Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
OPINIó » 20-09-2014  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
5727

La meva opinió sobre «Desmuntant Leonardo»

En Lluís Maria Mandado fa una defensa del documental d'en Dani de la Orden sobre les investigacions d'en Bilbeny

Font de la foto: IndexLlibres

Aquest és el títol de l’esperada producció basada en els estudis rigorosos i valents d'en Jordi Bilbeny sobre En Lleonard de Vinci que es va estrenar oficialment el proppassat divendres dia onze de juliol als cinemes Girona de Barcelona.

Tal com va dir el seu director Dani de la Orden el dia de la preestrena davant una sala a punt d’esclatar de tan concorreguda, actualment és difícil de veure una sala de projeccions plena, i més, per un documental. I és que tant la preestrena com l’estrena van ser dos actes brillants.

Volem remarcar, a més, que aquestes vetllades van tenir com a al·licient la presència de personalitats i d’intel·lectuals de relleu i de recercadors tocats pel descobriment de la vera història de Catalunya.

El documental té una factura excel·lent. No és fosc, ni avorrit. Ans al contrari. Sembla com si aquesta producció s’hagués contagiat de l’optimisme i la vitalitat que s’estén per Catalunya. L’obra és amena, interessant, lluminosa, plaent, de confecció impecable i elegant. De visió totalment recomanable.

Hem de destacar també la tria que s’ha fet dels experts que donen la seva visió del personatge perquè és molt completa, la qual cosa fa que seguir el fil d’arguments sigui interessantíssim, podríem dir hipnòtic.

En definitiva, creiem que és una obra imprescindible i considerem el film com l’esdeveniment de la temporada. Esperem que ben aviat, potser la propera temporada, en puguem veure la continuació, perquè quedareu amb ganes de més. Ara que l’han deconstruït haurem d’esperar a veure com el reconstrueixen, preveient que el gran Lleonard podria ser d’origen català.

Els cinemes Girona de Barcelona van tenir la gentilesa d’invitar la nodrida i selecta assistència a un cava català en finalitzar el documental, acte que podem qualificar com un dels més lluïts i més interessants que s’han esdevingut últimament a Barcelona.

També hem d’afegir que, com sol ser habitual, els membres de l’INH van cloure la nit de la preestrena amb un sopar de germanor per celebrar la bona assistència i l’acollida del públic.

Per acabar, insistim en la importància del documental que se suma a un gruix notable de produccions anteriors. Aquesta darrera, que ens condueix cap a un Lleonard d’origen català, no és sinó la conseqüència de la puixança dels estudis de Nova Història i d’un nodrit planter de recercadors, que desvetllen cada vegada més la fins ara adormida societat catalana.

Lluís M. Mandado i Rossell

Juliol de 2104



Autor: Lluís M. Mandado i Rossell




versió per imprimir

  1. Arnau Cruanyes Rovira
    27-12-2014 22:51

    Sr. Mandado, por favor....seamos serios

  2. QUEMASTEDAATI
    22-11-2014 20:39

    SOIS REALMENTE PATÉTICOS. Estáis totalmente acomplejados. Queréis ser lo que jamás habéis sido ni seréis. La HISTORIA pasada no se puede cambiar. Es IMPOSIBLE. Por eso vosotros os llamáis Instituto de la NUEVA Historia...¡¡¡NUEVA¡¡¡ qué bien puesto está el nombre.

    Lo dicho: sois patéticos.

  3. 15 de Juliol 1099.
    23-09-2014 16:25

    Déu n'hi do , quins comentaris!!!! com diria aquell de l'APM, AQUÍ HAY NIVEL!!!!



  4. albert
    21-09-2014 23:16

    coneixes aquella que diu: manipulan-do ma, manipulan-do ma... yo conozco un chiquillo que quiere de corazón, para irse con la historia, se tiró por el balcón.

    Calla, igual som antisistema, i antisemilla, i antical, i antiquats. Boníssim. I un pèl amargadot sí que sembles....

  5. Gat escaldat
    20-09-2014 20:02

    Què dius ara! Marrameu! Que jo sóc com un dels grans? Ja m'agradaria. Però deixem-ho per al gran felí, que és tant saberut en els seus comentaris.

  6. Gat escaldat
    20-09-2014 16:57

    Tens tota la raó. Però no et creguis que pel comentari aquest tindran una colla de fans demanat-los un autograf, encara que el gran erudit els faci comentaris. De fet els realment importan és el valor de la seva recerca. Esperò que signin molt.

  7. Gat escaldat
    20-09-2014 16:21

    Oi que sí? És per què el documental s'ho val.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]