Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Abans que l'amor, els diners,la fe, la fama i la justicia, DONEU-ME LA VERITAT."
Henry David Thoreau(1817-1862)

Tria la teva conferència!


Si esteu interessats en que vinguem a fer aquesta conferència al vostre municipi, si us plau contacteu amb nosaltres a través del correu conferencies@inh.cat per concretar-ne la data i els detalls.

Si esteu interessats en altres confererències del mateix conferenciant feu clic aquí. Per veure totes les confererències disponibles feu clic aquí.


CONFERENCIANT:

Manel Capdevila

TÍTOL DE LA CONFERÈNCIA:

L'Homo Universalis, l'alquímia catalana i les descobertes d'ultramar

RESUM DE CONTINGUT DE LA CONFERÈNCIA:


És de tots conegut que l'alquímia i altres ciències com l'àlgebra, els (al-)guarismes, o l'astronomia, van ser introduïdes pels àrabs a Europa durant l'edat mitjana, a través de la Península Ibèrica, amalgamades per ells de cultures properes com la grega, o llunyanes com la xinesa o l'índia, dipositant-se el saber en els manuscrits "en llatí" dels nostres monestirs, i passant des d'aquests, de copista a copista, als monestirs europeus.

L'alquímia i l'astronomia catalanes ens van obrir molts fronts, entre els quals podem esmentar les conquestes militars amb el domini de la navegació al Mediterràni, Atlàntic i Pacífic, mitjançant l'ampolleta, ajudada pels coneixements dels nostres astrònoms amb: instruments, portolans i taules de navegar.

El vidre de plom aconseguit amb la fórmula de l'alquimista Guillem Sedacer (Perpinyà), es va emprar per fer l'ampolleta catalana (única durant 200 anys). Fou imprescindible al propi Colom! .. Va permetre calcular per estima la posició del vaixell i dels territoris (fins i tot la longitud) amb una precisió més que bona, entre altres al pilot Francesc Albó de Rodas (Roses) de l'expedició de Magalhaes (encomena signada per Carles I a Barcelona-1519, on va comprar 18 ampolletes).

 

COST DE LA CONFERÈNCIA:


150 € + despeses de desplaçament

CURRÍCULUM:


Manel Capdevila i Maresma (Arenys de Mar, 1945). Ha treballat a Bull com Enginyer de Sistemes, i com a consultor en el projecte Sirocco de FGC-DGPT patrocinat per la UE i en el disseny de la web de PTOP: vull-anar. Especialitzat en ciència medieval, sobre tot en allò relacionat amb l'astronomia i l'alquímia amb clau catalana (instruments, taules de navegació i cartografia, pólvora catalana, ampolleta catalana...)


TRIA LA TEVA CONFERÈNCIA

• Tria la conferència i conferenciant

• Ens desplacem al teu municipi

• Opció de Cinefòrums

• Contacta'ns per concertar la data

• T'ajudem a fer-ne difusió

Sol·licitud de conferència

Llistat de conferències

Poseu-vos en contacte amb nosaltres