ARTICLES » 22-06-2022 | MEMòRIA HISTòRICA
![]() 2340 lectures
|
'Die Presse' revela el passat comú de Catalunya i Àustria
El diari àustriac 'Die Presse' recorda el passat del comte Ramon Frederic de Vilana Perles. Article de Na Marta Sànchez Iranzo.
El diari austríac Die Presse ha recordat el passat comú de Catalunya i Àustria a principis del segle XVIII, especialment, el comte Ramon Frederic de Vilana Perles, el que va ser la mà dreta de l'emperador Carles VI d'Àustria. En l'altre bàndol, Castella estava del costat de Felip V de Borbó, mentre que els catalans eren austriacistes. El rotatiu parla de la famosa escola Espanyola d'Equitació, a l'anomenada Schwarzspanierstraße, però el que destaca és l'escut d'armes del seu emblema, que és precisament d'un comte català i es pregunta per què aquest símbol es troba a l'església de Biedermannsdorf, al sud de Viena. I encara més el motiu pel qual hi ha un Cafè, que s'anomena Perles en honor a l'aristòcrata.
Participació a la guerra de Succesió
Fent un repàs pel seu paper a la guerra de Succesió, s'explica que amb l'adveniment del canvi dinàstic i l'entronització de Felip d'Anjou com a nou monarca espanyol, Ramon Frederic de Vilana va ser un dels participants de la conferència del Tres Comuns que va rebutjar la petició del rei Felip V d'Espanya de modificar les còpies del testament de Carles II. Acusat d'austriacista, fou empresonat pel virrei Velasco el 20 juny del 1704 juntament amb l'historiador i home de negocis Narcís Feliu de la Penya. Esclatada la Guerra de Successió Espanyola, foren alliberats el 1705, després de l'alineació de Barcelona amb les forces austriacistes, i aquell mateix any l'arxiduc Carles d'Àustria el nomenà Protonotari de la Corona d'Aragó.
El 19 de març de 1713 Ramon Frederic de Vilana va marxar a Viena. El comte va tenir una participació decisiva en el famós Tractat de Rastatt, tot i que no va servir per resoldre satisfactòriament les aspiracions catalanes de mantenir l'ordenament constitucional. Participà finalment en el Tractat de Baden i, anys després, en les negociacions de pau a París i en el Tractat de Viena, pel que s'acordà, a costa de renunciar al tron espanyol i no restituir les Constitucions Catalanes, una amnistia general i autorització perquè els exiliats austriacistes poguessin retornar a Catalunya i recuperar propietats i béns. El 1723 el seu germà, Pau Vilana-Perles, s'instal·la a Nàpols i confia a Ramon de Vilana Perles la colònia d'exiliats austriacistes espanyols anomenada Nova Barcelona. El comte va morir l'any 1741 a Viena, presumptament, a causa d'una tuberculosi.
L'any 2021, la població de Biedermannsdorf, situada a l'àrea urbana de Viena, va inaugurar un petit museu dedicat a Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa, que és considerat com el català amb més poder de la història.
Marta Sànchez Iranzo
Autor: Marta Sánchez Iranzo
versió per imprimir
Els catalans sempre han jugat "a casetes", puerils i innocents, encara es creuen que el català és una llengua oficial, quan la realitat tossuda, diu dia a dia que és una llengua prohibida, reprimida, minoritzada fins a límits grotescs. El mateix això dels Àustries, van enganyar com a nens petits els catalans de l'època, de la mateixa manera que els nostres polítics ens enganyen ara.
Edmund, gràcies també a tots vosaltres.
M'agradaria afegir que amb la guerra anomenada de successió, els de sempre, ens tracten de fer veure que no era una guerra de Catalunya ( o corona catalanoaragonesa ) en clau nacional, ja que era un conflicte internacional. Doncs bé, situat en perspectiva històrica és un argument absurd, pel fet que la 2ª Guerra Mundial (de fet el nom ja ho diu) era també un conflicte internacional i Alemanya i el Japó van ser considerats perdedors i els seus futurs governs van ser condicionats.
Pedrito, gràcies per ensenyar a pensar….
Alvaro, et posso un altre exemple….
El real madrid club de futbol el van fundar dos germans catalans de barcelona…. Però això no vol dir que sigui un club català de catalans…. oi?
Alvaro,
Cuando la Alemania nazi invade Francia en la 2ª guerra mundial también hay franceses que colaboran con los alemanes, pero eso no significa que Francia fuera nazi.
"En l'altre bàndol, Castella estava del costat de Felip V de Borbó, mentre que els catalans eren austriacistes."
Esto es sencillamente mentira. Hubo Catalanes a favor del candidato de los austrias y los hubo a favor del Brobon. Por poner un ejemplo, la ciudad de Cervera. Por no hablar que tambien tuvo apoyo el candidato austricista en castilla. De hecho las haciendas confiscadas en Castilla tenian un valor superior que en el reino de aragón:"el valor de las haciendas confiscadas a los austracistas fue el siguiente: en Castilla, 2 860 950 reales de vellón; en Cataluña, 1 202 249; en Aragón, 415 687; en Valencia, 207 690»"