Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No confonguis educació amb intel·ligència. Pots tenir un doctorat i seguir essent un idiota"
Richard Feynman
ARTICLES » 31-10-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
2700

Videu sobre la presentació d'«El naufragi de Catalunya. La guerra civil catalana del segle XV»

Us oferim el videu amb què Sidillà Edicions va gravar la presentació, a la llibreria Jaimes de Barcelona el 28 d'octubre de 2021, del llibre 'El naufragi de Catalunya. La guerra civil catalana del segle XV' d'Alan Ryder. Hi participen En Flocel Sabaté i l'Enric Vila.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Aquest és el primer llibre que Sidillà Edicions edita sobre història. Els editors han quedat sorpresos perquè un llibre tan important com aquest no havia estat traduït encara al català catorze anys després de la seva publicació en anglès. Alan Ryder va escriure el llibre l’any 2007 i va ser publicat a Oxford l'any segúent. És un llibre breu, però de maduresa. Ryder va ser un autor de referència a Anglaterra sobre la Corona d’Aragó de la segona meitat del segle XV. Va arribar al tema que ens ocupa després d’estudiar el regnat d’Alfons el Magnànim, del qual en va ser el màxim expert. A partir d’aquí es va anar centrant a poc a poc en temes estrictament catalans. La interpretació historiogràfica de Ryder a l’entorn de la Guerra Civil del 1462-1472 és diferent del que s’havia seguit a casa nostra. El naufragi de Catalunya. La Guerra Civil catalana del segle XV és la primera visió de conjunt sobre el tema, tot i que encara hi ha molts documents a investigar. L’historiador anglès considera que aquesta guerra no va ser pas un conflicte menor, sinó la gran topada final: el naufragi de Catalunya. Una topada entre dues visions polítiques del país més que no pas un conflicte entre els burgesos i els remences. D’aquesta manera, s’allunya de les tesis d’En Vicens Vives. En essència el conflicte es podria formular com segueix: -A qui pertany la sobirania? Al rei Joan II «per la gràcia de Déu» −així com li ho va concedir el papa− o a la terra, és a dir, als estaments? Sigui com sigui, la Guerra Civil del segle XV va abocar, diu, Catalunya a la catàstrofe.  

Mots de la intervenció d'En Flocel Sabaté






Autor: Sidillà Edicions




versió per imprimir

  1. LluísLluís
    31-10-2021 17:51

    ostres, quina bona pinta !!

    Quina és l'editorial que ho publica?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35166

Aconseguits 1450€
de 8000€
Queden 21 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]
Heu sentit a dir que el Siglo de Oro és una traducció d’obres catalanes, atribuïdes a autors castellans? No...[+]
Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI....[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]