Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
ARTICLES » 13-12-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
1922

Miró i Picasso parlaven entre ells en català, no en castellà

Ara que els museus Picasso i Miró de Barcelona han organitzat una exposició conjunta, recordem el greu error del documental 'Miró'. El pintor malagueny coneixia el català i era la llengua amb la que conversava amb el seu col·lega barceloní.

Fotograma de la pel·lícula \'Miró\' Autor/a: CCMA.

TV3 i À Punt van emetre aquest dimecres la pel·lícula 'Miró', d'Oriol Ferrer, que explica el període del jove pintor català quan va marxar de Barcelona per instal·lar-se a París. La versió original del film conté diàlegs en català, francès i castellà. Aquesta última és la llengua amb què l'actor que dona vida a Joan Miró, Eduard Lloveras, conversa amb el pintor i escultor Pablo Picasso, interpretat per Pau Roca.

Aquesta decisió de fer parlar els dos genis entre ells en castellà és un greu error de l'equip de documentació de la pel·lícula. L'artista malagueny coneixia i parlava el català, i està documentat que aquesta era la llengua amb què es comunicava amb Miró.

Eduard Vallès, antic conservador del Museu Picasso de Barcelona, ho explicava en una entrevista a 'El Punt Avui' l'any 2021: "Picasso va parlar català, cosa que s'ha posat en dubte en diverses ocasions. L'hagué de parlar a Barcelona, però especialment a Horta i a Gósol. Fins i tot davant d'interlocutors francesos, i això no sempre agradava a tothom".

Sobre el seu parlar, Vallés afirmava: "El parlava d'una manera matussera, com ell mateix reconeixia, barrejat amb castellà i francès. Durant molts anys, a amics més propers els demanava que quan li enviessin cartes o postals des de Catalunya fossin en català. El 1906, quan va a Gósol, no només parla en català: escriu en català diverses cartes. Tot està documentat. Només cal consultar els arxius del Museu Picasso de París".

Cal recordar que el pintor malagueny va arribar a Barcelona el 1895, amb catorze anys, per estudiar a la Llotja, i que va residir a Horta de Sant Joan dues vegades; del 1898 al 1899, per recuperar-se d'una malaltia, i deu anys després, el 1909 va tornar. El 1906, passà tres mesos a Gósol.

A París, s'hi va instal·lar el 1904 i va morir a França, el 1973. El pintor va voler que el primer museu amb el seu nom s'ubiqués a Barcelona.



Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.racocatala.cat/noticia/59327/miro-picasso-parlaven-entre-ells-catala-no-castella



Autor: Pol Bragulat




versió per imprimir

  1. Colin Smith
    15-12-2023 14:48

    "Cóllins!!, al menys les cartes escrites en català a Gósol sabem que es troben al museu Picàs de París, no??"


    "Picasso va escriure unes cartes en català quan vivia unes setmanes a Gósol al 1906. Doncs Picasso parlava i escrivia només català amb Miró del 1920 al 1973."

    Realment no entenc cóm és possible que no sigueu tots catedràtics universitaris.

  2. Alvaro Prim
    15-12-2023 14:09

    Gosol no es Miró

  3. Xavi G.
    15-12-2023 13:39

    Cóllins!!, al menys les cartes escrites en català a Gósol sabem que es troben al museu Picàs de París, no??

  4. Colin Smith
    15-12-2023 13:31

    I tant!

    No es pot confiar en els documents.

    Excepte els documents que no existeixen.

  5. Xavi G.
    15-12-2023 13:24

    Aquest darrer profund era per recondit i amagat, com ara mateix els tinc jo, no podent-te així ajudar a obrir-te els ulls per que surtis de les recòndites tenebres en que et trobes.

    Salutacions

  6. Colin Smith
    15-12-2023 12:58

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  7. Colin Smith
    15-12-2023 12:36


    1. "Cap dels dos parlava el castellà. Picasso parlava l'andalú i Miró el castalà, cosa que fa impossible una correcta interlocució, com tothom amb coneixements profunds sap."

    I tant! Son dues llengües, com deia el teu admirat Francesc Franc, com el mallorquí i el valencià.


    2. "Sembla que el francès l'utilitzaven, però sospito que era més de cara a la galeria..."

    I tant, Xavi. Quan un dedicava un dibuixet a l'altre, òbivament ho feia pel galerista, que mai veuria el dibuixet. Les proves? Cap. Però no necessitem cap prova si el nostre objectiu és demostrar les nostres conclusions pre-concebudes.

    3. "Però entre ells parlaven i s'escrivien en català, i aquí remeto als documents"

    I tant, Xavi! ELS DOCUMENTS! S'ha de confiar en els documents! Segurament aquests documents són molt i molt bons, no com els documents que comento en el meu primer comentari abaix, que són tots falsos! I com ets expert en documents, segurament els has estudiat en profunditat!

    4. "en el profund enllaç de l'article ens ho mostra i demostra."

    Obviament no tinc el teu nivell com a investigador, Xavi, i no trobo les proves que has vist. Pots compartir l'enllaç?

    Salutations!

  8. Xavi G.
    15-12-2023 12:13

    En això té raó el Colín. Té "--potser un 98% del total--" d'intervencions amb tot allò que diu que l'acompanya, però no el monopoli. Ja voldria això el profund tros de..., mira, deixe-m'ho estar, que no vull fer-me mala sang de bon matí.

    Però no pot ser el mateix que el Joanet de la Montanya, perquè si fas un minuciós i profund estudi t'adonaràs que el Joanet no entenia el castellà. Mentre que aquest Colín diu que parlaven entre ells en castellà.

    Cap dels dos parlava el castellà. Picasso parlava l'andalú i Miró el castalà, cosa que fa impossible una correcta interlocució, com tothom amb coneixements profunds sap.



    Però bé, sembla que el francès l'utilitzaven, però sospito que era més de cara a la galeria..., a la galeria parisenca que'ls anava a donar la fama i fortuna. I també potser per algun tic de ·pijisme· i esnobisme. I també per algun altre motiu. Però entre ells parlaven i s'escrivien en català, i aquí remeto als documents, que en el profund enllaç de l'article ens ho mostra i demostra. Ale.

  9. Mir de Tost
    14-12-2023 23:36

    Sembla que el Sr. Colin Smith deu ser el mateix que aquell Joanet de la Montanya que ens avorria a tots amb les seves extensíssimes perorares i el monopoli d'aquest espai. Caldria pregar als moderadors que prenguin mesures per evitar la repetició d'aquestes actituds, en benefici de discussions i debats més àgils i amens; o simplement, l'exposició breu d'una postura o posició.

  10. Colin Smith
    14-12-2023 23:14

    Lluislluis:

    Si no confies en els documents--sense mai descobrir un document fals...

    En què confies?

    Quines són les teves fonts per estudiar la història, si no són els documents?

  11. Alvaro Prim
    14-12-2023 22:12

    Por lo pronto lo que esta demostrado es que lo hacian en frances.

  12. LluísLluís
    14-12-2023 19:55

    Al sr. Documentació:
    Ja veig que vostè és el negacionista de sempre, perquè recordar això vol dir que fa temps que corre per aquí, oi?

    "Ets tu, no, que vas explicar fa un parell d'anys que vas explicar als teus alumnes que Colom (s. XV) era català perquè el monument a Colom (s. XIX) més gran del món és el de Barcelona?"

    Això és fals, com molts dels documents que vostè esgrimeix com la veritat suprema.

    Acaba de tergiversar el que vaig explicar fa força anys, d'un exercici que vaig proposar de com mitjançant la lògica deductiva es poden arribar a conclusions que després s'han de contrastar.

    Va d'erudit i no sap diferenciar una interrogació, d'un argument:

    Jo li pregunto "Per quin motiu Picasso i Miró no podien haver parlat en català entre ells?"

    I vostè respon: "Quin argument! "

    Més enllà de els seves provocacions: que si sóc un indocumentat, que si no se paleografia ni diplomàtica, que sinó he entrat mai a un arxiu, que no tinc cap idea de la epistemologia... i no se quantes més fabulacions que m'invaliden per parlar en aquest fòrum que sembla seu, com que no m'ha respost cap de les dues preguntes que li feia, doncs res ja ho deixem aquí.

    Vagi tranquil i no pateixi sr. Documentació que amb la seva erudició paleogràfica i diplomàtica i la seva docilitat, sempre trobarà una ma, a la qual després de besar-la, li donarà de menjar.

  13. Alvaro Prim
    14-12-2023 16:25

    Las dedicatorias estan en un catalan muy raro. Hasta parece frances

  14. Colin Smith
    14-12-2023 12:52

    Perdó, LluisLluis.

    Ets tu, no, que vas explicar fa un parell d'anys que vas explicar als teus alumnes que Colom (s. XV) era català perquè el monument a Colom (s. XIX) més gran del món és el de Barcelona?

    I ara dones leccions d'humiltat i d'erudició?

  15. LluísLluís
    14-12-2023 10:07

    Els meus missatges estan escrits, començant d'abaix a dalt i la seva lectura és coherent en aquest sentit. Disculpeu la meva poca traça a l'hora de filar els comentaris

  16. LluísLluís
    14-12-2023 10:05

    Miri sr. Documentació, sap qui ho diu això?

    Les operacions especials a l'Edat de la Cavalleria són un tema particularment difícil para una investigació històrica sòlida. És molt fàcil que el lector crèdul s'enganyi amb les històries pintoresques dels cronistes medievals i els propagandistes del renaixement, i accepti com una veritat inqüestionable les seves invencions.(...)

    Yuval Noah Harari

    Així doncs, li prego una mica més d'humilitat quan escrigui en aquest fòrum. Segurament ens entendrem millor

  17. LluísLluís
    14-12-2023 09:40

    Per quin motiu Picasso i Miró no podien haver parlat en català entre ells?

  18. LluísLluís
    14-12-2023 09:39

    Al sr. Documentació,

    L'extensa documentació sobre els fets del 20 de setembre del 2017 és falsa.

    L'extensa documentació sobre els comptes de polítics catalans a Andorra o Suïssa és falsa.

    L'extensa documentació sobre el terrorisme dels CDR es falsa

    Les detencions del cas Judes i moltes d'altres, es basa sobre extensa documentació falsejada

    No s'assebentat que els estats falsegen l' extensa documentació sota el criteri de la raó d'estat?

    Però no només falsifica documentació, sinó que es preparen trames i coartades, s'urdeixen assassinats que passen per accidents...i no tots els estats son tant barroers com la Rússia de Putin.

    Si realment creu que només la documentació demostra els fets històrics, no pateixi, no perderà la seva feina, sigui quina sigui. Demostra un nivell de docilitat molt interessant per als contractadors.

  19. Colin Smith
    13-12-2023 21:28

    "està documentat que aquesta era la llengua amb què es comunicava amb Miró."

    Entenc.

    La extensa documentació de la genovesitat de Colom és falsa.

    La extensa documentació de la castellanitat de Cervantes és falsa.

    La extensa documentació de la toscanitat de Leonardo és falsa.

    La extensa documentació de la rotterdamitat d'Erasme és falsa.

    La extensa documentació de l'avilanitat de Sta Teresa és falsa.

    Però de ben segur els documents que diuen que Picasso i Miró sempre parlaven català (que no comparteixes amb nosaltres per motiu obvis) són completament autèntics i fidedignes.

    Picasso i Miró es van conèixer a Paris al 1920 (ja feia 16 anys que Picasso no vivia a Catalunya).

    Picasso va morir al 1973. Si tens documents que demostrin que van parlar només català entre ells tot aquell mig segle, m'encantaria veure'ls.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35173

Aconseguits 1750€
de 8000€
Queden 20 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
En Pep Mayolas ens dóna notícia del mercader, cònsol i ambaixador montpellerí Ramon de Conques a les mateixes...[+]