Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La gent està atrapada en la història, i la història està atrapada a la gent."
James Baldwin
ENTREVISTES » 11-01-2013  |  MèTODE DE LA NOVA HISTòRIA
8247

«Si apliques tècniques policíaques, descobreixes que En Colom era català»

El grafòleg forense Jesús Delgado, a través de tècniques policíaques i dos anys d'estudi, dóna la raó a En Jordi Bilbeny en confirmar que hi ha textos manipulats que parlen d'En Cristòfor Colom i que aquest és en realitat el barceloní Joan Colom i Bertran

Un altre llibre més sobre Cristòfor Colom?
Aquest és diferent de tots. Aporto proves que en Colom era català.

¿Per fer feliços els catalans?
No. Per pur rigor històric. La teoria genovesa ja no es pot sostenir per més temps.

I l'andalusa i l'extremenya i la gallega i la portuguesa i...

Efectivament, s'ha arribat a parlar de més de 30 orígens diferents. Fins l'alcalde de Palma de Mallorca [vol dir d'Eivissa] l'ha declarat mallorquí per decret.

I vostè què diu?

Que és de Barcelona, ​​es deia Joan-Cristòfor Colom i Bertran i vivia al carrer dels Mirallers, darrere de l'església de Santa Maria del Mar.

Què més sabem?

Que el seu avi va ser banquer, va fundar l'hospital d'En Colom de Barcelona i vivia al costat de la sinagoga, però no era jueu.

Quin és el seu mètode d'investigació?

Aplico les tècniques de la policia científica a desaparicions. Amb la diferència que l'objecte del meu estudi va desaparèixer fa 519 anys.

Com?

Investigo policialment: amb qui es relacionava, antecedents penals, on vivia... i la investigació em porta al llibre d'heràldica de les famílies nobles de Barcelona.

On?

A l'arxiu de la Biblioteca de Catalunya. Aquí es troba una família Coloma, la A ha estat afegida. La manipulació és tan burda que al final del llibre, on es tornen a relacionar totes les famílies, se'ls va oblidar afegir la A. És una falsificació clara.

Quina necessitat hi havia de falsificar res?

Els Reis Catòlics no el volien nomenar virrei de les terres americanes perquè li havien promès un 10% del que trobés. I l'única forma de treure'l del mig era declarar-lo estranger.

Ningú havia vist abans aquesta falsificació?

Sí. La va detectar abans que jo la cap del Cercle d'Història, Eva Sanz. Però li van dir que la seva opinió no valia, ja que l'havia de ratificar un grafòleg. Doncs, bé: jo sóc grafòleg forense i el certifico.

És igual de fosc el lloc de naixement de tots els navegants de l'època?

De cap manera. Se sap perfectament on van néixer Americo Vespucio, els germans Pinson... tots. Aquest misteri només es dóna en Colom, perquè es va falsificar especialment.

Mai fins ara no s'havia aplicat la grafologia a Colom?

Mai. Jo he pogut estudiar dues cartes manuscrites de l'Arxiu d'Índies i les tinc per documents indubtables, és a dir no tinc dubtes, i confirmo que són seves.

Què descobreix la seva lletra?

Que els paràmetres de dicció i expressió són espanyols. No italians.

Tampoc catalans?

No, perquè parlava perfectament castellà. Però també va escriure en català com demostra un document que hi ha a l'Arxiu d'Índies a Sevilla.

Expliqui-ho.

El seu fill Jaume referencia textualment una «carta que em remet el meu pare, en català». La carta va desaparèixer, és clar, però es van oblidar d'esborrar aquesta referència. Per cert, és la referència número 1493 i és a la vista de qualsevol historiador que ho sol·liciti.

I ningú no ha vist això fins ara?

És clar que sí, però encara hi ha molts interessos.

Si és tan clar, per què és tan important la teoria genovesa?

Perquè en el document de Primogenitura [Mayorazgo], una mena de testament, diu «i sent jo genovès que ningú no ho desdigui». Jo he demostrat que aquest document ni el va escriure ni el va signar en Colom.

Què més ha descobert?

Que aquest signe que acompanya sempre la seva signatura i que ningú no havia sabut explicar, un Visé en grafologia, és la J de Joan.

Cas resolt

ESTÀTUA indocumentada

Tot ve d'una broma entre policies quan ell demanava documentació en un control antidroga a les rambles de Barcelona.
«Un company em va dir de broma: 'doncs ja hem identificat a tothom menys a aquest d'aquí dalt' i va assenyalar la part alta del monument a en Colom. Aquí vaig començar a pensar que, efectivament, el lloc de naixement d'en Colom era un misteri que bé valia una investigació. M'ha portat dos anys».




versió per imprimir

  1. Ramon
    07-03-2013 13:30

    jo penso comprar el llibre, segur que en treuré profit. Els que vulguin parlar de bogeries, endavant. La qüestió és seguir investigant....

  2. Joan
    20-02-2013 00:25

    Els papers de Palos, ¿algú els ha peritat?

  3. Miquel
    18-02-2013 02:26

    Chapeau, es nota que comenceu a fer bona feina per la quantitat de gent (suposo que tots deuen ser un tal Miguel Ángel M. Quintero de la població de Palos de Moguer) que comença per riure's del vostre treball. En canvi, ells, no saben que fer per continuar mantenint la mentida. PD: la persona mencionada a dalt, resulta que és intima amiga de Julio Izquierdo L. historiador de palos de moguer

  4. Roger
    12-02-2013 09:20

    Fascinante! Aplicar técnicas policiales a la historia. Y si aplicamos técnicas veterinarias a la filología?

  5. rocío
    11-02-2013 17:32

    ¿Manipulación de textos y documentos? ¿Historia manipulada? ¿En España??? andaaaaaaa, pero qué decíis https://www.youtube.com/watch?v=lvZnWdkjoTQ&feature=channel&list=UL .... bueno, a lo mejor un poquitín

  6. Tramontana
    09-02-2013 19:51

    EL QUE FA FALTA ES QUE EDITEU LA HISTORIA DE CATALUNYA, SEGONS ELS VOSTRES ESTUDIS ACTUALS!!! (EN TOTS ELS PUNTS ON DIFERIU DE LA HISTORIA OFICIAL, CAL ESMENTAR ELS ARGUMENTS DEL PERQUE) POSEU-HO AL VERKAMI, I SEGUR QUE RECOLLIU ELS DINERS!! ES URGENT!!!

  7. Speer
    24-01-2013 15:39

    Me encanta vuestra web de humor!! Mucho ánimo y seguid así!^^

  8. Fon Herrera
    22-01-2013 01:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  9. Sergio-M
    21-01-2013 01:41

    Si.si... En esta web todo es catalan. jaa.ja.... Menuda la que tenéis aqui

  10. Pero Azcárate
    16-01-2013 18:56

    No se entiende que todavía haya viviendo descendientes del Almirante (los Colón de Carvajal) y no se les haya hecho pruebas de ADN para ayudar a aclarar las dudas raciales que existen sobre su figura. ¿Era barcelonés?, ¿genovés?, ¿mallorquín?, etc.

  11. Francesc
    11-01-2013 16:49

    Cesc, si es clar. En aquest sentit tens raó.

  12. cesc
    11-01-2013 15:49

    Francesc això s'ha de veure amb l'òptica del got mig ple o el got mig buit. Jo veig que el got està mig ple. Sembla que la policia després de dos anys d'investigacions coincideix amb En Bilbeny en el nom del navegant, la ciutat i la llengua que parlava al seu fill, fins i tot en el nom del barri on vivia. Són moltes coincidències. Si En Bilbeny va descobrir, ja fa alguns anys, qui era En Colom i on vivia, amb la dificultat que llavors aquesta investigació comportava, per què s'ha d’haver equivocat en els altres personatges?. Tots els personatges estan interrelacionats, els Pinçons, Aymeric Vespuci o Despuig, Diego Colom. Si Bilbeny s'hagués equivocat en la interrelació d'aquests personatges no hauria arribat a descobrir a en Joan Cristòfor Colom i Bertran. En Jesús Delgado fins i tot diu que a En Colom el van fer estranger, és a dir, que el van amagar però que sabien perfectament qui era. Tot anirà caient com fulla madura.

  13. Francesc
    11-01-2013 13:52

    Algunes conisderacions. En Colom sabia perfectament castellà? Els autògrafs que hom els atribueix no ho corroboren. El sr. Delgado diu que se sap "perfectament" en quina població va néixer l'anomenat Américo Vespucci. Quina? I els Pinçon, segons ell? Altrament, fa referència als "paràmetres de la seva dicció" bo i dient que són espanyols. Què vol dir que són "espanyols"? Perquè al terme geogràfic anomenat Espanya hi havia quatre cancelleries independents i cadascuna amb sengles caràcters de dicció, vull dir amb tradicions estilístiques i lingüístiques diferents. El document que diu que en Colom parlava català no es troba, que jo sàpiga, a l'arxiu d'Indies, sinó a la Biblioteca Colombina d'en Ferran Colom a Sevilla. La resta, molt interessant.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34928
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]
Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]