Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 21-07-2020  |  COLOM, CATALà
5397

Troben a l'Arxiu de la Corona d'Aragó la prova que Pals tenia port marítim ja al segle XV

Més dades sobre un port a Pals ja a començaments del segle XV (i al XVII i XVIII). La investigadora Eva Sans relaciona l'existència de la infraestructura portuària amb En Colom i la descoberta d'Amèrica. Article que En Daniel Bonaventura va publicar per al 'Diari de Girona' del dia 1r de febrer del 2011.

Un antic mapa francès situa la vila de Pals

Feia molt de temps que s'intentava provar l'existència d'un antic port a la vila de Pals. La investigadora Eva Sans, del Cercle Català d'Història, va provar fa dos anys i mig que Pals tenia port al segle XVII i XVIII. Però aquesta aportació, malgrat ser aplaudida, no va assedegar els defensors de la hipòtesi que Cristòfor Colom era català i va partir de la vila empordanesa de Pals en el viatge de la descoberta d'Amèrica, al segle XV, per comptes de Palos de la Frontera, a Andalusia, tal com estableix la història oficial. Però ara sí. Eva Sans va continuar investigant i assegura que ara ha trobat el document definitiu. Es tracta d'un «albarà» amb un «segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals» trobat a l'arxiu de la Corona d'Aragó, a Barcelona. Aquest document, datat al castell de Pals, el 29 de juliol de 1406, és un manuscrit del batlle de la vila, Joan Abril, i hi figura el nom de N'Antoni Vinyals, patró de llagut, de Palamós, el qual hauria carregat «al port de Pals» una saca de farina que havia de descarregar a Barcelona.

El segell incorpora l'escut de Pals al seu interior. Eva Sans afirma que «Pals, en ser vila Reial, tenia una cort Reial amb notari, procurador i tot un cos jurídic i legal, desconegut fins al moment, que actuaven a la vila».

La investigadora diu que fa molt temps que seguia la pista del document i s'ha mostrat «molt satisfeta» d'aquesta troballa perquè, si bé no certifica per si mateix que Pals fos el punt de partida de les tres caravel·les, si que és condició imprescindible per demostrar que la vila tenia una activitat marítima i una infraestructura portuària, cosa imprescindible per ser el punt de partida del navegant que amb el descobriment del Nou Món va canviar el rumb de la història.

Segons Sans, el segell de l'albarà té un escut amb tres barres i el document aporta valuoses informacions per a les investigacions. «Aquesta troballa és d'extrema importància» afirma la investigadora del Cercle Català d'Història, entitat que qüestiona molts del tòpics que la història oficial dóna per bons i busca proves per refutar-los, alhora que defensa noves tesis sobre els fets històrics.

Sans afirma que la troballa, fa dos anys i mig, de documentació que certifica l'existència d'un port a Pals als segles XVII i XVIII va suposar «una sorpresa per a les veus que n’havien negat l’existència», i també va resultar sorprenent poder reconstruir la història d'uns fets i unes activitats marineres al litoral empordanès que havien caigut al pou de l'oblit.

«Ja fa temps que van sortir mariners i pescadors a Pals de la mà dels estudis sobre toponímia d'Anna M. Corredor», diu Eva Sans. Però faltava demostrar que Pals tenia activitat marinera i un port operatiu «en el mateix segle en el qual el descobridor Cristòfor Colom va salpar cap al Nou Món».

Sans també ha estudiat el segon viatge cap a les Amèriques i, segons ella mateixa va donar a conèixer fa ja uns mesos, en aquella ocasió s'hauria sortit de Barcelona i s'hauria fet una aturada de tres dies a Cadis per carregar queviures. Segons Sans, la història oficial està «esbiaixada» i ha fet desaparèixer «el paper de Catalunya i de la Corona d'Aragó en els fets de la Descoberta d'Amèrica». Hi ha, d'altra banda, «un gran desconeixement de la Marina Catalana. Al segle XIV els catalans arribaven regularment al canal de la Mànega i el mar del Nord, i també al Senegal».

Diari de Girona
Cultura
01.02.2011 | 01:00
Daniel Bonaventura
https://www.diaridegirona.cat/cultura/2011/02/01/troben-larxiu-corona-darago-prova-que-pals-tenia-port-maritim-ja-al-s-xv/462344.html



Autor: Daniel Bonaventura, Diari de Girona/Eva Sans




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35161
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
    el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]
    En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]
    Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿Per què en aquesta rèplica...[+]