Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 18-03-2024  |  MEMòRIA HISTòRICA
1505 lectures

Mor Gastó III de Foix, el compositor de 'Se Canta', l'himne oficial d'Occitània

La tradició diu que va ser el compositor de 'Se canta', l’himne nacional occità.

Bibliotheque Nationale de France.

Tal dia com avui de l’any 1391, fa 632 anys, a L’Espitau d’Orion (una vila prop d’Ortès, en aquell moment comtat independent de Foix-Bearn i actualment Aquitània-França), moria el comte Gastó III de Foix i X de Bearn, que havia estat un mecenes de les arts i un destacat escriptor i músic de la seva època. Segons la tradició, Gastó III de Foix va ser el compositor de Se canta, una cançó tradicional que contemporàniament s’ha convertit en l’himne d’Occitània.

Se canta fa secretament al·lusió a la massacre contra els albigesos (Croada Albigesa, 1209-1229). El rossinyol, protagonista de la cançó, simbolitza l’accés a la dimensió mística dels càtars, i les muntanyes, l’altre element important de la tonada, simbolitzen els impediments materials i espirituals que obstaculitzen aquest trànsit. La versió aranesa d’aquesta cançó es diu Montanhes araneses i és l’himne oficial d’Aran des del 1990.

Gastó III, també conegut com a Gastó Febus, havia nascut l’any 1331 a Ortés, una de les ciutats més importants del comtat independent de Bearn. Com a cap de la casa de Foix era vescomte de Castellbó, i, per tant, copríncep d’Andorra. Es va casar amb Agnès de Navarra, filla de la reina Joana II de Navarra i del seu consort, Felip d’Evreux. A través d’aquest matrimoni es crearia un vincle dinàstic que, vuitanta-vuit anys més tard (1479), portaria un Foix (Francesc I) al tron de Pamplona.

Va tenir una activitat militar molt intensa i una vida familiar molt tempestuosa. Sospitava que el seu cunyat, Carles II de Navarra (el germà d’Agnès), el volia enverinar a través del seu propi fill, Gastó de Bearn, i en el decurs d’una forta discussió va matar el seu hereu d’una punyalada al cor (1382). Tot seguit va haver de lluitar contra el seu gendre, Carles de Berry, que, amb la desaparició de l’hereu pretenia usurpar el comtat. El va derrotar, però va quedar molt limitat per les condicions que va arbitrar el rei de França.

No va tenir més fills legítims, i el seu primogènit il·legítim seria un destacat mercenari al servei dels Trastàmara, que ambicionaven el tron de Toledo en la guerra civil castellana. Rebria el títol de Medinaceli, que més endavant seria una de les principals cases nobiliàries hispàniques. Gastó III de Foix va ser succeït pel seu cosí Mateu I de Foix, casat amb Joana d’Aragó, primogènita del rei Joan I de Catalunya-Aragó, i desplaçada de la legítima successió al tron de Barcelona pel fet de ser una dona.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/mor-gasto-iii-foix-compositor-canta-himne-oficial-occitania-marc-pons_1071045_102.htmlAutor: Marc Pons
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Xavi G.
  22-03-2024 21:58

  Ostris tu, aquest paio fa de vosaltres el que li ve en gana.

 2. Xavi G.
  21-03-2024 20:09

  Bernat de Bearn o de Foix li deien a aquest fill il·legítim del Gastó Febus per cert.

 3. Xavi G.
  21-03-2024 19:59

  LluísLluís,

  Aquest fill il·legítim que va lluitar a favor d'Enric de Trastàmara i va ser primer comte de Medinaceli en guanyar els Trastàmara, resulta que va casar amb una neta de l'Alfons de Castella el desheretat (1270-1335), net alhora d'Alfons X el Savi i anomenat "de la Cerda", que fins al darrer dia de la seva vida va intentar ocupar el tron i va passar-hi la meitat d'ella fent la guerra civil contra el seu oncle i cosins usurpadors amb l'ajuda de Jaume II.

  O sigui, aquest casament fa com una mena transició i cloenda entre la primera guerra civil castellana (1285-1331) i la segona querra civil castellana dels Trastàmara (1351-1369).

 4. Xavi G.
  20-03-2024 21:21

  Comentari ocultat per inapropiat (No respecta les normes de conducta).
  La repetició de comentaris d'aquest tipus pot portar al bloqueig permanent de l'usuari.

  Feu clic aqui per mostrar-lo

 5. LluísLluís
  20-03-2024 19:42

  Però de què parleu ?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35165 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del...[+]
Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta...[+]
Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè...[+]
Els catalanismes i catalanades que es troben a l'obra del Marquès de Santillana són el resultat normal d’un...[+]