Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
OPINIó » 28-01-2013
4537 lectures

La recuperació de la nostra Història

En aquesta carta, la Montse Montesinos, després d'adonar-se que fa quaranta anys que en Raimon ja cantava que els castellans ens havien furtat la història i se la feien passar per seva, ens encoratja a posar-nos en contacte amb ell perquè pugui abanderar la nostra tasca

Un dia d'aquests, mirant una revista, amb motiu de la celebració al Liceu dels 50 anys de vida de cantant d'en Raimon, vaig llegir la lletra d'una cançó que feia molt de temps que no sentia i que em va sorprendre pel seu contingut. Quan la sentia, en el passat, no li sabia veure tota la significació que ara li trobo.La cançó es diu "T'adones amic" i és aquesta:

T'adones amic, t'adones company /
que ja fa molts anys que ens amaguen la Història /
i ens diuen que no en tenim, que la nostra és la d'ells? /
T'adones company, que ara volen el futur /
a poc a poc, dia a dia, nit a nit? /
T'adones company? No volen arguments, usen la força. /
T'adones amic, t'adones company /
que hem de sortit al carrer junts, molts, com més millor /
si no volem perdre-ho tot? /
T'adones amic?, T'adones, company?... /

Al llegir-la de nou em vaig quedar estorada en veure, no solament la seva vigència en temps actualíssims, sinó en la seva visió secular i profètica en el temps que la va escriure. La profunda intuïció de cada frase i la seva significació.
I vaig pensar que sembla feta expressament per definir l'esperit de l'Institut Nova Història, que no ho podia dir més clar, Sembla un missatge que arribi de trenta o quaranta anys enrere, just per posar-lo en la portada com a carta de presentació,
En Raimon és historiador, és d'esquerres, ha lluitat molt per poder dir coses difícils en cada moment i no ha tingut por. Ha estat i és una veu de molt prestigi a qui s'escolta i es venera. Si es veu palmàriament que hi està d'acord amb aquest esperit de lluita per la veritat històrica, tot em fa pensar que podria ser que es pogués convèncer per abogar per la causa.
Perquè no li feu arribar escrits vostres perquè se'ls llegeixi o mireu de contactar amb ell per parlar-ne? Seria un aliat de molt de pes i segur que sabria com fer-ho per ser convincent. Penso que només que la gent se'l llegís en articles a diaris o revistes, li ferien cas. Aquesta és una renovació que ha de venir des del poble, des de baix i anar creixent, anar conscienciant, per "sortir al carrer junts, molts, com més millor". Està vist que des de dalt, dels que podrien fer-ho, no en fa cas ningú.
Bé, és una idea que s'empara en la cançó que va escriure precisament ell. Pel contingut, no se l'ha de convèncer, perquè el que diu és prou clar.
Seria fantàstic tenir un aliat amb tant de  ressò mediàtic i pes específic.

Penseu-vos-ho.

Montse Montesinos
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. rocío
  11-02-2013 17:07

  Manipulación de la historia???? no, nunca, jamàs !! https://www.youtube.com/watch?v=lvZnWdkjoTQ&feature=channel&list=UL

 2. albert
  29-01-2013 18:06

  la majoria de l'INH tenim suficients coneguts ""historiador, és d'esquerres, ha lluitat molt per poder dir coses difícils en cada moment i no ha tingut por. Ha estat i és una veu de molt prestigi a qui s'escolta i es venera"", com per saber que només els germànics i els anglosaxons tenen alguna opció d'entendre la magnitud de la comtessa en la que estem immersos... Ara bé, si hi ha alguna opció de contactar-hi, doncs endavant. I, si a sobre s'interessa per les investigacions, i es fa resò públic del tema, endavant amb la jugada

 3. Carles Ortiz
  29-01-2013 16:44

  Molt bona proposta, cal prendre bona nota

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
24846 lectures
2019 INH 37 Vicent-Marc Adell/ «El Lazarillo i la literatura catalana»
2019 INH 42 Albert Fortuny/ «El cherry picking i el mètode científic»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
El diari Levante es feia ressò aquesta setmana de la catalanitat de Cervantes segons Lluís Maria Mandado, que...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]