Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
ENTREVISTES » 21-04-2014  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
20714

Pep Mayolas: «La meva hipòtesi és que Erasme era català i fill d’En Colom»

L'investigador Pep Mayolas presenta noves teories sobre la família del navegant i la suposada castellanització del descobriment català d'Amèrica.

Il·lustració de La Vanguardia

La història és una disciplina que mai deixa de sorprendre amb noves teories i, de vegades, noves certeses. Qui els havia de dir als antics egipcis que el seu gran faraó Ramsès II en realitat no va guanyar la batalla de Qadesh contra els hitites (va quedar en taules), tal com va manar escriure en poemes i temples? De vegades el temps posa les coses al seu lloc, altres les colga per sempre sota la sorra del seu rellotge.

La publicació de recents investigacions ha sacsejat pilars fonamentals de la història. La hipòtesi sobre l'origen català d'En Cristòfor Colom (defensada per Jordi Bilbeny de l'Institut Nova Història i altres historiadors de fora de les nostres fronteres) no va deixar ningú indiferent, i se li ha sumat últimament un altre cas de catalanitat, ni més ni menys que la del gran referent de la literatura espanyola, Miguel de Cervantes, una tesi exposada per diversos especialistes. L'últim cas apunta al príncep dels humanistes. L'investigador Pep Mayoles acaba de publicar l'estudi Erasme i la construcció catalana d'Espanya (de l'editorial Llibres de l'Índex), un llibre que promet aixecar molta polèmica.

- Comencem forts. Qui era Erasme?

- Algunes de les seves biografies clàssiques ja diuen que el seu nom era inventat. El llibre explora la hipòtesi que Erasme de Rotterdam era català i també el segon fill d'En Cristòfor Colom, Ferran Colom, fill de la veritable dona del descobridor, la portuguesa Felipa d'Avis, criadora del rei Joan II de Portugal, segons les tesis d’En Jordi Bilbeny, i filla del duc de Coïmbra, el primer humanista de Portugal.

- Vaja!

- La història manipulada ens diu que Hernando (Ferran) Colom és fill de Beatriz Enríquez de Arana, un pagesa cordovesa, i que ell va ser la persona més culta del segle XVI. En morir va deixar 15.370 volums a la seva biblioteca, quan la reina Isabel la Catòlica en va deixar 400. Era un príncep de l'Humanisme, com Erasme. I com ell, va entrar al clergat. El rei Ferran hauria vetat que En Ferran es pogués casar per evitar que tingués descendència legítima, ja que era un Urgell per part d'En Colom, branca rival dels Trastàmara, i príncep de Portugal per part de la seva mare.

- I per què s'inventaria aquest alter ego?

-En aquest moment s'acabava d'inaugurar la Inquisició, l'únic òrgan comú de les dues monarquies. Se n'amaga agafant una personalitat estrangera i també publica a l'estranger. De fet, és una persona culta, preparada i amb un gran potencial per poder governar. En Ferran no es resigna i intenta incidir en la societat.

- Com?

- Promovent una reforma de l'església perquè arribi a totes les persones, l'embrió de la famosa reforma del segle XVI. És el que es promovia des de Montserrat. I cent anys abans ja ho va començar a dir En Francesc Eiximenis, el seu antecessor. El model d'Erasme era català.

- I la seva gran obra, L'elogi de la follia...

- Erasme la va escriure mig any després de la reclusió de Joana la Boja, la reina de Castella a qui no deixen governar sota l'excusa que era boja.

- I no ho era?

- En aquesta obra la follia parla en primera persona i hi ha moments que es pot considerar que és la veu de Joana. Si sabem interpretar el que diu, veiem que Joana no és tan boja...

- I què en podem interpretar?

- Si fem cas de l'Elogi de la follia, Joana no seria filla d'Isabel la Catòlica, que ve d'una branca malaltissa: el seu avi era Enric el Doliente. Anem a parar a un escenari, que la història no ens facilita, que és que Isabel no pot tenir més fills després de tenir una nena (futura reina de Portugal), un avortament i un nen malalt (que morirà). Després de les guerres i tots els esforços per unir les dues corones, els reis acaben optant per un ventre de lloguer.

- Molt moderns...

- Ferran, amb fama de Don Joan, tenia una mena d'amant oficial amb qui ja havia tingut un fill reconegut com a bastard. Les filles posteriors serien criades com a filles d'Isabel. Sabem que la reina paria amb la cara coberta i procurava no gemegar. Ens estan dient, en realitat, que sota els llençols hi havia una altra dona.

- Llavors, els reis de Castella posteriors a Isabel eren, en realitat, catalans?

-Sí, es pot especular això. Ens poden dir que només escombrem cap a la nació catalana, però al llibre plantejo una idea catalana i valenciana d'Espanya.

- Expliqui-ho...

- Defenso que els Reis Catòlics es van casar, van viure i van tenir descendència a València. Però Valladolid acabarà substituint València a les cròniques. A part d'això, Barcelona es recupera de la seva decadència sota el regnat del Rei Catòlic. Com ho va fer? Va baixar sous de funcionaris, els interessos del prestadors, amb la insaculació i alguna altra mesura modesta, però tot això no hagués estat suficient per a la recuperació espectacular de Barcelona en tan poc temps. L'auge va venir marcat en realitat pel descobriment d'Amèrica, però, com que la història ens diu que va anar a càrrec de Castella, no consta...

- El descobriment va ser català?

-És clar. Això entronca amb el treball ja realitzat per altres investigadors. Si la història oficial no s'ho creu, és el seu problema. El descobriment va ser fet per catalans i des de Catalunya i, en cert moment, el Rei Catòlic va veure que En Colom acabaria tenint més vassalls que ell i no li interessava que tingués tant poder. Com podia invalidar el contracte que havia fet amb ell?

- Com?

-La signatura del rei no es pot invalidar. Però, què passaria si hagués signat com a rei de Castella en lloc de com a rei d'Aragó? Els privilegis atorgats a En Colom quedarien invalidats, perquè no es podien donar a un estranger, i si En Colom era català... seria estranger a Castella. Llavors va decidir convertir el descobriment en un assumpte castellà.

- La suposada castellanització del descobriment vindria marcada perquè el Rei temia el poder d'En Colom?

- Sí, per treure-li poder. La seva nissaga s'estava convertint en molt poderosa i hem de tenir en compte que la seva família, si són els Colom catalans que proposem, eren banquers. Sempre s'ha dit que els banquers que van finançar el descobriment eren genovesos. A Castella no hi havia banquers, però sí a Catalunya. Si el descobriment el fa Castella, per què entra arruïnada al segle XVI?

- Acceptem la tesi de la castellanització del descobriment, però per què castellanitzar altres elements com Cervantes o substituir València per Valladolid a les cròniques?

- No pots tergiversar només el descobriment. Castella ha de ser el cim, el cap dels regnes, quan era a l'inrevés. La riquesa, l'opulència, els humanistes eren a la Corona d'Aragó. S'ha de disfressar tot i canviar-ho. Si les cançons èpiques s'escriuen en català, s'han de traduir. Si el descobridor del Perú és català, es converteix en castellà.

- Ferran va ser un mal rei per a Catalunya?

- Era un monstre de la política. Havia d'erosionar les llibertats catalanes, on el rei era el primus inter pares i havia de respectar uns privilegis. A Castella les coses eren diferents, tenia molta més llibertat per governar i per això també va potenciar aquell regne.

- Qui realitzaria els canvis de la història?

- Ferran va crear un poderós aparell d'Estat, el CNI d'ara, la censura i la inquisició. La famosa Pragmàtica del 1502 prohibeix l'edició d'obres sense el seu consentiment. Estem lluitant contra una operació molt ben dissenyada que va ser un treball de generacions i que fins al segle XIX no va desaparèixer.

-Si no hi ha documents, com arriba a aquestes conclusions?

- Es tracta de llegir entre línies, de no creure segons què. La història és una ciència i evoluciona. Hi ha claus interpretatives que fins ara no s'han tingut en compte. Ja hi ha fet un gran treball per part d'En Bilbeny i d'altres. En Colom és només la punta de l'iceberg. Si mires els temes lingüístics pots veure que hi ha moltes catalanades a Amèrica i també al Quixot, per exemple. Per què València dóna tants préstecs als Reis Catòlics sense protestar i ells només van una vegada a la ciutat que els sustenta? Per què era la capital més luxosa i amb més habitants d'Espanya? Estem davant d'una castellanització de la història.

- És conscient del rebuig que provoquen aquest tipus de teories?

- Sí, la gent no està disposada a canviar la seva visió de la història. Sembla que el que s'ha après a l'escola hagi d'anar a missa. L'existència de la censura és palpable i demostrable. Si es volia controlar el discurs era perquè el que passava era diferent al que s'ha explicat. Un rei sap que la història el jutjarà. És normal que decideixi construir la seva història i explicar-la a la seva manera. Llavors, quina fiabilitat tenen les cròniques? Han estat escrites pera justificar les maniobres d'un regnat.

- Aquestes hipòtesis, en el moment polític actual, es poden interpretar com una provocació...

- No ho fem expressament. Políticament és complex i problemàtic, però no puc esperar 20 anys per publicar-les. No hi ha voluntat de provocar. Sé que aquesta entrevista pot originar uns comentaris com per anar-me'n a viure a Andorra.

- A què aspira?

- Aspiro a posar una pedreta per començar a construir l'edifici de la nostra història. No estem robant la història de Castella, sinó restituint de la millor manera possible la història que ens han arrencat. El tòpic ja diu que el vencedor explica la història, i a la seva manera.

- Existeix una guerra d'històries?

- Es podria dir que sí, però no es tracta d'una rivalitat entre Catalunya i Castella. Això ha passat sempre a tot arreu. Castella ha tingut la fortuna de ser la vencedora i es dota d'un passat que no tenia. La seva intolerància és gairebé genètica.

Entrevista de Sílvia Colomé per La Vanguardia

21 d'abril de 2014



Contingut relacionat:
Videu de la presentació del llibre "Erasme i la construcció catalana d'Espanya"



Autor: Sílvia Colomé




versió per imprimir

  1. antoni López
    06-08-2014 18:10

    Castilla ha destrozado todo lo que ha tocado, empezando por Castilla. Los libros de historia aparecidos durante los cuarenta años fétidos del Paco el de la boina, son todo mentiras exceptuando los que estaban perseguidos o en el índice de los obispos .Aparte de eso, que
    Colon sea Catalan o saliera de Castillodefieles: ME LA REMPAMPIMFLA !!, pero SI-SI.


  2. Jorge Puyol
    05-08-2014 19:20

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  3. Rosa Mª Bellet
    17-07-2014 11:59

    No cal que publiqueu el comentari. Però volia preguntar si realment creieu necessari publicar tants comentaris que no porten enlloc. A mi m'agradava molt llegir els comentaris, que a vegades eren tan instructius com l'article mateix i en gaudia molt. Ara quan en veig tants i del pal que van, ja no ho faig perquè no tinc temps per perdre en bajanades i em sap greu perquè potser entremig hi ha coses interessants. Potser amb alguns de mostra n'hi hauria prou. No crec que això fos censura, sinó simple cortesia cap a les persones interessades en la vostra feina. Gràcies

  4. albert
    15-07-2014 00:36

    És curiós observar com reiteradament, els detractors del genèric que es publica al web per part dels investigadors, enlloc d'incidir en algun element-prova que pogués demostrar el contrari, fan escarni, s'esglaien, intenten glossar la censura per a silenciar-nos camuflant-ho amb la conya-no-marinera, i, finalment, ens acusen del que ells, sense esser-ne del tot conscients, porten 500 anys -pel cap baix- fan: hidalgui, menyspreu, insult, escarni, però quasi mai discussió i elements damunt la htaula....

  5. Alvaro
    14-07-2014 23:24

    Pero, ¿en serio?¿esta web va en serio?... estaba convencido que todo era coña pero es obvio que muchos de vosotros os lo creeis todo.

    Sin comentarios () porque no se/puedo/debo... pero seguiré esta web, y vuestros comentarios, a menudo porque siempre está bien pasar buenos ratos.

    Un saludo

  6. Lluís
    08-07-2014 14:40

    José: que no canvii com ha quedat Amèrica no vol dir que descobrir les mentides de l'estat castellà sigui inútil. I no es tracta de la nacionalitat de Colom o Pizarro. Es tracta d'entendre què va passar, qui ho va muntar, perquè les autoritats castellanes ho han reescrit i ens han enganyat a tots. Perquè l'engany no està fet i ja està, i ara resulta que a Madrid (vull dir arxivers, homes d'estat, monarquia, noblesa, etc.) ningú en sap res. L'engany continua *en el present*. La mentida és ben vigent. Si vols dir que no veus diferència entre ser enganyat o no ser-ho, doncs costarà molt que ens entenguem, sí.

  7. Jose A Martinez
    08-07-2014 12:35

    Buenos días:

    Sin ánimo de polemizar, y dando por acabada mi intervención en este tema, tengo serias dudas de que los "castellanos" se hayan adueñado de las figuras de Colón o de Pizarro: siempre se ha entendido que Colón era genovés y Pizarro extremeño -como casi todos los conquistadores, Balboa, Cortés, etc.-.

    En cuanto a mis preguntas creo que siguen en pie: que Colón o Pizarro resulten ser nacidos en Cataluña no hará que en latinoamérica se vaya a hablar en catalán; o que Cartagena de Indias pase a llamarse Girona de Indias. Y, dejando al margen lo anecdótico, no cambiará la historia de la cristianización de América, o la del imperio español, o la pérdida de dicho imperio,...

    Y, como mi existencia es claramente irrelevante, según me han indicado amablemente, me desvanezco.

    Ha sido un placer.

  8. Lluís
    08-07-2014 10:09

    José: si no canvia res, perquè els castellans se'ls farien seus? A ells tan els hauria de fer, segons tu, no? Té molta repercussió si vols eliminar un poble. Els esborres el passat, dinamitant-los l'autoestima, i això els farà desaparèixer del futur. Posant-ho a un extrem (perdó, és un exemple per exagerar), si tu no haguessis existit, quina importància tindria?

  9. Jose A Martinez
    07-07-2014 23:52

    Buenas noches:
    Se me ocurre una pregunta que a lo mejor es estúpida: ¿De verdad tendría importancia el hecho de que Erasmo, Colón o Pizarro, entre otros, fueran catalanes?
    Y otras: ¿Cambiaría en algo la historia del pensamiento? ¿O la historia de la colonización de America? ¿O la historia de la misma Cataluña?
    Me temo que la respuesta a todas ellas es no.

  10. Pere Blavet
    05-07-2014 17:19

    Joan,


    els teus 'libros d'història' o els dels tues fills, depenent de quina edat tinguis, també diuen que jose maria Aznar va ser un aferrissat defensor de la constitució quan encara s'havia de votar.


    els mateixos 'libros de historia' diuen que la llengua castellana mai es va imposar en cap territori i que els pobles castellanitzats la vam adoptar perquè era pràcitca i adequada per al progrés... i ja veus on estan els països de 'habla castellana', que no pas hispana, en el ranquing de països avançats.


    Els teus 'libros de historia' també diuen que fins al romanticisme no s'havia escrit mai literatura en català... i segurament també t'ho creus perquè és millor creure's això que haver de fer el minúscul esforç de tenir una mica de cultura o sentit comú...


    Que et vagi bé amb els teus 'libros de historia'... repàssa'ls, gaudeix-los, pinta'ls de coloraines...


    NOSALTRES FOTEM EL CAMP i tu et quedes amb la teva misèria histèrica.

  11. Joan
    05-07-2014 13:45

    Mis libros de historia dicen que Crsitoba Colón se dirigió a otros reinos europeos (Portugal, Aragón, Portugal) y ninguno quiso costear la expedición. Solo Castilla, de la cual se dice que Isabel la Católica tuvo que vender sus joyas para costearlo. Sinceramente, me creo más lo que dicen los libros de historia e historiadores del mundo que los que aparecen aquí. Aun siendo verdad que Colón salió desde Cataluña en vez desde el puerto de palo (que no lo es), el descubrimiento seguiría siendo español.

  12. Loren
    03-07-2014 21:40

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  13. Víctor López
    03-07-2014 18:26

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  14. mgr
    03-07-2014 12:34

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  15. Andreu Malafuente
    03-07-2014 12:33

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  16. JORDI PUGOL
    03-07-2014 11:58

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  17. unitarian
    14-06-2014 13:21

    "comed y bebez todos de el porque este es mi cuerpo.." dijo jesus repartiendo el pantumaca. Existe una definicion, para la gente que se expone en un medio publico afirmando cosas que cree ciertas, y le parecen la repanocha, y es incapaz de ver que son una falacia, o que rompen ya no solo con el sentido comun sino con lo de todo lo posible. En grecia se decia Idios, y hacia referencia al ego y ensimismamiento no intelectual. En fin

  18. Marselleise
    07-06-2014 02:18

    Hervé, xato, vols dir que no t'han "hervé" le "cervellé"? Tothom sap que el primer de trepitjar la Lluna va ser un extremeny fill d'un hidalgo pobre, pero honrado, que havia emigrat a Cabo Cañaveral. Però en una cosa sí que estic amb tu: és una pena el que està fent Hisenda amb Catalunya.

  19. Hervé
    05-06-2014 17:08

    El primer hombre que piso la luna nô vue Amstrong fue un catalan de Calonge mi casa de verano. Nostra révolution francesa fue realmente hercha Desde Barcelona por un cule llamado Jordi. Ridicule mondial estos historia ores y este fascisme casi hitleriano de estos individus finançais por la ridicula Generalitat. Que péna lo que estan hacienda con Catalunya.

  20. Trol
    03-06-2014 12:48

    Pere Pruna: "reductio ad absurdum". El INH se rige por este patrón. Desde un primer momento he puesto todos mis esfuerzos por tratar de forzar la argumentación de los miembros de este ilustre "Instituto" y, de paso, ofrecer a todo aquel lector externo que se pasee por aquí, la posibilidad de ver como una persona que se hace llamar Trol, refuta los absurdos que salen de esta página web y, esto es lo mejor de todo, como estos entran al trapo para refutarlo y reafirmarse... en el absurdo. TODO QUEDA NEUTRALIZADO. PD: También me descojono mientras escribo esto.

  21. Xavier
    30-05-2014 21:21

    Doncs ara ja tenim a dos contertulians amb sentit de l'humor. Per cert, ets dels Pruna de Sitges?

  22. Xavier
    29-05-2014 21:11

    Val, el que tu diguis, mestre, ho tinc en compte.

  23. Xavier
    23-05-2014 22:37

    Ens ha dit que és un erudit del llibre antic, ho sabem, que sap de gravats antics, ho sabem, filòleg, ho sabem, inclús un dia, ja fa temps, va dir que treballava per a la policia, quan li demanaven per treure a la llum falsificacions. Jo penso que considera l'INH com una falsificació i es dedica a desmuntar-la, amb una estratègia. És un hobby-feina. L'únic que he de retreure-li és la manera en que ha tractat a qui ja intuïa que eren una mateixa persona (jo, la veritat, quan sentia a algú que ho deia pensava que era impossible, però, perquè sabia qui era un d'ells, el de Manhattan, i no em quadrava el "viva españa" de l'altre: a vegades saber massa és contraproduent) per la sola raó de mantenir el seu engany, la seva estratègia. Per cert, l'Increible va dir allò del Carvantes=Çirvantes, heu comprovat que és cert? Si és cert, això no ho sap qualsevol, ara, un erudit en llibres antics ha de saber paleografia precís... Bé, de tot açò i amb la canya que ens dona, ja me n'alegro d'haver-li DESTROSSAT DE MALA MANERA una part substancial de la seva estratègia, he, he, hee, hee, HE, HE, HEE, HA, HAA, HAAA, HAAAA, HAAAHAAAAA, HAAHAHHAHHAAHAAAA, HUAHUAHUAHUAHUAHUAAAHUAAAAHUAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  24. Xavier
    23-05-2014 14:00

    Ha,ha,hahahahhaaaa!!! Que no, que no! Que no m'he oblidat de ningú, tots aquests estaven inclosos quan he anomenat al Trol, hahahahahhaaaa.

  25. Xavier
    23-05-2014 13:20

    A veure com dic açò sense que ningú s'ofengui. Pep, respecte al teu darrer comentari: NO Pep. Ara mateix m'imagino al Tigre descollonat-se quan ho ha llegit. I segur, segur que l'has encoratjat i li has donat arguments per seguir en la seva croada. Respecte al teu avantdarrer comentari: NO Pep. L'un és la persona (Tiger Bill) i l'altre el personatge (Trol). Un dels múltiples (quasi centenars?) personatges que utilitza i potser el més elaborat. Què és fictici i què no en el personatge del Trol? Molt més fictici que real, per suposat, però per filar més prim ja hauriem d'endinsar-se en el Mètode Stanislavski, Lee Strasberg i l'Actor Studios. /// Ah! i en caieu molt bé tant tu com el Bill, tots dos!!!

  26. Tramontana
    20-05-2014 20:29

    Que curios! Els espanyolistes que escriuen en aquesta web haurien d'estar molt contents que es descobreixi que en Colom era català enlloc d'italià! Si s'enfaden, que vol dir? Que no consideren Catalunya com a Espanya!! I a més consideren Catalunya molt més enemiga que Italia!! No fa falta dir res més, es la constatació que som una nació....

  27. Trol
    15-05-2014 17:46

    Lluís ¿Mandado?: siempre he sido un fiel admirador de Batman. No veo porque ahora debería quitarme mi "máscara gallinácea". ¿Para qué? Con cada artículo que escrbís, sembrando la duda, una vez más, sobre la historiografía española... sin aportar pruebas reales que inviten verdaderamente a establecer un diálogo serio, con aportaciones que no se basen en "coincidencias", "patrones numéricos", etc., etc.; veo bastante complicado mantener dentro de los límites de la seriedad. La ironía se ha apoderado de mi ante el vuelo gallináceo del INH. Mirad, ahora enserio. El INH practica por sistema el escepticimo historiográfico, ¿correcto? Bien, no me parece mal practicarlo, pero debéis saber que el escepticismo como tal es muy fácil de contrarrestar, ¿verdad? Si tú dudas, y yo dudo de tú duda, entonces... ¿qué tenemos? Entiéndase que vuestra duda se genera en base a hipótesis, que como dice el DRAE significa: "Suposición de algo posible o imposible para sacar de ello una consecuencia". La única consecuencia que se obtiene de sembrar dudas es recoger tempestades. ¿Por qué os cabreáis que los distintos hermanos troles os cuestionémos? La Vida no como en "Alice in Wonderland", o, al menos la mia. Ojalá el CNI me pagara algo por desenmascaros, pero lo hago por amor a la Verdad, y también por mi inmenso amor "a Espanya", ¿para qué negarlo? Otra cosa... por qué si se celebran coloquios cervantinos cada año, ¿el INH no acude? ¿Tenéis miedo a hacer el ridículo? Un saludo.

  28. Pep
    15-05-2014 12:22

    Xavier, molt bona resposta al fals Pep. Tal com ja em vaig defensar una vegada, el Pep que ha estat comentant aquestes notícies (un servidor) és incapaç d'escriure un comentari d'una sola línia.

  29. Xavier
    14-05-2014 13:45

    DE TUTANKAMON NINGÚ HA DIT RES AQUÍ !!!!!!!!!!!!

  30. Pep
    14-05-2014 12:32

    I Tutankamon, Cleopatra, Hercules, e Iron Man tambe eren i son catalans

  31. PAolo
    07-05-2014 23:36

    Hola Marc mira que no val la pena discutir amb Trol, és com tu dius molt avorrit... jp i mil altres ja no hi caiem en les seves polèmiques estèrils... millor deixar-lo panxacontent de la seva seguretat i de la seva historia, el lector prou savi és padró del seu propi destí i pot escollir quin relat històric li agrada més, el de la fantasia creativa de l'acadèmia o el que s'intenta construir aquí, a poc a poc...potser en compte d'una infecció s'està experimentant amb antídots...

  32. Trol
    07-05-2014 12:38

    "Amigo": siento no haber pensado tanto sobre tí... y no haber llegado a ninguna conclusión sobre como te ganas la vida. La verdad es que esa información me trae sin cuidado. Como si estás casado, eres mayor de edad, tienes hijos, etc. Esa información es tuya y solo tuya. Respecto a la Benemérita y "El Alzamiento" -según lenguaje franquista-, nada que decir. Se pueden cometer errores, aunque parece ser que resulta imposible borrarlos, salvo que estos los hayan producido los nacionalistas. Por poner un ejemplo... ¿acaso Ll. Companys no provocó la muerte de miles de anarquistas en Cataluña? Parece que en la Cataluña ultra-nacionalista la gente nadie se acuerda de esto. O algo más flagrante todavía. ¿Quién fundó los "Mossos d´Esquadra"? ¡Oh! ¿Felipe V? Y ahora resulta que los ultra-nacionalistas catalanes se sirven de ese cuerpo que se creó con objeto de controlar a la disidencia interna (miquelets) en el Principado... ¡vaya! Por cierto, la pág. web de la propia polícia autónomica ha sido modificada hace poco para omitir este dato. Imagino que para vosotros será "lo normal". ¿Por qué se puede perdonar a los "Mossos" y no a la Guardia Civil? En fin, eso es un misterio que solo en sociedades enfermas de nacionalismo puede suceder. Esquizofrenia pura y dura. Y por cierto, estoy más que dispuesto a aceptar nuevas teorías historiográficas, siempre y cuando estas tengan sentido común, y se ajusten a parámetros lógicos. Lamentablemente el INH y sus "amiguetes" no hacen más que aporrear a la comunidad historiográfica con mentiras y falsedades. La información que ofrece siempre es sesgada, y no concibo como alguien con un mínimo de raciocinio puede dar por válidas las apreciaciones de dicho "Instituto". Lo único que entiendo que los acólitos o adláteres del INH están infectados como los personajes, secundarios, de Guerra Mundial Z. Un virus os ha infectado y, por desgracia, no hay cura aparente. Por cierto, "Visca Catalunya Lliure de nacionalisme català!" Un saludo.

  33. Xavier
    06-05-2014 18:27

    "todavía"...

  34. Xavier
    02-05-2014 20:30

    Home Tiger, odi als catalans potser no, però prejudicis i molta prepotència cap als catalans, això és innegable. És cultural... Segurament tens raó respecte a la mediocritat de les universitats d'aquí si les comparem a la d'altres indrets, on la competència és brutal i de quan en quan surt algun personatge fart de tot, entra al campus i fa una escabetxada. És cultural... Ho diu un gran arqueòleg, "La excessiva competència acabarà amb l'ésser humà" "hominització i humanització no són sinònims". És cultural... /// Respecte al que dius de la teva castellanitat, jo penso que al menys, un parell, sí.

  35. Cesc
    02-05-2014 11:02

    Pistraus. Fàcil argument: a mi em cauria la cara de vergonya d ?escriure malament en la meva llengua. T'has cobert de glòria professor. Hi ha persones que per molts cursos que fem d?ortografia i gramàtica continuarem fent faltes. Per cert t?interessa alguna cosa del tema Erasme i la construcció catalana d? Espanya?.

  36. Pep
    02-05-2014 03:17

    Fantàstic comentari, perepau. Moltes, moltes mercès!

  37. Joan Pistraus
    02-05-2014 02:20

    Cesc: No cal que diguis "refutar". Saber fer anar els accents podria ser un bon començament, en el teu cas. A mi em cauria la cara de vergonya escriure malament en la meva llengua. Trol: La teva explicació és incompleta. A TV3 no són neutrals (ara, que d'aquí a dir que hi ha odi i ressentiment cap a Espanya hi ha un bon tros). Que et sembla que TVE ho és? Com a anècdota semblant a la d'"Espanya", recordo que fa anys, a l'espai del temps, de Catalunya en deien el "noroeste peninsular" (de vegades encara ho fan). No et sembla equivalent? Si ens fixem en les tertúlies sobre Catalunya, TVE és molt més parcial: a TV3, encara que sigui per complir l'expedient, sempre hi ha algun nacionalista espanyol (de no nacionalistes no n'hi ha cap; tu mateix ets tan nacionalista com nosaltres). A TVE, tots són nacionalistes espanyols (les tertúlies del canal 24h, per exemple, fan vergonya i tot), i els catalans, tant els qui us sentiu espanyols com els qui no, també la paguem. O d'això no te'n recordes? No puc opinar sobre el contingut de les investigacions de l'INH perquè no sóc historiador. És veritat que el mètode que fan servir sovint no compleix els estàndards acadèmics (de vegades poc i de vegades gens), però en el món acadèmic també hi he vist investigacions que em fan pixar de riure. En aquest sentit, fa gràcia que algú que prové del món acadèmic vulgui separar investigació i ideologia: per tu els de l'INH són uns energúmens, i el món acadèmic, equànime, just i objectiu. No fotem! Com que no ens posarem d'acord a definir qui és nacionalista i qui no, seguiré el teu criteri i diré que tinc moltes ganes de deixar de ser nacionalista i que això només ho podré aconseguir quan la meva nació tingui un estat propi.

  38. Trol
    01-05-2014 19:33

    Joan, es cierto. TV-3 destila odio y resentimiento contra "l´Estat". Fíjate que es muy común en los medios de comunicación ultra-nacionalistas catalanes que se omita la palabra "España". Ya empezamos mal en Cataluña al no querer llamar las cosas por su nombre. Pero no solo sucede en TV-3, medio público que pagamos todos los catalanes, nacionalistas o no. Respecto a mi relación con el INH, la verdad es que yo no odio a nadie. Nos podemos enganchar entre todos... pero nunca pasará de ahí, al menos en mi caso. Ciertamente, esta página me parece muy poco seria, y una falta de respeto también hacia la comunidad historiográfica española en general, y en particular a la catalana. Los "métodos" empleados para "hacer historia" me parecen muy cuestionables. En base a opiniones no fundadas en pruebas contundentes e irrefutables, desde mi humilde punto de vista, no debería hacerse jamás Historia. Pero parece que este es su "arma de destrucción masiva" para reventar la historiografía ibérica. Si algún despitado osa llevar la contraria, los epítetos de: "nacionalista espanyol", "unionista", "oficalista"; se dejan sentir rápidamente entre los adlátares del propio "Instituto" que defienden a capa y ultranza la voz de su amo. Un saludo.

  39. cesc
    01-05-2014 19:13

    Pistraus " Si ho sabies, que, contat i rebatut, me quedo sense cap quarto ", La propera vegada diré refutar. Es que jo vinc del fenicis. Has vist Blade Runner?. Matrix suposo que si, oi?

  40. perepau
    01-05-2014 03:16

    Em quedo meravellat de l'esport que es practica en aquest fòrum, i en d'altres fòrums d'aquest web: debatre amb el senyor dels mil noms, el marit de la Trola, l'embaucador, el gran erudit de l'oficialisme... i llurs alter-egos. Bé, evidentment jo no ho faré, ................... ara només volia centrar el tema i parlar -com a lector- del llibre d'en Pep Mayolas: "Erasme i la construcció catalana d'Espanya". L'estic llegint, cosa que recomano tant als seguidors de l'INH com als detractors apriorístics. És un llibre ben fet, ben treballat (1004 referències bibliogràfiques -o notes de l'autor- a peu de pàgina), un llibre molt ben escrit,... tot i que no puc dir l'última paraula perquè encara vaig per la meitat, però de moment puc afirmar que combina magistralment dades documentals (autèntiques i/o falsificades esclar!), relats i opinions d'especialistes de totes les èpoques, tesis i propostes dels equips INH, conjectures de l'autor.......... ordint un relat llarg i ample, amb gruix, d'una forta consistència, amb hipòtesis de gran versemblança. Els darrers anys he anat seguint altres obres d'en Mayolas, llibres, articles, conferències i xerrades, i si hi ha un adjectiu que li escau és la coherència. És escrupulós en el tractament de les dades, que ja té mèrit perquè sovint aquestes són falsejades o contradictòries. En Pep Mayolas té una gran visió panoràmica de l'espai-temps que li permet creuar alhora múltiples informacions relatives a molts personatges i esdeveniments. ERASME recull una munió d'idees, apunts i línies d'investigació que l'autor ja havia desenvolupat en altres ocasions i que aquí conflueixen, assolint coherència i atorgant nova perspectiva al relat. En Mayolas ens pinta la història, al tombant del XV-XVI, gairebé amb tonalitats i llums renaixentistes. Les seves qualitats narratives són molt notables, i hi ha moments que no saps si llegeixes un assaig o es tracta d'una novel·la. Llegiu-lo. No us deixarà indiferents ... [Continuarà]

  41. Cesc
    30-04-2014 17:00

    Despiug ha estat rebatut per Bilbeny, el pare Casas també i Colom també. Qui rebat (Rebutjar amb arguments les raons o opinions d'una altra o altres persones) són Bilbeny, Mayolas i altres.

  42. FINA
    30-04-2014 00:36

    Sent tan culte el fill Ferran, de l' Almirall, semble molt plausible que la seva força fos capdal en l' Europa d' quells temps.. I qe no en surti res escrit -és més estrany- que creure que "ell" era ERASMUS. La manca de "material escrit"... és impossible de ser normal... S' ha d' entendre que va ser destruit . Més gruixut -encara- que Españñña no tingués bandera pròpia com a tal, ja és fort. Que la bandera sortís de le quatre barres.. ja és fort. I que les lleis ESSSPAÑOLAS fossin escrites amb el nom de LEYES DE CASTILLA... fins fa quatre dies, és més que fort. Que diguin que la conquesta de Mallorca per JAUME I, va ser "el principio de la Reconquista"... ja fa plorar... però que CATALUNYA ... no va NI participar en el primer Viatge per la Mar Tenebrosa .. fa més que riure.- MADRID LA HOSTIA! .. dígameee

  43. Trol
    29-04-2014 18:35

    Cesc: ¿has leído a Martí de Riquer y su obra sobre El Quijote? ¿Has leído algo? No existe duda alguna para los expertos de que Don Miguel naciera en Alcalá de Henares, pero si para los inexpertos del INH. Algú ho havia de dir!

  44. Cesc
    29-04-2014 17:17

    El que és difícil de demostrar és que Cervantes fos d'Alcalá d'Henares. Ni fent servir la nigromància

  45. Trol
    29-04-2014 17:05

    Cesc: imagino que vuestros "medium" del INH, hacen conjuros nigrománticos para que los espíritus de Leonardo, Cervantes, Colón, Erasmo, Santa Teresa, Hernán Cortés, Américo Vespucio, Marco Polo, ¿la Gioconda?, se manifiesten. Me imagino a Pep Mayolas y a Jordi Bilbeny a lo Padre Karras en "El exorcista": "Miquel Carvantes... vas ésser català?"

  46. Pep
    28-04-2014 03:02

    Hola, Gustau. Malauradament, no està previst que baixi a fer cap presentació ni signatura. Havíem de venir com l'any passat a finals d'hivern, però aquest any hi ha hagut incompatibilitat de dates per part dels qui havíem de desplaçar-nos i de moment no hi ha data prevista. No sé si el llibre arribarà a la Fira o a les llibreries valencianes. En tot cas, m'han dit que es pot adquirir a Amazon. Mercès per l'interès.

  47. Gustau
    27-04-2014 19:33

    Hola Pep, aprofitant la fira del llibre a Valencia, que baixaras a signar exemplars i fer alguna presentacio? et recorde que Valencia va ser el bresol de l'humanisme. per la meua part seras benvingut. Salut i esper trobar-nos

  48. Cesc
    26-04-2014 18:23

    De moment pots veure - L ' enigma Cervantes - 2006 Director David Grau. Si et sembla bé pots entrar a l 'entrevista de la Vanguardia que li fan a En Mayolas pensant que en els comentaris escrits no permeten insults. Això es el que queda.---- El tema de Tony Blair i Boadella no sé. Et diré només que jo vaig ser a la manifestació que es va fer en favor de la llibertat d ' expressió mentre estava empresonat Boadella i els grisos van estar a punt d ' obrir -me el cap quant em vaig refugiar a la facultat d ' Arquitectura junt amb una noïa. Ara no puc ni veure en Boadella, és cert.---Torno a dir -te: Roland Emmerich va dirigir - Anonymous - , una pel.lícula a on explica qui era Shakespeare des de el seu punt de vista, i a Anglaterra no es va escoltar cap sortida de to, resposta poc cortès o insolent.

  49. Trol
    26-04-2014 15:59

    Cesc: ¿Por qué no te propones la meta de llevar adelante el proyecto de hacer un documental sobre la supuesta catalanidad de Cervantes? Te refieres a España como un país de cafres, pero olvidas que en Cataluña hay, por lo menos, tantos. Sólo en Cataluña, por decir que te sientes plenamente español, te descalifican por ello, con adjetivos tan agradables como: facha, unionista, escanyol, etc. ¿Te parece normal? Por cierto, te refieres a la Pérfida Albión como país paradigma de la tolerancia, pero creo que estás un poco cofundido. ¿Recuerdas al laborista Tony Blair? ¿Te suena que tuvo que esperar a abadonar el 10 de Downing St. para convertirse a la religión de su família? Si lo hubiera hecho antes... se hubiera abierto la caja de Pandora. ¿Te parece normal? Tendrá cosas muy buenas el Reino Unido de la G.B. e Irl. del Norte, pero no deja de ser una vieja aristocracia, de raíz anglicana y puritana, en donde siguen los mandando los de siempre, es decir, aquellos que se pueden permitir el lujo de estudiar en sitios como Eton, y después, Oxford y Cambridge; en donde les enseñarán una clase de acento que los diferenciará de los otros, el pueblo. Volviendo al inicio de la respuesta, te animo a que promuevas un proyecto semejante al de Shakespeare, y asumas que en una "sociedad libre", estás abierto a recibir todo tipo de críticas por tu futura obra. Se podrá criticar, ¿no? Aquí, en Cataluña, se destrozan las obras de Albert Boadella, y la gente lo ve normal, al menos, la gente como vosotros, radicales de piel sensible. A Boadella se le puede destrozar "en nom de Catalunya", pero... ¿y a la inversar? Ya te digo cual es la respueta: no. Hasta que no aprendáis a encajar críticas, y además, asumiendo que la gente puede tener tan mala leche como vosotros; no os reconozco ninguna autoridad para criticar a nadie. Saludos.

  50. Xavier
    25-04-2014 11:54

    Especialment dedicat per a "En" Trol i "su pasado": http://www.ventdcabylia.com/2014/04/estaban-tan-obstinados-la-repressio-i.html

  51. Trol
    25-04-2014 11:50

    Blavet: ¡qué bueno verte, viejo! Lo puedo certificar, ¡y tanto! David el Gnomo se ha rendido a la pestilencia de los trolls. Olemos mal porque la historia tiene esa característica. Apesta para aquellos que no les gusta aceptar su pasado. Sobre Tom Cruise, decir que nos soltó un sermón a lo Jordi Bilbeny el otro día en la Casa de América, pero hemos decidido dejarlo por imposible. No nos va el rollo el rollo de L. Ron Hubbard o Anatoly Fomenko. Muy freaky. Un saludo.

  52. Trol
    25-04-2014 10:46

    Si, si, los españoles somos más malos que las tiñas. ¿Algo más? Aquí el "seny" se respira por doquier, ¿verdad? Tanto onanismo no es bueno, señores del INH y foreros. Tanta autocomplacencia y mentira, desde luego, no puedo serlo. ¿Os pensáis que con vuestros ataques a la razón no habría respuesta alguna por parte de los atacados? Si ahora aquí mismo, empiezo a afirmar que Ausias March era en verdad un noble castellano, de Madrigal de las Altas Torres, hijo de sangre real castellana, y que la "Vella Inquisició" -la que se instituyó antes en el Reino de Aragón (Condado de Barcelona) que en el Reino de Castilla (a la obra de Nicolau Eymerich me remito)-, catalanizó la obra del susodicho; vosotros, ipso facto, saldrías a defender la catalanidad del mismo, ¿verdad? Si cuestionamos todo, ¡qué arda Troya para todos! Por cierto, estuve buscando el pasado día 23 el stand del INH en Paseo de Gracia delante del Boulevard Rosa. Sólo encontré el de la Cienciología. ¿Habéis firmado algún acuerdo de colaboración? Un saludo.

  53. cesc
    25-04-2014 09:55

    Volia dir que les reaccions fora de lloc, exagerardas i viscerals que es donen a Espanya quan algú intenta il ? luminar la veritable personalitat d'algun personatge enfosquit per la manipulació de la història al cap dels segles només es donen a Espanya. Vam tenir la oprtunidad de llegir els comentaris irracionals que van dedicar a En Pep Mayolas a l'entrevista per La Vanguardia de Silvia Colomer. A la Vanguardia ho han tornat a intentar amb un article que porta per títol ? Qui era realment Shakespeare?? i la resposta continua sent visceral i això que estem parlant d'un personatge anglès. La resposta a qüestionar l ? origen d'un personatge rellevant a Espanya és infinitament més visceral que a Anglaterra a on el director de cinema Ronald Emmerich va dirigir la pel.lícula - Anonimus ? . Emmerich mostra com a autèntic autor de les obres de Shakespeare a Edward de Vere, XVII Comte d'Oxford, un noble isabelí, dramaturg, poeta i mecenes de les Arts. - Anonimus - és una pel ? lícula comercial. Us imagineu que passaria a Espanya si un director de cinema s'atrevís a dirigir un film a on indiqués que Miguel de Cervantes era Joan Miquel Servent de Xixona???. Anglaterra no va desaparèixer de la via Làctia el dia de l'estrena d ? Anonimus al Festival Internacional de Cinema de Toronto el 11 setembre 2011, ni Roland Emmerich va ser insultat. Penso que la resposta espanyola visceral (i ho dic per quarta vegada) és degut a que s'esta tocant els fonaments d'alguna cosa que se sosté en un una gran mentida.

  54. germanlluch
    24-04-2014 22:14

    Alguns dies son fets per sentir com passa una mica d'aire pur i fresc per entre les escletxes de les finestres de la historia... Pep Mayolas, gracies per ser tossudament ferm en les descobertes, i no tenir cap por a ferles publiques... Massa temps les tens guardades en secret... Visca Catalunya lliure...

  55. Tata Martino
    24-04-2014 18:35

    Si mireu la placa 13 (PACA) de les matrícules franceses de "Provence-Alpes-Côte d?Azur" o sigui de la Provença, Alps i Costa Blava, encara avui dia hi ha la bandera catalana que ocupa la meitat del seu escut. Mireu a internet!! O sigui, pq. encara la bandera catalana figura a tantes regions: Catalunya, Valencia, Illes Balears, Aragó, Provença...etc??? I en canvi la bandera castellana no figura enlloc???? Inclòs la bandera española es còpiada de la catalana!!! La resposta: el prestigi de Castella sempre ha estat deplorable... per les malifetes i manipulacions constants realitzades. Tothom els coneisia....

  56. Tramontana
    24-04-2014 18:30

    Als castellans els hi està apunt d'enfonsar el món i caure'ls el cel a sobre!!! Pobrets si un dia s'arriba a saber d'on venen i quins disbarats han fet al llarg de la seva historia, hauran d'inaugurar un Ministerio de la Psicologia... Els castellans sempre han mentit pels descosits!! (Segons ells... no existeix l?espoli fiscal de Catalunya,?. mai s'ha prohibit el catálà ( o només en el franquisme), ...en Barcenas no finançava el PP,.... que 11-M va ésser obra d?ETA,... etc. Etc.) I ens hem de creure la historia que ells han escrit??? ... Som passarells, però no tant!!!

  57. Trol
    24-04-2014 12:19

    Gratallops: "Muchas cosas sabe la zorra, pero el erizo sabe una sola, y grande" (Arquíloco). Desde el INH se ha "refundado" la historiografía catalana, actuando como unos auténticos zorros de la Historia. Os felicito.

  58. Joan
    23-04-2014 22:56

    A la fi i al cap es tracte de conèixer més bé la nostra història. Gràcies a Jordi Bilbeny al Pep i a tots els investigadors de INH, ens han obert els ulls i les ganes d'investigar de llegir i de memoritzar fets i personatges de la història de Catalunya i d'Espanya. Qüestionar la història oficial és una praxis enriquidora per tots, tant pels catalans com pels que defensen la història oficial. Si no qüestionem la història, aquesta quedaria relegada a una minoria d'experts i erudits com passava a la Edat Mitja i la majoria dels ciutadans quedaria exclosa d'aquest patrimoni tan i tan valuós. Jordi Bilbeny i Pep Mayolas han portat els fets, de la foscor a la llum del dia, a on tot ciutadà amb un ordinador pot mirar i buscar documents que fins ara eren totalment desconeguts per quasi tothom.

  59. Trol
    23-04-2014 11:16

    Señores: no he leído el libro, pero si he leído la entrevista en LV. Es cierta esta pregunta: "- I què en podem interpretar? - Si fem cas de l'Elogi de la follia, Joana no seria filla d'Isabel la Catòlica, que ve d'una branca malaltissa: el seu avi era Enric el Doliente. Anem a parar a un escenari, que la història no ens facilita, que és que Isabel no pot tenir més fills després de tenir una nena (futura reina de Portugal), un avortament i un nen malalt (que morirà). Després de les guerres i tots els esforços per unir les dues corones, els reis acaben optant per un ventre de lloguer". Si me la he inventado, por favor, ingresadme en algún sanatorio. Y esta otra: "- Comencem forts. Qui era Erasme? - Algunes de les seves biografies clàssiques ja diuen que el seu nom era inventat. El llibre explora la hipòtesi que Erasme de Rotterdam era català i també el segon fill d'En Cristòfor Colom, Ferran Colom, fill de la veritable dona del descobridor, la portuguesa Felipa d'Avis, criadora del rei Joan II de Portugal, segons les tesis d?En Jordi Bilbeny, i filla del duc de Coïmbra, el primer humanista de Portugal". La verdad, tampoco entiendo que no entendáis que uno pueda dudar. Parecéis auténticos Torquemadas, defensores del oscurantismo inquisitorial cuando alguno se plantea cuestionar vuestros "métodos" de hacer Historia. Pep... lo de la "Trola"... sniff... ¡qué malo!

  60. Pep
    23-04-2014 03:06

    Bona diada, Trol. Dispensa, però les fots totes a fora. Ni Joana estava boja, ni va heretar cap malaltia del seu parent Enrique el Doliente, ni Erasme era català de soca-rel. Llegeix-te el llibre, home, i així no hauràs de parlar d'oïdes, o de fer suposicions en base a una entrevista que només busca l'impacte a través de frases efectistes mancades del context adequat. Aquests són els criteris periodístics que regeixen avui i que aporten visites al mitjà, i a l'entrevistat una notorietat que és una arma de doble tall. Dit això, hi ha l'alta possibilitat que una part de l'aparell censor que denunciem tingués arrels a València, i potser és per això que no es va desvalencianitzar ni a Lluís Vives, ni als dos papes Borja, ni a d'altres valencians rellevants. En canvi, avui dia no podem saber si algun dels papes del segle XV que figuren com a originaris de Sicília o de Savona en realitat eren de Catalunya. Papes valencians sí i catalans no? Estrany. Al llibre també parlo de la construcció catalana d'Espanya a través de la pugna entre València i Barcelona per ser la capital residencial de la monarquia. Llegeix-te'l, home: de la manera que ets tu, el trobaràs un llibre d'humor i encara hi passaràs una bona estona. Respecte a la relació entre el llibre d'Utopia, en Thomas More i Erasme, no l'hem deixada de banda i et puc avançar que el meu amic Paolo Pellegrino està preparant una tesi que, quan la coneguis, demanaràs que t'injectin Viagra en vena per revifar-te. I per acabar, un petit acudit que devem a l'enginy d'en Bilbeny, i que t'escau com anell al dit. "Saps de qui és germà, el Trol? De la Trola". Bon Sant Jordi.

  61. Xavier
    22-04-2014 21:13

    I amb això que vols dir, Trol, que "lo teu" ve per part de ta mare i no de ton pare? Doncs pobre pare... ;-)

  62. Trol
    22-04-2014 19:01

    Que yo sepa, la enfermedad mental de Doña Juana de Castilla, alias, "la Loca", era herencia de su abuela materna, la reina, de origen portugués, Isabel de Portugal y Braganza. Las enfermedades de tipo mental se transmiten por vía materna. "Gracias" a esta entrevista, he descubierto que el rey Enrique III de Castilla, era en verdad el transmisor de aquella enfermedad. Desde el INH cometéis un error de bulto, citaros a vosotros mismos constantemente. Mucho auto-bombo y poco compromiso con la verdad. Por cierto, ¿por qué no explicar la relación que tuvo Erasmo de Róterdam con Santo Tomás Moro? En sus epístolas, y también en su obra más importante: "Utopía", no parece que este lo percibiera como si de un hispano se tratara. Ahora, gracias al INH, ya sabemos que Erasmo era "català de socarrel". Y otra cosa más, ¿por qué la Inquisición/Censura/NO-DO/TV-3 no des-valencianizó a Joan Lluís Vives, siendo este, además, de origen judío, y amigo del decapitado Moro? Esto os queda un poco grande, señores.

  63. Pep
    21-04-2014 23:14

    En primer lloc, gràcies a tots els qui heu entrat als comentaris de l'article a la Vanguardia per donar-me suport. Ho agraeixo aquí perquè allà no acabaríem. En segon lloc, dir que aquesta entrevista és un extracte d'una conversa d'hora i vint, de la gravació de la qual la periodista n'ha seleccionat els moments i les frases que li han semblat més impactants o periodísticament més polèmiques per obtenir un ressò que, sobretot gràcies als amics de la tauromàquia (envestir primer i opinar després), ha estat considerable. Aquesta tria de la informació ha fet que s'obviessin coses importants, com ara que el llibre és meu, però la hipòtesi del titular no: la va proposar fa molts anys la Teresa Baqué i en Jordi Bilbeny m'ho va fer saber quan vaig dir-li que m'ensumava un vincle entre Erasme i Catalunya. Al llibre ja queda ben palès aquest reconeixement intel·lectual, així com tota l'altra informació que dec als companys i que m'ha permès d'anar bastint la hipòtesi. Respecte a la frase final, precisar que no és pas l'última que vaig pronunciar a l'entrevista, i que caldria especificar que certa intolerància castellana sembla gairebé un tret genètic respecte a tot allò que du l'etiqueta de català, tal com queda demostrat -diria jo- en un fet clau: la majoria dels comentaris ataquen el titular pel fet que diu "Erasme era català" i no solen dir res respecte a la presumpta arbitrarietat de fer-lo "fill d'en Colom". Si haguéssim dit que "Erasmo en realidad era de León", la reacció hauria estat tota una altra. Incredulitat i qüestionament, sens dubte, però sense la visceralitat que desvetlla la condició catalana de les coses. No em vull allargar més. Només convidar-vos a assistir aquest dimarts 22 d'abril a la presentació del llibre. I moltes gràcies a tothom de bell nou; també als detractors respectuosos i als qui concedeixen "el benefici del dubte". Pep.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35131
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de...[+]
Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta...[+]
Salvador Dalí va manifestar que el filòsof i estudiós de la ciència Giambattista della Porta era català....[+]