Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 30-08-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
3826

L'historiador afeccionat que va descobrir 500 presoners catalans del franquisme oblidats

Un funcionari d’Ourense i historiador 'amateur' revela en un llibre l'existència de mig miler de catalans en camps de concentració feixistes que havien estat oblidats. La seva obra ha estat qualificada d’ "impressionant" per l'hispanista Paul Preston. Article d’En Pol Pareja a ‘el diario.es’ d’aquest 28 d’agost.

Presos republicans en un camp de treball franquista.Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

L'historiador afeccionat que va descobrir 500 presoners catalans del franquisme que ningú va reivindicar

“Gairebé m'avergonyeix confessar que el 95% del meu lleure el dedico a investigar el nostre passat. Em defineixo com un modest indagador". En José Cabañas (Lleó, 1955) descriu d'aquesta manera, sense cap engruna de falsa humilitat, la seva tasca com a estudiós dels presoners republicans que van acabar en camps de concentració franquistes de Lleó.

La seva tasca, iniciada el 1996 i que l'ha portat a publicar diversos llibres, ha permès descobrir l'existència de més de 500 presoners catalans en camps de concentració franquistes repartits per Castella i Lleó. Gairebé 300 d'ells hi van morir executats o en estranyes circumstàncies. Eren uns recintes en què, durant algunes èpoques, es comptabilitzaven fins a 10 morts diaris. La majoria no consta en cap registre ni han estat reivindicats per cap entitat de memòria històrica.

Segons el recompte del Memorial Democràtic, la institució de la Generalitat encarregada de recuperar la memòria històrica, només una quarentena de catalans van estar reclosos en camps franquistes de la província de Lleó. En Cabañas ha demostrat que en faltaven molts per comptabilitzar i ésta preparant tota la documentació que té disponible per remetre-la a l'organisme català amb l’objectiu que actualitzi les seves dades.

La seva última investigació, reunida en el llibre Convulsions (Editorial Base, en català; Ediciones Forastero, en castellà) ha estat qualificada d’ "impressionant" i "imprescindible" pel prestigiós hispanista Paul Preston, que ha prologat el volum. "És un dels historiadors locals sense els quals no sabríem res de les atrocitats comeses en moltes províncies", escriu l'historiador britànic en el pròleg.

"És un altíssim honor que En Preston parli així de la meva feina", explica En Cabañas en conversa telefònica. "El meu interès per la Guerra Civil ve precisament després de llegir els seus llibres".

En Cabañas es va diplomar en Enginyeria Tècnica industrial i actualment treballa de funcionari de presons. Exerceix de cap de servei a la presó de Pereiro d'Aguiar (Ourense), i l'organització de la seva ocupació en llargs torns li proporciona després, durant dies, prou temps lliure per poder fer recerca.

El que li va desvetllar la curiositat, però, no va ser el fet de disposar de molt de lleure, sinó la necessitat de saber què havia passat a la seva família. Aquest historiador 'amateur' és descendent de dos republicans assassinats pel franquisme. "El que li va passar al meu avi matern era un tabú a casa meva", recorda. "Ni es demanava per ell, ni s'explicava què li havia passat. Només es deia que havia mort a la guerra com tants d’altres".


Una de les pàgines del diari d'un presoner català que ha permès a En Cabañas de reconstruir la vida als camps franquistes.

Els 14.000 expedients dels camps

Un dia van caure a les seves mans més de 14.000 expedients penitenciaris dels camps de concentració de Lleó. El llistat, ordenat alfabèticament i en format 'pdf', oferia dades de bona part dels interns: nom i cognoms, procedència i, en alguns casos, la causa de la mort.

"Vaig començar a obrir tots els que em semblaven cognoms catalans", rememora Cabañas. "Trobava molts cognoms en català que, no obstant això, eren presoners d’Osca o Terol. Aquests els anava rebutjant". Aquest historiador va aconseguir separar 550 presoners de Catalunya, tot i que creu que hi ha d'haver-n`hi molts més, en aquest ingent llistat que té a les mans. "550 és un mínim, però segur que n’hi ha molts més", afegeix. "Els que nomien García o Pérez els descartava i potser eren catalans".

El llibre ofereix un dibuix molt complet sobre el destí de centenars de soldats republicans de Catalunya que, després de la batalla de l'Ebre (1938), van acabar en diversos camps de concentració de Castella i Lleó. També descobreix l'existència d'un camp de presoners a Santa Ana d'Astorga, que fins a la data havia passat desapercebut perquè havia estat confós amb el de Santa Anna de Lleó, de nom semblant i situat a la mateixa província.

En Cabañas explica que va aprendre a fer d'historiador de la manera més bàsica: llegint molta història. "Tinc una biblioteca que no és petita i el 90% dels llibres són d'història", apunta. "Sempre he llegit historiadors solvents id’ells vas aprenent a fer recerca i a manejar fonts i a treballar amb honestedat i rigor".


El funcionari de presons i historiador aficionat José Cabañas
.

Els diaris d’En Jaume Cusidó

Convulsions no només enumera tots els presoners catalans amb nom i cognom que van acabar aquí tancats o hi van morir, sinó que també ofereix un valuós testimoni en primera persona sobre la vida en aquests camps que es van instaurar arreu d’Espanya a mesura que els revoltats consolidaven el seu cop de estat.

Ho fa a través del testimoni d’En Jaume Cusidó, un comptable d'una empresa tèxtil de Sabadell -el seu pare era el conserge del Banc Sabadell en aquesta localitat-, vinculat a ERC  i que es va enrolar en el bàndol republicà i va acabar participant a la guerra. Després, en la retirada cap a França. Va acabar tancat en un d'aquests recintes a Espanya.

El fill d'aquest comptable va remetre a En Cabañas un detallat diari escrit pel seu pare durant la guerra i els mesos que va passar tancat al camp de Valencia de Don Juan a Coyanza (Lleó). Al seu torn, el llibre també reprodueix la correspondència entre aquest presoner i la seva dona. En les cartes s'hi aprecia el trencament interior i la por davant la incertesa, la distància i la fam que es va passar durant els primers mesos de la postguerra.

En  Cusidó relata en el seu diari el seu periple per pobles de tot Catalunya durant una retirada republicana que s'accelerava exponencialment a mesura que passaven els dies. Aquest jove català descriu amb tota mena de detalls les cremes de documents i fàbriques, les presses i l'angoixa davant la constatació que el feixisme s'acabava imposant després de més de dos anys de dura contesa. També relata com alguns soldats republicans saquejaven, en  el seu camí cap a França, domicilis abandonats.


Refugiats catalans a la carretera de Barcelona cap a França el 25 de gener del 1939
.

"Ni tan sols sé els quilòmetres que portem caminats", escriu En Cusidó el 28 de gener del 1939, període en què l'èxode des de Catalunya cap a la frontera va arribar a sumar més de mig milió de persones. "Hi ha homes i moltes dones acompanyades dels seus fills, grans i petits. Tots denoten cansament i malestar. Quina tragèdia! ".

Una setmana després, el seu superior a l'exèrcit els diria que quedaven en llibertat i que s’espavilessin com poguessin. "La desbandada s'ha produït per totes bandes", escriu el 6 de febrer del mateix any.

Després d'arribar a França i ser internat en un camp de concentració a Sant Cebrià, a 25 quilòmetres de Perpinyà, En Cusidó va ser dels que va renegar de la República i va accedir a tornar a Espanya. Començaria llavors el seu periple per diferents localitats de la península fins a acabar en l'esmentat camp de València de Don Juan.

Amb un castellà ple de paraules en català, En Cusidó descriu en el seu diari i en les cartes a la seva dona, Na Manolita Muñoz, el seu dia a dia en aquest camp de concentració. Detalla des dels sermons polítics que deixen anar els "exaltats" capellans locals fins a l'obsessió per obtenir menjar decent, passant per les picors i xinxes que proliferaven entre els reclusos, o les  renyades per parlar en català entre catalans.

"Passem pel poble i hi ha una casa amb una finestra oberta. Puc veure-hi un llit. La casa està escrupolosament arreglada, amb roba blanca i neta... Qui pogués disposar-ne! Tant de bo no hagués mirat per aquesta finestra! ", escriu el 6 de març del 1939, després  de les primeres setmanes d’estar pres al camp de concentració.

A les cartes, la seva dona el manté actualitzat sobre les gestions per treure'l del camp de concentració i sobre com està creixent el seu fill. En un moment de sinceritat, Na Manolita Muñoz li explica les ganes que té de tenir al costat del seu marit i recuperar  tot el temps perdut entre ells per culpa de la guerra.

"Quan vinguis vull que anem al estaurant aquell de l'Escullera, recordes?, on vam estar-nos-hi quan ens vam casar, a menjar-nos un bon arròs amb peix. I em vull divertir molt i vull anar a tot arreu a gaudir de valent i ballar molt fins que em rodi el cap... En fi, vull rescabalar-me d'aquests tres anys de guerra, perquè, si no, ens farem vells i no haurem gaudit de la vida. Oi que em complauràs, amor meu? ", li escriu en una carta datada el 17 d'abril del 1939. "Hem de viure la vida ".

28 agost del 2021

Pol Pareja

Enllaços:

societat memòria Històrica Camps de concentració repressió franquista
https://www.eldiario.es/catalunya/sociedad/historiador-aficionado-descubrio-500-prisioneros-catalanes-franquismo-nadie-reivindico_1_8248069.html



Autor: Pol Pareja




versió per imprimir

  1. Franquinspain
    29-11-2021 14:06

    Ma de deu!

  2. Hola Pepsicola
    09-09-2021 00:28

    Puajajajajjaa claro seguro que fue eso. Lo que daría por ver al catalanísimo requeté haceros 30 anos contranatura a bayonetazos.

  3. Valentí Sànchez
    08-09-2021 23:10

    La guerra civil a Catalunya va ser la Guerra de Reocupació. Si uns castellans van intentar enderrocar la república castellana va ser perquè veien que duia a la independència de Catalunya. Si uns altres castellans van intentar mantenir-la era perquè creien que això podia aturar l'alliberament de Catalunya. Talment en Pepsi-cola i en Bernal Francés. La Guerra Civil va ser una guerra de Castella contra Catalunya (i una guerra de Castella contra Castella, és clar). El mal és que no fos al mateix temps una guerra de Catalunya contra Castella. Tot com ara, i anar fent.

  4. Xavi G.
    08-09-2021 19:38

    Al mateix temps que els colpistes es van revoltar es celebraven a Barcelona les Olimpíades amb la gent als carrers de gom a gom i ben contents tots.

    La República no va ser el que apuntes, sinó que no la vareu deixar ni caminar.

    Vareu matar a una criatura, monstres!!

  5. Xavi G.
    08-09-2021 19:10

    Puag, Pepsicola, estàs parlant de futuribles i de tòpics que ja t'han desmuntat, a més que sembla que'ts dels que va de extrem a extrem, però sempre en un extrem i sense el més mínim respecte.

    T'has guanyat el meu sentit despereci.

  6. Xavi G.
    08-09-2021 19:06

    Francesc 2, he estat pensant amb això de l'idioma del diari que deies, i penso que el diari anava escrivint-lo en català fins que va arribar a Lleó, que com diu l'article els renyien per parlar en català, doncs es molt probable que a partir d'ahí i engarjolat, comencés a fer-ho en castellà per por a represàlies... També molt probablement, al mateix temps que va canviar d'idioma, s'autocensurés dulcificant la seva estada en aquell camp...

    També pot ser que aquest home va ser dels que va sobreviure i fos alliberat.

  7. Hola Pepsicola
    08-09-2021 17:54

    La República ya había fracasado como estado y como democracia antes de la sublevación, no había nada que hacer. Entre todos os la cargásteis, anarquistas, comunistas, independentistas como el hijo de puta de Companys, traidor infecto. O de ese golpe de estado tampoco hablamos, ni de las personas que mandó fusilar el colega este.

  8. Hola Pepsicola
    08-09-2021 17:53

    La fuerza de tu agravio demuestra la debilidad de tu argumento. El teniente Castillo fue asesinados por miembros del requeté (muy popular en la Cataluña más tradicional y auténtica por cierto, ser rojo era cosa de obrero mugriento para un pallés con tierras) o de la falange, con poca o ninguna conexión con Calvo Sotelo. Eso de la venganza es una excusa baratita baratita para justificar que los "demócratas" se cargaran al jefe de la oposición que tanto les incordiaba. Además fue a sangre fría, lo secuestraron en casa en frente de su mujer y le dispararon de espaldas y por la nuca, como buenos cobardes mugrientos, ni a los ojos le miraron al quitarle la vida. Fue el equivalente como si hoy Sánchez ordena asesinar a Santiago Abascal, fue sin lugar a la menor duda el detonante que desencadenó el Golpe de Estado, la gota que colmó el vaso de la paciencia de los penitentes españoles.

  9. LluísLluís
    08-09-2021 17:22

    No-cola,

    ets un farsant.

    Enarboles avanpassats comunistes, tu? Després del que has escrit en aquest fòrum?

    Ets un farsant

    L'assassinat de Calvo-Sotelo, va ser una revenja dels socialistes que dos dies bans havien patit l'assassinat del tinent Castillo per part de la Falange. Saps quinera el tinent Castillo

    Ets un maleït farsant que estàs justificant el cop d'estat del 1936 en aquest fòrum.

    Provoques el mateix odi que escampaven els teus avantpassats, que, estic convençut, van alinera-se amb el cop d'estat feixista.

  10. Bernal Francés
    08-09-2021 16:55

    Quiero dejarte clara una cosa, Edmund. No soy ni Mortadelo ni Filemón ni el súper ni Bacterio. Soy Ofelia, la simpar y explosiva secretaria. Te agradecería que te dirigieses a mí por mi nombre.

  11. Edmund Cooke
    08-09-2021 16:35

    … i ja tenim aquí la antierudita, reiterativa, mesquina i eternament cansina argumentació d'en Ramir el llunàtic mortadelo rodamon…. El tercer i darrer de la TIA….
    Respecteu i viatgeu!….
    Ets un pou de saviesa noi!…..

  12. Hola Pepsicola
    08-09-2021 16:19

    Eso Edmund, con respeto a TODAS las víctimas, las de un bando y las de otro, que parece que solo hay que lamentarse por los republicanos mientras olvidamos y menospreciamos a los que lucharon en el bando sublevado. Vuetro revanchismo os costará muy caro.

  13. Ramiro Romero
    08-09-2021 15:08

    Y no cosa más graciosa que ver una pancarta que pone SOMOS UN PUEBLO OPRIMIDO, EN UNA MANSIÓN CON TRES AUDIS EN LA PUERTA Y UN LAND ROVER AL LADO DE LA PISCINA,,,, dais risa

  14. Ramiro Romero
    08-09-2021 15:06

    La guerra civil me queda muy lejos, hubo igual número de catalanes franquistas que en Cuenca o Huelva, esta página miente y manipula, las, carabelas salieron de Andalucía, y las cátedras de historia del mundo se ríen de esta web,,,,,, y en el siglo XXV habrá una web catalana que dirá que la luna fue una conquista de un tío de Lérida,,,, y algunos lo creerán,,,, queréis ser una nación,??? Vale,,,, empezád por respetad la historia de vuestros vecinos,,,, viajad y madurad, suerte

  15. Edmund Cooke
    08-09-2021 13:52

    Resulta del tot ridícul, inversemblant i inclús squizofrènic comprovar com dos marrecs estat-castillano-panyol es burxen per escatir si franco o republica, sense cap respecte per les víctimes i a sobre a la web de l'INH, quin objectiu no es altre que confrontar la seva visio sesgada de la nostra historia amb la realitat….es qie fan pena, i a mes d'ignorància supina, pateixen del mal pel qual va tenir origen aquesta web inh….no s'adonen que tots dos són víctimes de l'engany mes gran de la historiografia apanyola i mundial,.engany que més aviat o més tard sortira a la llum….

    Desperta Ferro!

  16. Hola Pepsicola
    08-09-2021 12:35

    No Francesc no es así, no manipules los hechos. Las fuentes deben de ser NEUTRALES, y el compañero Bernal me está poniendo fuentes de extrema izquierda donde la información está claramente sesgada. Es como ir a buscar información sobre el Holodomor al Pravda, oye pues no.

  17. Francesc D.
    08-09-2021 12:28

    És curiós i a l'hora sorprenent com, un paiu que tracta als demés de sectaris, es comporta com un sectari al no admetre informació que no vingui de les fonts que ell només vol escoltar. Ja t'ho he dit més d'una vegada Pepsi, la teva opinió no val rés si no està degudament argumentada i contrastada. Vomita tot el que vulguis que no tens cap credibilitat. Donec Perficiam!

  18. Hola Pepsicola
    08-09-2021 11:51

    A mí ponme cosas serias, escritas por historiadores prestigiosos, no bazofia propagandística escrita por un esbirro de Pablo Iglesias.

  19. Hola Pepsicola
    08-09-2021 11:50

    Que no me pongas propaganda comunista, que no la voy a leer.

  20. Bernal Francés
    08-09-2021 11:34

    https://www.elsaltodiario.com/historia/desmontando-mitos-anticlericalismo-quema-iglesias

    Lee, si las gafas de caspa te lo permiten. Y esta es la última vez que te echo cuenta. Bye.

  21. Hola Pepsicola
    08-09-2021 10:53

    Sí que te está saliendo la bilis sí. De momento 0 contraargumentos frente a la quema de iglesias, asesinatos de curas, violaciones de monjas, etc. Qué piensas del asesinato de Calvo Sotelo. Yo el panfleto del PSOE no lo toco ni con un palo, así que no te esfuerzes en ponerme enlaces de este. El problema de muchos españoles esque os tienen los sesos lavados con tanta propaganda: la SER, El País, TVE... todo son medios de difusión del poder, cuya función es adoctrinar.

  22. Bernal Francés
  23. Bernal Francés
    08-09-2021 10:00

    Una enumeración de muestras de cherry-picking que deja en mantillas a los expertos del INH. La diferencia es que su ideología no se apoya en centenares de miles de asesinados, y la tuya sí. Vete a otro lugar a vomitar tu basura, que prefiero una y mil veces los insultos rústicos del Edmund a tu veneno falaz. Si, como dices (no me lo creo), tus antepasados eran comunistas, se estarán revolviendo en la sepultura a la vista del detrito de su descenciente.

  24. Hola Pepsicola
    08-09-2021 09:38

    Gracias por tus bonitas palabras Bernardo. Contraarguméntame que en la república no se quemaban iglesias, ni se violaban monjas, ni se mataban curas, ni que el PSOE asesinó brutalmente al jefe de la oposición.

  25. Bernal Francés
    08-09-2021 07:30

    Cortacola, al lado de tus delirantes comentarios de historia-ficción, el INH es un prodigio de rigor metodológico. Mejor las fabulaciones de conspiración cabalística de Guerau o las soflamas del donette perfecto de Edmond que tus versiones de Pío Moa sin gracia ni fundamento. Hasta para trolear conviene un mínimo de nivel. Apestas.

  26. Hola Pepsicola
    07-09-2021 23:54

    No Francesc, si no hace falta buscarle 3 patas al gato. La república sería todo lo legítima que quisieses, pero estaba siend un fracaso rotundo e íbamos camino al estado fallido. La guerra civil era inevitable, tarde o temprano iba a estallar, y eso ya estaba claro desde la revolución de Asturias del 34, cuando el comunismo intentó dar un golpe de estado usando a los pobres obreros como escudos humanos. Curioso que de ese golpe nunca se diga nada, supongo que si lo da la izquierda es bien. La república estaba perdiendo el control, se quemaban iglesias, se violaban monjas, se mataban curas etc. El detonante fue el brutal asesinato de Calvo Sotelo a manos del PSOE, el mismo que hoy gobierna. Ahí un grupo de generales conservadores que querían pacificar la república en un principio, pero que quedó claro que la república era ya insalvable, dieron un golpe de Estado para poner orden y acabar con el caos que estaba sumiendo el país. Por cierto yo todo lo que sea del panfleto de Unidas Podemas ni me molesto en abrirlo, no pierdo el tiempo leyendo propaganda.

  27. Francesc D.
    07-09-2021 21:29

    Molts ja ho sabreu però, quí hi habia darrera d'en Franco? Quí va financiar l'alçament contra el govern legítim de la república? Sempre es tendeix a focalitzar l'alçament i culpabilitzar al genersl Franco però, el cert és que hi va haber una trama d'empreses i diferents personatges que van finançar l'alçament. https://www.google.es/amp/s/www.publico.es/politica/financiadores-del-golpe-da-inicio.html/amp

  28. Hola Pepsicola
    07-09-2021 20:40

    Yo lo tengo claro, entre Franco y Stalin me quedo con Franco. No entiendo cómo se puede tratar a la República de forma tan tibia incluso con admiración, una cosa abyecta donde se quemaban iglesias y se mataba a la oposición, un fracaso rotundo que nos costó una guerra.

  29. Frede
    07-09-2021 19:56

    De tota manera, em sap greu, però la veritat sobre els morts del franquisme, soldats més la repressió posterior, no la sabrem mai. Els morts del bàndol republicà els coneixem més o menys perquè ja se'n van ocupar de publicitar-ho el règim totalitari. Tot i així no se'n van sortir i el nombre de morts segueix sent superior al cantó sublevat. Vull recordar una idea lògica que l'he repetit diverses vegades. No hi cap règim totalitari, cap dictador, cap sàtrapa, cap malalt de poder que doni les xifres exactes de la seva follia. Perquè ho saben que han perpetrat el mal i saben que no es poden vantar de les seves morts. Llavors ho amaguen i ho edulcoren. És una actitud completament lògica. Per això mai sabrem l'abast de la destrucció de vides durant la guerra civil, la postguerra i el franquisme. Com no sabrem mai les morts i destrucció reals del 1714. I així anar fent.

    En aquest ordre d'idees. Recordo un blog que vaig muntar durant la meva tasca docent. D'això fa més de vint anys. Es tractava que els alumnes entrevistessin els seus avis sobre la guerra civil. Dues dades significatives d'aquell experiment. Vaig haver de suprimir diverses entrevistes, obligat per les famílies i per la por dels avis en veure-ho escrit. No deixa de ser curiós que encara persistís la por en aquelles persones. L'altra, la més punyent i que no he pogut oblidar, un avi va parlar de la destrucció total d'un poble. Un poble que ja no existeix. Ell, un crio, en va ser l'únic supervivent. També la vaig suprimir.

    Conclusió. Els trolls, poden dir i justificar el que vulguin, de bona o mala fe, però la realitat arreu del món, de tots els països i règims totalitaris de la terra és la mateixa. Els assassins amaguen els seus crims i les seves víctimes. Aquesta és l'única veritat. Per tant, no sabrem mai els morts reals que van produir a Espanya i Catalunya el bàndol franquista.

  30. Xavi G.
    07-09-2021 18:56

    Sí, Toni Miramon, per la data d'aquest fragment del diari, sembla que està parlant de quan va arribar al camp de concentració de Sant Cebrià prop de Perpinyà del que parla també l'article.

    A Lleó arribaria poc desprès, que és on el torturaren i afusellaren els feixistes espanyols de Llió.

    Que tomben aquest convent, encara que el va pagar amb l'argent valencià l'idiota del Ferran.

  31. Hola Pepsicola
    07-09-2021 15:15

    Precioso San Marcos, tiene una escalinata impresionante.

  32. Edmund Cooke
  33. Edmund Cooke
    07-09-2021 13:33

    … penso que en realitat es tracta de l'actual parador nacional de sant marc a llió….es un edifici que es va començar a construir al segle XVI i que ha tingut des de llavors molts usos ben diferents…consulteu wikipedia. Ben fàcil!…surt tot..

    https://es.wikipedia.org/wiki/Convento_de_San_Marcos_(Le%C3%B3n)

  34. Toni Marimon
    07-09-2021 12:02

    No és per a res, però aquest suposat fragment de diari afirma que el tal camp havia servit per als presoners de la guerra de 1914? Quina guerra hi va haver a Castella el 1914? M'he perdut res o aquest fragment és d'un diari que té lluc de la Catalunya Nord?

  35. Ramiro Romero
    07-09-2021 11:48

    Lo siento chavales nacionalistas catalanes, hubo igual %de franquistas en Cataluña que en el resto de España, lo siento, y Barcelona precisamente no opuso mucha resistencia a las tropas del maldito Franco, es más, no opuso ninguna, AHORA, ESTOY SEGURO QUE EN EL SIGLO XXV, HABRÁ UNA PÁGINA WEB CATALANA QUE DIRÁ QUE LA LLEGADA A LA LUNA FUE UNA OBRA DE CATALUÑA, Y algunos se lo creerán, ahora, está página es tratada como un grupo de frikis subvencionados, por todas las cátedras de historia del mundo,,,,,,, el descubrimiento de america, la reconquista, Pizarro, Hernan cortes, almagro, orellana, el gran capitán, el cid, santa Teresa, San Ignacio, San Francisco, tartessos, el siglo de oro, Calderón, lope de vega, quevedo, Leonardo, érasmo, Cervantes, Shakespeare, el gótico, la banca, el románico, el comercio, la ONU, aragón los almogavers, Castilla, la nobleza castellana, Andalucía,,,,,,, todo, todo, todo,,,, es catalán,,,,,,, cuando con un simple estudio /consulta a los millones de documentos depositados en Sevilla, cadíz, huelva, Granada, Madrid, plasencia, Trujillo, Valladolid, Salamanca, cuba, Chile, Perú,,,,, con una simple consulta,,,, os abriría los ojos,,,, CATALUÑA TIENE UNA RIQUÍSIMA HISTORIA,,,,, queréis ser independientes??? Perfecto,,, allá vosotros,,,,, Pero respetad la historia de los demás,,,, y respetaros vosotros mismos,,,,, creced, viajad y madurad,,,, suerte

  36. Hola Pepsicola
    07-09-2021 11:02

    Xevi indigencia mental es ser socialista, una ideología que no funciona, que restringe tus libertades, que te perjudica en lo económicoy en lo social. Por algo los currantes ahora son fatxas como dices tú, porque ya se han cansado de las mentiras de la izmierda.

  37. Hola Pepsicola
    07-09-2021 11:00

    Pfffffff anda Francesc que no andas nada. Eso es todo propaganda nacionalista para que sigáis votando a los de siempre. Que viene el referendum!!!! Esta vez sí!!!!!! Ajajajajajaja patéticos.

  38. Xevimataró
    07-09-2021 09:40

    Vaja home, ara els fatxes no soporteu als moros!! Suposo que quan lluitàveu al seu costat i els hi fèieu fer la feina bruta (matar,saquejar,violar), llavors si que eren bona gent eh?. Això demostra la vostra indigència moral.

  39. Francesc D.
    07-09-2021 09:04

    Té Pepsicola, un altra errata dels Alemanys."Das Königreich Catalonia" El Regne de Catalunya. Atlas Minor pag 172. https://books.google.es/books?id=8t7HI31SHasC&printsec=frontcover&hl=ca#v=onepage&q&f=false

  40. Francesc D.
    07-09-2021 08:49
  41. Francesc D.
  42. Hola Pepsicola
    06-09-2021 23:15

    Di que sí, vivir para producir, producir para vivir, siempre buena cara a los amos. Hay gente que tenéis predisposición a la servitud y a la genuflexión, generalmente sóis de izquierdas. Preferís que os traten en masa, que os menosprecien, que os traten de borregos, siempre arrodillados. No razonáis y es fácil controlaros apelando a los sentimientos. Ponte en su lugar, no hay que dejar a nadie atrás, lo importante es progresar, salimos más fuertes, que viene la ultraderecha etc. son las típicas frases del progre promedio con la que gana votos, que emociona al "wageslave" como dicen los yanquis, el esclavo del sueldo. Yo gracias a dios abrí los ojos y me liberé de las cadenas del corporativismo sucialista, del aborregamiento endófobo. Luego os comportáis como el que no ve el elefante en la sala. Os alarmáis porque desaparecen las tradiciones, porque ya no se habla catalán, pero sin embargo os alegráis cuando por la calle cada vez véis más negros y moros, cuando cierran la iglesia de tu barrio y abren una mezquita y un quebab a la vuelta de la esquina. Así está la cosa.

  43. Xevimataró
    06-09-2021 22:55

    Pepsi ja et vaig dir que els "protocols" no són sans per el desenvolupament del teu cervell. Veig que has tornat a recaure i, la veritat,ja m'agrada. Ara que està d'actualitat el poder de deu a la terra espero que acabis tant desquiciat com mossèn tusquets.

  44. Hola Pepsicola
    06-09-2021 21:39

    Visca Catalunya lliure de nacionalisme i comunisme, per una Catalunya tradicional, patriòtica i autòctona, visca Catalunya i dalt Espanya!

  45. Bernal Francés
    06-09-2021 17:38

    Visca Catalunya lliure!

  46. Hola Pepsicola
    06-09-2021 16:33

    Que sí hijo que sí, que o eres un progre recalcitrante como tú o no mereces vivir. Yo ya te había calado con lo del trumpismo hace tiempo, pero nunca llegué a pensar que fueses tan intolerante con los que no siguen la biblia del buen progre. Si todavía serás votonto del psoe.

  47. Francesc 2
    06-09-2021 15:20

    "Amb un castellà ple de paraules en català, En Cusidó descriu en el seu diari i en les cartes a la seva dona, Na Manolita Muñoz, el seu dia a dia en aquest camp de concentració.". Curiosa afirmació. El fragment del diari reproduït en la fotografia mostra inequívocament que el diari està escrit en català.

  48. Bernal Francés
    06-09-2021 15:08

    Con españoles como tú, no me extraña que crezca el sentimiento independentista. Sois tal para cual, enfermos de nación.

  49. Hola Pepsicola
    06-09-2021 12:09

    Falsedad por qué, ¿no hubo fusilamientos en el bando republicano? ¿quién te dice que no hubiesen hecho purga como hizo Franco? Y más con la República rendida al comunismo, con traidores repugnantes como Largo Caballero o Negrín, estalinistas de tomo y lomo, cortando el bacalao. Y tienes el valor de llamarme facha porque no comulgo con la tontuna progre, la verdad que me la trae al pairo, cuando soy de familia de comunistas, cuando no estoy ni bautizado. Anda por ahí macho.

  50. Francesc 2
    06-09-2021 09:54

    L'INH. Tlluita contra l'oblit i el relat falsejat. Cerca arribar a la veritat dels fets més enllà de la censura: aquells que enorgulleixen un poble, el poble català i la Nació Catalana, però també aquells dels quals ens n'hem de sentir avergonyits.

  51. Francesc 2
    06-09-2021 09:28

    Un historiador "afeccionat" i que fa 25 anys que estudia els camps de concentració franquistes i els desapareguts catalans que ningú no recorda . És escrupulós i sistemàtic. Cal desemmascarar la barbàrie del franquisme fins al final.,que la gent arribi a tenir fàstic d'allò que va ser aquell règim. Aquest estudiós i en Paul Preston fan com nosaltres lluitar: contra l'oblit.

  52. Bernal Francés
    05-09-2021 21:58

    Esa falsedad es la que os empeñáis en repetir los fachas, españoles o catalanes. Pero no, es una grosera falacia del mismo calibre que las del INH, un sofisma podrído . No me gustas nada, Pesicola.

  53. Hola Pepsicola
    05-09-2021 21:48

    Es lo que tienen las guerras, si los republicanos hubiesen ganado hubiesen hecho lo mismo a los del bando contrario. Ahora también hubo muchos catalanes a favor de Franco.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34994
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va escriure Bernal Díaz del Castillo la Historia Verdadera de la Conquista de Nueva España o ho va fer el...[+]
D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]