Accediu  |  Registreu-vos-hi
"..el que realment va passar és només una petita part de tot el que va passar.
Tot en la història segueix sent incert, els esdeveniments més grans, així com la menor incidència."
Goethe
ARTICLES » 24-05-2024  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
2122 lectures

L’illa Guadalupe del Carib

El nom de l’illa caribenya de Guadalupe té els seus orígens a Extremadura o a Portugal? En Carles Camp ho esbrina en aquest article.

Mapa antic de l'illa.

Al segon viatge d’En Cristòfol Colom d’exploració i colonització de les recentment descobertes illes caribenyes hi va descobrir, entre d’altres territoris, dues illes.

Una d’elles fou batejada amb el nom de Montserrat en honor de la Mare de Déu de Montserrat, advocació mariana que, tant llavors com ara, tenia una gran devoció a Catalunya. Molts historiadors afirmen que En Colom li va posar aquest nom perquè la Mare de Déu de Montserrat llavors era la patrona d’Espanya. No calen comentaris.

A l’altra, li va posar el nom de Guadalupe. Els historiadors afirmen que ho va fer en honor de la Virgen de Guadalupe, patrona d’Extremadura.

Tenint en compte la gran tradició marinera i la important indústria i tecnologia navals que hi havia llavors a Extremadura, dir que En Colom duia navegants i mariners extremenys sembla talment un acudit, i faria riure si no fos un tema seriós. L’Extremadura d’aquells temps segur que tenia qualitats i coses destacades. Però d’art mariner, no. No en tenia absolutament gens.

Quin és, doncs, l’origen d’aquest nom? Ara ho escatirem.

A Portugal, a la Vila do Bispo, al districte de Faro, hi ha la Ermida o Capella de Nossa Senhora de Guadalupe. Es troba a la part occidental de la regió més meridional de Portugal, l’Algarve, a la zona propera a l’extrem sud-oest d’aquest país. Exactament és a 37.08939 graus de latitud nord i 8.86687 graus longitud oest.

Ermita o Capella de Nossa Senhora de Guadalupe, a l’Algarve, no gaire lluny de Sagres.



Interior de l’esmentada ermita.


Aquesta advocació va néixer a Astúries després de la victòria dels cristians castellans sobre els musulmans granadins, coneguda com la batalla del Salado, batalla esdevinguda el 1340 i que pren el nom d’un riu ubicat a l’actual província de Cadis. El culte es va estendre cap al sud i l’oest de la península.

La llegenda de Nossa Senhora de Guadalupe està associada a navegants i mariners, als combats contra els musulmans i al rescat dels cristians capturats, la qual cosa podria explicar la instal·lació d'un temple en la seva invocació al Barlavento Algarvio, la part occidental de l’Algarve, al sud del país, una zona extrema que era sovint assolada per pirates islàmics.

Es considera que l’ermita, d’estil gòtic tardà, fou feta construir pel rei Alfons V de Portugal (1432-1481), en temps que l’infant Enric el Navegant (1394-1460) vivia en aquesta zona, concretament a Sagres, a uns dotze kilòmetres. Altres fonts situen la primera construcció al segle XIII de mà dels templers.

Fos com fos, l’obra visible és dels temps d’Alfons V, i hi ha molts indicis que Enric el Navegant venia sovint a resar-hi durant la dècada de 1450 o potser, fins i tot, abans.

En efecte: la quinta junt a la capella podria haver estat ocupada per l'Infant, com a part del seu exili a l'Algarve després de la desastrosa batalla de Tànger, els darrers anys de la seva vida. Hi ha relats de la presència de l'Infant a Raposeira, població situada just al costat de la capella, on es va trobar amb el navegant italià Alvise Cadamosto (1432-1488). El temple podria estar referenciat pel cronista Gomes Eanes de Azurar (1410-1474) a la seva obra Chronica do Descobrimiento e Conquista da Guiné, escrita el 1453, en què parlava d'una ermita de Santa Maria da água de Lupe, al terme de Lagos, població situada a uns quinze kilòmetres de la capella. Així, l'edifici presenta una importància històrica múltiple: no sols és un dels més antics monuments gòtics de la zona, sinó també un testimoni del període dels descobriments, unit als viatges de l'Infant entre Lagos i la seva vila de Sagres.

En efecte, aquesta capella és, més o menys, a mig camí entre les poblacions de Lagos i Sagres, on l’Enric el Navegant tenia la seva escola de formació de navegants, coneguda com a Escola de Sagres, fundada el 1417. Allí el monarca portuguès i l’Infant van aconseguir reunir tècnics i científics amb el propòsit de  preparar els homes que iniciarien l’època daurada de Portugal, amb tot el seguit de descobertes i les conseqüents possessions obtingudes que van convertir-lo en unes quantes dècades en el país més ric d’Europa. Un home vital d’aquesta Escola fou En Jaume Ribes, nom de convers d’En Jefuda Cresques, fill de l’Abraham Cresques, l’autor de l’Atles Català.

Aquesta advocació mariana era, per tant, durant aquells anys dels segles XV i XVI, la protectora dels navegants i mariners portuguesos, a qui de ben segur durant els seus perillosos i arriscats viatges li resaven sovint demanant la seva protecció.

En Cristòfol Colom va tenir l’ajut, ja en el primer viatge, dels germans portuguesos Eanes Pinzon i potser d’altres navegants de la mateixa nacionalitat, junt amb els seus respectius equips de mariners, probablement ja experimentats a navegar en mars tropicals.

Per tant, al meu entendre, té tota la lògica del món que a una de les illes descobertes se li posés el nom de Guadalupe en honor a Nostra Senyora de Guadalupe, protectora, en aquells temps, dels navegants i mariners portuguesos, especialment dels qui s’allunyaven molt del seu país en mars desconegudes que banyaven terres incògnites.

 

Carles Camp



Autor: Carles Camp




versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Rafel
    29-05-2024 12:40

    Al mateix temps, fent aquesta recerca, m'hi vaig trobar amb un Bartolomé Ferrer que acompanyava a Cabrillo i va continuar navegant per aquella Mar del Sur californiana en morir Cabrillo, i no saben si fer-lo espanyol de la mediterrània (o sigui, català) o, atenció, genovès... de nou...

    Però és que a més a més, si mireu al final de l'article de la Wikipedia d'aquest Bartolomé Ferrer a l'apartat "Vease también", ens surten tres navegants amb els cognoms ben catalans, Tomàs de Cardona, el seu nebot Nicolàs de Cardona i Francisco Galí, i cap d'ells és català tu!! Increïble.

    https://es.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C3%A9_Ferrer

  2. Rafel
    29-05-2024 12:22

    Bé podria ser el cas que fos per Portugal i no per Espanya aquesta illa Guadalupe, perquè sembla que hi ha certa costum i baralla per adjudicar-se noms i personatges que no els pertanyen.

    Fa poc vaig trobar el cas del navegant Joao Rodrigues Cabrillo o Juan Rodriguez Cabrillo que ha creat tensions i polèmiques recents entre Espanya i Portugal.
    Aquest Juan Rodriguez Cabrillo va formar part de la companyia de l'Hernan Cortès i de Pedro d'Alvarado, assentat a Santiago de Guatemala, posteriorment va fundar l'assentament de San Diego a Califòrnia. Es va fer un monument al navegant fa dècades en aquesta ciutat californiana de mà de la colònia portuguesa, però ara volen fer-lo espanyol, han posat una altra placa commemorativa al monument fent-lo espanyol i ara n'hi han dos plaques al monument, una que el fa portuguès i un altra d'espanyol.

    https://es.wikipedia.org/wiki/Juan_Rodr%C3%ADguez_Cabrillo


    El fet de fer-lo portuguès com s'havia pensat sempre, ve perquè l'Antonio de Herrera a la seva famosa obra de 1615 "Historia general de los hechos de los castellanos en las islas y tierra firme del mar océano" així ho referencia. Però ara s'han trobat noves proves que el fan de Palma del Río, Córdoba. Proves encara no massa concloents, perquè mentre la historiadora que les ha trobat, sí que ha trobat referenciat un "Juan Rodríguez Cabrillo natural de Palma del Río", el que ha trobat referenciat tant a Palma del Río com a Santiago de Guatemala són tan sols els noms d'uns "Juan Rodríguez", però sense que hi conste el cognom Cabrillo.

    https://www.lavanguardia.com/vida/20150923/54436784265/el-descubridor-de-california-era-espanol-y-no-portugues-segun-nuevas-pruebas.html


    Fins aquí no passava d'una anècdota entre espanyols i portuguesos, però vaig malpensar d'aquest Antonio de Herrera i m'hi vaig preguntar si no tapava a un Cabrera, però s'havia de trobar alguna correspondència que lligara a Cabrillo amb algun Cabrera, i la vaig trobar. Gabriel de Cabrera, procurador de Guatemala, amb relació directa amb els reis i amb Pedro d'Alvarado, armador de naus, navegant en la Mar del Sur i veí de Cabrillo a Santiago de Guatemala. I és un personatge molt més important que aquest Cabrillo, amb una trajectòria molt similar ambdós i la vida dels quals inclús s'entrellaça.

    Hi hauria que escarbar més.

    https://journals.openedition.org/nuevomundo/79357?lang=pt


  3. Manué
    26-05-2024 21:55

    Més que bellotera o mangurrina.. segur!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
36192 lectures
11a UNH - Presentació de la universitat
Abel Cutillas - Pensar la Història: de Nietzsche a Maquiavel
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La història i la seva coneixença, enforteixen els principis i valors en un món quotidianament ennegrit per la...[+]
No cal remuntar-nos al segle XV per trobar indicis de manipulació de la història. La Vikipèdia espanyola n'és...[+]
Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]