Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
ARTICLES » 28-10-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
5213

Carbasses abans de Halloween

“A Europa, Espanya i Catalunya, les carbasses ja es relacionaven amb el món dels morts i els esperits des de molts segles abans del Halloween americà". En parla En David Espejo en una entrevista que li va fer En Víctor Colomer.

Panellets

Un privilegiat. Barceloní, tècnic agrícola i solter, David Espejo Fraga troba en la seva feina la felicitat quasi completa. És El masover de la masia de Can Deu i enginyer tècnic agrícola. Va muntar, gràcies a Caixa Sabadell, una exposició de 70 carbasses de cinc espècies diferents, la majoria conreades per ell mateix.

Fer de pagès en horts didàctics com vinyes, arbres fruiters, cereals i altres i, a més, fer també de masover i disposar de la casa i d'horta pròpia per a consum particular és per a ell un somni fet realitat.

-Jo he viscut tota la vida a ciutat, però sempre m'ha atret la natura i el medi rural, on trobo totes les coses que realment valen la pena a la vida. Per això em sento un privilegiat.

-Halloween té el mateix origen que Tots Sants?
-Ja ho diu la paraula. Halloween és All-hallow even, o sia ‘el vespre de tot el sagrat’, o sia Tots Sants.

-El vincle carbassa/morts no ve dels americans?
-De cap manera. Va ser l'emigració irlandesa qui la va portar als Estats Units el segle XIX.

-Ve doncs d'aquella època?
-Ve de moltíssim abans. Ja en la cultura celta, molt abans del cristianisme, a molts llocs d'Europa es posava una flama dins un nap o una carbassa recordant els esperits dels familiars morts.

-El Jack-o-lantern dels anglosaxons?
-Sí. Segons la llegenda irlandesa el tal Jack va enganyar el dimoni. El va fer pujar a un arbre i un cop dalt va gravar una creu a l'escorça de l'arbre.

-Això el va condemnar a l'infern?
-No, això el va condemnar a vagar tota l'eternitat en els llimbs com a ànima en pena. No el van voler ni al cel ni a l'infern. Però el diable, se’n va compadir i li va donar una llanterna dins una carbassa perquè, almenys, es veiés en la foscor del més enllà.

-I a la resta d'Europa?
-No només a Europa, sinó a Àfrica i Àsia, tots els fruits que poden fer de recipient d'una espelma esdevenen reservoris d'esperits.

-Vol dir que és una creença universal?
-Sí, el geni que surt de la llàntia meravellosa, conegut a tot l'Orient ve d'aquí. També els africans sempre han usat la carbassa per guardar ànimes i en els rituals funeraris sempre apareix la carbassa.

-I aquí?
-A Catalunya sempre s'han foradat carbasses per encabir-hi espelmes en memòria als difunts.

-La nit de Tots Sants?
-Efectivament. De molt antic, la nit de Tots Sants es posava una flama de foc dins una carbassa, o el recipient més modern, un càntir.

-Ve d'aquí allò tan català de l'«ànima de càntir»?
-Sí, es refereix a l'ànima de l'avantpassat que es guardava en qualsevol tipus de recipient d'aigua, ja fos una carbassa o un càntir. Existeix fins i tot una cançó popular.

-Me la canta?
-No en sé la música, però la lletra diu així: «Ànima d'en cantiret, que salta i balla per la paret». Amb aquest rodolí s'espantava els nens. I si es repetia tres cops s'invocava l'esperit del difunt.

-O sia, que l'atmosfera de terror de Port Aventura i la iconografia americana de gats negres, bruixes, assassins i caps tallats, té el seu origen en els esperits dels morts de la família.
-Els fantasmes, és clar. És la nit que poden tornar a casa aquells que van morir. Per això fins i tot se’ls oferien aliments que es posaven davant la carbassa amb flama.

-Se'ls convida a sopar.
-Sí. I si no els donaves menjar l'ànima es podia enfadar i venjar-se de la família. Per cert, un dels aliments que se'ls donava era el pa d'ànima, en castellà torta de ánima, que està fet de...

-...carbassa!
-Exactament. Els forns d'avui dia encara venen pa d'ànima per Tots Sants.

-Els nens americans que van de casa en casa demanant caramels estan evocant aquella ofrena alimentària?
-És clar. Aquells nens van disfressats com si ells fossin les ànimes. I també amenacen a fer trapelleries si no els dones menjar. Igual que les ànimes.

-Quina facilitat té vostè per lligar-ho tot!
-És així. Jo només m'he documentat una mica.

-I tot a partir de la carbassa.
-És que la carbassa és l'origen de tot. La paraula carbassa ve precisament del llatí carapaccia pel seu valor de recipient. D'aquí vénen les paraules ‘cabàs’ i la castellana caparazón.

-Està documentada també la carbassa mortuòria a la resta d'Espanya?
-Sí. A la Mancha hi ha pobles que, fins als anys 50, la nit de Tots Sants agafaven carbasses i carbasssons i els hi posaven espelmes dins.

-Una d'aquelles tradicions assimilades al cristianisme?
-Sí. Un ritus pagà que marca el canvi d'estació. Com Nadal o Sant Joan. En aquest cas, la tardor, i que acaba integrat al cristianisme.

-Pels pagesos, l'últim producte de temporada.
-Sí, un símbol espectacular, enorme, de l’última collita abans de l'hivern.

La traca final

Entrevista publicada al Cara a Cara d'En Víctor Colomer
http://cac.drac.com/200410/20041030.html amb el títol "Daniel Espejo: carbasses abans de Halloween".
https://www.curiositats.cat/la-nit-de-la-carabassa-tambe-es-una-festa-catalana/



Autor: David Espejo/Víctor Colomer




versió per imprimir

  1. Hola Pepsicola
    03-06-2021 22:07

    En toda España hay registros de vaciado de calabazas para Todos los Santos o las Ánimas, e historias de gente disfrazada con una sábana y una calabaza con una vela dentro.

  2. Joan soldevila
    30-10-2019 16:22

    A mi una persona gran del meu poble m'havia dit que havien fet carabasses imitant Halloween. Però no ho feien pas per difunts: I el meu avi tam,bé em deia que ho feien per gastar bromes. Em penso que al Costumari Català de Joan Amades hi ha algun apartat que parlen d'aquestes coses , encara que em sembla que no ho fan per tots sants o difunts.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35130
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Jordi Bilbeny investiga les arrels catalanes del descobridor del nou continent en El dit de Colom, un treball en...[+]
Segona Part: La restauració de la...[+]
La cançó d'El Noi de la mare es canta a l'Argentina en castellà, seguint una traducció de l'original...[+]
Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]