vegades que a queralt se li posa una evidència a debat, i ell la nega sense ni tant sols arribar a copsar que és el que li estan dient. Per això, sovint NO L'ENTENEM, doncques se li ha facilitat tot un seguit de dades i no només les evita descaradament sinó que se'n fa un embolic alhora de raonar-ho amb la lògica simple d'anar a allò que se li intenta explicar. Embolic que mira de disimular amb espais inutils i altres recursos penosos. Mai vol debatre ni entrar en el detall del que se li diu, escup i bomita a tort i a dret. I ho fa tant A "oficialistes" a institucions oficials,...com a simples comentaristes d'aquest espai. Això és estar malalt. Queralt deixa de insultar als oficialistes. Deixa d'insultar institucions i universitats, deixa de insultar els que comentem, i ves a un...ara si, especialistes pofesioná, en TOCs o el que sigui que et mogui a aquesta obsessió compulsiva a donar-te-les de alguna idea grandiloquent, que sincerament i ara que no ens escolta ningú, no és real, i no tens ni tu ni ningú. Baixa Queralt baixa. Raona. Debat i no insultis més.

  15. Guillem Caralt
    17-11-2021 12:18

    "En Lluis Lluis fa dies va dir: "No se si només em passa a mi, però de tantes voltes i contrvaoltes que fa el sr. Caralt, ja no entenc que vol dir". Doncques a mi em passa el mateix, no l'entenc."



    Es normal, Franqui. Si el meu llampista em parla dels aspectes tecniques del seu treball, no entenc. Si tu em parles dels aspectes tecnics de com cuidar ovelles, tampoc entenc.

  16. Franquinspain
    17-11-2021 11:45

    En Lluis Lluis fa dies va dir: "No se si només em passa a mi, però de tantes voltes i contrvaoltes que fa el sr. Caralt, ja no entenc que vol dir". Doncques a mi em passa el mateix, no l'entenc. I mira que s'esforça amb els espais,(incomprensibles i inutils), i va deixant rastre tot a lo loco, per tots els espais, i articles. Està desvocat. M'agradaria pensar que l'estat li ha apujat el sou, però molt em temo que és un malalt. El pobrico va deixant rastre com els gossos. Va marcant territori, vol ser l'últim a fer la pixarrada a la cantonada per creure's algú. A la que se li fa una petita pregunta, contrarietat, explicació? ja no dissimula i passa a l'insult a Catedràtics oficialistes, institucions, estudis, comentaristes,...Tots per ell són uns inutils! A no ser que repeteixin la "veritat" de copies de copies de documentació potinejada. Pixa tranquil Queralt pixa, ves deixant rastre ves. Ves insultant ves, a tort i a dret.

  17. Guillem Caralt
    15-11-2021 16:38

    (Veig que ningu' ha contestat el fil de l'Arturo...)

  18. Guillem Caralt
    15-11-2021 16:38


    Franqui:



    Hi ha molta gent qui diu que per formar part de l'INH es un requisit ser imbecil. Pero' no. Es possible ser intel.ligent. Es un requisit no saber pensar.



    Imaginem un noi espanyol de l'epoca franquista. Fa la llicenciatura i despres el doctorat en literatura llatina. Les universitats espanyoles son mediocres ara. A l'epoca franquista--quan estudiava aquest noi--eren les pitjors de l'Europa Occidental. I despres de doctorar-se, aquest noi es d'un nivell tan baix que no pot trobar feina en una d'aquestes universitats dolentissimes, Durant un quart de segle ensenya en un institut. Finalment troba feina en la UNED, potser la pitjor de totes les universitats d'Espanya.



    Si aquest exemple de mediocritat digues que es ridicul pensar que el Lazarillo fos escrit per Vives, que dirias d'ell? Doncs que es mediocre, que no sap res de literatura en llengues modernes, que mai ha escrit res de la mes minima importancia....



    Doncs resulta que no. Resulta que aquest professor diu que El Lazarillo va ser escrit pel Vives. I es clar, amb el vostre metode de cherry-picking, el fet que diu que Vives va ser l'autor es molt i molt important!



    O sigui, si tots el professors universitaris del mon (no nomes d'Espanya) diuen que totes les vostres conjectures son ridicules, aixo' no significa res, son uns oficialistes, no saben tant com saps tu, tenen la ment tancada. Pero' si un sol professor, en la universitat mes desprestigiada de l'Europa Occidental, que ni es especialista en literatura romanica, diu que va ser escrit per Vives, aixo' es molt i molt significatiu. I a mes, si jo dic que no te rao', es perque' soc molt arrogant.



    I es clar, si el mateix professor mediocre diu que la llengua del text obviament era el CASTELLA', doncs aixo' no significa res, i tu saps molt mes que sap ell, perque' tu ets expert-en-tot. I es clar, no es gens arrogant que tu, sense estudis, pensis que saps mes que TOTS ELS EXPERTS DEL MON. I no nomes quan es tracta del Lazarillo. ETS EL GRAN EXPERT EN COLOM, SERVENT, XACSPER, LLEONARDU, ERASME, ORGASME, MAQUIAVELL...EN TOT! Si! Ets molt i molt humil!



    Si mai hagues llegit els articles escrits ara per estudiosos, sabrias que l'autor del text es probablement Francisco de Enzinas. Pero' clar, no et fa falta llegir res excepte els escrits del teu guru'.



    "Lo mas impresionante de Bilbeny no es haber convencido a sus seguidores que el, ignorante, incompetente y deshonesto, sea el gran experto en todo. Muchos pseudohistoriadores lo hacen. Lo impresionante es haber convencido a sus seguidores que son grandes expertos ellos."


  19. Franquinspain
    15-11-2021 14:46

    Aquest Queralt diu saber-ne més que Francisco Calero? Que riducul ets Queralt. Ets molt brillant, la teva interpretació és sagrada. "Hi ha un fet que descriu la obra en la que en Vives era mort, i per tant lluminera de mi no pot ser", seràs ruc. No acostumo a fer aportacions en llengua invasora, és a dir castellana, com tampoc en llegeixo aquells provocadors que pretenen participar en aquest espai, però ara en faré una. Aporto unes conclusions, d'un estudi, que no és pas el estudi que jo abans havia citat, és un altre, però que és en relació a una primera critica que va fer Calero a la patètic i penós estudi que va fer Rico sobre El llatzaret llatzerat.Conclusiones
    1. La nueva edición de Rico está muy lejos de la edición definitiva que reclama una de
    las tres primeras obras de nuestra literatura. En conjunto puede ser calificada de
    bastante deficiente.
    2. Rico en su interpretación se queda en la superficie, sin llegar al significado
    fundamental y profundo, que es el que señalaron Sobejano y García de la Concha.
    3. No hace el estudio estético-literario, tan importante en esta obra, ni en la introducción
    ni en las notas.
    4. Las notas, en general, son demasiado largas y más pensadas para el lucimiento
    personal que para la correcta interpretación. En ellas sobran muchos pasajes paralelos
    y faltan todavía más, especialmente de Vives. ¿Cómo se puede explicar que al autor
    de De subventione pauperum no sea citado ni una sola vez en una obra como el
    Lazarillo, en la que tiene tanta importancia la pobreza? Eso sí que es increíble.
    5. Muchas de las lecturas admitidas en el texto no están suficientemente justificadas, y
    lo mismo puede decirse de la puntuación.
    6. El texto está excesivamente modernizado, ofreciendo así una imagen muy alejada con
    relación a las primeras ediciones.
    7. En la bibliografía debían figurar las obras consideradas como fuentes.
    8. También escapa a Rico, a pesar de haber editado las dos obras, la estrechísima
    relación existente entre el Lazarillo y el Quijote.
    9. Pasarán pocos o muchos años, pasarán diez, cincuenta o cien, pero el tribunal de la
    historia literaria pedirá cuentas al profesor Rico por su desprecio a la relación entre
    Vives y el Lazarillo.

    Per cert, o gran Queralt, agrairia que li fessis arribar les teves grans i sabies apreciacions, perl que fa al teu gran estudi sobre una interpretació d'un fet, descrit a l'obra en la que argumentes que això demostraria que cal excloure a en Vives. Segur que ho refà tot.

    Per cert, en Calero defensa l'autoria de vives, que és catalá del sud, en una altre estudi argumenta que té unes semblances fortes amb el escriptor cervantes, del quixot, que segons molts estudis és en Cervent de Xixona, també català del sud. Poc a poc, de mica en mica, tots els estudis, van virant cap a la catalanitat de la majoria del segle d'or. Primer es va demostrant que van ser autors propers als pensament de l'Erasmisme català, per exemple, després directament que van ser autors catalans, com demostra Calero, i finalment tots aquests italianismes, llatinismes,... que per cert en els estudis de Calero ja demostra en la majoria de casos que parlem de catalanismes. Costarà desfer els prejudicis que tanquen tota explicació, o camí que pugui dur a que els originals van ser en català. I molt bé, encantat de Queralt, en Calero em demandarà, a mi? per dir que ell defensa que l'autor del llatzaret llatzerat era en Vives, i que aquest no és català? que era queralt iluminans, era Portuguès? sud-africà? Noi esforçathi més, no?

  20. Guillem Caralt
    15-11-2021 12:07

    (Veig que ningu' ha contestat el fil de l'Arturo...)

  21. Guillem Caralt
    15-11-2021 12:06

    1. "es impossible que en vives ho pogués fer"\\

    Tota la rao'. El Vives va morir abans d'uns esdeveniments aludits en el text.



    2. "Franciso Calero sobre la catalanitat de l'autor del Llatzaret de Tormos, i hi he trobat tant consistència i tanta "seriositat", com la majoria de treballs que es presenten en aquest INH"



    Tota la rao'. Oju! Si el Calero llegeix aquesta frase, igual et demana per difamacio'.

    3. " I tenim una prova en el Tirant lo Blanc."



    Ni idea de que dius, pero' segurament tens rao', perque' ets el mes llest del teu poble de montanya, i saps mes que tots els filolegs del mon.

  22. Franquinspain
    15-11-2021 09:42

    Frede demanes que l'enfosquit d'en Queralt t'ilumini sobre la metodologia d'un estudi seriós? Això no pot pas ser. Jo tampoc no puc entrar en detalls, tanmateix he llegit detingudament per exemple l'estudi d'en Franciso Calero sobre la catalanitat de l'autor del Llatzaret de Tormos, i hi he trobat tant consistència i tanta "seriositat", com la majoria de treballs que es presenten en aquest INH. "Evidentment", de moment aquest catedràtic, no diu que hagi estat escrit originalment en català, (es impossible que en vives ho pogués fer, veritat, prohibit pensar-ho o segons organismes oficials)tampoc no ho nega. Senzillament en hi anem acostant. Tots. Tanmateix li he trobat tantes contradiccions i insubstancialitats, en aqeust treball,(que jo crec que necessaries, per tal d'endinsar-se en l'estudi, i no evitar camins), com en qualsevol treball. Et poso un exemple: Per tal de defensar la voluntat "lliure" d'amagar l'atuoria del Llatzaret per part de Vicens Vives, erasmista reconegut, justifica la voluntat de vives d'amagar el seu nom per que(cartejant-se amb erasme), era coneguda la seva voluntat de no "fardar", per entendre'ns. Actitud que t'allunya del coneixement.(sagons cartes Erasme/Colom-Vives). En el seu argumentari, segueix dient que per tal, de justificar aquesta intenció lliure i privada, de nou de Vives d'amagar l'autoria del llatzaret llatzerat, ho feia per que tenia a ulls de tot el món d'alta cultura i coneixemnt, un prestigi tant alt, que no volia veure menypreada la seu alt nivell, admetent l'autoria d'un divertimento de baixa volada, (ho era encara que ara, s'hagi volgut elevar llatzaret a obra bla bla i tal), que desmillorava la seva imatge. Jo no se volastres però jo hi veig certa contradicció a justificar una cosa a través d'una idea i de la contraria. TOt i que entenc que alhora de desenvolupar i estudiar un tema és normal i logic que acumulis certes contradiccions que obligatoriament hauràs d'aclarir en les conclusions finals. Doncs cal dir que és evident que els camins o mètodes en els estudis "oficials", estan clarament influenciats, per un nacionalisme espanyolista, que no només nega, sinó que prohibeix, endinsar-se en que els originals de cap obra del segle de or, puguessin haver estat escrites en català. Però, poc a poc, i en Calero és una de tantes proves, es van acostant a aquesta TRADUCCIÓ FORÇOSA AL CASTELLÀ, amagant l'autor, i la desaparició legal de tota obra escrita en català, que es va donar durant segles. I tenim una prova en el Tirant lo Blanc.

  23. Guillem Caralt
    14-11-2021 18:08

    PD: Frede....



    Si es veritat aixo' del enorme aparat de l'Estat que fabricava documents falsos, com es no existeixen tots els originals (o sigui, falsificacions) de tots el documents importants?

  24. Guillem Caralt
    14-11-2021 14:23

    A veure si els grans investigadors de l'INH poden rebutjar les evidencies d'aquest magnific fil de l'amic Arturo.



    https://twitter.com/themarquesito/status/1230426903569469441



    O senzillament diran, "Tota la documentacio' esta' manipulada, i ho sabem perque' no diu lo mateix que diuem nosaltres!"

  25. Guillem Caralt
    14-11-2021 13:39

    1. Repeteixo (mira el meu comentari de fa uns dies):



    "Ho he fet, en paraules que poden entendre fins i tot la gent que no formen part del mon academic.



    La carta de Colon i les edicions impreses.



    Perque' la Sta Teresa catalana inventada per Bilbeny es impossible.



    El document de "La Vila de Pals" i perque' "Pals", en aquest context, es Palos.



    Si no has llegit els comentaris, o no has volgut entendre el significat, el problema es teu."





    2. "Per cert. He tornat a buscar a la wikipedia i a les diferents biblioteques que et permet la consulta virtual i no he trobat enlloc que es parli de les capitulacions i els diaris de Colom originals."



    He tornat a buscar a la wikipedia i a les diferents biblioteques que et permet la consulta virtual i no he trobat enlloc que es parli dels manuscrits autografs de Bernat Metge i ausias Marc.



    En seriu, Frede, hauries de parlar amb un especialista.

  26. Frede
    14-11-2021 12:49

    Repetixo i continuo esperant la resposta.

    Caralt: Per què no ens il·lustres a seguidors i investigadors de l'INH de com es fa una recerca seriosa i en profunditat? Agafa qualsevol dels temes on trobes a faltar aquesta profunditat i el desenvolupes segons la metodologia de la que tant et vanaglories però mai l'hem vist escrita.

    Per cert. He tornat a buscar a la wikipedia i a les diferents biblioteques que et permet la consulta virtual i no he trobat enlloc que es parli de les capitulacions i els diaris de Colom originals.

    Em pots il·lustrar?

    Per últim. És necessari tants espais entre paràgrafs? És una normativa desconeguda o una qüestió del món dels doctors que els vulgars no podem entendre?

    Au! Ara contesta que demà plourà, com tens per costum.

  27. Guillem Caralt
    11-11-2021 18:48

    Molt Erudit, Educat i Respetuos Lluis,



    Voste' te' tota la rao'.



    Nosaltres, els experts amb doctorat, som uns imbecils totals, incapacos de veure obvietats com la catalanitat de Erasme de ROTTERDAM, Sta Teresa de AVILA, Fray Luis de LEON, Leonardo da VINCI, etc.



    Mentrestant VOSTE', amb la seva ENORME ERUDICIO', veu clarament qu'el Monument a Colom, de la Rambla. de finals del s. XIX, es una prova de la catalanitat de Colom. Jo, imbecil com tots els professors universitaris, no he sigut capac d'entendre, sobretot perque' indica clarament que no ho era. Pero' es clar, la vostra metodologia d'acceptar nomes les proves que t'agraden, es molt millor que la nostra.



    Es mas: soc un oficialista, un acceptador sense capacitat de lliure pensament, i voste' te' la ment molt oberta. Es per aixo' que crec en la ciencia, que la terra no sigui plana, que la medicina val mes que la homeopatia, que la astrologia es un frau, etc. No soc capac de pensar mes enlla' d'aixo'.



    "me n'adono que parla des d' un suposat academicisme per tal d'amagar les seves mancances personals i relacionals."



    Ara veiem que a mes de professor de col.legi (si les paraules no son arcaiques) i expert en historia i filologia, capac de jutgar la validesa de tots els estudis academics, tambe' es expert en psicologia! De veritat, Els vostres coneixements no tenen limits.



    Davant de la seva enorme erudio', soc un petit cuc sense cap valor ni merit.



    Rep una salutacio' respectuosa.

  28. LluísLluís
    11-11-2021 18:21

    Avui en dia ja no es diu "nens" com a genèric. S'anomenen infants perquè "ensenyem" a nens i nenes. Inclús el terme ensenyar és arcaic.

    En el meu cas exerceixo de professor, no "ensenyo a nens". Els meus alumnes són joves

    Cada vegada que parlo amb vosté me n'adono que parla des d' un suposat academicisme per tal d'amagar les seves mancances personals i relacionals.

    Per cert, no recordo haver-li dit que em podia tutejar. A partir d'ara si vol que el respongui, deixi de tutejar-me i dirigeixi's amb el mateix respecte amb que jo el tracto a vosté.

  29. LluísLluís
    11-11-2021 18:12

    Crec que no te res a veure el que diu vosté sr. Caralt. Ensenyar "nens" sempre requereix recerca acadèmica i aprenentatge li ho ben asseguro

  30. Guillem Caralt
    11-11-2021 15:48

    Es per aixo' que et dediques a ensenyar nens i no pas a la ricerca academica.

  31. LluísLluís
    11-11-2021 15:33

    No se si només em passa a mi, però de tantes voltes i contrvaoltes que fa el sr. Caralt, ja no entenc que vol dir

  32. Guillem Caralt
    11-11-2021 13:54

    1. "Per què tota la documentació original del període més lluminós de la història d'España (?), en concret el descobriment d'Amèrica (capitulacions, diaris de Colom, etc., etc. ) ha desaparegut i només es troben còpies?"




    Completament fals. Els experts sabem que es completament fals. Pero' Jordi Bilbeny ho diu i els seus seguidors, que no saben res de res, s'ho empassen. Sou oficialistes. Sou acceptadors. Mai t'has demanat perque' el Bilbeny mai ha convencut a cap expert?




    O tens proves? No em diguis que has fet una afirmacio' sense proves! Pensava que tots els gran investigadors de l'INH nomes feien afirmacions despres de contrastar tots els documents!

    Quina decepcio'....






    2. Caralt: "Per què una reina tancada per boja i apartada del poder signava capitulacions d'aquestes característiques?"



    No entenc. Dius qu'els documents son copies, manipulats, falsificats...i ara cites aquest document! Home, el document ha de ser fals, no? Quina metodologia....



    Com he dit, hi ha molts documents que no tenen sentit si no has estudiat el tema. I vosaltres mai heu estudiat cap tema.



    3. Ho he fet, en paraules que poden entendre fins i tot la gent que no formen part del mon academic.



    La carta de Colon i les edicions impreses.



    Perque' la Sta Teresa catalana inventada per Bilbeny es impossible.



    El document de "La Vila de Pals" i perque' "Pals", en aquest context, es Palos.



    Si no has llegit els comentaris, o no has volgut entendre el significat, el problema es teu.



  33. Frede
    11-11-2021 10:39

    Caralt: Per què no ens il·lustres a seguidors i investigadors de l'INH de com es fa una recerca seriosa i en profunditat? Agafa qualsevol dels temes on trobes a faltar aquesta profunditat i el desenvolupes segons la metodologia de la que tant et vanaglories però mai l'hem vist escrita.

  34. Frede
    11-11-2021 10:27

    Caralt: Per què tota la documentació original del període més lluminós de la història d'España (?), en concret el descobriment d'Amèrica (capitulacions, diaris de Colom, etc., etc. ) ha desaparegut i només es troben còpies?

  35. Frede
    11-11-2021 10:23

    Caralt: "Per què una reina tancada per boja i apartada del poder signava capitulacions d'aquestes característiques?"

  36. Guillem Caralt
    10-11-2021 21:31

    No soc expert en aquest tema en concret, dons no opino.



    El problema, precisament, es que opineu des de la mes absoluta ignorancia.



    Hi ha moltes persones qui han fet coses i, si saps res o poc d'ells i de les circunstancies, sembla impossible.



    I si estudies en profunditat, entens.



    Vosaltres mai estudieu en profunditat.



    I la vostra metodologia es la seguent:



    S'atribueix el document A a la persona X, i el contingut no encaixa. No m'agrada el contingut del document, doncs han manipulat el document.



    S'atribueix el document B a la persona Y, i el contingut no encaixa. M'agrada el contingut del document, doncs han manipulat la identitat de l'autor.



    O sigui, en comptes de fer ricerca per trobar la veritat, ho feu per confirmar les vostres conclusions prefabricades....



    I sempre es la mateixa conclusio'.



    Aixo' es fer el ridicul.

  37. Frede
    10-11-2021 18:46

    Senyor Caralt, vostè que és tan expert i es passeja pels arxius de mig món, per què no contesta a en Lluís? Li ho repeteixo: "Per què una reina tancada per boja i apartada del poder signava capitulacions d'aquestes característiques?" Jo no soc expert i gaudiria d'allò més en llegir les exposicions de la seva saviesa. "Per què una reina tancada per boja i apartada del poder signava capitulacions d'aquestes característiques?"

  38. Guillem Caralt
    10-11-2021 00:35

    La teva expertesa, com has dit, es tractar amb adolescents, no pas evaluar proves historiques.

  39. LluísLluís
    09-11-2021 23:55

    Sr. Caralt

    No s'esforçi, no cauré en les seves provocacions.

    Fa dies que vaig descobrir que vosté és un provocador i de driblar provocadors perquè quedin en evid'encia, li ben asseguro la meva expertesa.

  40. Guillem Caralt
    09-11-2021 20:37

    Ets l'expert, Lluis! L'expert mes gran de tots! No fa falta estudiar res ni llegir cap llibre ni anar a cap arxiu! Ets el mes gran!

  41. LluísLluís
    09-11-2021 19:30

    Aquest document seria una prova més que la reina Joana ha estat apartada de la història.

    Per què una reina tancada per boja i apartada del poder signava capitulacions d'aquestes característiques?

  42. Ramiro Romero
    04-11-2021 15:19

    Si hombre, todo encaja,,,,,, si así es usted más feliz,,,,, que todo encaje!!!!.... Esto es un no parar de reír

  43. Francesc D.
    04-11-2021 08:03

    Una reina Castellana signant capitulacións Catalanes a Tordesillas. Tot encaixa!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]
Primera part: La destrucció i adulteració de les fonts...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]