Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ARTICLES » 18-08-2020  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
1135 lectures

Unes 80 persones passen per la 7a edició de la Universitat Nova Història

Transcrivim al nostre lloc web una primera valoració que l'Institut Nova Història va redactar sobre la 7a Universitat Nova Història i que vam fer arribar al setmanari Nova Conca, on va sortir publicada aquest 7 d’agost.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

A l'hora de cloure aquesta nova edició de la Universitat que l'Institut Nova Història ha organitzat a Montblanc, el balanç que, des de l'organització, en fem és molt positiu. Inesperadament positiu si tenim en compte els factors que ens condicionaven. Abans de començar-la tot hi era incert.  No vam saber fins pràcticament a finals de juliol si la podríem dur a terme d'una manera presencial. La pandèmia estava ben present en la ment dels organitzadors. Era un dels contratemps. Si Barcelona i la seva àrea metropolitana quedaven confinades, la majoria dels possibles inscrits i els ponents no podrien presentar-se a Montblanc. O tal vegada hauria estat Montblanc i potser la Conca sencera la zona aïllada. Aleshores, en aquest cas, no hauríem pogut disposar del convent de Sant Francesc ni de cap altre local del poble per fer-hi les xerrades. És per esquivar aquests dos culs de sac que havíem preparat la versió virtual i no presencial de la Universitat. Al final no ha estat necessari fer gaire ús d'aquest recurs —només una desena de persones— perquè, sortosament, ni Barcelona i rodalia ni cap altra lloc de Catalunya han estat isolades ni tampoc la Vila Ducal. En aquest sentit, l'edició 2020 de la Universitat s'ha desenvolupat com cada any, si bé seguint les mesures sanitàries que han estat recomanades: l'ús de mascaretes, mantenir les distàncies de seguretat tant a les converses informals que s'han desenvolupat al claustre com el fet d'establir l'espai prudencial entre els oients.

D'altra banda, també pesava força entre nosaltres la incertesa sobre la resposta que tindria entre els nostres seguidors les campanyes de desprestigi que han orquestrat contra Nova Història la revista Sàpiens i diversos mitjans de comunicació, així com diversos professors de la universitat. Ens temíem que hagués fet força forat. En realitat, no ha estat així. Sí que és cert que ha baixat una mica la participació, cosa que pot ser perfectament atribuïble a l'efecte dissuasori que provoca la passa de Covid 19.

En conjunt, 80 persones han passat pel claustre de Sant Francesc des de dissabte 1r d'agost fins a dimarts 4 d'agost, amb un promig de 30 persones per xerrada, ponència o alguna altra activitat. L'Institut n'està molt satisfet, donades les excepcionals circumstàncies en què s'ha desenvolupat.


Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Hi ha, però, un acte del qual ens sentim particularment orgullosos: haver aconseguit que l'arqueòleg i historiador francès i professor jubilat de la Universitat de la Sorbona, el senyor Fabien Régnier, hagi vingut directament de París a Montblanc per instruir-nos a través d'una conferència sobre la directa vinculació dels catalans amb el poble dels catalauni. En Fabien Régnier ha mostrat que la història dels catalans és molt més antiga que no ens pensem. Més enllà de l'Edat Mitjana.

Finalment agraïm, una vegada més, el suport del batlle de Montblanc Josep Andreu perquè es fes a la vila la nova edició de la Universitat Nova Història. Sobretot perquè aquest any ha apostat per nosaltres en mig d'un clima no favorable a les nostres investigacions.

Institut Nova Història
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Lluíslluís
    21-08-2020 18:33

    Enhorabona !

    Els dies que vaig assistir, van ser molt profitosos

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
26764 lectures
Presentació
Cristòfol Soler - L'abolició de les institucions de l'antic Regne de Mallorca
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]
Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]