Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe
ARTICLES » 18-12-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
2458

Censura en els cromos a la Fira del Llibre Vell

En Pol Bragulat ens informa d'un nou cas de censura perpetrat pels censors espanyols. Aquesta vegada es tracta de cromos que expliquen la Guerra dels Segadors. Havien estat publicats per primer cop abans de la Guerra Civil. Després de la guerra, van tornar a aparèixer, però censurats i tergiversats.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Informe de l’exposició de Galderich sobre la censura en els cromos catalans a la Fira del Llibre Vell

La 70a Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern del 2021, celebrada aquest passat setembre, ens ha donat a conèixer un nou cas sobre com funcionava la censura espanyola. Arran d’un fil de Twitter escrit per un usuari especialitzat a compartir cromos antics (@CromosCromos1) hem sabut que l’Albert Domènech i Alberdi va preparar per aquesta fira l’exposició Censura i prohibicions a la impremta catalana contemporània.

L’exposició incorpora un exemple que podria semblar banal però que tanmateix demostra amb detall l’esforç que la censura espanyola ha exercit sobre la impremta per tal de mantenir el seu discurs d’estat. Ens referim als cromos col·leccionables per a nens, que sovint eren emprats com a eina de màrqueting en diversos productes com són ara les llaminadures. Parlarem de dues sèries de cromos col·lecionables. El fil de Twitter se centra en les les reedicions d’aquestes sèries que  es van fer després de la Guerra Civil. Aquestes dues sèries s’havien popularitzat per primer cop entre finals del segle dinou i començaments del vint.

La primera sèrie fa referència a uns cromos que estan aplegats sota el nom Historia Romana. L’havia editat l’empresa francesa Poulain i a Catalunya va ser publicat al tombant del segle XX per l’empresa Chocolates Torrent. Doncs bé, durant la dècada dels quaranta els cromos varen ser reeditats però amb canvis: van tapar els cossos de les dones nues que sortien en les il·lustracions.

El segon cas, que és el més interessant, és el de la sèrie Historia de España de l’empresa Chocolates Jaime Boix, publicada l’any 1935. La propietat de la sèrie però, era de la impremta Barguñó, la qual també va regalar-la a la marca Chocolates Sultana. Després de la Guerra Civil la sèrie fou reeditada per la mateixa Chocolates Sultana. Ara bé, s’hi va canviar tot allò que discrepés o molestés el discurs històric del règim franquista. Això es veu clarament en els números 111 i 112 de la sèrie, els quals cobreixen, respectivament, el Corpus de Sang i la Guerra dels Segadors del 1640.


Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

El número 111 es titulava Corpus de Sangre a l’edició del 1935, mentre  que la dels anys quaranta va ser canviat per Sublevación de Cataluña. Com podem llegir a les fotos dels cromos corresponents, l’edició del 1935 explica com la revolta dels segadors és seguida d’una negociació entre les autoritats reials i les institucions del país. Aquestes van desplegar davant d’aquelles un memorial de greuges que narra les malvestats causades per l’exèrcit reial i van defensar una política pròpia i comuna a favor dels interessos de Catalunya. És quan aquestes negociacions fallen quan van començar les hostilitats. En canvi, a l’edició dels anys quaranta s’elimina la perspectiva de conflicte entre el rei i les institucions catalanes i no hi apareix cap menció sobre l’interès polític comú a Catalunya. Els censors exculpen el rei pel que fa a les polítiques fiscals que van provocar la revolta contra el comte-duc d’Olivares, a qui responsabilitzen dels fets. A més a més, es pot apreciar que el marc geogràfic també és canviat: els greuges mencionats ja no són exclusius de Catalunya, sinó que van afectar tot Espanya. Així, el text posa com a causa de la revolta l’incompliment dels furs catalans, els quals queden folcloritzats.

El següent número, el 112, cobreix la Guerra dels Segadors. La dinàmica és la mateixa: l’edició del 1935 porta per títol Cataluña pide auxilio a Francia i la dels anys quaranta Guerra de Cataluña. A més, podem tornar a veure com els canvis del text desvirtuen la perspectiva històrica. Es passa d’una descripció dels fets, on Catalunya actua de forma autònoma per defensar els propis interessos davant el rei, a una acusació de traïció contra la pàtria espanyola, alhora que s’afirma que la revolta catalana va causar la pèrdua del Rosselló.

Així doncs, gràcies a l’aportació d’Albert Domènech en aquesta exposició a la 70a Fira del Llibre Vell, podem entendre millor fins a quins nivells s’ha fet servir la censura d’impremta ―en aquest cas entre els segles dinou i vint― per tal de controlar el relat polític del país.

Pol Bragulat


Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge



Autor: Pol Bragulat




versió per imprimir

  1. Frede
    27-12-2021 21:40

    Ets divertit, carallot. Ja m'imaginava que donaries aquest tipus de resposta. És a dir, res de concret. Potser no m'he explicat bé. T'he demanat una resposta raonada i centrada en l'article. No ho has fet. Com sempre. Tampoc respons a cap de les preguntes que t'he fet. Et limites a dir, —si, i tothom ho sap—. Realment una resposta d'una profunditat intel·lectual abassegadora. No he demanat res als —tothom—, company, sinó a tu directament. Dona'm la referencia del llibre escrit per les teves mans on desmuntes cada una de les teories de l'INH. O no cal un llibre, em conformo amb una transcripció d'alguna de les conferències o seminaris on hagis explicat, segons tu, que és el relat històric seriós. Això sí, un llibre o document que no sigui un pamflet com el dels teus amics. —Ho sap tothom—, deu m'hi do! I per tant, cap conseqüència, de tal manera que el teu rei emèrit es permet dir que mai es va perseguir el català i els teus companys de trapelleries diuen que som els catalans que perseguim el castellà, té nassos! És clar! si no hi ha cap conseqüència o poques, és fàcil girar la truita. En definitiva, això és la censura i la manipulació. Deu ser l'únic país al món on quaranta anys de dictadura no tenen cap conseqüència. I això ho diu un erudit que s'arrossega per no sé quantes biblioteques, perd la vista estudiant en innombrables arxius i enumera les respostes com si ens exposés grans i sacrosantes veritats. Però ho deixa tot en mans dels experts. Que potser no ets un expert, carallotet meu?

  2. Xavi G.
    23-12-2021 23:35

    Doncs millor que en contes de fer de policies, que es dediqueu a la vostra feina i a aplicar el mètode científic a tota la història universal, que en els darrers 50 anys només ho heu fet en un 0,0001% si arriba, a veure si sou capaços de destriar de mica en mica el gra de la palla.

  3. Xavi G.
    23-12-2021 10:48

    Doncs millor que es dediqueu menys a fer de policies i més a aplicar el mètode científic a tota la història universal, que aquesta és la vostra feina i de moment en els darrers 50 anys només l'heu aplicat al 0'0001% d'ella.

  4. Xavi G.
    22-12-2021 19:02

    Hola?

  5. Xavi G.
    22-12-2021 19:01

    Doncs millor que dediqueu els vostres esforços a aplicar el mètode científic a tota la història universal, que aquesta és la vostra feina i no anar fent de policies, ja que teniu una immensa feinada per davant, ja que des dels darrers 50 anys fins ara de només heu aplicat el mètode científic al 0,0001% de la història, o sigui que....

  6. Xavi G.
    22-12-2021 18:16

    Millor que es dediqueu menys a fer de policies i més en aplicar el mètode científic a tota la història universal, que és la vostra feina i de moment aneu pel 0,001%.

    Teniu una feinada impressionant per davant com per perdre el temps fent de picoletos.

  7. Guillem Caralt
    22-12-2021 15:06

    "la ciència humanística té només 50 anys d'història"

    Xavi, la teva falta de comprensio' es obvia...no fa falta fer grans esforcos per demostrarla.

    L;estudi de la historia ha evolucionat, com tots els camps academics. Avui en dia, al 2021, es facil reconeixer la metodologia fraudulenta, i es per aixo' que cap expert reconeix la "excel.lencia" dels vostres estudis.

  8. Guillem Caralt
    22-12-2021 15:03

    1. "Hi va haver censura durant el franquisme?"

    Si. I tothom ho sap i ho reconeix.

    2. "Es va tergiversar el relat històric?"

    Si, i tothom ho sap i ho reconeix, i mai van enganyar a cap historiador serios, sobretot els de fora.

    3. "Quines conseqüències se'n deriven d'aquests quaranta anys de censura i manipulació històrica?"

    Poques. Avui en dia, nomes els extremistes ignorants accepten les idees promulgudes per la censura franquista. Vaja, vosaltres en clau castellana.

    4. "En podeu extreure alguna conclusió?"

    Si. Hi ha molts experts que estudien el tema, i desmonten les mentides de la censura.

  9. Xavi G.
    22-12-2021 12:14

    Però com han de poder fer aportacions al respecte si la ciència humanística té només 50 anys d'història?? Van encara en bolquers.

  10. Frede
    22-12-2021 11:34

    Acceptem que a Caralt i Bernal, l'INH els han censurat els profunds estudis i elaborades aportacions a la comprensió de la censura (l'espanyola i la de l'INH). Acceptat això, els demanaria una resposta raonada i centrada a l'article. Hi va haver censura durant el franquisme? Es va tergiversar el relat històric? Podeu fer aportacions al respecte? Quines conseqüències se'n deriven d'aquests quaranta anys de censura i manipulació històrica? Heu esbrinat i escatit els elements principals on s'ha centrat la manipulació? En podeu extreure alguna conclusió?

  11. Bernal Francés
    22-12-2021 10:34

    Mentira. Edmond Cook insulta a diestro y siniestro con lenguaje soez y ordinario y ahí siguen sus comentarios.

  12. LluísLluís
    21-12-2021 18:01

    L'INH censura comentaris que insulten o falten al respecte, accions que vosté fa habitualment en aquests fòrums.

  13. Guillem Caralt
    20-12-2021 17:47

    Com l'INH, per exemple, que ha censurat miliers de comentaris molt i molt reveladors.

  14. joan soldevila
    20-12-2021 17:33

    Normal que hi hagi una censura de tot allò que és desfavorable per aquells que volen imposar un relat únic.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35164
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]
el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]
La façana de l'ajuntament d'Ulm ens aporta una prova més de l'existència i reconeixement de Catalunya com a...[+]