Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 11-05-2021  |  LLENGUA NACIONAL
5675

La llengua secreta

Arran d'un llibre de l'Eugeni Casanova, ens fem ressò d'un antic article d'En Màrius Serra a la Vanguardia sobre les comunitats gitanes catalanoparlants que actualment hi ha França. És força conegut que a Perpinyà la comunitat gitana del barri de Sant Jaume ha mantingut el català. Però ningú no podia imaginar que els gitanos catalanoparlants s’estenguessin fins a la frontera belga.

L'autor de l'article

Eugeni Casanova acaba de publicar un llibre important: Els gitanos catalans de França (Pagès editors). És un estudi aprofundit que agermana filologia i periodisme i que resumeix quatre anys d’investigacions sobre el terreny, en la tradició més gloriosa dels viatges filològics, però amb un plus aventurer que fa que sigui una lectura molt recomanable. Ras i curt, Casanova documenta més d’un centenar de comunitats de gitanos catalanoparlants escampades per tot França en l’actualitat. Els visita, els escolta i estableix que provenen de dues grans rutes migratòries que es remunten a finals del segle XVIII. Després de segles de prohibicions, una llei de 1783 va permetre que els gitanos poguessin viatjar. Els originaris de l’Empordà es van establir, primer, al Rosselló i, posteriorment, més enllà, resseguint la costa mediterrània. És força conegut, com a mínim en cercles catalanòfils, que a Perpinyà la comunitat gitana del barri de Sant Jaume ha mantingut el català. Però ningú no podia imaginar que els gitanos catalanoparlants s’estenguessin fins a la frontera belga. L’altra ruta, per la conca de la Garona, remet a un català de Lleida, amb notables empelts de l’aragonès, que encara parlen un grup minoritari d’aquests catalanoparlants secrets.

El valor del llibre de Casanova és que comença a cartografiar un territori verge que explica algunes curiositats relacionades amb la presència excèntrica del català. Per exemple, la notícia recollida pel filòleg Joan Alegret sobre el protagonista del film de François Truffaut L’enfant sauvage (1970), un nen gitano anomenat Jean-Pierre Cargol que es comunicava en català amb el director de fotografia, el barceloní Néstor Almendros. O l’històric guitarrista Manitas de Plata. O els reis de la rumba catalana Gipsy Kings. En general, la justificació de l’existència de catalans de França passa per dir que són de Perpinyà. I no. O no tots. Moltes comunitats gitanes a tot França parlen català, encara que el parlin poc de portes enfora. Casanova ho va veure clar quan en Rudy Baptiste, un jove pastor “de Narbona de tota la vida” que als seus trenta anys parlava un català excel·lent, el va convidar a assistir a l’assemblea religiosa que dirigia. La majoria dels dos-cents assistents enraonaven en català, i molts tenien parents de Montpeller, Besiers, Carcasona, Lió... “A pertot”, li va dir Baptiste. Allò ultrapassava de llarg la influència perpinyanesa i l’instint periodístic de Casanova el va impulsar a agafar carretera. La seva tesi doctoral, treball paral·lel a aquest reportatge apassionant, obre la porta a una realitat lingüística fins avui ignota que afecta el català contemporani. No hi ha cap cens precís, entre altres coses perquè la República Francesa no permet aplegar dades racials, però el treball ingent de Casanova estableix que parlem d’un col·lectiu de desenes de milers de catalanoparlants a la República Francesa establerts fora del territori de l’anomenada Catalunya del Nord. Cognoms com Batista, Patrac, Ferrer, Pubill, Cargol o Malla en ciutats com Montpeller, Narbona, Besiers, Carcassona o Marsella parlen, en la intimitat, la mateixa llengua que Manuel Valls.

Marius Serra, escriptor i enigmista

https://www.lavanguardia.com/cultura/20161224/412863897749/la-llengua-secreta.html



Autor: Màrius Serra




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    13-05-2021 17:30

    Frede. No se porque me preguntas a mi y no a Joan Soldevilla que es el que ha sacado el tema de las limpiezas etnicas

  2. Frede
    13-05-2021 13:13

    Perdoneu, però no és un article sobre el català? A vegades em perdo amb certes aportacions. Alvarito, i el que ha fet i està fent Espanya a Catalunya, com ho qualificaries? Ah! Aquí sí que podeu fer neteja. Del català, de les institucions, de la cultura, dels costums... Barra lliure! Només cal veure en quina llengua et passeges per aquí. Menys lliçons.

  3. Alvaro Prim
    12-05-2021 21:39

    Cesct. Que el que ha empezado a hacer comparaciones ha sido Joan Soldevila.. Pero ya puestos no es innegable que se hizo una limpieza etnica. Son hechos historicos y bien documentados.

    Marc. como va a haber una inquisición española si aquí se dice que no existia España ( Salvo los documentos ingleses). Por algo que aportó Fernando a la corona española ;)

  4. CescT
    12-05-2021 20:05

    Alvaro. A Bosnia la massacre d'Esrebrenika és va produir després de la declaració dels drets humans.
    La conquesta de Mallorca és va produir en una època que les bruixes eren cremades a les fogueres i l'esclavisme estava normalitzat.
    No coneixem cap cas en la conquesta de Mallorca comparable a la massacre d'Esrebrenika

  5. Marc Marc
    12-05-2021 19:56

    Disculpa, Álvaro, deus voler referir-te a la conquesta de Granada i a la posterior expulsió dels musulmans peninsulars per part de la Inqusició espanyola, de l església catòlica i de la monarquía castellana.

  6. Alvaro Prim
    12-05-2021 17:48

    No se, pero lo que se asemeja más a lo que sucedio en Bosnia fue la conquista de las Baleares, el Alguer y otros territorios...

  7. joan soldevila
    12-05-2021 12:56

    Podria ser que hi hagués migració de gitanos catalans del sud de l'Albera? Perquè em penso que el rei Ferran VI va fer allò que a Bòsnia en van dir "neteja ètnica"

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant...[+]
Era Hernando Cortès un extremeny? O, com defensa En Jordi Bilbeny, fou un príncep de la casa reial catalana? Fa...[+]
És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX...[+]
Patim una adulteració constant de la història, però la gent no s'informa i s'ho creu tot. Estem investigant la...[+]